Onko oikein pommittaa Gaza Mariupoliksi?

Onko Israelilla moraalinen oikeus pommittaa Gaza Mariupoliksi? Putin pommitti siviilejä peltojen hautausmaat täyteen ajaakseen ukrainalaiset ”natsit” ja Azov-pataljoonan kaupungista. Pääosin rautaesiripun takaa juurensa juontavat israelilaiset näyttävät jahtaavan Hamasia samalla menetelmällä.

Tiedotusvälineissä on ollut ennen-jälkeen -kuvia, jotka muistuttavat vastaavia Mariupolista otettuja. Gazaa on pommitettu vasta  muutama päivä.

Israelilla on oikeus vastata Hamasin raukkamaiseen terroriin. Terrorin seurauksena yksikin epätoivoinen rouva Cohen totesi X:ssä joutuneensa pakolaiseksi omassa maassaan ehkä huomaamattaan, että vastaavanlaisia pakolaisia on Gazan puolella sadoin tuhansin.

Tilanteessa on mielenkiintoista, että suhteellisen vaalitavan Israel on demokraattisempi valtio kuin sitä tukeva USA, missä kaksipuoluejärjestelmä usein eri tason vaaleissa tuottaa vaa’ankielitilanteita, missä aktiivinen ja sivistynyt juutalaistaustainen vähemmistö voi Israel-sympatioineen ratkaista.

Sharonin-Netanjahun Israel on ollut demokraattisesti kovalla linjalla suhteessa palestiinalaisten oikeuksiin, minkä Länsirannan siirtokuntapolitiikka todistaa.

Netanjahulla on moraalinen oikeus kostoon, sillä hänen veljensä menehtyi sankarina lentokonekaappauksen panttivankeja pelastettaessa.  Netanjahu lopetti bisnesuran USA:ssa, vaihtoi fiksun ja nätin brittivaimonsa israelilaisen poliitikon tyttäreen ja on kampanjoinut kovan linjan puolesta armoa tuntematta.

Sharonin-Netanjahun linjalle on ollut ominaista, että ollaan olevinaan rakentavia, mutta pienikin terroriteko johtaa Israelin valtiontasoisiin vastatoimiin.  Lähi-Idän historian valossa tällainen terroriteko ennemmin tai myöhemmin tapahtuu, joten ehdollisen rauhan linja oikeutetulla kostolla lisättynä on turvallinen valinta jatkaa kovaa linjaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu