Posti Group Oyj:n hallituksen on myös erottava

Antti Rinteen ero juontuu paljolti tavasta, miten ja millä tiedolla hän ja Sirpa Paatero käsittelivät 700:n Postin pakettilajittelijan sisäisen siirron Posti Group -konsernin tytäryhtiöön.

Pakettilajittelijoiden siirto sinänsä olisi ollut hyvän hallintotavan mukaisesti Posti-konsernin sisäinen asia, mutta kun kyse oli selvästä työehtojen heikennyksestä yhteisesti omistetussa yhtiössä niin siirrolla oli vahva yleinen kiinnostavuus ja merkitys.

Kolme päivää ennen liiketoiminnan siirtoa (29.8.) Posti tiedotti:

”Verkkokaupassa ja pakettijakelussa kilpailu on erittäin kovaa… …Pärjätäkseen kilpailussa Postin on siirryttävä käyttämään samantasoisia työehtoja kuin muut jakelualan toimijat.”

”Varhaisjakelussa, kuljetuksessa ja varastotoiminnoissa on jo siirrytty alalla yleisesti käytössä oleviin työehtosopimuksiin, jotka soveltuvat parhaiten kyseisen työn tekemiseen.”

Posti siis kertoo, että sen on pakettilajittelussakin siirryttävä samantasoisiin sopimuksiin kuin kilpailijoilla on. Medialiitto tuki Postin linjaa tiedotteessaan 30.8.:

”…PAU on julkisuudessa esittänyt väitteen, että lajittelutehtävät eivät kuuluisi Medialiiton ja Teollisuusliiton välisen jakelua koskevan työehtosopimuksen soveltamisalaan. Lajittelutyö on aina kuulunut jakelun työehtosopimuksen piiriin.”

Postin viesti oli siis, että Medialiiton sopimukseen siirtyminen johtaa samantasoisiin sopimuksiin kuin kilpailijoilla ja Medialiitto peesasi, että lajittelutyö kuuluu Medialiiton sopimukseen. Molemmat väitteet olivat itse asian kannalta valheellisia. Kilpailijat käyttävät kalliimpaa sopimusta ja Medialiiton sopimuksen lajittelutyössä lienee kyse lehti- ja mainosmateriaalin jakajakohtaisesta ”senssauksesta” ennen reitille lähtöä.

Myöhemmin 13.9. Postin kilpailijat Matkahuolto ja PostNord astuvat julkisuuteen (Yle Aamu TV) ilmoittaen, että Postin kilpailijat käyttävät pakettien lajittelussa AKT:n sopimusta, joka on jopa kalliimpi kuin PAU:n sopimus. (Tämä esiintulo jää vähälle huomiolle printtimediassa.)

Myöhemmin Posti Group Oyj:n toimitusjohtaja Heikki Malinen eroaa 1.10. lukien syytä ilmoittamatta.

Myöhemmin 24.11. Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi toteaa (Savon Sanomat), että ”Nyt keskustellaan pakettijakelusta, ja Medialiiton tehtävä on huolehtia siitä, että sanomalehdet ja muutkin lehdet pärjäävät ja niiden tuotteita jaellaan… …Posti olisi voinut pakittaa tes-kysymyksen ja hoitaa sen Paun kanssa…” samana päivänä Medialiiton tiedote: ”Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg muistuttaa, että pakettilajittelijoiden siirtäminen Medialiittoon kuuluvaan Posti Palveluihin on ollut Postin oma liiketoimintapäätös.”

Myöhemmin Posti pakittaa ja tekee pakettilajittelijoiden sopimuksen PAU:n kanssa.

Emme tiedä, missä valossa asia esiteltiin ministeri Paaterolle. Mutta julkisuuteen Posti oleellisesti valehteli pakettilajittelijoiden palkka-asemasta. Postin hallituksen on täytynyt olla tietoinen asiasta. Tällöin valehtelu meille, Postin omistajille, ei voi jäädä vaille seurauksia. Postin hallituksen on erottava.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu