Siunataanko meitä 22:lla sote-it-alueella?

Kesän alussa luin uutisen, missä satakuntalainen asiantuntija puhkui innosta päästä rakentamaan juuri päätetyn hyvinvointialueen it-ratkaisuja. Silloin ymmärsin, ettei mitään ole opittu. Sen sijaan, että kahdellakymmenelläkahdella hyvinvointialueella otettaisiin käyttöön paras ratkaisu, parsitaan erikseen 22 ratkaisua.

Meille on periytynyt suuri hallinnollinen ongelma, joka perustuu valtion tapaan velvoittaa kunnat hoitamaan peruspalvelut ilman kunnon ohjeistusta ja täyttä rahoitusta. Tästä on seurannut käytänteiden kirjavuus ja moninkertainen työ. Erityisesti sote-it tuo tämän esiin, kun järjestelmät eivät keskustele keskenään mutta myös kaikilla muilla kunnan osa-alueilla tehdään päällekkäistä työtä Paras-ohjelmista huolimatta.

Kuntapäättäjät perustelevat omia käytänteitään ”juuri meidän kunnan” tarpeilla, mutta tämä ei peruspalvelujen osalta ole käypä peruste. Väestörakenne ja sairastavuus vaihtelevat kunnittain, mutta palvelut ovat samat painottuen vain eri asioihin. Sen sijaan, että kunnat laativat peruspalvelukonseptinsa itsenäisesti ne pitäisi valmistella keskitetysti, pakata konttiin ja lähettää alueille tarpeen mukaan, jolloin myös yhdenvertaisuus palvelujen saannin suhteen varmistuisi.

Monikertainen työ tehdään keskitetyistä ohjeista huolimatta. Tämän voi todeta googlaamalla vuosittain influenssarokotusohjeen. THL laatii yleisohjeen, mutta joka rokotuspiirissä se toistetaan omin sanoin, vaikka riittäisi viittaus THL:n ohjeisiin ja ilmoitus oman kunnan rokotuspaikoista ja -ajoista.

Toinen silmiini sattunut esimerkki koski muutaman vuoden takaista uutista uusista kansallisista vauvojen painotaulukoista, jotka oli otettu käyttöön Espoossa. Uutisessa haastateltiin myös toisen kunnan neuvolan edustajaa, joka pohti ”tulisiko meidänkin kunnassa ottaa käyttöön ajantasaiset painotaulukot”. Siinähän pohtimista riittää yli maan kaikkien neuvolapäättäjien, demokraattisesti.

Taannoin keksin Unto Hämäläisen Perässähiihtäjäblogin kommenttiin vertauksen, minkä taisin toistaa täällä Puheenvuorossa. Vertasin kuntasotea tilanteeseen, missä rautatieliikenne hoidettaisiin paikallisesti. Tällöin kunnanrajalla vaihtuisivat raideleveys, veturin sähkönsyöttö, lipputariffi ja konduktööri.

Pian tämän jälkeen löysin vertaukseni Hesarin pääkirjoituksesta. Nyt 29.10. vertauksen toisti teollisuustalouden professori Paul Lillrank Ylen Ykkösaamussa tuskastuneena kuntien it-kirjavuuteen. Vertaus elää, koska se on tosi.

Suuri hallinnollinen ongelma, mikä liittyy voimavarojen tuhlaamiseen päällekkäisiin toimintoihin kunnissa ja kuntainliitoissa näkyy toistuvan tällä kertaa 22-kertaisesti. Ymmärtääkseni taustalla on väärä filosofia siitä, mikä on paikallista ja mikä valtiollista.

Peruspalvelut kuuluvat valtion tason perusoikeuksiin, joista eduskunta säätää. Eduskunnan tulisi ottaa täysi vastuu päätöksistään, eikä lykätä toteutusta vaillinaisesti rahoitettuna alueille ja kunnille. Täysi vastuu edellyttää keskitettyä hallintoa, mikä ei estä paikallista hienosäätöä ja organisatorista itseohjautuvuutta kunhan päämäärät ovat kirkkaina tiedossa.

Pääministerimme ollessa hallintotieteiden maisteri on valtioneuvostolla mahdollisuus ymmärtää ongelman luonne. Vaarana on, että ongelmista syytetään it-firmoja ja pörriäisiä tai ylipäätään pahaa kapitalistia sen sijaan, että tunnustetaan päätöksenteon hajautuksen varjopuolet standardiluontoisten peruspalvelujen tuottamisessa.

Tätä kirjoittaessa luin kirjailija, opettaja Tommi Kinnusen päivityksen, missä hän kertoi joutuneensa sairaslomalle työuupumuksen vuoksi. Paineet tuntuvat johtuvan lähinnä opetustyön uudistuksista ja huonosta hallinnosta, mitkä estävät rehellisen opetustyön, mitä Kinnunen työnä rakastaa. Vastaavaa kuuluu lääkäreiltä, joiden työaika kuluu it-ruudun ääressä potilaan kohtaamisen sijaan. Huonon hallinnon paineet kaatuvat yksittäisten työntekijöiden niskaan tavalla, mitä Tiina Lymin ohjaama taannoinen televisiosarja Sisäilmaa tunteen tasolla mainiosti kuvasi. Vastuu on ylemmillä päättäjillä, joiden Paras-hankkeet vain junnaavat paikallaan.

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu