Kokoomuksen ”joululahja” pienyrittäjille ja koulutetuille naisille?

Kansalaisten mielipiteet eri hoitomuotojen hyväksyttävyydestä, sääntelyn tarpeesta, hoitajan korvausvelvollisuudesta vahingon sattuessa sekä rajoituksista lapsille ja vakavasti sairaille vuonna 2018 tehdyn väestökyselyn (n=1016) mukaan. Värilliset palkit kuvaavat prosenttiosuutta vastanneista.(Tampereen yliopiston tietoarkisto 2020)
Puheenjohtaja Petteri Orpo sai loppuviikosta postia, jossa kummasteltiin kokoomuksen aloitetta (hiukan ennen kansanedustajien joululomaa): kokoomusnuoret, kokoomusnaiset ja kokoomusopiskelijat kokivat ilmeisesti tärkeimmäksi jouluviestikseen jo kertaalleen kaadetun ”puoskarilaki”-aloitteen.
Orpolle lähetetyssä postissa esitettiin seuraavat kuusi kysymystä, joita alla itse hiukan kommentoin:
Kysymys 1: Miksi Kokoomuksen jäsenjärjestöt vaativat hallitusta ryhtymään välittömästi valmistelemaan jotakin, jota se jo valmistelee?
Eivätkö Kokoomuksen nuoriso-, nais- ja opiskelijajärjestöt ole tietoisia Sanna Marinin hallitusohjelmaan kirjatusta täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen sääntelytarpeen selvitystyöstä, joka on aloitettu sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) vuonna 2020. Kokoomuksen järjestöt ovat somekanavillaan esittäneet 7.12.2020, että Suomeen tulee laatia ”puoskarilaki” ja että ”Hallituksen tulee ryhtyä välittömästi valmistelemaan lainsäädäntökokonaisuutta vaihtoehtohoitojen sääntelystä.” (1)
STM:n tiedotteessa (2) mainitaan: ”Vaihtoehtohoitoja koskevan sääntelyn kehittäminen vaatii laajaa asiantuntemusta, aikaa ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Kyseessä on hanke, joka edellyttää muutoksia myös moneen muuhun jo voimassa olevaan lakiin. Tavoitteena on, että uusi laki sisältäisi muun muassa vaihtoehtohoitojen määritelmän, säännöksen lain soveltamisalasta, yleisiä velvoitteita vaihtoehtohoitoja ammattimaisesti antaville, markkinointia ja valvontaa koskevia säännöksiä sekä säädökset hoitoa antavien rekisteröinnistä.”
Kysymys 2: Miten kokoomuksen arvomaailmaan sopii nuoriso-, nais- ja opiskelijajärjestöjen käyttämä halventava nimitys ”puoskari”, joka tarkoittaa rikollista, laitonta lääkärintoimen harjoittamista?
Järjestöt viittaavat terveys- ja hyvinvointialan yrittäjiin ja ammatinharjoittajiin, jotka toimivat Suomen lakien, asetusten ja omien ammattikuntiensa eettisten ohjeiden mukaisesti. ”Puoskaria” voidaan pitää samanlaisena ihmisryhmää halventavana terminä kuin nimityksiä ”neekeri”, ”hintti” tai ”femakko”.
Kysymys 3: Mihin tutkimuslähteisiin, viranomaisen rekisteröimiin tapauksiin tai muihin todennettaviin tapauksiin nojaavat kokoomuksen nuoriso-, nais- ja opiskelijajärjestöjen esittämät, laillisiin terveys- ja hyvinvointialan yrittäjiin ja ammatinharjoittajiin kohdistuvat väitteet ja vihjaukset?
Kuten: ”Esille nousee jatkuvasti esimerkkejä terveydenhuoltoalan ulkopuolella toimivista henkilöistä, jotka ovat tarjonneet palveluita esimerkiksi hopeaveden käyttöön, eheytyshoitoihin ja ravintovalmistemarkkinointiin liittyen.” Yksittäiset, todentamattomat esimerkit eivät voi olla rajoitusten peruste.
Kysymys 4: Mihin terveys- ja hyvinvointialan yrittäjiin ja ammatinharjoittajiin kokoomuksen nuoriso-, nais- ja opiskelijajärjestöt viittaavat yksilöimättömillä väitteillään?
”Vuosien varrella ilmi on tullut tapauksia, joissa syöpäpotilaille tai psykoosista kärsiville on tarjottu hoidoksi yrttejä tai homeopatiaa kohtalokkain seurauksin. Useisiin esimerkkeihin liittyy myös väärää tietoa koskien akuuttia koronatilannetta sekä yleistä kriittisyyttä rokotteita kohtaan.” (Lainaukseen on korjattu sana homeopatia. Kokoomusjärjestöjen käyttämä homeapatia on toki hauska uudissana, mutta sopinee lähinnä vakuutuslääkäreille, jotka kai suosittelevat hometaloissa sairastuneille home-apatiaa…).
Onko jossakin tutkittu, mitä puolueita rokotteiden vastustajat ja koronan kieltäjät kannattavat? Onko olemassa tilastotietoa, missä ammateissa he toimivat, kuinka moni on insinööri, opettaja, eläkeläinen, bussikuski…? Omien havaintojeni mukaan rokotevastaisuutta ja koronankieltämistä esiintyy hyvin erilaisissa ihmisryhmissä. Pandemia rajoituksineen ja taloudellisine huolineen on myös lisännyt mielenterveysongelmia. Osa koronankieltäjistä ehkä hoitaa ahdistustaan siten? Se on aihe, jonka tutkimiseen tarvittaisiin sosiologian ja psykologian ammattilaisia.
Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes suomalaisista käyttää täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Enemmistö on käyttänyt niitä jossakin elämänsä vaiheessa. Valtaosa käyttäjistä ilmoittaa saaneensa niistä apua. Hyödyistä on runsaasti tutkimusnäyttöä. Yksi rekisteröity haittatapahtuma ilmeni 30 vuotta sitten. Kansainvälisestikin CAM-hoidot on todettu hyvin turvallisiksi. Niitä ei käytetä, vastoin kokoomusjärjestöjen olettamusta, korvaamaan tavanomaista hoitoa, vaan sille täydennyksenä ja lisänä. Tutkimus ei tue kokoomusjärjestöjen esittämiä väitteitä. Kykypuolueelta voisi odottaa myös kykyä lähdekritiikkiin, tieteellisten lähteiden penkomiseen jne.
Kysymys 5: Kuinka kokoomuksen nuoriso-, nais- ja opiskelijajärjestöt ovat selvittäneet väitteensä ”Jo usean vuoden ajan suomalaiset ovat olleet huolestuneita vaihtoehtohoitoja koskevan sääntelyn puutteesta” todenperäisyyden?
Mihin todennettaviin tietoihin väite nojaa? Ketkä ovat olleet huolestuneita? Tutkimustiedon mukaan vain noin joka kymmenes (7–15 %, hoitomuodosta riippuen) kannattaa täydentävien hoitojen antamisen rajoittamista lapsille ja vakavasti sairaille. Lainvalmistelun tulee perustua tutkimustietoon, ei huhuihin.
Kysymys 6: Miksi kokoomuksen nuoriso-, nais- ja opiskelijajärjestöt ajavat lainsäädäntöä, joka tulisi heikentämään erityisesti naisten käyttämiä terveys- ja hyvinvointipalveluja sekä naisyrittäjyyttä ja tulisi aiheuttamaan mahdollisesti konkursseja sen seurauksena, että iso osa hoitojen asiakkaista ei rajoittavan lain seurauksena jatkossa saisi käyttää täydentäviä hoitoja?
Nais- ja yrittäjyysnäkökulmasta kokoomuksen ulostulo kummastuttaa aivan erityisesti. Täydentävien hoitojen tyypillinen käyttäjä on keski-ikäinen hyvin koulutettu ja taloudellisesti toimeentuleva, erilaisista fyysisistä ja psyykkisistä oireista kärsivä perheellinen työssä käyvä nainen, joka ei ole saanut apua vaivoihinsa virallisesta terveydenhuollosta. Täydentävien hoitojen alalla toimivat 6000–8000 yritystä ja yrittäjää työllistävät itsensä, luovat työpaikkoja ja omalta osaltaan kasvattavat kansantuloa.
Oma 7. kysymykseni: Ovatko kokoomuksen jäsenjärjestöt kannanottoa laatiessaan ottaneet huomioon kansantaloudellisen näkökulman?
Kokoomus on voimakkain sanoin arvostellut nykyhallitusta kyvyttömyydestä kansantalouden hoidossa, niinpä olisi aiheellista osoittaa oma kyvykkyys sillä saralla. Kansantalouden kannalta täydentävien ja omaehtoisten hoitojen käyttäjät ovat kustannustehokkaita: he ovat ottaneet terveydenhoitonsa omalle vastuulleen sen sijaan, että joka kolotuksen vuoksi juoksisivat terveyskeskusta kuormittamaan tai kroonistuneiden sairauksien vuoksi tarvitsisivat kallista lääke-, sairaala- ja kuntoutushoitoa. Varsinkin kroonisten sairauksien hoidossa yhdistävän lääketieteen keinot ovat osoittautuneet tutkimusten mukaan tehokkaiksi.
Kirjassani Vaihdevuodet luonnollisesti (2020) kirjoitan:
”Olen vahvasti sitä mieltä, että demokraattiseen sivistysvaltioon kuuluvat paitsi uskonnon, politiikan, ajatuksen ja sanan vapaudet, myös vapaus valita tapa, jolla hoitaa terveyttään.”
Täydentävien hoitojen toimialaselvitystä tarvitaan kipeästi. Siinä tulee tarkastella kansanterveyskysymysten, terveyshyöty- ja haittanäkökulmien ohella myös yrittäjyyteen liittyviä seikkoja ja niiden merkitystä yhteiskunnan kannalta. Mitä jos odotettaisiin STM:n selvityksen valmistumista ensin ja lähdettäisiin vasta sitten pohtimaan lakialoitteita?
(1) Kokoomusjärjestöjen kannanotto
(2) STM käynnistää valmistelun vaihtoehtohoitoja koskevasta lainsäädännöstä
Kirjoittaja on käyttänyt vuosikymmeniä yhdistävää (integratiivista) lääketiedettä. Tavanomaista lääkärinhoitoa ja lääkkeitä silloin, kun ne ehdottomasti ovat tarpeen, muussa omatoimisessa ja myös ennaltaehkäisevässä terveydenhoidossa hän on käyttänyt antroposofista lääketiedettä, akupunktiota, ayurvedaa, lymfahierontaa, osteopatiaa, joogaa, qigongia, yrttejä, höttöhiilareiden karttamista, ravintolisiä jne. Kirjoittajan keltainen rokotevihko on täynnä leimoja ja hän aikoo ottaa koronarokotteen. Kirjoittaja on tällä hetkellä perusterve 63-vuotias, joka on (toistaiseksi) välttänyt kaikki sukuperimänsä tyypilliset suomalaissairaudet.
> iso osa hoitojen asiakkaista ei rajoittavan lain
> seurauksena jatkossa saisi käyttää täydentäviä hoitoja?
Kun huomioidaan, keneltä laki rajaisi hoitoja, esitätkö siis totuutena, että kyseiset ryhmät ovat ”iso osa” näiden palveluiden asiakkaista?
Esittämäsi tilasto on uskottavuuden rajamailla ainakin tässä kohdassa: Hoitoa antava tulisi asettaa korvausvastuuseen, jos hoito aiheuttaa vahinkoa. Kuulostaa aika uskomattomalta, että kansa ei haluaisi korvausta yrittäjältä, jonka toiminta aiheuttaa asiakkaalle vahinkoa. Miltähän tulokset näyttäisivät, jos asiaa kysyttäisiin suoraan niiltä, jotka ovat (mielestään) kärsineet sitä vahinkoa: olisiko heistäkin 75% sitä mieltä, että hoidon antajaa ei tule velvoittaa maksamaan korvausta.
Tämän huomion tehtyäni, alan epäillä koko tilastoa siitä, että vaihtoehtoja on ollut useampia kuin kaksi. Ehkä jopa viisi, ”täysin samaa mieltä”, ”osittain samaa mieltä”, ”en osaa sanoa”, jne. — ja tässä olisi tilastoitu vain ”täysin samaa mieltä”.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimukseen voit tutustua täällä
https://services.fsd.tuni.fi/catalogue/FSD3372?study_language=fi
Vaihtoehdot olivat 1) kyllä 2) ei 3) ei tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika uskomaton silti tuo kohta, että väestö ei edellyttäisi nimenomaan juuri luontaishoitojen antajilta vastuuta aiheuttamastaan vahingosta. Jotain todella outoa tässä on. Jos ei muuta niin outo väestö.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän luontaishoitaja on jo ihan kansalaisena vastuussa, jos aiheuttaa ihmiselle vamman, mutta lääkäri ei ole – joten olisiko siinä järjestelmässä enemmän moralisoimista, Ion?
Ilmoita asiaton viesti
Vähän riippuu miten asiaa lähestyy. Harva työntekijä on vastuussa inhimillisistä virheistä työpaikalla. Ei se ole työntekijän moraalinen rooli. Mutta työnantajan rooli on kylläkin. Siksi potilasvahingon oikea maksaja, kuten minkä tahansa asiakastyössä tapahtuvan virheen maksaja, on työnantaja, ei työntekijä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos aiheuttaa ihmiselle vamman, missä tahansa työpaikalla (poliisi, autokuski, rekkamies, vartija, terapeutti…) on teoistaan itse vastuussa – mutta lääkäri ei ole.
Lääkäri on maailman vaarallisin paikka, aiheuttaen kuolemia enemmän kuin sodat ja onnettomuudet yhteensä. Huolesi saattavat Ion olla nyt väärissä toimijoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vertaus ei edelleenkään ole reilu, koska lääkäri kohtaa maailman vaarallisimmat ja vähiten tieteen ymmärtämät tilanteet työssään.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa voisi ymmärtää niin tiettyyn pisteeseen asti, mutta kun virheistä ei välitetä, kukaan ei ole vastuussa, haitoista ei edes varoiteta, nuoret lääkitään sairaseläkkeelle, verorahat menevät medikalisoitumisen myötä… – ja samaan aikaan he syyttävät muita koulukuntia: rahastajiksi, haitalliseksi, vastuuttomiksi ja teoreettisilla vaarasyillä kiellettäviksi.
Ilmoita asiaton viesti
En sano etteikö tilanteessa olisi kehittämistä. Kuuban suunnalla lääketieteen käytännöt kiinnostavat, kun on pakko säästää kustannuksissa, mitä siellä on keksitty, onko vähemmän lääke-painotteisia hoitoja ihan virallisella puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuba on hyvä esimerkki.
Siellä on yksi maailman tervein väestö, vaikka Sikaria ja Rommia palaa. Mutta siellä ei käytetä paljoa lääkkeitä, vaikka lääkärillä käydään usein, mutta sairauksia ennaltaehkäistään ja hoidetaan paljon luontaisesti, kuten homeopatialla. Sitä työtä minä juuri teen, mutta semmoinen toiminta halutaan täällä taas kieltää.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltä mallia siis, dokumentoidusti, miten Kuubassa hoidetaan asiat. Suomen lääkäri-vaje olisikin mahdollista paikata Kuubasta, koska Brasiliasta vapautui pari vuotta sitten tuhansia kuubalaisia lääkäreitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrät Ion varmaan, että länsimaista kaupallisuuteen perustuvaa mallia on mahdotonta muuttaa oikein missään (ilmasto, meret, muovi, lääketeollisuus…) asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mahdotonta, kun kansa on maksaja, ja verot lankeavat rikkaiden ja yritystenkin maksettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti malli muuttuu, mutta tarvitsisi ensin suuren mullistuksen. Pystyisin kyllä heti sairaiden hoidossa todistaman, kuin paljon sairauksia hoidetaan nyt muiden kuin potilaan edun mukaisesti.
Antti Heikkilä sitä jo osaltaan yrittikin, mutta hänkin muuttui heti puoskariksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kokonaisselvitystyö lainsäädännön taustalle on juuri siksi tarpeen, että voitaisiin asiantuntevasti ratkaista kysymykset vapaudesta, vastuusta, korvausvelvollisuuksista ja niihin vaadittavista näytöistä, viranomaisvalvonnasta, omavalvonnasta, ammattitaidon näytöstä ym. ym. ym. Tätä selvitystyötä ”hyvinvointiala” itse on esittänyt ja toivonut jo pitkään.
Siksi minusta puheet ”puoskareista” ovat pelkkää populistista tutkimatta hutkimista tässä vaiheessa, jolloin selvitystyö on koko ajan tekeillä.
Ilmoita asiaton viesti
Haluan painottaa, etten ole missään tapauksessa lääketiede/lääkärivastainen. Molempia tarvitaan, niin lääketiedettä kuin täydentäviä hoitojakin.
Minun puolestani keskustelu ja ajatusten vapaus on kommenttiosiossani vapaa, halusin vain väärinkäsityksen välttämiseksi alleviivata oman kantani.
Ilmoita asiaton viesti
Juu… Lääketiede nobeleineen roskakoriin coronarokotteineen, lääketutkimuksineen, syöpähoitoineen , kirurgisine toimenpiteineen ja uskomushoidot tilalle.
Puoskaroinnista on kirjoitellut enemmälti epäkohtana eräs Markku Myllykangas.
Ilmoita asiaton viesti
Ääripäiseen ajatteluusi Lauri en ota kantaa, muuta sen voin sanoa, että Markku Myllykankaalla ei ole mitään tietoa tai osaamista CAM-hoidoista. Hänellä on aiheesta vain vihaa ja nimityksiä – sen verran olen hänen tuotantoonsa perehtynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, heh ja heh. Taidat olla melkoinen klovni.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennatko?
Ilmoita asiaton viesti