Aamulehti keksii omia humanitaarisia sääntöjä Israelille

Hamas kasvattaa lapset päiväkodista asti osaksi omaa terrorikoneistoaan. (Lähde: kuvakaappaus Palwatch.org -cideosta https://www.youtube.com/watch?v=vRuuDI0KCR8&t=1s)

Aamulehden pääkirjoituksessa 5.5.2024 esitettiin, että Israelin sota Hamasia vastaan on kestänyt ”suhteettoman pitkään” ja että Israel on ”käyttänyt moninkertaisesti” oikeutensa vastata Hamasin äärimmäiseen väkivaltaan.

Oikeutetun sodan keskeisimpiä periaatteita on valtioiden oikeus itsepuolustukseen, mikä on vahvistettu YK:n peruskirjassa (VII/51). Kyse ei ole ainoastaan oikeudesta vaan valtioiden velvollisuudesta turvata kansalaistensa perusoikeuksien – oikeuden elämään ja turvallisuuteen – toteutuminen.

Israelilla on legitiimi oikeus pyrkiä hävittämään terrorijärjestön valta rajallaan. Hamas on koko hallintonsa ajan terrorisoinut israelilaisia siviiliasutuksia raketeilla, tunneleilla ja palavilla leijoilla, jotka ovat tuhonneet hehtaarikaupalla viljelyksiä. Israelilaisia kyliä on jouduttu turvaamaan raja-aidoilla, suojamuureilla, pommisuojilla ja kalliilla Iron Dome -torjuntaohjuksilla. Kun kaikesta huolimatta 7/10 sanoinkuvaamaton verilöyly tapahtui, ei ole kuviteltavissa, että israelilaisten kylien asukkaat voisivat palata elämään Hamasin naapureina.

Israelin kohdalla keksitään jatkuvasti omalaatuisia humanitaarisen lain tulkintoja ja termejä. Suhteettoman voimankäytön kielto on olemassa, mutta ei mitään sääntöä ”suhteettoman pitkistä” sodista. Suhteettoman voimankäytön sääntö koskee yksittäisiä iskuja: iskun arvioitu vahinko siviileille ei saa olla suhteettoman suuri iskun arvioituun sotilaalliseen välttämättömyyteen nähden. Onko sääntöä rikottu, riippuu siitä, millaisen tiedon varassa päätös on tehty.

Mitä tulee sotien pituuteen ja siviiliuhreihin: Yhdysvaltain terrorinvastainen sota alkoi 11/9 terrori-iskusta, joka kesti päivän ja jossa kuoli n. 3000 henkeä. Terrorinvastainen sota kesti 20 vuotta, ja sen siviiliuhrien määrä lasketaan sadoissa tuhansissa. Isisin vastainen sota alkoi 2014 ja jatkuu edelleen. Terrorijärjestön vallan hävittäminen Mosulista kesti 9 kuukautta, ja sen jälkeen 90% Mosulista oli raunioina, 1,2 miljoonaa ihmistä pakolaisina ja kymmeniä tuhansia siviiliejä oli kuollut. Israelin sota tulee kestämään oikeassa suhteessa siihen, kuinka kauan Hamas saa pidettyä Gazaa otteessaan.

Aamulehden pääkirjoituksen mukaan lasten tappamista ”ei oikeuta mikään”. Tämä pitää paikkansa, jos tarkoituksellisesti murhataan lapsia, kuten Hamas teki 7/10 israelilaisissa kylissä. Sen sijaan yhtään sotaa ei ole käyty ilman tahattomia siviiliuhreja. Kun vastassa on terrorijärjestö, joka vuosikaudet on kouluttanut ja indokrinoinut lapsia ja alaikäisiä nuoria terrorisotaan ja aseiden käyttöön – mikä on sotarikos, johon kansainvälisen yhteisön pitäisi puuttua – niin on täysin mahdotonta sotia sitä vastaan ilman että alle 18-vuotiaita taistelijoita kaatuu. Heidän lisäkseen kaikkien sotien murheellisiin uhreihin kuuluu myös viattomia lapsia. Niistä vastuussa on Hamas, joka on sodan aloittanut hyökkääjä.

Varpu Haavisto

Varpu Haavisto

Varpu Haavisto toimi kansainvälisen Take a Pen -järjestön koordinaattorina vuosina 2002-2012 ja ICEJ:n erityisavustajana vuosina 2014-2017. Hän on yksi YAPS-ohjelman perustajista ja YAPS - Young Adults for Peace, Justice and Solidarity in the Middle East -järjestön perustajajäsen ja puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu