Eurooppalaista rahaa virtaa järjestöille, jotka levittävät antisemitismiä ja ihannoivat terroria

Palestiinalaislapsia PFLP:n mielenosoituksessa Gazassa joulukuussa 2017. Credit: ZUMA Press Inc/Alamy Stock Photo
Palestiinalaislapsia PFLP:n mielenosoituksessa Gazassa. Credit: Zuma Press Inc/Alamy Stock Photo

3.11.2020

NGO monitor julkaisi 21.10.2020 raportin1 Euroopan unionin vuonna 2019 myöntämästä rahoituksesta palestiinalaisille ja israelilaisille kansalaisjärjestöille. Raportista paljastuu huolestuttava ilmiö: eurooppalaista rahaa virtaa järjestöille, jotka väittävät ajavansa ihmisoikeuksia ja rauhaa mutta todellisuudessa levittävät antisemitismiä ja ihannoivat terroria israelilaisia vastaan. Monilla niistä on kytköksiä terrorijärjestöihin.

Pelkästään vuonna 2019 EU myönsi 32 eri avustusta palestiinalaisjärjestöille. Niiden yhteenlaskettu summa on yli 30 miljoonaa euroa. Ainakin kolme näistä, summaltaan lähes 6 miljoonaa euroa, myönnettiin järjestöille, joilla on suorat yhteydet EU:n terrorijärjestöksi luokitteleman PFLP:n (Popular Front for the Liberation of Palestine) kanssa. Osa näistä järjestöistä on suoraan PFLP:n perustamia, osassa PFLP:n jäseniä toimii henkilökunnassa ja päättävissä asemissa.

Avustushakemusten otsikot ovat kauniita. Esimerkiksi lähes 2,5 miljoonaa myönnettiin projektille, jonka tarkoitus oli tukea ja suojella konfliktin vaikutusten alaisia lapsia ja nuoria. Todellisuudessa tukea saaneiden järjestöjen hallituksissa ja työntekijöinä on toiminut PFLP:n terroritoiminnan johtajia, jotka ovat suunnitelleet ja osallistuneet murhaaviin iskuihin israelilaisia vastaan. Järjestöjen lapsille ja nuorille suunnatun toiminnan sisältöä on ollut mm. PFLP:n naamioituneiden ja aseistettujen terroristien asettaminen esikuviksi.2

Terrorijärjestö PFLP on ollut perustamassa useita viattomalta kuulostavia palestiinalaisia kansalaisjärjestöjä, mm. Union of Health Workers Committees (UHWC), Union of Agricultural Work Committees (UAWC) ja Addameer. Näistä ainakin UAWC saa EU:n pitkäaikaista rahoitusta, n. 4 miljoonaa vuosina 2017-2021. Elokuussa 2019 useita UAWC:n johtavassa asemassa olevaa työntekijää vangittiin osallisuudesta terrorisoluun, joka murhasi 17-vuotiaan israelilaistytön.

EU:n strategia ”Palestiinan hyväksi”

Lähes 12 miljoonaa euroa ohjattiin projekteille, jotka ovat selvästi yhteyksissä EU:n erikoiseen poliittiseen rakennustoimintaan Itä-Jerusalemissa ja Länsirannalla. EU:n kyseenalaisessa ohjelmassa ”Palestiinan hyväksi” (26.11.2018) esitetään tavoitteeksi ”Länsirannan C-alueiden ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisasutuksen vahvistaminen ja kaupungin palestiinalaisluonteen säilyttäminen.”3 EU osallistuu tämän strategiansa perusteella Länsirannan C-alueilla ja Itä-Jerusalemissa moniin laittomiin ja luvattomiin rakennusprojekteihin, joiden sosiaaliset ja ekologiset riskit ovat täysin arvaamattomia.4

Myös monilla näitä avustuksia saavilla järjestöillä on terrorikytköksiä. Esimerkiksi yli 2 miljoonaa myönnettiin projektille, jonka otsikkona oli ”Itä-Jerusalemin marginalisoitujen yhteisöjen suojeleminen tarjoamalla lainopillista apua, suunnittelua ja edunvalvontaa”. Avun vastaanotti järjestö, jonka edunvalvontaosaston johtajana istuu terrori-iskuista tuomittu Raed Halabi. Tämän vuoden kesäkuussa (2020) Halabi postasi facebookissa väitteitä ”arabi-sionisti-amerikkalais-eurooppalaisesta salaliitosta” ja että pitää palata ”vallankumouksen alkuperäisiin iskulauseisiin: ei rauhaa, ei neuvotteluja, ei antautumista”. Hän kysyy, olisiko ”sopiva palkinto marttyyreille ja vangituille, että he jättävät taakseen kansan, joka oikeuttaa ja hyväksyy kompromisseja tekevät johtajat?”

Ihmisoikeudet ja rauha valheellisena ulkokuorena

EU-avustusta jaettiin 700 000 euroa projektille, jonka tarkoituksena oli ”arvioida kahden valtion ratkaisun tiellä olevia esteitä”. Projektin kuvaus on täynnä oikeansävyistä jargonia: ”tavoitteena on edistää kestävän ratkaisun edellytysten muodostamista Israelin ja Palestiinan konfliktissa valmistauduttaessa kestävään rauhaan tunnistamalla/analysoimalla hedelmällisten neuvottelujen esteitä ja tutkimalla tapoja, joilla voidaan päästään läpimurtoihin ja lopulta saavuttaa rauhanomainen ratkaisu konfliktiin.” Tätä projektia pyörittävät Land Research Institute (LRC) ja Applied Research Institute Jerusalem (ARIJ).

LRC julkaisee antisemiittisiä pilakuvia juutalaisista, ja väittää, että ”Iso-Britannia suunnitteli Israelin vuonna 1907 tuhotakseen arabikansan” ja että Balfourin julistus (1917) ”löi myrkyllisen tikarin Palestiinaan, jonka tarkoituksena oli rajoittaa arabikansan kehitystä ja eristää sen itä sen lännestä”. LRC:n johtaja Jamal Talab Al-Amleh postasi facebookissa helmikuussa 2020: ”kuinka monta palestiinalaiskristusta raa’at juutalaiset tulevat vielä ristiinnaulitsemaan?”

Raportissa on paljon muitakin esimerkkejä siitä, miten huolimattomasti ja vastoin eurooppalaisia arvoja ja periaatteita rahaa jaellaan avokätisesti järjestöille, joilla ei ole mitään tekemistä todellisen ihmisoikeuksien ja rauhan edistämisen kanssa. On korkea aika herätä siihen, että rahoitusta ei voi jakaa sen perusteella, että projekti on esitelty oikeanlaista sanastoa käyttämällä. Israelia vastaan on 2000-luvulla suuri määrä kansalaisjärjestöjä, jotka käärivät poliittiset agendansa ja jopa terroritoiminnan hyvin opeteltuun mutta valheelliseen ihmisoikeusretoriikkaan, koska se takaa avoimen raha-hanan pääasiassa Euroopasta. Eurooppalaisen rahan virtaaminen näille järjestöille täytyy loppua ja EU:n alkaa valvoa vastuullisesti ja arvojensa mukaisesti konfliktialueilla toimiville kansalaisjärjestöille myöntämänsä rahoituksen käyttöä ja vaikutuksia.

Varpu Haavisto

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu