Kuka on vastuussa palestiinalaisten rokottamisesta?

Creative Commons kuvituskuva

Viime viikkoina suomalaisessa mediassa on puhuttu paljon Israelin onnistuneesta rokotusohjelmasta. Samaan aikaan Israelia on kuitenkin kritisoitu siitä, että se ei ole rokottanut palestiinalaisalueiden asukkaita. Monille on täysin epäselvää, kenelle vastuu heidän rokotuksistaan kuuluu.

Palestiinalaishallinnon ja Israelin välillä allekirjoitetun sopimuksen mukaan (Interim agreement, Annex III, article 17, 1995) vastuu terveydenhoidosta ja rokotuksista siirtyi palestiinalaisten itsehallinnolle. Israelilla ei ole edes toimivaltaa siviiliasioissa palestiinalaisten itsehallintoalueilla. Samassa artiklassa sovitaan yhteistyöstä epidemiatilanteissa: ”Israelin ja palestiinalaispuolen on vaihdettava tietoa epidemioista ja tarttuvista taudeista, tehtävä yhteistyötä niiden torjumiseksi ja kehitettävä menetelmiä lääketieteellisten asiakirjojen ja asiakirjojen vaihtamiseksi.” Nämä sopimukset ovat osa kansainvälistä lakia.

Tähän mennessä yhteistyöstä kieltäytynyt osapuoli on ollut palestiinalaishallinto. Sen sijaan se on levittänyt antisemiittista propagandaa. Epidemian puhjettua sen virallisilla kanavilla verrattiin Israelia koronaan ja syytettiin sitä viruksen tahallisesta levittämisestä palestiinalaisiin. Palestiinalaisten tiedottaja Saeb Erekat väitti, että israelilaiset syljeskelevät palestiinalaisten autoja ja omaisuutta päästäkseen eroon palestiinalaisista levittämällä koronaa (palestiinalaishallinnon virallinen lehti Al-Hayat al-Jadida, 30.3.2020). Samaan aikaan Israel todellisuudessa jakoi palestiinalaisalueille 20 tonnia desinfiointiaineita ja testausvälineitä ja järjesti koulutuksia israelilaisille ja palestiinalaisille lääkintähenkilöstön jäsenille. Erekat itse hakeutui syksyllä hoitoon israelilaiseen Hadassan sairaalaan sairastuttuaan koronaan, johon hän lopulta menehtyi.

Kun koronarokotteen valmistumisesta alkoi olla lupaavia merkkejä marraskuussa, palestiinalaishallinto neuvotteli Maailman terveysjärjestön, UNICEF:in ja UNRWA:n kanssa varmistaakseen rokotteen saamisen. Israelia ei edes kutsuttu neuvotteluun. Joulukuussa palestiinalaishallinto tilasi 4 miljoonaa annosta venäläisvalmisteista rokotetta, edelleenkään pyytämättä Israelin apua tai neuvottelematta sen kanssa. Tammikuun 4. päivä palestiinalaishallinto pyysi Israelista rokotteita yli 100 hoitohenkilöstöön kuuluvalle, jotka hoitavat koronapotilaita palestiinalaissairaaloissa. Israelin terveysministeriön päätöksellä pyydetyt rokotteet toimitettiin humanitaarisena apuna vielä samana päivänä palestiinalaishallinnolle. Tammikuun 9.päivä palestiinalaishallinto ilmoitti, että neljä rokotteenvalmistajaa toimittaa 70% ja WHO  20% palestiinalaisten tarvitsemista rokotteista. Tammikuun 10. päivä – edelleenkään ilman Israelille osoitettua avunpyyntöä – palestiinalaishallinto otti uuden mediastrategian käyttöön ja esitti Israelille vaatimuksen rokotteista rotusyrjintäsyytösten säestämänä.

Israelin rokotusohjelma koskee ennen kaikkea sen omia kansalaisia. Se on maksanut annoksesta yli kolminkertaisen hinnan (62 dollaria/annos) verrattuna hintaan Yhdysvalloissa. Ohjelmaan kuuluvat kaikki Israelin kansalaiset – niin juutalaiset, arabit kuin muutkin vähemmistöihin kuuluvat, myös sen vankiloissa olevat palestiinalaisterroristit. Kyse ei ole rotusyrjinnästä vaan siitä normaalista asiasta, että hallinto on ensi kädessä vastuussa omista kansalaisistaan ja vasta sitten humanitaarisesta avun tarjoamisesta muiden hallintojen vastuulla olevalle väestölle.

Palestiinalaishallinnolle on kaadettu rahaa sen 27-vuotisen olemassaolon aikana enemmän kuin koko Eurooppa sai jälleenrakennusavustusta toisen maailmansodan jälkeen Marshall-apuna. Sillä on vuodesta 2014 ollut kunnianhimoinen ja sopimuksia rikkova prosessi käynnissä, jonka tavoitteena on saada valtion asema ja tunnustus kansainvälisesti ilman neuvotteluja Israelin kanssa esimerkiksi rajalinjoista tai juutalaisten asukkaiden asemasta havittelemillaan alueilla. On korkea aika, että se alkaa osoittaa olevansa kykenevä hoitamaan itsehallinnolle kuuluvia velvoitteita siviilihallinnon hoitamisessa niillä alueilla, jotka Israel luovutti sen hallintaan osana rauhanprosessia.

Varpu Haavisto

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu