Mitä vikaa on välittömän tulitauon vaatimisessa Gazaan?

YK:n yleiskokous hyväksyi 28.10.2023 Arabiryhmän ehdottaman päätöslauselman välittömän tulitauon vaatimisesta Gazaan (Lähde: kuvakaappaus UN Web TV)

YK:n yleiskokous hyväksyi 28.10. päätöslauselman, jossa vaadittiin välitöntä tulitaukoa Gazaan. 120 valtiota äänesti päätöslauselman puolesta, 14 äänesti vastaan ja 45 valtiota äänesti tyhjää, niiden joukossa Suomi. Ulkoministeri Elina Valtonen kirjoitti X:ssä, että ”Suomi olisi äänestänyt Arabiryhmän päätöslauselman puolesta, jos terroristijärjestö Hamasin isku olisi siinä tuomittu”.

Päätöslauselma ei ainoastaan jättänyt tuomitsematta Hamasia ennennäkemättömän brutaalista siviileihin kohdistuneesta massamurhasta. Siinä vaadittiin välitöntä sodan lopettamiseen tähtäävää tulitaukoa ja Pohjois-Gazan siviileille annetun evakuointikehotuksen peruuttamista. Lisäksi vaadittiin varmistamaan humanitaarisen avun ja polttoaineen saanti kaikkialla Gazassa ilman minkäänlaista keinoa sen varmistamiseksi, että polttoaine ja muu apu ei päädy Hamasin selän taakse. Päätöslauselman ylimalkainen tuomio siviileihin kohdistuvalle väkivallalle loi moraalisen yhdenvertaisuuden terroristien israelilaisissa kylissä ja kodeissa tekemien joukkomurhien ja -raiskausten ja puolustuksellisen sodan välille, jonka murheellisena seurauksena on myös tahattomia siviiliuhreja. Tällainen rinnastus on täysin humanitaarisen lain vastainen.

Suomi äänesti tyhjää, mutta sen olisi pitänyt äänestää yhdessä 14 selkärankaisen valtion kanssa päätöslauselmaa vastaan. Näiden 14 maan joukossa oli Tsekki, jonka puolustusministeri Jana Černochová sanoi häpeävänsä YK:ta. Hän suositteli maataan eroamaan YK:sta, koska se tällaisilla päätöslauselmilla itse asiassa kannustaa Hamasin terroristeja eikä kunnioita perusoikeutta itsepuolustukseen.

Välitön tulitauko suojelisi Hamasia

Välitön tulitauko ja sotatoimien lopettaminen heti, kun Israel on aloittanut Gazan kaupunkiin ja sen alle rakennetun terrori-infrastruktuurin tuhoamisen, tarkoittaisi Hamasin vallan ylläpitämistä. Humanitaarisen avun, mukaan lukien polttoaineen, esteetön toimittaminen kaikkialle Gazaan olisi Hamasin varustamista uutta väkivallan kierrosta varten.

Israel on käyttänyt valtavasti resursseja suojatakseen väestöään Gazasta tulevilta uhkilta. Mitkään suojamuurit ja aidat, tunneleita paljastavat sensorit tai kalliit Iron Dome -torjuntaraketit eivät kuitenkaan riittäneet suojelemaan israelilaisperheitä Hamasin hirmuteoilta. Kansainvälinen humanitaarinen laki sallii puolustuksellisen sodan eikä puolustautuvan valtion tarvitse rajoittaa toimiaan omalle maaperälleen. Lokakuun 7. päivän hirmutekojen ja sitä edeltäneiden 17 vuoden jatkuvan terrorin jälkeen Israelilla on täysi oikeus pyrkiä lopettamaan se absurdi todellisuus, että sen rajanaapurina on terrorijärjestön hallinto.

Kuka on vastuussa Gazan humanitaarisesta tilanteesta?

Gazan humanitaarisesta tilanteesta vastuussa on ennen kaikkea Hamas. Sillä on edelleen huomattavat varastot polttoainetta – arviolta riittävästi kuuden kuukauden sähkön- ja vedentuotantoon – ja muuta elintärkeää materiaalia omiin tarpeisiinsa. Vuosien ajan Israel on toimittanut 50% Gazan sähköstä ilmaiseksi saamatta muuta korvaukseksi kuin Hamasin rakettisateen. Hamasin 7.10. ampuma rakettimyrsky tuhosi 9 kymmenestä voimalinjasta, jotka ovat vieneet Israelista sähköä Gazaan. Nyt Hamas siis odottaa Israelin korjaavan nämä voimalinjat ja tuottavan alueelle jälleen sähköä samalla kun se käy sotaa Israelia vastaan.

Terrorijärjestön on annettu lähes 20 vuotta esiintyä legitiiminä hallintona ja sille on kaadettu valtava määrä kansainvälistä apua. Samaan aikaan on suljettu silmät siltä, että se on laiminlyönyt hallinnolliset velvollisuutensa, jättänyt siviiliväestön oman onnensa nojaan ja käyttänyt avun valtavan terrori-infrastruktuurin rakentamiseen siviilikohteiden alle. Tämä on luonut täysin poikkeuksellisen tilanteen, jollaiseen humanitaarinen laki ei ole luotu vastaamaan.

Israel on kehottanut siviiliväestöä siirtymään eteläiseen Gazaan, minne kansainvälistä humanitaarista apua voidaan toimittaa Egyptin kautta. Päätöslauselman vaatimus evakuoinnin pysäyttämisestä on mieletön eikä auta mitään muuta kuin Hamasin pyrkimyksiä. Myös Israel on joutunut evakuoimaan 250 000 omaa kansalaistaan sodan takia sekä Gazan lähialueilta että pohjoisrajaltaan, ja sen kehoitus gazalaisille siirtyä väliaikaisesti pois sotatoimialueelta on täysin kansainvälisen lain mukainen.

Kaikki tiedot Gazan humanitaarisesta tilanteesta tulevat Hamasilta

Kaikki tiedot sodan gazalaisista uhreista ja humanitaarisesta tilanteesta tulevat Hamasin lähteistä. Gazan kuolonuhreista ei näy erottelua Hamasin taistelijoiden ja siviilien välillä. Koska Israel on kohdistanut iskut terrorijärjestön kohteisiin ja siviilejä on varoitettu, voi olettaa uhreista merkittävän osan olevan Hamasin taistelijoita. Israel on jatkuvasti sanonut, että se ei käy sotaa gazalaisia siviilejä vastaan vaan terrorijärjestö Hamasia vastaan ja ettei sillä ole halua vahingoittaa yhtään siviiliä Gazassa. Sen sijaan täysin Hamasin tavoitteiden mukaista on piilottaa omat taistelijansa siviiliuhrien lukuun ja kiihottaa kansainvälistä yhteisöä painostamaan Israelia.

Hamasin kohteisiin on sijoitettu tarkoituksellisesti siviili-infrastruktuurin alle. Sen päämajarakenteet sijaitsevat Al-Shifa -sairaalan pohjakerroksessa ja sen alla. Tunneliverkostoon on sisäänkäyntejä humanitaarisen lain suojaamista siviilikohteista, kuten sairaalat, koulut ja moskeijat. Humanitaarisen lain mukaan suojeltava siviilikohde muuttuu kuitenkin legitiimiksi kohteeksi, jos sitä käytetään sotilaallisesti. Muussa tapauksessa terrorijärjestöt voisivat täysin vapaasti tehdä iskuja ja sen jälkeen hakeutua suojeltavien siviilikohteiden turviin, eikä lakia kunnioittavilla valtioilla olisi mitään keinoa käydä niitä vastaan. Hamas on velvollinen evakuoimaan siviilit kohteista, jotka se on muuttanut sotilaallisiksi.

Kansainvälinen laki ei tarkoita suhteettomalla voimankäytöllä sitä, että sama määrä kuolonuhreja on osoitus kohtuullisesta voimankäytöstä. Se tarkoittaa, että voimaa käytetään oikeassa suhteessa sodan tavoitteeseen, joka tässä tapauksessa on Hamasin infrastruktuurin hävittäminen ja sen hallinnon lakkauttaminen alueella. Ne ovat täysin legitiimejä tavoitteita, joiden päämääränä on vapauttaa sekä israelilaiset että gazalaiset terrorijärjestön otteesta. Hamasin luoman todellisuuden murheellinen seuraus on se, ettei tätä ole mahdollista toteuttaa ilman valtavaa tuhoa Gazan infrastruktuurille ja siviileille koituvaa järkyttävää vahinkoa.

Välitön tulitauko on mahdollinen milloin tahansa

Joidenkin suomalaisten asiantuntijoiden esittämä mieletön ajatus, että Israelin pitäisi suostua vapauttamaan tuhansia terroriteoista vangittuja Hamasin jäseniä kidnapattujen israelilaisten vapauttamiseksi, on suoranaista rohkaisua terrorijärjestöjen kidnappaustaktiikalle. Kidnappausten uhka ja kidnapattujen käyttäminen kiristyskeinona ja ihmiskilpinä ei koske vain israelilaisia. Jo vuosia ulkoministeriö on varoittanut myös suomalaisia matkustamasta Gazaan kidnappausvaaran takia.

Ennen kuin YK:n yleiskokous äänesti päätöslauselmasta, se hylkäsi Kanadan ehdottaman muutosesityksen, jossa olisi tuomittu yksiselitteisesti Hamasin tekemät terrori-iskut ja panttivankien ottamisen ja vaadittu heidän välitöntä ja ehdotonta vapauttamistaan.

Tulitauko on Israelin mukaan täysin mahdollista toteuttaa välittömästi, jos Hamas laskee aseensa ja luovuttaa kaikki panttivangit. Tätä kansainvälisen yhteisön ja Suomen pitäisi vaatia.

Varpu Haavisto
puheenjohtaja, YAPS ry

Varpu Haavisto

Varpu Haavisto toimi kansainvälisen Take a Pen -järjestön koordinaattorina vuosina 2002-2012 ja ICEJ:n erityisavustajana vuosina 2014-2017. Hän on yksi YAPS-ohjelman perustajista ja YAPS - Young Adults for Peace, Justice and Solidarity in the Middle East -järjestön perustajajäsen ja puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu