Vastine piispa Mari Leppäselle: Gazasta puhutaan enemmän kuin mistään muusta konfliktista maailmassa

Hamas käyttää alaikäisiä sotilaina. Lasten värvääminen aseelliseen konfliktiin on sotarikos. Lähde: i24 video (15.7.2019): What Does Hamas' Summer Camps in Gaza Look Like

Piispa Mari Leppänen julkaisi tiistaina 9.4. Helsingin sanomissa kolumnin ”Miksi Gazasta on niin vaikea puhua?” Kysymys on erikoinen, kun Gaza on otsikoissa jatkuvasti eikä mistään muusta konfliktista olla nähty niin paljon mielenosoituksia ja kuultu niin paljon palopuheita ympäri maailman.

Piispan kolumnista nousee kaksi ajatusta: 1) Israel on paha, 2) jokaisen, joka vastustaa kouluampumisia, pitää vastustaa Israelin sotaa Hamasin tuhoamiseksi ja panttivankien vapauttamiseksi. Näiden ajatusten tueksi piispa esittää useita väitteitä, jotka ovat harhaanjohtavia tai suorastaan epätosia.

Lapsiuhrit aseellisissa konflikteissa

On syytä katsoa tilastoväitteen taakse, että Gazassa on tapettu enemmän lapsia kuin maailman konflikteissa yhteensä neljän viime vuoden aikana. Tilastoissa, joihin piispa nojaa väitteen, lapsiksi luokitellaan kaikki alle 18-vuotiaat nuoret.


Lähde: Kuvakaappaus CBN News -videosta (19.7.2021) : Inside the Gaza Summer Camps Trainig Children to be the Next Generation of Terrorists

Kannattaa katsoa tämä parin vuoden takainen video, miten gazalaisia alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria koulutetaan Hamasin taistelijoiksi ja indoktrinoidaan antisemitistisella vihalla. Lapset julistavat tulleensa Hamasin leireille ”uhratakseen itsensä” Palestiinan vapauttamiselle, Hädin tuskin toisella kymmenellä oleva poika julistaa: ”Kysymme Hitleriltä, miksi hän jätti jotkut teistä henkiin? …Me tulemme teidän kimppuunne maan alta ja iskemme pelon teidän sydämiinne, ja maan päällä rakettimme repivät teidät kappaleiksi. Ryömikää suojiinne, hiiret, te juutalaisäitien lapset!”

Lasten käyttäminen sotilaina ja heidän ideologinen myrkyttämisensä on Hamasin massiivisessa mittakaavassa harjoittama sotarikos, josta piispa ei ole huolissaan. Syyllinen kaikkiin gazalaisiin alaikäisiin uhreihin on Hamas.  Jos se ei olisi aloittanut sotaa, jos se ei olisi käyttänyt miljardeja aseistautumiseen ja maanalaisten ja maanpäällisten terrorirakennelmien luomiseen, jos se ei olisi kasvattanut gazalaisia sukupolvia jihadismiin, mitään sotaa ei käytäisi tällä hetkellä. Jos se antautuisi ja luovuttaisi takaisin israelilaiset panttivankinsa, sota loppuisi heti.

Lähde: Kuvakaappaus ILTV videolta (21.7..2016): Hamas opens military training camps for Kids

Aseilla ammuskeleva alle 18-vuotias on rikollinen – tai Gazan tapauksessa terrorijärjestön taistelija – vaikka onkin alaikäinen. Toinen asia on toki se, että kaikki uhriluvut tulevat terrorijärjestö Hamasilta, joka tunnetusti ei ole luotettava lähde ja joka ei millään tavalla erottele taistelijoita siviileistä. Israel, joka on kaikilla demokratiamittareilla vapaa maa ja jossa lehdistön vapaus, sanan- ja mielipiteenvapaus ja jonka demokraattiset elimet toimivat asiallisesti, on kertonut tuhonneensa arviolta 13 000 Hamasin taistelijaa ja saman verran terroristeja on antautunut tai otettu vangeiksi.


Päästääkö Israel humanitaarista apua Gazaan?

Piispa väittää, että Israel ei päästä humanitaarista apua Gazaan. Tämä on täysin väärää tietoa. Sodan alkamisen jälkeen Gazaan on viety yli 22 000 rekkaa humanitaarista apua, eilen lähes 500 rekkalastillista. Israel näkee paljon vaivaa kaiken tuon avun tarkastamisessa. Piispa toistelee Hamasin propagandaa, jonka tarkoituksena on painostaa Israelia lopettamaan sota kesken ja pelastaa Hamasin valta Gazassa. Jos Gazassa nähdään nälkää, syyllinen ei ole Israel vaan palestiinalaisten aseellisten ryhmien – ei ainoastaan Hamasin vaan eri alueita hallitsevien klaanien – hyökkäily ja ryöstely apua kuljettaviin saattueisiin. Myös World Central Kitchenin tapauksessa traaginen virhe tapahtui siksi, että avustussaattueen mukana sen matkalla varastorakennukselle kulki asemiehiä.

Maailmassa on  todellisia nälänhätiä käynnissä, joista ei todellakaan kuule puhuttavan mediassa ja jotka eivät nosta kansainvälistä meteliä ja vaatimuksia painostaa niistä vastuussa olevia hallintoja. Sudanissa on viime keväästä asti jälleen sodittu. Islamistisen hallinnon tukemat aseelliset joukot ovat hyökänneet etelä-Sudanin heimoja ja kristittyjä vastaan. Siellä on kehkeytymässä pahin humanitaarinen kriisi, ja yli 200 000 lasta uhkaa nälkäkuolema lähikuukausina.  Jemenin sisällissodassa on vuodesta 2014  kuollut 85 000 lasta nälkään, mutta missään ei näy piispojen protesteja Sudanin, Jemenin tai sekä Jemenin että Gazan sotien taustavoimana toimivaa Iranin hallintoa vastaan.

Palestiinalaisten pakolaisleirit ovat arabimaiden ja palestiinalaishallinnon politiikkaa, ei Israelin

Piispa väittää, että ”alueelle saapuneet juutalaiset ajoivat palestiinalaisia pakolaisleireille”. Palestiinalaisarabit lähtivät pakolaisiksi pääasiassa arabimaiden aloittamien sotien seurauksena. Israel on antanut kansalaisuuden kaikille palestiinalaisarabeille, jotka eivät tarttuneet aseisiin, ja integroinut heidät loistavasti  yhteiskuntaansa. Israelin arabit ovat menestyneimpiä koko Lähi-idässä.


Kuvakollaasi joistakin kuuluisista Israelin arabeista. Kuvalähde: wikimedia commons

Erityisesti israelilaisten arabinaisten asema on parempi kuin missään muualla Lähi-idässä. Israelin arabeja on ministereinä, kansanedustajina, diplomaatteina korkeimman oikeuden tuomareina, suurten sairaaloiden johtavina lääkäreinä, tutkijoina, start-up yritysten johtajina, kirjailijoina taiteilijoina, urheilijoina, näyttelijöinä.

Palestiinalaisia pitävät pakolaisleireillä vain muut arabimaat ja palestiinalaishallinto. Länsirannalla palestiinalaisilla on vierekkäin upeita palatseja ja ”pakolaisleirejä”, eli sata vuotta vanhaa ahtaasti rakennettua rakennuskantaa. Palestiinalaishallinto ei miljardituista huolimatta ole investoinut niiden purkamiseen ja ajanmukaisen asumusten rakentamiseen. Esimerkiksi Nablusin keskustaan on jätetty modernin kaupungin keskelle pieni vanha kylä, jota kutsutaan ”pakolaisleiriksi”. Sinne ei ole jäänyt muita kuin ne kurjimmat, jotka eivät ole pystyneet muuttamaan muualle. Sinne viedään länsimaiset aktivistit ja media kuvaamaan palestiinalaisten kurjuutta, josta vastuussa on todellisuudessa palestiinalaishallinto. Sillä on kaavoitus- ja rakennusoikeus toimivaltaansa uskotuilla alueilla. Tilaa niillä on runsaasti rakentamiseen, yli 50% rakentamiseen kelpaavasta maasta A- ja B-alueilla on edelleen käyttämättä.

Kristillinen ylemmyys ja nyky-antisemitismi

Kristillisten johtajien pitäisi joskus oppia läksy kirkon vuosisataisten juutalaisvainojen ja Holokaustin jälkeen: kun juutalainen kansa – ja nyt heidän ainokainen kotimaansa – nostetaan maailman syntipukiksi, olisi syytä tutkia faktat tarkkaan ennen kuin alkaa hutkia kristillisen ylemmyydentunnon sävyttämiä tuomioita. Antisemitismi on aina kyennyt muuntautumaan kunkin aikakauden hyveenä pitämään muotoon. Keskiajalla Euroopassa murhattiin kokonaisia juutalaisyhteisöjä ”jumalantappajina” ja rituaalimurhasyytösten seurauksena. Tieteellisen vallankumouksen aikana rasismista tuli tiedettä ja tieteellisyydestä tuli edistyksellisen ihmisen merkki. Tämä johti juutalaisten teolliseen kansanmurhaan Euroopassa.

Holokaustin jälkeen antirasismista ja ihmisoikeuksien ajamisesta on tullut hyveellisen ihmisen tunnusmerkkejä. Ei ole mikään ihme, että uusi muoto antisemitismiä on ottanut antirasismin ja ihmisoikeudet välineekseen. Tällä taktiikalla on yhteinen alku YK:n Durbanissa vuonna 2001 pitämässä antirasistisessa maailmankonferenssissa. Konferenssin kansalaisjärjestöjen periaatejulistus ja toimintaohjelma on tämän uuden ihmisoikeusantisemitismin Mein Kampf. Teimme kahden paikalla olleen juutalaisen järjestöedustajan kokemuksista videon:
You Are Not a Racist, Right?

Varpu Haavisto

 

Varpu Haavisto

Varpu Haavisto toimi kansainvälisen Take a Pen -järjestön koordinaattorina vuosina 2002-2012 ja ICEJ:n erityisavustajana vuosina 2014-2017. Hän on yksi YAPS-ohjelman perustajista ja YAPS - Young Adults for Peace, Justice and Solidarity in the Middle East -järjestön perustajajäsen ja puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu