Henkilöstösäästöt johtajien palkkoihin
En tiedä, miten moni seurasi eilisillan TV:n uutislähetystä. Minun huomioni herätti pieni sivu-uutinen: Finnairin johdon palkkioita on korotettu jokseenkin samalla miljoonasummalla, mitä henkilöstömenoissa on säästetty sillä, että henklöstö on pitkien painostusneuvotteluiden jälkeen suostunut etujensa heikennyksiin ja henkilöstövähennyksiin.
Samassa uutisessa mainittiin, että Nokin uuden johtajan palkka viime vuodelta oli noin 8 miljoonaa, johon sisältyy korvauksia siitä, että hän on suuressa viisaudessaan suostunut lähtemään MikroSoftilta. Miksi ei olisi, kun vuosipalkka vastaa vähintäänkin neljää täyttä lottopottia.
Miten kenekään ihmisen työpanos voi olla noin arvokas? Ei mitenkään! Nykymaailma on vain ajautunut siihen, ettei johtajien palkkioilla ole mitään yhteyttä normaaliin elämään. Vaikka Elopille ja Finnairin johdolle maksettaisiin vielä kaksin kerroin, mitä nyt, ei se heidän elämäänsä mitenkään vaikuttaisi. Eivät he nykyäänkään pysty mitenkään tuhlaamaan sitä rahan määrää, joka valuu heidän pohjattomaan laariinsa. Sama pätee toisin päinkin. Puoletkin nykyisestä palkkiosta on liian paljon.
Ihmisten on aika herätä laajasti vastustamaan nykykehitystä, jossa suuryritykset ovat olemassa vain sitä varten, että johdolle voidaan maksaa kohtuuttomia palkkioita. Olkoot vain niin, että yrityksillä on oikeus päättää palkkapolitiikastaan, mutta eikö yrityksen ensisijainen tehtävä ole tuottaa voittoa omistajilleen? Johtajien palkkiot ovat pois yrtyksen tuloksesta. Vähintäänkin kannattaa tutkia, miten johtajien palkkioita verotetaan.
Toisessa vähän suuremmassa uutisessa kerrottiin, että Malalai Rahim on valittu Suomessa vuoden 2011 pakolaisnaiseksi. HYVÄ! Vaan milloin valitaan ensimmäinen vuoden pakolaismies? Ettei tässä vain ole kysymys yhden lajin epätasa-arvosta?
Korjaa kuitenkin tuo tuhatkertainen virhe tuossa Nokian toimitusjohtajan palkassa!
Tulosjohtaminen on tähän johtanut. Myös kunnissa johto palkitaan, kun työntekijät tinkii. Herrat ja johtavassa asemassa olevat eivät toistaiseksi ole tinkineet omista eduistaan ollenkaan. Maantapa on tälläinen, eikä vuosikymmenten aikana syntynyttä tapaa yksihenkilö pysty muuttamaan, totesi entinen pääministeri Vanhanen!
Ilmoita asiaton viesti
Joo, olin huolimaton. Elopin palkka viime vuodelta oli 8 miljoonaa. Liikaa se on joka tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on armotalouden huipennus:
”Sille jolla on, annetaan lisää… ja siltä jolla ei ole, otetaan pois sekin vähä mikä hänellä on, ja annetaan sille, jolla on.”
Jeesus.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Ja tuon sanoi muuan nuorukainen, jonka kansalaisuus otettiin pois siksi, että hän puhui totuuksia, jotka pätevät kaikkina aikoina. Ei löydy Toorasta, eikä muista juutalaisten kirjoituksista noin hienoja totuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Finnair on tappiollinen yritys, joten johtajien avokätinen palkitseminen ei oikein kohtaa kansan oikeustajua. Jos jääkiekkojoukkue ei saa aikaiseksi tuloksia, valmentajat vaihdetaan tarvittaessa useaan kertaan pelikauden aikana, sillä joukkuetta ei voi vaihtaa, johtajan kyllä.
Jos palkkaa perustellaan sillä, että johtoryhmä saadaan näin sitoutumaan yritykseen, olen aina kuvitellut että mielummin pitäisi asiakkaat saada sitoutumaan ja pysymään tyytyväisinä ei sikariporrasta.. Eikö huonot tulokset kerro myös osittain huonosta johtajuudesta?
Yrityksistä on kehkeytynyt vain rahastuslehmiä pienelle eliitille, jota ei kiinnosta tosiasiassa inan vertaa yhtiön tulevaisuus tai yhtiöstä oikeasti riippuvaiset ihmiset so. työntekijät, vaan ainostaan oma etu ja täydellinen taloudellinen riippumattomuus kaikesta loppuelämäksi. Viimekädessä tällainen röyhkeys perustellaan sillä, että Suomessa on muka kaikilla ihmisillä siihen mahdollisuus, kun vain on ahkera ja pelaa korttinsa oikein. Jokainen itsenäiseen ajatteluun kykenenvä ja syy/ seuraussuhteita hahmottava ihminen tietää tuon olevan täydellistä paskapuhetta ja liirumlaarumia. Erityisesti kokoomuksen Anna-Leena Hemming on viljellyt tällaista retoriikkaa mielellään. En tiedä miten tuollaiseen ihmiseen pitäisi suhtautua; isällisellä säälillä vai kansanomaisella halveksunnalla.
Milloin sellaiset käsitteet, kuin vastuun kantaminen ja kohtuus lensivät romukoppaan? Kaikki kun valitettavasti eivät voi olla johtajia, jonkun pitää tehdä työtäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Auutaisikohan adressikaan johtajien tolkuttomia palkkioita vastaan?
Ilmoita asiaton viesti
No ei varmasti. Se loppuu vasta sitten, kun se lopetetaan. Nyt on se kohta historiassa, milloin pitäisi vetää hätäjarrukahvasta, sillä muussa tapauksessa jälkipolvet tulevat elämään maailmassa, missä on räikeä luokkajako joiden välillä vallitsee viidakonlait, polttopullot ja terrori. Sitäkö tässä haetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Johtajia rekrytoitaessa tärkeimmät kolme ominaisuutta ovat:
1.Ahneus
2.Ahneus
3.Ahneus
Ilmoita asiaton viesti
-se loppuu vasta sitten kun lopetetaan-”
Suuri höyryveturikaan ei lähde liikkeelle, vaikka sen ””pöntössä” olis valtavasti painetta, vaikka käsijarru irroitettaisiin. Täytyy avata se höyryventtiili, jonka kautta höyrynpaine ohjautuu liikkeelle paneviin osiin. Onko yhteiskuntamme siinä tilassa,että paine on tarpeeksi suuri laukaisemisemaan liikkeelle lähdön muutoksentielle?
Onko tarpeellinen määrä tahtoa ja tietoa venttiilin avaamiseen?
Eipä taida olla. Tai joillakin saattaa olla omasta mielestään. Mutta vain tietoa, mutta ei kykyä konkretisoida sitä. Mutta ehkä se on joku pieni toimenpide tai tapaus, jonka ansiosta venttiili aukeaa ja veturi lähtee liikkeelle perässään olevine vaunuineen.
Jotain tälläistä jäi mieleen, lueskellessani Uuden Ajan Kultturin-historia kirjaa.
Ilmoita asiaton viesti
” Kaiken toiminnan ja päätöksenteon motiivina on yksinomaan taloudellisen voiton kasvattaminen.”
Onko tälle olemassa mitään antiteesiä, vai onko tämä kyseenalaistamaton uskonto.
Onko kaiken toiminnan koetinkivi se, ajaako se yrityksen voittoa vai ei.
Luther sanoi aikoinaan; ” Kaiken kirjallisuuden koetinkivi on se, ajaako se kristusta vai ei. Se mikä ei opeta kristusta, ei ole hyväksyttävää. ”
Tällä pyrittiin ristin voittoon. Aina jotain pitää voittaa. vai?
Ilmoita asiaton viesti
Finnairia ja Nokiaa ei voi verrata tuolla tavalla. Finnairissa valtio voi käyttää omistustaan yhtiössä sen päätöksiin vaikuttamiseen, mutta Nokian palkkapolitiikkaan sillä ei ole nokan koputtamista.
Vihjauksesi veropolitiikkaan on älytön. Valtio siis kertoisi verotuksella yksityisille yrityksille, että kyllä teille huonommatkin johtajat kelpaa:-) Nokia siirtäisi pääkonttorinsa muualle yhdessä hujauksessa, samoin moni muu yhtiö.
Se on omistajien rahaa ja omistajat maksavat johdolle sellaista palkkaa, kuin hyväksi katsovat.
Ilmoita asiaton viesti
”Se on omistajien rahaa ja omistajat maksavat johdolle sellaista palkkaa, kuin hyväksi katsovat.”
Niin ne juuri tekevät, mutta onko omistajien etu maksaa johtajalle kauheita palkkioita, kun toiminnan tuloksena yhtiön kurssi jopa laskee? Niin on käynyt ainakin Nokialle. Milloin omistajat valveutuvat edes sen verran, että tajuavat, ettei ilmaisrahan syytäminen yhtiön johdolle ole keidenkään muiden kuin johtajien etu.
Ihmetellä tässä saa sitäkin, miksi valtio ei käytä omistajaohjaustaan ainakaan yhtiön hyväksi, vaan antaa johtajien huseerata omaksi hyödykseen ja kaikkien muiden osallisten vahingoksi. Kaiken hyvän päälle valtion omistajaohjauksesta vastaa vihreä ministeri Heidi Hautala.
Ilmoita asiaton viesti
Osakekurssi ei ole ainoa autuaaksi tekevä asia. Pitkäaikaisessa sijoittamisessa osakkeen hintamuutokset ovat olennaisia myyntihetkellä tai kun niitä vastaan otetaan lainaa, eli vakuutena.
Huippujohtajista kisataan ja heille maksetaan huippupalkkoja, koska se on omistajille kannnattavaa. Ei se tämän ihmeellisempia asia ole.
Ilmoita asiaton viesti
”Huippujohtajista kisataan ja heille maksetaan huippupalkkoja, koska se on omistajille kannnattavaa. Ei se tämän ihmeellisempia asia ole.”
Periaatteessa noin. On vain käynyt niin, että huipujohtajat ovat vedättäneet yhtiöissä palkkioitaan kohtuttomuuksiin. Ei se tyhmä ole, joka pyytää, vaan se joka maksaa. Osakkeenomistajat ovat lauma, jossa tyhmyys on oikein erityisellä tavalla tiivistynyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Osakkeenomistajat ovat lauma, jossa tyhmyys on oikein erityisellä tavalla tiivistynyt”
Ainakin niissä yhtiökokouksissa missä minä olen käynyt, niin kaikki palkkiot ja lisäeläkkeet on jo sovittu etukäteen suurempien osakkaiden kanssa. Niitähän ovat valtio, suuret eläkeyhtiöt hyvine veljineen ja muutama muu ison potin omistava sijoittaja. Pienosakkaat saavat kakkua, mutta eivät juuri puheoikeutta:)
Kyllä siinä on monen sijoittajan hymy hyytynyt jos on ostanut muinoin 60 eurolla Nokiaa tai viimeksi 2008 Finnairin osakkeita 17 eurolla, joita nyt saa molempia vähän yli kolmella eurolla kipale. Ei siinä oikein enää ylimääräisiä lahjoja/lahjuksia haluaisi johdolle antaa..) Kunhan saisi edes puolet sijoituksestaan takaisin:)
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on yksi nykyisen kasinotalouden peruspiirteitä. Osakkeiden sijasta viimeisten 10 vuoden aikana kannattavinta olisi ollut sijoittaa asuntoon, vaikka velalla auttaen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei suinkaan. Kannattavinta oli myydä laman ensioireissa, jolloin osakkeiden hinnat olivat hyvät ja ostaa laman pahimmassa kuopassa, jolloin osakkeet olivat halpoja.
Yksinkertaista!
Ilmoita asiaton viesti
Tuo onkin hyvän osakesijoittajan tunnetuin ja paras neuvo! Kunhan osaa vain ennustaa oikein nuo ääripäät niin menestys on taattu:) Toinen ja helpompi neuvo onkin hajauttaa sijoituksensa tarpeeksi monen yhtiön kesken… se on yksinkertaista.
Nyt taitaisi olla ostosten oikea hetki, vai mitä?
Ilmoita asiaton viesti