Euroopan Unionin ihka ensimmäinen sarastus (Stalingrad 1944)

Lauantaina on Eurooppa -päivä. Sen kunniaksi tämä pieni juttu. Kaikessa suurenmoisuudessaan Unioni ansaitsisi isommankin jutun, mutta minulla on vain tämä pieni. Mutta minä kerron sen rakkaudella.

Kovasti monien valtiomiesten suuhun on Euroopan Unionin ”syntysanoja” yritetty sovittaa. Yleisimmin syntysanoiksi mainitaan Ranskan ulkoministeri Robert Schumanin 9.5.1950 antama julistus, jossa hän ehdotti Jean Monnet´n ajatusten pohjalta uudenlaista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi. Näin syntyi Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, vuodesta 1993 Maastrichtin sopimuksella Euroopan Unioni.

Toinen, vielä vanhempi lausunto on Winston Churchillin puheesta Zurichissä 19.9.1946: ”Euroopan perheen uudelleen luominen on muodostuttava ensi askeleena Ranskan ja Saksan yhteistyöstä”. Vapaammin käännettynä muistan kuulleeni tämän muodossa: ”Eurooppa on yhtä kuin Saksan ja Ranskan yhteistyö -tai ei mitään”.

Mitäpä me todellakin olisimme täällä Euroopassa nyt ilman EU:ta (ja Natoa)? Sekalainen seurakunta pieniä ja keskisuuria valtioita mahdollisesti jopa pahimmassa tapauksessa kähinöimässä keskenämme tai ainakin Ranska ja Saksa yrittämässä haalia liittolaisia ympärilleen ikiaikaisessa kamppailussa toisiaan vastaan. Vladimir Putinin kaunein uni, jonka hän ei soisi koskaan loppuvan! Ehkä jopa Venäjä Ranskan liittolaisena saartamassa Saksaa ja kaikki Euroopan maat asevarustelemassa vimmaisesti täynnä syvää epäluuloa ja pelkoa vastapuolen aikeita kohtaan. (Se, että tämä jako vallitsee yhä Venäjän ja muun Euroopan välillä ei kuulu tähän. Minä puhun vain Euroopasta ilman Venäjää, koska venäläiset itse ovat päättäneet, että he eivät halua kuulua koko Eurooppaan.)

Hyi olkoon sellaista maailmaa! Sitä kamalammalta tuntuu nähdä perussuomalaisten taannoinen presidenttiehdokas (siis tämä opettajafrouva, joka ”ei usko evoluutioon”) hihkumassa innoissaan: ”Brexit! Jesss!” Muistaa varmaan liittää joka päivä iltarukoukseensa vienon pyynnön Taivaan Isälle: ”Ja annathan sen kamalan EU:n hajota lopullisesti pois maailmasta mahdollisimman pian. Amen.”

Kaikenlaisia maailman asioita minä ymmärrän, mutta ihan kaikkea en pysty. No, onneksi suomalaisistakin enää 14% haluaisi nähdä Suomen eroavan EU:sta eli joissain asioissa on sentään suomalaisillakin järkeä päässä.

Mutta niin se vieläkin varhaisempi lausuma? Ja mitä se Stalingrad nyt mihinkään liittyy? No, juolahti vain mieleeni, että olisiko tämä se ihan ensimmäinen EU:n pilkahdus kenenkään eurooppalaisen valtiomiehen silmäkulmassa:

Kerrotaan nimittäin, että Vapaan Ranskan johtaja, kenraali Charles de Gaulle, vieraili Neuvostoliitossa Ranskan jo vapauduttua, mutta sodan vielä jatkuessa loppuvuodesta 1944. Kenraali vietiin tutustumaan Stalingradiin -tai siihen rauniokasaan, joka oli ollut Stalingrad (Volgograd/Tsaritsyn) vielä pari vuotta aiemmin.

Tuolla raunioilla patsastellessaan de Gaulle puhkesi haltioituneeseen ylistykseen: (Nyt kun en osaa juuri yhtään ranskaa, niin alkuperäinen teksti voi vähän ontua. Mutta käännös on sanatarkka!)

de Gaulle:
”Quel peuple puissant! Quel peuple magnifique!”
(Miten mahtava kansa! Miten suurenmoinen kansa!)
Neuvostoliittolaiset isännät vähän mielihyvästä punastellen ja hämillään myöntelemään:
”Oui, nous les russes, naturellement…”
(Noh, me venäläisethän nyt tietysti…)
de Gaulle keskeyttää heidät tylysti:
”Mais non! Je ne parle pas des russes. Je parle pas des allemands! Que ils arriver ainsi loin!”
(Ei, ei! En minä puhu venäläisistä. Minähän puhun saksalaisista! Että he pääsivät näin pitkälle!)

Että tällainen pieni ymmärryksen poikanen syntyi Ranskan johtajan mielessä sodan vielä raivotessa. ”Nyt tämä taitaa olla viimeistään nähty. Ei ole Ranskasta eikä Saksasta hallitsemaan Eurooppaa yksinään. Taitaa olla viisainta, että lyömme hynttyyt yhteen ja hallitsemme Eurooppaa vast´edes yhdessä ja yhteisten kaverien kanssa.”

Malja sille. Ja oodi ilolle. Oodi myös vapaudelle ja demokratialle. Ja ennen kaikkea: oodi rauhalle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu