Löysin lisää Suomen NATO -jäsenyyttä vastustavia kirjoja. 1.) Esko Seppänen: ”Hei, meitä natotetaan!”
Kerrotaan aluksi, että viimeksi referoimani Suomen Rauhanpuolustajien toimittama kirjanen ”51 hyvää syytä sanoa Natolle ´kiitos ei´” vuodelta 2003 oli vain Suomen oloihin sovitettu versio espanjalaisen sosialistipoliitikko Javier Solanan jo ennen Espanjan Nato -jäsenyyttä kirjoittamasta pamfletista ”50 syytä sanoa Natolle EI”. Ja kerrottakoon myös, että samainen Javier Solana toimi sittemmin vuosina 1995-1999 itse Naton pääsihteerinä. (!) Mainitsen asiasta ihan kunnianosoituksena kaikille fiksuille ihmisille, jotka pystyvät pyörtämään vanhoja mielipiteitään vanhetessaan ja viisastuessaan.
Kirjoja löytyi yhteensä viisi lisää. ”Vain” kolme niistä on leimallisesti kirjoitettu vastustamaan Suomen Nato -jäsenyyttä. Aloitetaan niistä ensimmäisellä. (Viimeksi tuli niin pitkä kirjoitus, että ihan hämmästyin kun tuli melkein 2000 klikkausta ja moni varmaan jaksoi myös lukea kaiken. Nyt ajattelin muuttua lukijaystävällisemmäksi taas, joten pätkin nämä kirja-arvosteluni osiin.)
Esko Seppänen: ”Hei, meitä natotetaan!”
(Euroopan yhtyneen vasemmiston/Pohjoismaiden vihreän vasemmiston ryhmä Euroopan parlamentissa, 2002)
Tämä on SE kirja, josta muistaakseni kohkattiin aikanaan paljonkin. Eikä sinänsä tietystikään mikään ihme, tokihan Seppänen on ollut kaikkien tuntema poliittinen ”julkimo” pitkältä ajalta: kansanedustaja (SKDL/vasemmistoliitto) 1987-1996, Meppi 1996-2009. ja tietysti SKP:n jäsen vuodesta 1974. Näkyy olleen myös US -blogisti vuodesta 2011, mutta en ole törmännyt, kun tupsahdin tänne itse vasta toissa jouluna, ihmisten kiusaksi.
Yleisesti tiedetään, että Seppänen on kova suustaan, joten oli perusteltua odottaa, että olisi myös hyvä kynästään. Katsotaan.
Kirjan kirjoittamisesta on toki kulunut pian kaksi vuosikymmentä, joten ajatukset ovat monelta osin vanhahtavan kuuloisia – tai sitten muuten erikoisia: ”Intialaisen rauhantutkija Arundhati Royn mukaan (Varmaan sama henkilö kuin tämä harvakseltaan julkaiseva kirjailija) terroristit tarvitsevat USA:n imperialismia samoin kuin USA terrorismia. Ne ovat kuin kaksoset, eikä amerikkalainen maailmanvalta voisi laajeta ilman terroristeja.”
”USA ja sen eurooppalaiset liittolaiset sanovat, että ne ovat liimautuneet toisiinsa yhteisen arvoperustan kautta. Ei voida sanoa, että arvot olisivat ´oikeita´, mutta USA on julistanut ne oikeiksi, ja sillä on käytössään keinoja alistaa muut näiden arvojen noudattajiksi.”
No huh! Ihan Esko Seppänen tarvittiin, jotta minäkin alan ymmärtää, että USA on pakottanut minut noudattamaan ´amerikkalaisia arvoja`! Oikein hävettää ymmärtää, miten tietämätön ja ymmärtämätön ihminen olenkaan aina ollut.
”USA ei halua päästää Venäjää hallitsemaan uudelleen Keski-Aasiaa, johon sillä on tsaarien ajalta periytyvät historialliset suhteet ja jossa se on monissa maissa edelleen läsnä.”
Aivan kuin Venäjä edes haluaisi palata hallitsemaan imperiuminsa loppuaikojen muslimisiirtomaitaan. Ei ole osoittanut kummoistakaan mielenkiintoa. Keski-Aasiasta puhutaan paljon; kuinka niin USA, Turkki kuin Kiinakaan eivät muuta haluakaan kuin päästä hallinnoimaan alueen suunnattomia luonnonvaroja. (jotka liioitellaan oudosti aivan toisiksi kuin mitä ne todellisuudessa ovat.) Aivan kuin olisi juuri luettu 1900 -luvun alun brittiläistä geopoliitikkoa Halford Mackinderiä: ”Joka hallitsee Itä-Eurooppaa, hallitsee sydänmaata; joka hallitsee sydänmaata, hallitsee Maailmansaarta; joka hallitsee Maailmansaarta, hallitsee maailmaa.” (Kts. myös: saksalainen geopoliitikko Karl Haushofer 1920 -luvulla.)
Todellisuudessa jokin Keski-Aasia kiinnostaa suurvaltoja (ja Turkkia) huomattavasti vähemmän kuin joskus vuosituhannen alussa on ehkä kuviteltu ja ennakoitu.
Tämä alkupaloiksi. Sivuilla 23-47 päästään lopulta hetkeksi asiaan: ”Kotimaassa meitä natotetaan. Suomen Nato-jäsenyys on se putki, mihin poliittinen eliittimme ajaa meidät seuraavaksi.” (Tähän tekee mieli sanoa, että jos näin, niin on meillä sitten ollut ihan maailmanmitassakin harvinaisen tumpelo poliittinen eliitti!)
Erikoisen kuuloisia julistuksia
”Nato edustaa pääomavaltaista, lento- ja täsmäaseperusteista ja valikoivaa (eikä siis laaja-alaista, kaikille kuuluvaa) turvallisuuskäsitystä.” (??????) Juu, en minäkään ymmärtänyt.
”Militarisoituminen lisää demokratiavajetta”. Miksei niinkin voi käydä, mutta kun puhutaankin lähinnä EU:sta, niin on pakko kysyä: missä luuraa se EU:n militarisoituminen? Kun siitä ei oikein näytä löytyvän pihaustakaan, tänä päivänäkään.
Kun kirja on kovin vanha, kerrotut asiatkin alkavat olla joko kovin vanhentuneita tai koskaan toteutumattomia. ”Sekä EU:n kannattajat että eurokriitikot voinevat olla yksimielisiä siitä, että sotilaselinten valvomattomuus ja niille sallittu sotilastiedon salaaminen edustavat EU:ssa aivan uudenlaista demokratiavajetta. Niiden kautta Natoa salakuljetetaan EU:n rakenteisiin. Aluksi se on Nato -yhteensopivaa kriisinhallintaa, myöhemmin ehkä kaikenkattavaa Nato -puolustusta ja -hyökkäystä.”
Näin. Kun todellisuudessa tässä on viimeiset parikymmentä vuotta lähinnä ihmetelty ja naureskeltu EU:n puolustusulottuvuuden surkeutta ja olemattomuutta. Niin muuttuu maailma, Eskoseni.
Ei. Tämä on nyt ehkä liian epäreilua. Tehdä nyt kirja-arvostelua vuosituhannen alussa kirjoitetusta opuksesta, jonka oletukset ja odotukset EU:n kovasta militarisoitumisesta ovat menneet pahemman kerran metsään.
Siteerataan kuitenkin vielä paria Seppäsen siteeraamaa viisasta miestä. Puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund: ”Suomi oli vuonna 1999 kaikilta olennaisilta osiltaan valmis Naton jäseneksi.” Uskon hyvinkin, että oli vuonna 1999 valmiimpi kuin Puola, Tshekki ja Unkari. Ja vuonna 2004 paljon valmiimpi kuin Viro, Latvia, Liettua, Slovakia, Slovenia, Romania ja Bulgaria. Sittemmin olemme olleet varmasti paljon valmiimpia kuin Kroatia, Albania, Monte Negro ja Pohjois-Makedonia. Mutta niin vain ”kaiken maailman Seppäset” saivat kuin saivatkin tahtonsa läpi. Suomi on tänä päivänä valmiimpi tyhjään kuin varmaan koskaan ennen.
Ja sitten se toinen viisas mies: Paavo Lipponen: ”Olemme liittoutuneet liittyessämme EU:n jäseneksi.” Aivan. Olemme liittoutuneet talousliittoon, mutta jättäneet liittoutumatta puolustusliittoon. Niin paljon viisaita miehiä – ja silti niin tyhmä maa.
Ja niin kuin yritin jo lopettaa tämän kirjan ruotimisen lyhyeen, niin ei pysty. Kun osiossa ”Poliittinen anemia” Seppänen haluaa kertoa lukijoilleen seuraavankaltaisia näkemyksiä demokratiasta, ilmeisesti jonkinlaisella kommunismikierteellä:
Oikeaa ja väärää demokratiaa
”Demokratia ei ole mitään absoluuttista: jotain, jota vain on tai ei ole. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa demokratiaa. Se ja sen puute ovat määrittelykysymyksiä. Voittajat kirjoittavat demokratian määritelmät.”
”Demokraattisen käsitteistön ovat tänä päivänä kaapanneet omaksi hyväkseen ne, joiden mielestä demokratia on kapitalismia (johon kiinnittyy ´osakkeenomistajalle kuuluu kaikki´-periaate) sekä poliittista presidentinvaltaa.” -Vaikka en nyt ole yhtään ”kapitalisti” enkä omista kuin kämppäni hallintaan oikeuttavat osakkeet, niin tekisi melkein mieli epäillä, että josko ne kapitalistit ovat päässeet kaappaamaan demokratian käsitteistön omaksi hyväkseen siksi, että kommunisteista on tullut niin kovin uhanalainen laji. Jostain syystä.
Ja sitten USA ei ole edes oikeusvaltio, joten se ei voine olla demokraattinenkaan. Ja: ”USA ja Venäjä eivät ole siinäkään merkityksessä demokraattisia maita, että molemmissa maissa on diktaattorin valtuuksin varustettu presidentti valittu vaaleissa, joiden tulos on ollut kiistanalainen.” (Viitataan Bush nuoremman valintaan vuonna 2000 Floridan ääntenlaskusotkuineen ja siihen, että ”Venäjälläkin väitetään Putinin ääntenenemmistön ensimmäisellä vaalikierroksella perustuneen vaalivilppiin”.)
No niin. Kirjaan mahtui yksi paha sana Venäjästäkin. En silti menisi allekirjoittamaan, että USA:n demokratia ei ole yhtään Venäjän ”demokratiaa” kummoisempi. Minusta vaatii melkoista mielen akrobatiaa, jos haluaa edes itselleen uskottavasti väittää niin.
Vielä sananen Suomen tulevasta Nato -äänestyksestä: ”Demokratiaa ovat myös kansanäänestykset. Edustuksellisessa demokratiassa nimittäin nousee esille kysymyksiä, joiden ratkaisemiseksi kansanedustajilla ei ole avointa valtakirjaa. Tyypillinen sellainen asia on Suomen mahdollinen Nato -jäsenyys. Jos ei asiasta käydä ennen vaaleja julkista keskustelua, kansanedustajilla ei ole legitiimiä oikeutta päättää Suomen liittämisestä sotaliittoon, jossa osallistuminen sotaan tulee automatiikaksi. Enemmistöpäätös sellaisessa asiassa ilman kansakunnan poliittista mobilisaatiota ei ole demokratiaa.”
Niin. Kirjoittajalle oikein mikään olemassa oleva demokratia ei tunnu olevan oikeaa, kunnollista ja hyväksyttävää demokratiaa. Jos jaksaisin, esittäisin ehkä retorisen kysymyksen, josko muinainen ”kansandemokratioiden” ”demokratia” oli sitten hyvää demokratiaa, jossa oli sentään oikeaa ”kansakunnan poliittista mobilisaatiota”. Kysyisin jos jaksaisin. Jotenkin vain tuntuu, että en taida jaksaa. Kirjoittajan ja blogistin näkemykset demokratiasta menevät ”hiukan” liian pahasti ristiin. Aivan umpisurkeana demokraattina en silti osaa itseänikään pitää. Sen verran omahyväinen pitää sentään ihmisen aina olla.
En minä sillä. Seppäsellä on sinällään hyvää (ja harvinaista) pohdintaa demokratiasta ja sen olemuksesta. Joistakin kirjan väittämistä on helppo olla ainakin osittain samaakin mieltä, kunnes eteen tulee taas omituisuustöksäytyksiä tyyliin: ”Media on Suomessa demokratian jarru”. Niin Yle kuin Hesari, kuin melkein kaikki muukin media.
Perustavinta laatua oleva ongelma onkin ehkä se, että kirjassa kommunisti kertoo kaikelle kansalle mikä on hyvää ja oikeaa demokratiaa ja mikä ei ole: ”Sosialistinen vasemmisto on vastavoima kapitalismille. Se asettaa kapitalismin ylittäviä tavoitteita ja yrittää luoda uuden järjestyksen sitä vastaan ja sen tilalle. Demokratian pitää sisältyä itse sosialismin määritelmään.”
”Jos hyväksytään, että yhteiskunnassa ei vaadita kaiken – ja siis myös talouden – kattavaa demokratiaa, mitä jää sen jälkeen vasemmistosta jäljelle? Jos sosialismi määritellään samaksi asiaksi kuin demokratia, siihen ei voi kuulua ns. ei-demokraattinen sfääri. (??????) Yhteiskunta ei ole aidosti demokraattinen, jos demokratiaa vaaditaan vain ns. politiikkaan, mutta ei ns. talouteen.”
”Ns. talouteen”. Siis niin sanottuun talouteen? Hmm… Sosialismi ja demokratia… Niin! Tätähän ei tosiaan ole vielä kokeiltukaan! Vai muistaako joku että olisi joskus jossain kokeiltu? Pitäisiköhän kokeilla? Jospa tuloksena olisikin vaikka aivan ennennäkemättömän kukoistava talous. (Äärimmäisen raakaa sarkasmia. Joudun melkein pyytämään lukijoilta anteeksi raakuuttani. En minä yleensä ole näin paha ihminen.)
XXXXXX
Koko kirjan loppuosa, sivulta 49 sivulle 192, käytännössä 3/4 koko kirjasta, onkin sitten otsikon ”Meppipäiväkirja” alla. Ja alaotsikon mukaisesti kyse on todellakin mepin päiväkirjasta aikavälillä 26.11. -15.12. 2001. Eli puhutaan enää pääosin EU -asioista: soijanviljelyksestä ja oliiviöljytuonnannosta fuusioenergiaan ja meppien palkkoihin ja kulukorvauksiin. Ja ollaan kovin huolissaan EU:n ”liittovaltioitumisesta”
Välillä piipahdetaan Suomessa, ruoditaan Soneran uhot ja tuhot, ja laitetaan ruotuun kaikki mahdolliset politiikan ja liike-elämän toimijat. Kenellä on ollut kuinkakin muhkeat tulot ja myyntivoitot ja kuinkakin alhaiset veroprosentit, kuka on tehnyt kuinkakin virheellisiä poliittisia päätöksiä ja/tai sanonut mitäkin väärin ja niin edelleen. Pakko tunnustaa, että kirjan lopun lukeminen meni aika kursoriseksi harppomiseksi. Ei oikein ollut sitä mitä luvattiin. Suomalaisten ”natottamista” ei loppujen lopuksi ollut kuin vähän mausteeksi. Pakko sanoa, että petyin kovasti. Seppäseltä oli mielestäni lupa odottaa enemmän.
Kirjan loppupuolelta löytyy mielenkiintoinen mielipide: ”Jos on tehtävä valinta Naton ja euroarmeijan välillä, olen mieluummin Naton kuin EU:n armeijan kannalla. Jos ollaan samassa sotaliitossa USA:n kanssa, sitä voidaan yrittää saada kuuntelemaan muita. Ihmiskunnalle se on vaarallisimmillaan yksin.”
Heleleijaa! Löysimmepä silti, pitkin hampain ja mutkien kautta, yhteisenkin sävelen. Minäkin haluan mieluummin Naton kuin pelkän EU -armeijan. Johan sen nyt järkikin sanoo! Onhan yhtenäinen, vanha kunnon Nato toki reippaasti yli puolet vahvempi, kuin mitä olisi jokin ”euroarmeija” yksin. Ainakin näin itsestäänselvistä asioista on helppo olla yhtä mieltä nähtävästi kenen kanssa tahansa.
Tämä oli nyt vain tällainen kirja-arvostelu. Joku haluaisi ehkä sanoa vähätellen, että pelkkä kiistakirjoitus. No, totta kai minä kiistelen, jos olen kirjoittajan kanssa toista mieltä jostakin, kaikesta tai lähes kaikesta. Tämän lyhyen kirjoitussarjan loppupuolella pääsen onneksi arvostelemaan myös pari kirjaa, joista en ehkä keksi paljonkaan kiisteltävää. Sitten pääsen kehumaan kirjoittajien järjenjuoksua ja arvomaailmaa. Mutta ihan heti ei päästä niin pitkälle. Lahjakkaasti omaa kansaa trollavat trollit käsitellään ensiksi.
”Oikein hävettää ymmärtää, miten tietämätön ja ymmärtämätön ihminen olenkaan aina ollut.” Minua kiinnostaisi tietää hävettääko Eskoa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei varmaan hävetä, mutta toisaalta: tarvitseeko sitä nyt välttämättä kenenkään 1946 syntyneen ryhtyä enää vanhoilla päivillään mitään häpeilemään. Sen kun toteaa vain, että ”Minkä kirjoitin, sen kirjoitin. Ja tässä seison enkä muuta voi.” (Olikohan tuo Lutherin kommentti?)
Ilmoita asiaton viesti
> terroristit tarvitsevat USA:n imperialismia samoin kuin
> USA terrorismia. … eikä amerikkalainen maailmanvalta
> voisi laajeta ilman terroristeja.
Sen verran kuin USA:n johto joutuu perustelemaan sotiaan omalle kansalleen tai muille kansoille, öljyvarojen kontrollin takaaminen ei ole kovin tyylikäs peruste sodalle. On kätevämpää jos alueelta löytyy terroristeja, joiden kimppuun pitää hyökätä, ja ne öljykentät tulevat suojelukseen sattumalta siinä sivussa. Saddamin Irakista ei löytynyt terrorismia, joten väärensivät todisteita joukkotuho-aseista, ja perustelivat hyökkäyksen sillä.
Sitä en kyllä tiedä, mihin terroristit tarvitsevat USA:ta.
> Ei voida sanoa, että arvot olisivat ´oikeita´, mutta USA
> on julistanut ne oikeiksi, ja sillä on käytössään keinoja
> alistaa muut näiden näiden arvojen noudattajiksi.
Viitannee siihen, että USA on julistanut markkinatalouden ainoaksi hyväksyttäväksi talousjärjestelmäksi, ja on systemaattisesti järjestänyt sotia tai vallankaappauksia demokraattisestikin valittujen sosialistien kaatamiseksi eri puolilla maailmaa.
> USA on pakottanut minut noudattamaan ´amerikkalaisia arvoja`
Ei kukaan niin väittänyt, että niitä tarvitsee pakottaa jotka ovat jo valmiiksi samaa mieltä.
> USA ei halua päästää Venäjää hallitsemaan uudelleen Keski-Aasiaa
> …
> Venäjä … Ei ole osoittanut kummoistakaan mielenkiintoa.
Kirja on kirjoitettu kymmenisen vuotta Neuvostoliiton ja Afghanistanin välisen sodan jälkeen, johon USA:kin osoitti niin paljon kiinnostusta että aseisti afgaaneja ohjuksilla jotta NL ei voittaisi sotaa ja valloittaisi Afghanistania. Molemmat osapuolet olivat siis melko tuoreesti osoittaneet kummoista mielenkiintoa, ja USA on siellä tänäkin päivänä armeijansa kanssa.
> ”Nato edustaa pääomavaltaista, lento- ja täsmäaseperusteista ja
> valikoivaa (eikä siis laaja-alaista, kaikille kuuluvaa) turvallisuuskäsitystä.”
Kömpelösti sanottu, mutta viitannee siihen että USA:n sodat käydään kansan tahdon ohi, kansa ei päätä sodan aloittamisesta, vaan siitä päättää presidentti, eikä kansa myöskään osallistu sotaan, Vietnamin katastrofin jälkeen palkka-armeijakin välttelee osallistumasta sotiin, vaan sodan kuolemaa kylvävä todellisuus pidetään mahdollisimman kaukana USA:n väestöstä sotimalla ensisijaisesti lennokkien ja ohjusten avulla, ja aseistamalla muita kansoja sotimaan ja kuolemaan maasodassa USA:n puolesta, suosituin kansallisuus siihen tarkoituksen on ollut kurdit.
> ”Militarisoituminen lisää demokratiavajetta”.
Demokratia on heikointa sotilaallisissa piireissä, jo siksikin että sotilaalliset asiat ovat niin laajasti salaisia kansalta. USA:n armeija on myös itse oma tuomarinsa, se ei ole tavallisen tuomioistuimen alainen. Assangen ja Snowdenin kohtelu on myös osoitus demokratian vajeesta.
> missä luuraa se EU:n militarisoituminen?
Se on hidasta, koska EU on liian demokraattinen. Kansahan ei militarisoitumista kaipaa.
> sotilaselinten valvomattomuus ja niille sallittu sotilastiedon
> salaaminen edustavat EU:ssa aivan uudenlaista demokratiavajetta
Snowdenin paljastukset eivät olleet yllätys Merkelille eikä Sarkozylle. Pitivät pokkansa median edessä, teeskentelivät yllättynyttä. Suomessakin puolustusministeri Niinistö taisi saada moitteita demokratia-vajeesta, puuhasteli NATO-kumppanuuden sopimuksia salassa omin päin.
> niin vain ”kaiken maailman Seppäset” saivat kuin saivatkin tahtonsa läpi
Ei, vaan Suomen kansan enemmistö sai tahtonsa läpi.
> ”Demokratia ei ole mitään absoluuttista: jotain, jota vain on
> tai ei ole. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa demokratiaa. Se ja sen
> puute ovat määrittelykysymyksiä. Voittajat kirjoittavat
> demokratian määritelmät.”
II maailmansodan voittajat kirjoittivat ihmisoikeuksien julistuksen, jossa määritellään myös demokratiaa vähän laveasti. Ei määritellä etnisille kansoille oikeutta omaan valtioon, ja niin edelleen. Demokratian ja ihmisoikeuksien määritelmässä näkyy voittajien oma etu ja kädenjälki siltä osin. Ja se on erittäin valitettavaa, että esim. katalaanit eivät voi vedota ihmisoikeuksiin vaatiessaan omaa valtiota etniselle kansallisuudelleen. Kun sellaista oikeutta ei ole määritelty.
> USA ja Venäjä eivät ole siinäkään merkityksessä demokraattisia
> maita, että molemmissa maissa on diktaattorin valtuuksin
> varustettu presidentti valittu vaaleissa, joiden tulos on ollut
> kiistanalainen.
USA:ssa presidentin diktatuuri on lähinnä ulkopolitiikan diktatuuria, koska vaalit käydään sisäpoliittisilla aiheilla, vaikkakin menestys vaaleissa vaatii pääomia, joita on vain eliitillä ja heidän kavereillaan.
> Media on Suomessa demokratian jarru.
Kommunisti tarkoittanee sillä, että media on rajannut kommunistiset näkemykset pois narratiivistaan. Nykyään persut sanovat samaa.
> Yhteiskunta ei ole aidosti demokraattinen, jos demokratiaa
> vaaditaan vain ns. politiikkaan, mutta ei ns. talouteen.
> … Tätähän ei tosiaan ole vielä kokeiltukaan!
Sosialistiset valtiot ovat olleet diktatuurin näköisiä. Siinä mielessä ei ole kokeiltu kovin tosissaan. Mutta vaikeahan tuo yhtälö on saada toimimaan, että niin helposti korruptioon taipuvaiset poliitikot päättäisivät kaikesta yritystoiminnasta koko valtion alueella.
> Jos ollaan samassa sotaliitossa USA:n kanssa, sitä voidaan
> yrittää saada kuuntelemaan muita.
Tätä näkökulmaa en kyllä havaitse. USA on valloittanut Irakin ja tehnyt oharit Syyrian kurdeille useimpien muiden NATO-maiden ihmetellessä silmät pyöreinä, mitä täällä tapahtuu. USA on tehnyt mitä tahtoo, sillä ei ole ollut tarvetta kuunnella muita NATO-maita.
> yhtenäinen, vanha kunnon Nato
Vanha kunnon NATO saattoi olla yhtenäinen, nykyhetken NATO ei sitä ole. Turkki vastaan muu NATO, ja lisäksi vielä Eurooppa-keskeisyyttä lobbaava Ranska vastaan USA-keskeiseen status quoon tyytyväiset maat.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, kun jaksat osallistua. Toki tiesinkin, että jaksat, kun harhaudun puhumaan välillä demokratiasta. Pari huomiota:
-Et tiedä, mihin terroristit tarvitsevat USA:ta? No, ehkä he tykkäävät käydä pyhää sotaa ja amerikkalaiset on helpointa maalittaa suurimmiksi saatanoiksi. Ehkä. (Parempaakaan en oikein keksi.)
– USA on todellakin pyllyllyt öljyn perässä kovasti intomielisenä ja syyllistynyt ikäviinkin asioihin. Nykyään USA on onneksi jo särötystekniikan ansiosta öljynviejämaa, joten pyllyilyt saattavat hyvinkin olla vähenemään päin.
-Korjattakoon, jos muistan nyt väärin, mutta jotenkin muistan lukeneeni, että Afganistanissa on enää ulkomaisia joukkoja 9.000 sotilasta, niistä amerikkalaisia vain 2.500. Joten en sanoisi, että USA on vieläkin Afganistanissa ”armeijansa kanssa”.
-Demokratia on toki vanhempi tsydeemi kuin jokin II maailmansodan voittajavaltioiden ihmisoikeuksien julistus, Aikas raakasti paljon vanhempi.
-Sosialistiset maat ovat kyllä olleet aika lailla järjestään paljon enemmän kuin vain ”diktatuurin näköisiä”. Tämän voisit sentään huoletta tunnustaa.
-USA:lla oli neljä vuotta puolivahingossa täysin ammattitaidoton presidentti. Tämä nykyinen osaa ainakin hommansa, joten voimme odottaa, että mennään parempaan suuntaan.
-Ja kuten monen tekisi mieli kysyä juuri sinulta: ”Entäs Venäjä?”
Ilmoita asiaton viesti
Koraani kehottaa käymään pyhää sotaa, joten en pysty kumoamaan väitettä että tekevät sitä ihan silkasta ilosta. Luulisin kuitenkin tärkeimmän syyn olevan se, että heitä estetään perustamasta omaa valtiota, omaa onnelaansa.
Demokraattisesti valitut sosialistiset hallinnot eivät ehkä kommunismin määritelmää ole täyttäneet. Monet niistä on kaadettu ennen kuin päästiin näkemään, mitä niistä olisi tullut.
Trump soti vähemmän kuin edeltäjänsä. Biden sotinee taas entiseen tahtiin. Minä en näe siinä mitään hyvää. Sisäpoliittisesti puolestaan Trumpissa oli vaikea nähdä mitään hyvää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei-uskonoppineena olen vähän huono puhumaan uskonasioista, mutta olen ymmärtänyt niin, että monet islamilaiset uskonoppineet ovat alkaneet nykyään selittää, että koraanin ”pyhä sota” tarkoittaakin lähinnä vain uskovan sisäistä kilvoittelua. Vähän samanmoinen väärinymmärrys kuin se, että marttyyreille taivaassa varatut 77 neitsyttä ovatkin oikeamman käännöksen mukaan viinirypäleitä tai rusinoita. Tai niin kuin joku vääräleuka (liekö ollut Pertti Jarla viimeksi?) on epäillyt, että ne neitsyetkin voivat olla myös tietsikkaa hakkaavia teinipoikia…
Huomauttaisin myös, että näitä jihadisteja on estetty perustamasta lähinnä vain sitä ihmeellistä murhakalifaattiaan. Ja sen murskaamisesta taisivat toki kantaa päävastuun toiset muslimit, ei niinkään USA. Muilta osinhan muslimeilla on toki hurumykky ihan omia onnelavaltioitaan, löytyy myös jopa sharia -lakiin perustuvia järjestelmiä, joten valinnanvaraa kyllä on. Kumma kyllä vain näyttää siltä, että enimmät pakolaiset pakenevat juuri näistä muslimimaista, kun ei sitten onnelat kelpaakaan. Tähän ihmeelliseen asiaan en missään tapauksessa edes kysy mitään selitystä keneltäkään.
Demokraattisesti valittujen sosialistihallintojen kaatamisia muistan äkkiseltään yhden eli Salvador Allenden Chilen vuonna 1973. Virkistäisitkö muistiani ja luettelisit muitakin? Ihan oikeasti kysyn, kun muistini pätkii. Oliko Nicaragua? Juu, taisi olla ainakin se. Mutta muita vielä?
Ja semmoinen vielä tiedoksi, että Barack Obama ei todellakaan aloittanut kahdeksanvuotisella presidenttikaudellaan yhtään sotaa missään. Se on pelkkää neuvostopropagandaa ja tulisin iloiseksi jos edes sinä et viitsisi enää levittää sitä. Eli tahdoin sanoa, että jos Biden nyt sitten”sotinee entiseen tahtiin”, niin sehän on hieno juttu. Kun ei nääs sodi hänkään ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
> olen ymmärtänyt niin, että monet islamilaiset uskonoppineet
> ovat alkaneet nykyään selittää, että koraanin ”pyhä sota”
> tarkoittaakin lähinnä vain uskovan sisäistä kilvoittelua
Kaikki on siitä kiinni, miten halutaan tulkita. Länsimaihin muuttaneet muslimit haluavat maallistua ja rauhoittua, ja rauhanomaisille tulkinnoille on kysyntää. Lähi-Idästä en voi sanoa, ”pyhä sota” kun on itse asiassa mitä erinomaisin argumentti nuorten kouluttamattomien miesten rekrytoimiseksi omaan armeijaasi. Ja vielä parempi heidän motivoimisekseen itsemurha-pommittajaksi. Argumentin lumo on niin ylivoimainen verrattuna mihinkään muuhun minun tiedossani olevaan argumenttiin, että joudun tässä tekemään sen olettamuksen, että tuo argumentti on varsin laajasti käytössä islamilaisten terroristi-järjestöjen rekrytoinnissa ja perjantaisissa saarnoissa. Kun se uskon esikuva Muhammed hoiti lähetystyönsä myös miekan voimalla.
> muslimeilla on toki hurumykky ihan omia onnelavaltioitaan,
> löytyy myös jopa sharia -lakiin perustuvia järjestelmiä, joten
> valinnanvaraa kyllä on
VIimeksi kun googlasin ja wikitin aiheesta ISIS, tulin siihen käsitykseen että siinä on selkeä ideologinen konflikti, yhtäkään uskonnollisesti sopivaa valtiota ei ollut tarjolla, siksi piti perustaa oma.
> Virkistäisitkö muistiani ja luettelisit muitakin?
Wikipedia tarjoaa historian vuodesta 1805 asti.
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change
Jotain poimintoja toisen maailmansodan jälkeen:
Iran 1953, öljyä sosialisoiva ja kommariksi epäilty pääministeri Mossadegh sai väistyä.
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change#1952%E2%80%931953:_Iran
Guatemala 1954
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change#1954:_Guatemala
Patrice Lumumba 1961
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change#1960%E2%80%931965:_Congo-Leopoldville
Brasilia 1961
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change#1961%E2%80%931964:_Brazil
Bolivia 1971
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change#1971:_Bolivia
Jotkut lähteet väittävät CIA:n olleen osallinen Haitin vallankaappaukseen 1991, mutta presidentin vaihduttua USA:ssa seuraava presidentti kaatoikin sitten sen diktatuurin, jonka edellisen presidentin väitetään mahdollisesti nostaneen valtaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/1991_Haitian_coup_d%27%C3%A9tat
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change#1994%E2%80%931995:_Haiti
> Barack Obama ei todellakaan aloittanut kahdeksanvuotisella
> presidenttikaudellaan yhtään sotaa missään. Se on pelkkää
> neuvostopropagandaa
Mitenkäs se Libyan sivilisaation tuhoaminen raunoiksi jotka savuavat edelleen, lasketaanko sitä mukaan?
Obaman kaudella USA:n sodankäynti muuttui poliittisesti immuuniksi, keksittiin vähentää omien joukkojen läsnäolo kaikkialla minimiin, ja sen sijaan alettiin ammuskella drooneilla, ja aseistaa ja kouluttaa keitä tahansa paikallisia ryhmiä sotimaan sijaissotaa USA:lle mieluisia kohteita vastaan. Jotta amerikkalaisia ei saapuisi arkussa kotiin, joka on se pahin moka mitä ei saa tapahtua, se herättäisi USA:n väestön omantunnon vastustamaan sotimista.
https://www.latimes.com/projects/la-na-pol-obama-at-war/
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Tuli vain mieleen semmoinen juttu, että jos kaikille pitää perustaa oma, itselle sopiva valtio, niin eikö sitten kaikille maailman uusnatseillekin pitäisi perustaa omansa? Tai vaikka parikin, toinen vaikka USA:n Wyomingiin ja toinen esim. Saksan Thuringeniin. Siellä saisivat sitten olla ja eleä omien arvojensa mukaisesti ja jos siihen kuuluisi ISIS -meiningin kaltaista kaulojen katkomista ja orjien pitoa, niin mikäs siinä. Kuulostaisiko hyvältä?
Ja nyt jos lähdetään ruotimaan amerikkalaisten pahuutta peräti 215 vuoden takaa, kun menivät jenkit pelastamaan Libyassa turkkilaisten orjiksi joutuneita merimiehiään, niin… Kyllähän siitä juttua saa piisaamaan.
Se on vain kovin harvoissa maissa ollut niin, että USA on lähtenyt kaatamaan vapaissa vaaleissa valittuja sosialistihallintoja. Kun useimmissa tapauksissa kyseesssä on ollut Neuvostoliiton tukemat kommunistisissit ja USA:n toisaalta tukema everstijuntta tai vastaava.
Se onkin jännä ajatus, millainen maailma meillä olisi, jos USA olisi aina valinnut tiekseen täydellisen isolationistisen politiikan ja antanut muun maailman mennä menojaan. Ja sitten esim. britit ja ranskalaisetkaan eivät olisi ikinä panneet tikkua ristiin torpatakseen maailmanvallankumouksen etenemistä.
Ehkä meillä olisi nyt Pohjois-Amerikkaa ja ehkä Läntisintä Eurooppaa, Japania ja Australiaa lukuun ottamatta umpikommunistinen maailma, jossa – arvaas mitä? – minkään valtakunnan ”demokratiasta” ei olisi takuuvarmasti tietoakaan. Ja kun olisi vielä ”demokratisoitu” talouskin, niin mimmoisia nälänhätiä olisikaan jo nähty? Pohjois-Korean viimeisimmässä taisi mennä joidenkin arvioiden mukaan jopa 3,5 miljoonaa ihmistä. Nälkäkuolema vatsat täynnä ruohoa.
Tai sitten toinen vaihtoehto: Natsi-Saksan ja Japanin hallitsema itäinen pallonpuolisko. Minkäänasteisesta demokratiasta ei tietenkään tietoakaan.
Mutta kun sinä et osaa nähdä maailmassa kuin yhden ilmansuunnan pahan, niin joudun ikuisesti ihmettelemään, miten joku ei-kommunisti (joka ymmärtääkseni kait sentään olet) pystyy ajattelemaan maailman sataprosenttisen neuvostoliittolaisella tavalla. Tätä me natottajat pääasiallisesti ihmettelemme.
By the way: kyllä sinun täytyy lähteä vielä joku päivä käymään siellä Libyassa. (Kyllä sinne varmaan jotenkin pääsee). Voisit sitten kertoa meille kaikille, miltä näyttää Naton ja USA:n tuhoama Libyan sivilisaatio. Lisäksi toivoisin, että raportoisit myös niistä tuhoista, joita Libyassa operoivat venäläisjoukot ovat saaneet aikaan. Tai no, toiveeni oli tietenkin turha, joten unohda tämä jälkimmäinen. Kunhan raportoit niistä läntisten imperialistien aiheuttamista tuhoista, kyllä sekin riittää.
Huomasitko muuten, että ei ehtinyt Joe Biden olla presidenttinä kuukauttakaan, kun otti jo työn alle Jemenin sodan lopettamisen. Oliko paha temppu? Lieneekö pelkkä kiero juoni? Jotain pahaahan tässä täytyy olla takana, kun operoija tulee ”pahan valtakunnasta”. (?)
Ilmoita asiaton viesti
> jos kaikille pitää perustaa oma, itselle sopiva valtio
Jos ihan tarkkoja ollaan, niin minun edustamani utopia, moniulotteinen demokratia, tarjoaisi oikeuden itsehallintoon (ei itsenäiseen valtioon, tärkeänä syynä tässä se että yksilöllä olisi jatkuvasti juridinen oikeus vaihtaa itsehallinnosta toiseen, mitä itsenäisten valtioiden rajat voisivat estää) jokaiselle poliittiselle tai muulle ihmisryhmälle, joita on vähintään miljoona.
http://ionmittler.com/politics/?lang=fi
Jos natseja on miljoona, kai he saisivat oman itsehallintonsa. Mutta tuskin kovin paljon orjia, kun huomioidaan ihmisten vapaa tahto valita itsehallintonsa. Joka koskee myös niitä orjia.
> ja jos siihen kuuluisi ISIS -meiningin kaltaista
> kaulojen katkomista ja orjien pitoa
Orjien pito edelleen kävisi vaikeaksi käytännössä, kun sillä orjalla olisi oikeus vaihtaa maisemaa. Kaulojen tai varkaalta käden katkomisen osalta alaikäiset ovat erityinen suojeltava ryhmä, jota koskien menettely täytyisi yksinkertaisesti vain kieltää ja sillä hyvä. (Toivotan itselleni onnea ympärileikkauksen kieltämisessä juutalaisilta ja muslimeilta. Ei taida ihan helposti onnistua.) Aikuisten kesken tässä voidaan nähdä täysivaltaisten ihmisten välinen sopimus, vähän kuin kaksi nyrkkeilijää astuu ihan vapaaehtoisesti kehään hakkaamaan toisiaan. Jos aikuiset ihmiset sokeasti uskovat että sharia-laki on elämän tarkoitus, on paljon pienempi paha antaa heidän elää itsehallinnossa tätä unelmaansa, kuin se että he turvautuvat terrorismiin purkaakseen turhautumistaan kun sitä ei sallita heille.
> miten joku ei-kommunisti (joka ymmärtääkseni kait
> sentään olet) pystyy ajattelemaan maailman
> sataprosenttisen neuvostoliittolaisella tavalla
En 100% neuvostoliittolaisella tavalla. Näen Venäjässä hyvänä puolena sen, että se on estänyt USA:ta asettumasta koko maapallon yksinvaltiaaksi, joka ei olisi siinä asemassa yhtään enempää minkään kansainvälisen tuomioistuimen alainen kuin on nytkään. Näen Venäjässä hyödyllisen vastavoiman USA-keskeiselle maailmanjärjestykselle. Se ei tarkoita että kannattaisin tasapainon järkkymistä toiseenkaan suuntaan liian pitkälle, Venäjän yksinvaltiutta maailmassa. Ihminen on sen verran itsekäs eläin, ja ainakin amerikkalaiset ovat osoittautuneet sellaisiksi, että kenen tahansa yksinvaltiutta kannattaa aina vastustaa jo ihan periaatteesta.
Biden suhtautuu Iraniin suopeammin kuin Trump, ja Jemenin sodan perustelu on nimenomaan Iranin vaikutusvallan torjuminen, joka on ollut muka niin tärkeää että se on oikeuttanut sen verilöylyn joka siitä on aiheutunut. En tunne asiaa sen tarkemmin, miksi Bidenin Iran-linja on pehmeämpi, ja kuinka pitkälle sitä pehmeyttä todellisuudessa tulee riittämään.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä selvensikin paljon, tackar och pockar. Monella on varmaan ollut vaikeuksia ymmärtää, mitä lanseeraamasi termi ”moniulotteinen demokratia” pitää sisällään. Ehkä voisit selittää sitä henkilökuvasi yhteydessä hiukan? (Tämäkin koko juttu meni kommentteineen jo ohi ja harva palaa enää etusivulta poistuneisiin juttuihin.)
Ilmoita asiaton viesti
Olen kirjoittanut siitä pari blogia, mutta se törmää lähinnä vastalauseeseen, että emme tarvitse lisää kalliita byrokratian tasoja, tai mutta lain pitää olla sama kaikille, tai elämästä tulisi liian monimutkaista. Tällä hetkellä lobbaan lähinnä vain Sveitsin mallin ihannointia (joka maakunnalla oma itsehallinto, omaa lainsäädäntöä myöten), joka on Troijan hevonen, jonka hyväksymisen jälkeen minunkin mallini olisi jo ison askeleen lähempänä.
Euroopan Unioni käsittääkseni suhtautuu myönteisesti alueellisiin itsehallintoihin valtioiden sisällä, ja niitä onkin jäsenvaltioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Do diin. Nyt vasta huomasin lukea tuon linkkisi tuohon ”Johdatus moniulotteisen demokratian perusteisiin”. Sveitsiläiset ovat kyllä tosiaan kovia: oikeastaan ensi kertaa Kreikan kaupunkivaltioiden jälkeen on alettu harjoittaa demokratiaa jo 1200 -luvulta lähtien. Sehr gut.
Syntymähankalana ihmisenä aloin kuitenkin kierosti miettiä mahdollisimman monia ongelmia, mitä tähän voi keksiä. Kas kun jos utopiasi moniulotteisesta demokratiasta, joka tarjoaisi ”itsehallinnon jokaiselle poliittiselle tai muulle ihmisryhmälle, joita on vähintään miljoona” toteutuisi, niin…
Tuli mieleen, että mitäs jos maailmasta löytyykin miljoona masokistia, jotka eivät muuta haluakaan, kuin ryhtyä niiden natsien tai ISIS -miesten orjiksi? (Tietenkin löytyy.) Kai heillekin pitäisi tässä utopiamallissasi sallia muutto jompaan kumpaan onnelaan? (Tietenkin pitäisi.)
Ja miten heillä voisi katsoa olevan oikeus muuttaa pois sieltä, kun ovat vapaaehtoisesti ensin antautuneet orjiksi eli orjanomistajiensa omaisuudeksi? Ei kai mitenkään? Vaan ehkä heidän lapsillaan voisi, täysi-ikäisiksi tultuaan, olla oikeus liueta pois, johonkin ”parempaan” yhteisöön”?
Niin ja entäs pedofiilit sitten? Heitä saattaa olla maailmassa jopa paljon enemmän kuin natseja. (Ei niitä Qanonin kuvittelemia vaan ihan muita.) Millaista pedofilian harjoittamista heidän voisi sallia harjoittavan? Joskus 1970 -luvulla oli kuulemma ainakin joissain Saksan ja Ruotsin liberaaleissa piireissä kovinkin yleistä paasata lapsiseksin vapauttamisen puolesta. Nykyään enimmät normaalit ihmiset varmaan keskittäisivät tällaiset hupsuttelijat loppuiäkseen jonnekin leireille.
Entä mistähän maailmasta voisi kuvitella löytyvän yhtäkään maata tai kansaa, jossa olisi halukkuutta luovuttaa neliömetriäkään maata yhdellekään natsien tai pedofiillien itsehallintoalueelle???
Ja tämä ei ollut millään muotoa mitään pilkantekoa. Kunhan nyt halusin kasata funattavia ongelmia sinänsä kauniin utopiasi niskaan. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
> mitäs jos maailmasta löytyykin miljoona masokistia
Tuskin löytyy, mutta löytyy sata miljoonaa naista, jotka mielellään uskonnollisin perustein asettuvat miehen holhottavaksi juridisesti.
Siinä pitää vain olla se oikeudellinen perälauta koko ajan, että he eivät ole oikeasti orjan asemassa, kenenkään omaisuutta kauempaa kuin he itse päättävät suostua. Eli myöhempi mielen muutos vapauttaisi heidät siitä välittömästi. Tämä sääntö kun pätee, silloin ihmiset saavat mitä haluavat, myös silloin jos heidän haluamisensa muuttuu myöhemmin.
> ja entäs pedofiilit sitten?
> …
> mistähän maailmasta voisi kuvitella löytyvän yhtäkään
> maata tai kansaa, jossa olisi halukkuutta luovuttaa
> neliömetriäkään maata yhdellekään natsien tai
> pedofiillien itsehallintoalueelle
Varmasti on realistista olettaa, että jos minun utopiani toteutettaisiin, siihen tehtäisiin rajauksia poliittisen korrektiuden takia. Koska ihmisten suvaitsevaisuudella on rajansa.
Kyllä minulle joku valtio luovuttaisi neliömetrejä maata, jos ehdottaisin, kuten ehdotankin aina joskus, että aikanaan päättyvän vankeusrangaistuksen ja vapauden jälkeisen rikoksen uusimis-riskin sijasta pedofiilit kannattaisi vain sulkea reservaattiin, josta ei pääse koskaan ulos, ja jossa ei ole yhtäkään lasta. Siellä eläisivät normaalia elämää, kuin itsehallinto, vain sillä erotuksella että vain osa heistä muuttaisi sinne vapaaehtoisesti jo ennen kiinni jäämistä ja rikostuomiota siviilissä.
Sama pätee murhaajiin. Heillekin voisin saada maata joltain valtiolta reservaatin perustamiseksi, jos sillä vältettäisiin se ongelma, että on henkilöitä joita ei uskalleta vapauttaa siviiliin enää koskaan, mutta juridisesti pitäisi, koska ikuisia vankeustuomioita ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Tokihan on ikuisiakin vankeustuomioita, esim. USA:ssa on tämä Life without parole. Siitä ei vapauduta kuin hautaan. Norjassa tämä herra Brejvik taisi saada 21 vuotta, mikä oli Norjan maksimi. Tuskin kuitenkaan tullaan vapauttamaan koskaan, koska sitten siirretään vankilapsykiatrian huomaan. Samoin taidettiin toimia Suomessa Jammu Siltavuoren tapauksessa.
Keksin muuten vielä yhden hyvänkin esimerkin: sarjamurhaajia ei varmaan maailmasta ihan miljoonaa löydy, mutta silti heille voisi olla hyvä perustaa oma, tarkoin vartioitu itsehallintoalue. Sen väestökin vähenisi dramaattisen nopeasti, kun alueen väestöllä ei olisi ketään muita sarjamurhattavia kuin toiset sarjamurhaajat.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä voisi olla tennis-ottelu, jossa sarjamurhaaja tai sarja-mikä tahansa pallottelee itseään vankeustuomion ja vapauduttuaan taas kiinni jäätyään vankilan ja suljetun yhteiskunnan välillä, ei vankilan ja vapaan yhteiskunnan välillä.
Kuolleiden määrä lienee sama molemmissa skenaarioissa.
Ilmoita asiaton viesti
”USA on pakottanut minut noudattamaan ´amerikkalaisia arvoja` Ei kukaan niin väittänyt, että niitä tarvitsee pakottaa jotka ovat jo valmiiksi samaa mieltä.”
Joo, Suomessahan on kautta historian pidetty kiinni siitä, että joka miehellä pitää olla oikeus kantaa asetta ja myös käyttää sitä jos joku tunkeilija tulee luvatta tontille ”trespassers will be shot”. Suomalainen poliisi hakkaa mamuja kuin vierasta sikaa (omia sikoja ei hakata).
Niin, että tämä näistä yhteisistä arvoista.
Ilmoita asiaton viesti
Harvoin kuulee amerikkalaisia arvoja kiteytettävän tuosta näkökulmasta. Tosiasioita nuokin toki.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täsmälleen samaa mieltä kuin Seppänen: ”Jos ollaan samassa sotaliitossa USA:n kanssa, sitä (USA:a) voidaan yrittää saada kuuntelemaan muita. Ihmiskunnalle se on vaarallisimmillaan yksin.”
Olen ilmaissut sen niin, että vain täysjäsenenä Suomi voi vaikuttaa Naton päätöksiin. Luulisi sen olevan myös Venäjän etu, että Natossa olisi tekemässä päätöksiä ainakin yksi rauhaa rakastava, Venäjääkin ymmärtävä valtio.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä Natottamisesta vielä. Meillä luullaan, että Venäjän ulkopolitiikassa on epäjohdonmukaisuutta. Ei ollenkaan jos tämä viimeaikainen ulostulo EU:n suhteista pitää paikkansa. Natoonhan suhteet ovat olleet jo vuosikausia huonot.
Venäjä harjoittaa politiikkaa, missä se lyö kiilaa EU:n ja jäsenmaiden välille. Aivan samoin se menettelee Naton kohdalla. Toisin sanoen, EU ja Nato ovat pahoja (vihollisia) mutta jäsenmaat hyviä yhteistyökumppaneita.
Hyvä, uskotaan. Tästä seuraa loogisesti se, että Suomi Naton jäsenmaana olisi edelleen hyvä ja luotettava kumppani aivan samoin kuin se on nyt EU:n jäsenenäkin.
Hajota ja hallitse-politiikan johdosta Natojäsenyys ei siis muuttaisi Suomen suhteita Venäjään. Ei kai meitä haittaa se, että Venäjä pitää Natoa (Naton päämajaa Brysselissä) vihollisena ja epäluotettavana kun Suomen suhteet jäsenmaana eivät muuttuisi. Mikä tässä jäsenyydessä meidän kannalta on ongelma?
Ilmoita asiaton viesti
Tai sen paremmin Venäjän kannalta? (Muuten kuin meidän vilkkaassa mielikuvituksessamme.) Luepa huviksesi (netistä löytyy) Jukka Tarkan kirjoitus Etelä-Suomen Sanomista 19.10. 2017 otsikolla ”Jukka Tarkka: Venäjän asianmukaisista vastatoimista- ”Taivas ei ole kertaakaan romahtanut, kun joku on liittynyt Natoon”.
”Yleisesti ottaen Venäjän diplomaattinen ärhentely on ollut räikeämpää Naton laajennusta valmisteltaessa kuin sen toteutumisen jälkeen. Venäjän vastustaman asian tapahduttua sen ei ole järkevää enää muistuttaa epäonnistumisestaan”.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjän vastustaman asian tapahduttua sen ei ole järkevää enää muistuttaa epäonnistumisestaan”
Tässä se jutun juoni juuri on, hyvä havainto.
Ilmoita asiaton viesti
Tuoreempaa Natomateriaalia Esko Seppänen tarjoilee vuodelta 2016 Krimin valtauksen jälkeen ja Venäjän sotiessa Ukrainaa vastaan.
Tässä Seppäsen kritiikkiä siitä miten Suomi on toiminut. Seppänen löytää Suomen toiminnasta moitittavaa mutta Venäjän toimet hän huomaavaisesti jättää kommentoimatta. Hän lähestyy asiaa tavoilleen uskollisesti Venäjän intressien ja tunteiden kautta:
”– Tämä Yhdysvallat-yhteys on epäilemättä Venäjän näkökulmasta huolestuttava, varsinkin, kun me olemme EU-maista pisimmällä yhteisellä maarajalla Venäjän kanssa. Suomi on toiminut historiattomasti ja osittain sivistymättömästi tässä kysymyksessä, joka vaatii tarkan pelaamisen meiltä, jotta me pystyisimme säilyttämään oman itsenäisyytemme ja samanaikaisesti tekemään hyvää naapuripolitiikkaa. Eli Suomi on luopunut puolueettomuudesta USA:n hyväksi ja Venäjän-suhteiden tappioksi….
– Tässä mielessä Suomen ulkopolitiikkaa eivät siinä yhteydessä tehneet ne, joille se kuuluu, vaan teki tällainen Nato-mielinen virkamieskunta ja ilmeisesti entistä enemmän Nato-mielinen armeijan johto….
– Tämä kaikki on sellainen yhdistelmä suhteessa naapuriimme, että siellä katsotaan epäluottamuksella Suomen liittoutumattomuutta. Minun on vaikea uskoa venäläisten tuntevan turvallisuutta tämän politiikan seurauksena. ”
Onkohan Venäjä todella niin heikko, että Venäjän puolestapuhujia pitää olla näinkin pienessä maassa kuin Suomessa?
https://www.studio55.fi/kokemuksella/article/esko-seppanen-suomi-on-luopunut-puolueettomuudesta-usa-n-hyvaksi-ja-venajan-suhteiden-tappioksi/5791914#gs.tiv5tf
Ilmoita asiaton viesti