Pieni, sievä huomio: Harrisin ei tarvitse voittaa kuin kolme ”Ruostevyöhykkeen” osavaltiota

Ihan siltä varalta, että kaikki eivät nyt kumminkaan ole viitsineet (ainakaan vielä) kiiinnittää huomiota tähän jännään pikkuasiaan, niin huomautettakoon täten seuraavaa:

Käytännössä Harrisin ei tosiaan tarvitse välttämättä voittaa mitään muuta kuin pohjoisen ”Ruostevyöhykkeen” kolme tosiasiallista vaa´ankieliosavaltiota eli Pennsylvanian (20 valitsijamiestä), Michiganin (16) ja Wisconsinin (10), joissa kaikissa gallupjohto näyttää salamannopeasti kääntyneenkin demokraateille.

Tämä sillä edellytyksellä, että Nevada pysyy demokraateilla, kuten on pysynyt jo kauan, kuten myös Minnesota ja muutkin ”varmat”. Vuonna 2016 rouva Clinton menetti hiuksenhienosti juuri nuo kolme kriittistä osavaltiota, ja hävisi valitsijamiesäänet herra Trumpille 304 – 227. (Vaikka voitti valtakunnallisesti liki kolmella miljoonalla äänellä. (48,2%/46,1%).

Jos Clinton olisi pystynyt pitämään nuo kolme osavaltiota (kuten laajalti odotettiin, myös herra Trumpin omissa odotuksissa), hän olisi saanut 227 + 20 + 16 +10 = 273 valitsijamiestä Trumpin 265:ttä vastaan. (Eikä herra Trumpin olisi tarvinnut järkyttyä yllätysvoitostaan sydänjuuriaan myöten, kuten sitten tapahtuikin.) Itse asiassa Ohiokin (18) olisi riittänyt Pennsylvanian sijasta. (Äänet tuolloin 271 -267.)

Viimeksi Biden voittikin niukasti juuri nuo kolme kriittistä osavaltiota ja vielä Arizonan (11) ja Georgiankin (16) – ja voitti äänin 306 – 232 (51,3%/ 46,9%). Ja seitsemällä miljoonalla äänellä, thank God or something. (Ja nyt tuli jostain kuusi ylimääräistäkin valitsijamiestä Bidenin eduksi. Hyvin keskinkertainen vaalimatemaatikko ei jaksa jäädä pohtimaan tätä; ehkä joku muistaa ja löytää selityksen.)

Sivumennen sanoen: vuonna 2020 Herra Trumpia päätyi äänestämään 74.216.747 republikaania yhteensä tuolloin 168,31 miljoonasta rekisteröityneestä äänestäjästä – eli 44,1% kaikista. Loput sitten Bidenia tai eivät ketään. Ja reippaasti yli kolmannes äänioikeutetuista ei viitsinyt edes rekisteröityä, jolloin äänestysprosentiksi jäi vain 63%. Mikä sekin oli amerikkalaisittain erinomaisen korkea.

 

Vuonna 2012 Barack Obama voitti Mitt Romneyn 332 – 206 (51.1%/ 47,2%) ja kahmi demokraateille vielä Ohion, Iowan ja Floridankin. Vuonna 2008 kaatui John McCain äänin 365 – 173 (52,9%/ 45,7%), Obaman napatessa vielä Indianan ja Pohjois-Carolinankin.

No, tilanne elää vaali vaalilta, ja demokraatit ovat sentään aika hyvin pystyneet parantamaan asemiaan, vaikka joukkoon mahtuukin joitakin Ohion ja Floridan kaltaisia ”yllätysrepublikanisoitumisia”. Obamakaan ei onnistunut aikoinaan voittamaan sen enempää Arizonaa kuin Georgiaakaan, Bidenilta sekin jo onnistui. Suuri ja mahtava Texas (38) on ”demokratisoitunut” jo kauan, mutta suuri laiva kääntyy hitaasti. Tulkoon tässä nyt ennustettua että Harriskaan ei sitä (ainakaan ihan vielä) onnistu nappaamaan.

Sellainen suuri muutos on kuitenkin tapahtunut, että ihan hiljakkoin, tuossa viime vuosisadan puolella, nähtyjä maanvyörymävoittoja on tuskin enää odotettavissa. Kuten esim. v. 1980 Reagan – Carter 489 -49, v. 1984 Reagan – Mondale 525 – 13. Tai v. 1968 Nixon – McGovern 520 -17. ”Oi niitä aikoja!” -huokailisi varmaan ainakin muuan dosentti Ruotsila. Kun ”kaikki” amerikkalaiset ymmärsivät vielä olla kunnon konservatiiveja! Siihen taas näyttää ainakin jonkin verran auttavan jos kuvittelee, että kyllä vaan ovat vieläkin…

No, tässä lähdettiin nyt siitä olettamuksesta, että kamppailu Valkoisen talon herrudesta tai rouvuudesta äityisi vielä tiukaksikin, ainakin noiden vaa´ankieliosavaltioiden osalta. Tämänhetkinen trendi ei kylläkään viittaisi siihen, että mitään senkaltaista olisi odotettavissa.

Itse päädyin jo 21.7. noin päivässä siihen uskoon, että ”homma on tällä taputeltu”. Kun kilpakentälle jäikin ”yht´äkkiä yllättäen” vain yksi omiaan horiseva vanhus. Ja sekin noin inhimillisessä katsannossa ihan väärä vanhus.

Koputtakaamme puuta ja jääkäämme odottelemaan mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan.

 

Ja ai niin: ken polleja haluaa seurata, niin menköön sivustolle FiveThirtyEight (538) tai RealClearPolitics (RealClearPolls). Sieltä saa okulaarinsa täyteen polleja aina marraskuulle saakka.

Mikä nyt kullekin iloa tuottaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu