Venäjä lopetti koronavalehtelun -yllättyikö joku jostakin?

Pikku-uutinen Helsingin Sanomissa tiistaina 29.12. otsikolla ”Venäjä kolminkertaisti koronalukunsa”:

”Venäjä kertoi maanantaina, että yli 186.000 ihmistä on kuollut maassa koronavirukseen, mikä on yli kolminkertainen luku aiemmin raportoituun verrattuna. Koronatartuntoja on Venäjällä raportoitu yli kolme miljoonaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on kuitenkin aiemmin raportoitu vain 55.000.” (STT/AFP)

Yours truly on aiemminkin tunnustautunut Suomen huonoimmaksi matemaatikoksi, mutta aloin siitä huolimatta ihan mielenkiinnosta tehdä muutamia yksinkertaisia laskutoimituksia. Venäjän ja Yhdysvaltain vertailu kiinnosti eniten, joten kas tässä:

Venäjä: 186.000 kuollutta, väkiluku 145 miljoonaa.
USA: 330.000 kuollutta, väkiluku 330 miljoonaa.

Toisin sanoen: Venäjällä on kuollut 0,186 : 145 X 100 = 0,12827% väestöstä. (Tartuntoja yli kolme miljoonaa.)
USA:ssa on kuollut 0,330 : 330 X 100 = 0,1% väestöstä. (Tartuntoja yli 20 miljoonaa.)

Kuolemien määrällä mitattuna Venäjän koronatilanne näyttäisi siis olevan vielä vakavampi kuin Yhdysvalloissa, jota olemme ottaneet – oikean tiedon varassa – tavaksemme taivastella. Ja jos otamme todesta tuon Venäjän vanhan tiedon kolmesta miljoonasta tartunnasta, tällöinhän meidän pitäisi ymmärtää, että Venäjän terveydenhuoltojärjestelmä on epäonnistunut koronapotilaiden hoidossa (tai ainakin hengissä pitämisessä) rutkasti huonommin kuin Yhdysvaltain paljon parjattu vastaava.

Tartunnat:
Venäjä: 3 : 145 X 100 = 2,068% väestöstä. (Kolme miljoonaa.)
USA: 20 : 330 X 100 = 6,060% väestöstä. (20 miljoonaa.)

 

Entä voisimmeko oppia tästä pikku-uutisesta ja sen pika-analyysistä jotakin? Itse opin sen, että Venäjän  presidentti, ulkoministeri ja Kremlin tiedottaja voisivat hyvin oppia, että totuuden kertominen asioista on aivan yhtä helppoa kuin valehtelukin.

Kuka pitää tämän tiedon saatuaan Venäjää yhtään sen huonompana maana kuin on pitänyt tähänkin asti? En minä ainakaan. Korkeintaan reaktioni oli, että ”No, ei mene sitten hyvin teilläkään. Tsemppiä, itänaapurit. Kyllä se siitä vielä iloksi muuttuu. Sputnikia peliin ja hyvä tulee.”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu