Venäjä lopetti koronavalehtelun -yllättyikö joku jostakin?
Pikku-uutinen Helsingin Sanomissa tiistaina 29.12. otsikolla ”Venäjä kolminkertaisti koronalukunsa”:
”Venäjä kertoi maanantaina, että yli 186.000 ihmistä on kuollut maassa koronavirukseen, mikä on yli kolminkertainen luku aiemmin raportoituun verrattuna. Koronatartuntoja on Venäjällä raportoitu yli kolme miljoonaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on kuitenkin aiemmin raportoitu vain 55.000.” (STT/AFP)
Yours truly on aiemminkin tunnustautunut Suomen huonoimmaksi matemaatikoksi, mutta aloin siitä huolimatta ihan mielenkiinnosta tehdä muutamia yksinkertaisia laskutoimituksia. Venäjän ja Yhdysvaltain vertailu kiinnosti eniten, joten kas tässä:
Venäjä: 186.000 kuollutta, väkiluku 145 miljoonaa.
USA: 330.000 kuollutta, väkiluku 330 miljoonaa.
Toisin sanoen: Venäjällä on kuollut 0,186 : 145 X 100 = 0,12827% väestöstä. (Tartuntoja yli kolme miljoonaa.)
USA:ssa on kuollut 0,330 : 330 X 100 = 0,1% väestöstä. (Tartuntoja yli 20 miljoonaa.)
Kuolemien määrällä mitattuna Venäjän koronatilanne näyttäisi siis olevan vielä vakavampi kuin Yhdysvalloissa, jota olemme ottaneet – oikean tiedon varassa – tavaksemme taivastella. Ja jos otamme todesta tuon Venäjän vanhan tiedon kolmesta miljoonasta tartunnasta, tällöinhän meidän pitäisi ymmärtää, että Venäjän terveydenhuoltojärjestelmä on epäonnistunut koronapotilaiden hoidossa (tai ainakin hengissä pitämisessä) rutkasti huonommin kuin Yhdysvaltain paljon parjattu vastaava.
Tartunnat:
Venäjä: 3 : 145 X 100 = 2,068% väestöstä. (Kolme miljoonaa.)
USA: 20 : 330 X 100 = 6,060% väestöstä. (20 miljoonaa.)
Entä voisimmeko oppia tästä pikku-uutisesta ja sen pika-analyysistä jotakin? Itse opin sen, että Venäjän presidentti, ulkoministeri ja Kremlin tiedottaja voisivat hyvin oppia, että totuuden kertominen asioista on aivan yhtä helppoa kuin valehtelukin.
Kuka pitää tämän tiedon saatuaan Venäjää yhtään sen huonompana maana kuin on pitänyt tähänkin asti? En minä ainakaan. Korkeintaan reaktioni oli, että ”No, ei mene sitten hyvin teilläkään. Tsemppiä, itänaapurit. Kyllä se siitä vielä iloksi muuttuu. Sputnikia peliin ja hyvä tulee.”
Tuskin Putin määrää alaisiaan peukaloimaan tilastoja. Uskotko muuten suomalaisiin tilastoihin. Itse kun olen ollut hallinnon pyöritettävänä, olen havainnut lukuisia vääryyksiä kansalaisia kohtaan. Niinpä uskoisin, että tilastotkin ovat täällä vääristyneitä. Tuo mahdollistetaan lakien avulla. Kun lait eivät jotain määrää tai laissa on porsaan mentävä aukko, niin eivät lääkärit päivitä tartuntatauti-rekisteriäkään korona-nimikkeellä.
Ilmoita asiaton viesti
Meidänhän on tietysti aika mahdotonta yrittääkään arvailla, mitä Putin kulloinkin määrää ja mitä tilastoja taas ketkäkin alaiset katsovat tarkoituksenmukaiseksi peukaloida. Ja mille peukaloinnille tarvitaan ensin Putinilta peukku pystyyn ennen kuin aletaan suunnitellakaan peukalointia.
Tässä Venäjän koronatilastojen kohdalla on ilmeisesti kuitenkin nähty, että viralliset tilastot olivat koko muun maailman silmissä sen verran epäuskottavia, että peukalointi päätettiin lopulta lopettaa -tai ainakin liudentaa uskottavampaan suuntaan. Minusta ihan positiivinen ote veli venäläisellä tässä.
Ilmoita asiaton viesti
Taisit tuossa jälkimmäisessä verrata kuolleiden suhdetta koko väestöön?
Kun tekstin mukaan puhut koronapotilaiden hengissä pitämisestä.
Tämä suhde on USA:ssa karkeasti kolminkertainen Venäjään verrattuna.
USA: 330000 / 20 000 000 = 1,65%
Venäjä: 186 000 / 3 000 000 = 6,2%.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kuolleet erikseen ja tartunnat erikseen. Venäjän luvuissa siis ymmärtääkseni jäi kummittelemaan vanha tartuntojen määrä, joka voi helposti olla paljonkin raportoitua suurempi. Helppo kuvitella, että jossakin Venäjän tai Brasilian syrjäseuduilla läheskään kaikkia tartuntoja ei kirjata koskaan mihinkään. (Miksei samaa voine tapahtua myös jossakin USA:n sumuisilla Kalliovuorilla.)
Hesarin jutussa mainittiin, että ”Venäjän tilastoviranomaisen Rosstatin mukaan tammikuusta marraskuuhun raportoitiin kaikkiaan noin 230.000 kuolemaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Varapääministeri Tatjana Golikovan mukaan kuolleisuuden kasvusta yli 81% johtuu koronaviruksesta.”
”Venäjä on lukenut koronaviruksen aiheuttamiksi kuolemiksi vain ne, joissa koronavirus on ruumiinavauksessa todettu pääasialliseksi kuolinsyyksi.”
Että tilastoida voi toki näinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo suhdeluvut kertovat ainoastaan testaamisen määrästä, ei oikeastaan mitään muuta. Kuten presidentti T**** on osuvasti todennut, testaamalla todetaan enemmän tartuntoja. Testaamisen voisi siis kokonaan lopettaa, jolloin todetut tartunnatkin loppuisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä ei ole muita lukuja.
Samalla tavoin, viitaten Veijo Järvisen edelliseen kommenttiin, voidaan sanoa että mitkään luvut eivät ole muuta kuin arvailuja.
Ihmetellään kuinka Kiinassa tai Vietnamissa tai Afrikassa jne. on vähän tartuntoja ja vähän kuolleita.
Ensiksi, kuka voi luottaa totalitäärisiin kommunistisiin lukuihin?
Toiseksi, kuinka paljon on tartuntoja tai kuolleita e.m. tyyppisissä kehitysmaissa Afrikassa ja muualla? Kukaan ei voi edes arvata.
Ilmoita asiaton viesti
Arvata aina voi vaikka mitä, eri asia on sitten kuka tulee siitä paljon hullua hurskaammaksi. Mehän tiedämme tänä päivänä koko lailla yhtä hyvin kuin 100 vuotta sitten espanjantautiin kuolleiden määrään. Se oli jotakin 20 ja 50 miljoonan väliltä. Tai ainakin jotain sinne päin.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus Donald Who:llakin leikkaa. No, oikeastihan meitä kansalaisia kiinnostavat lähinnä delanneet, ei niinkään tartuntojen määrä. Mukavaa sinänsä että oli näin miellyttävän huonosti tappava tauti. Kaamean paljon pahempiakin pandemioita on nähty liiankin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Pahimpia viimeisen sadan vuoden ajalta taitaa olla kommunismi ja natsismi.
Sitten siihen vielä kapitalismikin joukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai tuosta monikaan yllättynyt. Hieman tai enemmänkin epäilen mm. Kiinankin lukuja.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole uskottavaa, että Venäjä olisi vieläkään lopettanut valehtelua missään asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoija Putkisella on selvä kanta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt ehkä ihan täysin lopettanut, mutta sain itse sellaisen kuvan, että tässä tapauksessa ovat ainakin reippaasti liudentaneet. Venäläisethän tunnetusti ljubjluvat ljiudentamista, aina kun puhuvat…
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisen on aina ihan varmuuden vuoksi ensin valehdeltava, ennen kuin pystyy kertomaan totuuden (tai ainakin vähän totuuteen viittaavasti…).
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla kulttuuripiirre, ettei kaikki julkinen ole ihan totta. Muistuu vaan mieleen, miten presidentti Kekkonen entisenä EK:n miehenä käytti Neuvostoliiton tiedustelupalvelua viestiensä välittämiseen, ohittaen suurlähetystön. Tiedustelupalveluhan ei oikein voi alkaa vääristämään tietojaan, ei ainakin ihan helposti. Toinen juttu sitten, etteivät Kekkosen perässähiihtäjät olleet alan miehiä.
Niin kyllä Putinkin entisenä tiedustupalvelun agenttina varmaan saa oikeaa tietoa tautitilanteestakin. Se on sitten eri juttu, mitä yleisölle kerrotaan siitä.
Koronakuolleisuushan on kiinni kuolinsyyprotokollastakin. Jos Venäjällä on merkitty korona kuolinsyyksi vain niissä tapauksissa, missä mitään muuta syytä ei ole ollut, niin eroa länsimaiseen käytäntöön (kuollut koronan kanssa) on helppo saada syntymään. Korjauksen jälkeen koronakuolleita löytyy sitten moninkertaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
The New York Times julkaisi joskus keväällä päivittyvän artikkelin
https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html, jota on viimeeksi päivitetty 27.11.2020. Nyt sen päivittyvä otsikko on 412,000 Missing Deaths: Tracking the True Toll of the Coronavirus Outbreak. Suomikin on siinä mukana, mutta Venäjältä vain Moskova.
Varsinkin pandemian alkuvaiheessa oli pulaa testausvälineistä eikä uuden koronaviruksen aiheuttamia kuolemia muutenkaan tunnistettu aina oikein. Tuossa artikkelissa verrataan aikaisempien vuosien normaalien kuolleisuuksien keskiarvoja koronakriisin aikaisiin toteutuneisiin kuolleisuuksiin ja lasketaan niiden eroista todennäköisten ja todettujen koronakuolemien erot.
Joidenkin maiden luvuissa näkyy aika selvästi rajoitustoimenpiteiden yleistä kuolleisuutta alentava vaikutus. Tanska ainakin oli keväällä hyvä esimerkki. Esimerkiksi jos liikenne vähenee, myös siitä aiheutuva liikennekuolleisuus vähenee. Pidemmällä tähtäimellä rajoitukset ja terveydenhuollon ruuhkautuminen saattavat lisätä muuta kuolleisuutta, mutta sitä on aika vaikea erotella tilastoista.
Muutakin vaikeusastetta tilastojen tulkinnasta löytyy, joten pähkinöitä tilastonikkareille kyllä löytyy.
Tämä ei ollut mitenkään kommentti Venäjään vaan yleensä tilastoinnin ongelmiin liittyen.
Keväällä muistaakseni NYT:n artikkelin mukaan Ecuadorissa oli suurin ero todettujen ja todennäköisten koronakuolemien välillä. Ehkä Venäjällä on vain yhtä huonosti toimiva järjestelmä?
Ilmoita asiaton viesti