Keksintöjemme kavalkadi

Kirjan  Merkittävimmät suomalaiset keksinnöt. Minerva, 2021. 183 s. kirjoittaja Tuulikki Laakkonen on kulttuurihistorian alalta väitellyt viljelytilan emäntä ja kirjailija. Hän toteaa keksinnön voivan syntyä sattumalta ihan vahingossa tai siten pitkäjänteisen kehitystyön tuloksena. Esityksessä keksintöjä käsitellään laajalla peitolla. Ne voivat olla teollinen tai tekninen keksintö, uutuustuote mutta myös palvelutoimintatapa tai yhteiskunnallisten ongelmien uusi ratkaisu. Ovathan sosiaaliset innovaatiotkin monin tavoin helpottaneet elämää ja lisänneet vapaa-aikaa. 

Itsenäisyytemme ajan keksinnöt painottuvat kolmeen yhteiskunnan kehittymistä kuvaavaan kategoriaan: maatalouteen, teollisuuteen ja tietotekniikkaan. Monet keksinnöt ovat yksittäisten henkilöiden oivalluksien sijasta asiantuntijoiden muodostamien ryhmien työn tuloksia. On keksintöjen joukossa toki turhakkeitakin. Jokainen vuosikymmen on tuottanut innovaatioita, joiden varaan sukupolviemme hyvinvointi on rakentunut. Ja sama vauhti toivottavasti jopa kiihtyvänä jatkuu! 

Aseteollisuus on kautta aikojen ollut konepajateollisuuden veturi, mitä sitäkin kirjassa käsitellään. Aimo Lahti esimerkiksi oli tuottelias asesuunnittelija, viidenkymmenen keksinnön ja kahdenkymmenen patentin mies. Myös keksintöjen varastamista sekä niiden kielto- ja suojausoikeuksia valotetaan.

Keksinnöt eivät ole parantaneet vain suomalaista hyvinvointia, vaan monet niistä ovat olleet maailmanlaajuisesti hyödyllisiä nousten jopa brändeiksi. Suomalaisten keksintöjen kärkiryhmään lukeutuu A.I. Virtasen nobelpalkittu AIV-rehu. Keskeisillä teollisuudenaloillamme, Teknologiateollisuus ry:n edustamilla metalliteollisuudella mukaan lukien elektroniikka ja laivanrakennus sekä metsä- ja kemianteollisuudella on tukenaan useita merkittäviä keksintöjä muitakaan teollisuutemme aloja toki unohtamatta.

Luvussa ”Suomalaisena pidetty mutta muualla keksitty” paljastetaan eräiden suomalaisina pidettyjen keksintöjen todellinen tausta, esimerkkinä astiankuivauskaappi.

Keksinnöistä on runsaudenpula. Kirjaan on onnistuttu valitsemaan niistä lukijan kannalta monipuolisesti mielenkiintoinen otos. Sujuvasti kirjoitettu esitys on tuttuilta ja vähemmän tunnetuilta osiltaan kiinnostavaa luettavaa!

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu