Mahtimiehet hengiltä – ”Kohtuullisen hyvä saalis”

Amerikkalaisen journalisti-kirjailija Howars Blumin kirjoittama Salamurhaajien yö. Hitlerin suunnitelma surmata Roosevelt, Churchill ja Stalin. Minerva 2021, 412 s. on kokeneen kirjoittajan arkistolähteisiin perustuva kertomus aikeista surmata joku sodan Liittoutuneiden osapuolien johtajista tai mieluimmin samalla kertaa useampia heistä. Tapahtumat ajoittuvat vuoteen 1943, ennen Normandian kesän 1944 maihinnousua.

Johtajien likvidoimisella arveltiin olevan vaikutusta taistelevien valtioiden sotamenestykseen. Tilanteen alkaessa kääntyä Saksan tappioksi, mitä ei siellä suinkaan haluttu myöntää, saksalaiset myös laskivat johtajien eliminoimisella olevan mahdollista saada neuvoteltua pelättyä ehdoitta antautumista suotuisammat rauhanehdot.

Persia-Iran on kirjan tapahtumien keskiössä. Hitlerkin pyrki maahan sen maantieteellisen sijainnin ja öljyvarojen takia, mutta myöhästyi. Teheranista tuli monilla tavoin tärkeä kaupunki. Siellä pyöri kaikenlaista väkeä, myös saksalaisten tiedustelijoita. Kaupungissa olivat Britannian, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton lähetystöt.

Rooseveltin, Churchillin ja Stalinin oli tarkoitus tavata salaisesti toisensa. Kokouksen paikka ja aika salattiin viimeiseen saakka. Kairossakin kohdattiin, kuitenkin kaikkien kolmen tärkein tapaaminen toteutui Teheranissa Churchillin 69-vuotisjuhlien merkeissä marraskuun 1943 lopulla.

Useat saksalaisten vastaavat operaatiot muualla olivat epäonnistuneet toinen toisensa perään, poikkeuksena liitokoneilla suoritettu, ihmeen kaupalla onnistunut Italian diktaattori Mussolinin vapauttaminen haastavasta paikasta vuoriston laelta.

Liikuntavammaisen presidentti Rooseveltin turvallisuudesta vastasi Mike Reilly. Murhahankkeen pääarkkitehti puolestaan oli natsien tiedustelupäällikkö Walter Schellenberg, vaikka soppaa oli siellä hämmentämässä muitakin. Kirja kuvaa vuorotellen molempien toimintaa tahoillaan. Kolmantena murhahankkeen osapuolena olivat sivummalle sysätyt venäläiset.

Schellenberg valitsi murhan suorittajaksi Euroopan vaarallisimpana miehenä tunnetun Otto Skorzenyn. Saksalaiset tappajiksi nimetyt pitivät tärkeänä, paljastaa kansalaisuutensa uhreille ennen heidän kuolemaansa. Oli kuusi päivää aikaa saada kolme maailman tiukimmin suojeltua valtionpäämiestä hengiltä. Teheranin mahdollisen kokouksen ajankohtaa ei pitkään aikaan tiedetty, ei edes järjestetäänkö kokous mahdollisella tynkäosanotolla jossain muualla vai toteutuuko se lainkaan.

Kokouspaikan epämääräisyys teetti sekä murhaajilla että turvaajilla runsaasti töitä ja jatkuvasti muuttuvia suunnitelmia. Varautumisen hintalappu kasvoi kasvamistaan. Ilmiantotiedoista ja muusta informaatiosta oli maksettava erilaisia voitelurahoja, kuten paikalliselle šeikille hänen haluamansa täyskultainen pistooli ja käteistä rahaa, tosin usein taitavasti väärennetyillä seteleillä.

Kirjan kansikuva on samankaltainen kuin useimpien tuntema Jaltan kongressista otettu, samojen johtajien poseerauskuva. Se tietenkin paljastaa sekä Teheranin että muiden suunniteltujen murhahankkeiden epäonnistuneen, mikä ei kuitenkaan vähennä kirjan mainiosti ladattua jännitystä.Tarinalla on vakuuttavasti dokumentoitu tosipohja. ”Tosin eihän kukaan koskaan kerro oikeaa tarinaansa, kun on kysymys salaisesta tiedustelusta”.

Suomalaiset sotilaat liittyivät myös Saksan sotahistoriaan, mitä kuvaa toinen hiljattain ilmestynyt Jari Vilénin ja Markku Jokisipilän kirjoittama kirja Kiitoskortti Hitleriltä SS-mies Jorma Laitisen päiväkirjat 1941–43. Minerva 2020, 207.s. Nämä autenttiset päiväkirjat tarjoavat yksilön näkökulman historiamme erikoiseen vaiheeseen, jossa osana Suomen välirauhan aikaista ulkopolitiikkaa valtio siunasi hiljaisesti vapaaehtoisten lähdön sotilaskoulutukseen Saksaan ja jatkosodan alettua heidän jäämisensä taistelemaan itärintamalle saksalaisissa SS-joukoissa. 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu