Puolue ja valtio valvovat kiinalaisia 

Luin vähäinen jäljellä oleva tukkani pystyssä Katarina Baerin ja Kalle Koposen kirjan Kiinan suurin harppaus Päämääränä maailman valvotuin kansa. Teos 2020. 207 s. Olen käynyt Kiinassa kahdesti, ensimmäisen kerran työasioissa, jolloin vierailin muutamissa suomalaisten perustamissa Kiinan tehtaissa ja toisen kerran turistina. Paljon on maa niistä ajoista muuttunut ja vielä enemmän ilmeisesti muuttumassa.

Kiinan toki on tiedetty valvovan kansalaisiaan. Tuskin kuitenkaan on ymmärretty valvonnan kaiken kattavaa todellista laajuutta, minkä päämäärä on kansalaisten täydellinen valvonta.

Baerin perhe asui ennen koronaepidemian aikaistamaa kotiinpaluutaan 26 miljoonan asukkaan Sanghaissa loppukesästä 2019 tammikuun loppuun. Hän tiesi saapuvansa yhden puolueen hallitsemaan diktatuuriin. Valvontakoneisto ja sen laajuus oli silti ravisteleva kokemus. Hänen mielestään Kiinan johto viestittää ulospäin voimaa, mutta pelkää kansaansa.

Kiina on nykyisin kehittynyt tietotekniikan soveltaja, mihin myös kasvojen tunnistukseen perustuva valvonta nojautuu. Tekniikan edistyksellisyys yhdistyy diktatuurin kykyyn mobilisoida jättimäisiä operaatioita kaduilla ja kaupungeissa. Jopa pienimmissä risteyksissä näkee helposti kolmattakymmentä eri suuntiin tarkkaileva linssiä. Sanghain metrossa läpivalaistaan useaan kertaan matkustajien miljoonat pakaasit. Valvova silmä ulottuu asukkaiden kotipihoille ja -kaduille, työmatkan varrelle, takseihin, lähiostarille ja -ravintoloihin, koululuokkiin ja yliopistojen luentosaleihin. Onhan yliopistoissakin käyttäydyttävä opiskelijavakoojien takia siivosti. Nämä raportoivat puolueelle kuullessaan jonkun, vaikkapa opettaja tai kaverinsa, arvostelevan puoluetta tai valtiota.

Kiinassa on runsaat neljäsataa miljoonaa valvontakameraa, yli puolet kaikista maailman laitteista. Pekingissä niitä on miljoonasataviisikymentätuhatta ja Sanghaissa miljoona. Kiinan  johdon tavoite on pystyä tunnistamaan kaikki 1,4 miljardia asukasta ja tunnistaa nämät kuvavirrasta sekä yhdistää heihin parissa sekunnissa kaikki kohteen tiedot. Koronakuviot todennäköisesti viivästyttävät tätä kehitystä. 

Tulossa on myös ”joka ikisen askelen ottamisen epäluotettaville kansalaisille hankalaksi tekevä” kansalais- tai käytöspistejärjestelmä. Hyvät teot kartuttavat pistesaldoa, mitä huonot taas pienentävät ja johtavat rangaistuksiin. Järjestelmän selkäranka on julkinen häpäisy.

Sujuvasti kirjoitettu ja hyvin kuvitettu kirja on syytä lukaista. Moni saattaa yllättyä sen avaamasta tulevaisuuden kuvasta.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu