Hyvä vs. paha

Yrjö Kokko: Sota ja satu – kirjassaan: ”Ihminen on vielä psyykkisesti kannibaali.”

Sota, kauhistuttava, julma ja hirmuinen. Kuitenkin Yrjö Kokko synnytti ajattoman sadun Pessi ja Illusia. Sodasta huolimatta. Tai sen takia. .

Saikohan sanoittajamestari Helismaa inspiraation tuosta sadusta Päivänsäde ja Menninkäinen – tekstilleen? Kaikki voi vaikuttaa kaikkeen, mutta ei kaikkiin

Ensimmäinen maailmansota. Toiset pitivät suojautumista konekivääritulitukselta mauttomana. Niin.. mitäpä siitä, jos jalat jouduttiin amputoimaan.. Tilalle operoitiin ”nerokkaat” rautaputket.. kuin hetekanjalat. Hetekasta olisi saanut kai myös nerokkaat käsivarretkin?

Sotilassairaan päätyneet, haavoittuneet ranskalaissotilaat saivat petollista hoivaa. Jos joku haavoittunut puhui asioita, jotka olivat sodanvastaisia, hoituri saattoi ilmiantaa hänet. Liian puhelias sotilas joutui ammuttavaksi. Näin olen lukenut.

Matti Koskimaa, Tyrjän rykmentti – kirjaa lukiessa huomasin valokuvassa tutun hahmon, isäukkoni. Kuvateksti: ”Viisi suomalaista ja viisi venäläistä.” Muistinvarainen sitaatti. Kuvan venäläiset olivat vainajia. Suomalaissotilaiden asepuvut olivat tuliterän näköisiä.

Isäukon taistelupaikkoja olivat mm Vuosalmi ja Äyräpää. Hänen serkkunsa menetti toisen jalkansa Kuuterselän torjuntataistelussa. Äitimuori oli Helsingissä suurpommitusten aikana. Kotirintama kesti.

Sota, julma ja hirmuinen.  Hyvä vs. paha.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu