Kierros vielä

Juha Väätäisen elämänkertateos, Kierros vielä, 1972, on parhaita koskaan julkaistuja kirjoja, joissa kuvataan sisulla maailman huipulle nousseita suomalaisurheilijoita. Kirjan sisällön muistiinmerkitsi Eeli Aalto.

Ironisesti jalkataiteilijaksi itseään kutsunut Väätäinen ottaa lukijan suvereenisti mukaansa kiehtovalle lukulamppumatkalle heti kirjansa esipuheessa: ”Elämällemme merkitsevää on tuleva. Mennyttä ei voi muuttaa, mutta siitä voi oppia.”

Elämällemme merkitsevää on tuleva.

Varsinainen kirja alkaa hävinneiden juhlasta Munchenissa, 1972. Terrori-iskun takia 5000 metrin kilpailua siirrettiin 24 tunnilla.

Edellisvuonna kaksi EM-kultaa voittanut Väätäinen selvittää semifinaalista tiensä loppukilpailuun helposti. Hänen aikansa on vain kaksi sekunnin kymmenystä heikompi kuin vuoden takaisessa kultajuoksussa.

Tuliko loppukilpailu päivää liian myöhään,  sillä kaksi vuotta aiemmin juoksijan akillesjänteen leikannut Helmer Kvist oli sanonut enteellisesti:  – Kyllä se kaksi vuotta kestää…

”Tämä juoksu tapahtui päivää liian myöhään; voitonpäivääni ei tullut. Sen tiesin viisi tuntia ennen starttia. Vanhan miehen reumatismi. Pää ei käänny, eikä käsi liiku. Kipupiikkiä ei voi dopingtestin takia ottaa.” Väätäinen jäi finaalissa viimeiseksi.

Kierros vielä -kirja syväluotaa suomalaisen miehen, suurjuoksijan polkua alhaalta kohti kimaltavaa huippua.

Juoksijan vapaapäivä on sellainen, että hän harjoittelee silloin tavallista enemmän!

”Minun on opittava kestämään kipua. Juoksin, itkin, konttasin ja kirosin.  Päivä päivältä jalka kesti enemmän. Viikon jälkeen juoksin jopa kymmenen kilometriä. Tuskat olivat hirveät, mutta minä juoksin! Päätin jäädä sinne. (Brasilian harjoitusleirille) – – – Tein harjoituksen ehtiäkseni kaupunkiin köyhän miehen aterialle. Pieni lihanpala, munia, joskus pizzaa. Pakolliset kaljat oli otettava, ettei olisi langennut itsesääliin. Aavistuksen vertainen känni antoi varmuuden siitä, että tämä pyörii sittenkin.”

Väätäisen tie jatkui Brasiliasta Lissaboniin ja Pariisiin. Ja kohta olikin EM-finaalien, kultajuhlien aika.

Kierros vielä -kirja on kiehtova aikamatka menneisyyteen. Vahva lukusuositukseni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu