Matkapäiväkirjasta

Montako sisäistä  ihmistä itse kukin  tapaa erehdysten täyttämän elämänsä aikana? Inspiroitunut, spontaani, myönteinen ja myötätuntoinen, jaettu läsnäolo toisen ihmisen kanssa.

Ilman rakkautta on vain puuttuva rengas ja helisevä vaski.

Yksinäisyys ja uhma, Erno Paasilinna. Sai ensimmäisen Finlandia-palkinnon v 1984. Kuuntelin siitä muutaman esseen.

Eino Leino:

”Ei ole patsasta, ei napaa. Törkeyden virta vapaa.”

Leino oli eräässä vaiheessa sitä mieltä, että Suomi on valehtelijoiden maa. Kaikki valehtelevat. Korruptio ja tekopyhyys. Niihin suostumalla sai laumasuojan. Niihin suostumatta menetti sen.

Muun muassa Leinon monissa runoissa on ajattoman sydämen myönteinen läsnäolo.

Eino Leinon teosta, Alla kasvon kaikkivallan, ei Erno Paasilinna analysoi. Kuittaa tämän puolen Leinon sisäisestä todellisuudesta maininnalla ”sumuinen teosofi”.

Esseet Pentti Linkolasta ja Pentti Haanpäästä ovat myös vahvaa tekoa. Paaslinna Linkola olivat joidenkin mukaan kumpikin luonnevikaisia.

Puolenpäivän jälkeen  verensokerini laski rajusti. Voimattomuus, huimaus ja tutina.  Onneksi olin kotona. Onneksi oli kaurahiutaleita ja hunajaa.

Menin kömmättiin. Mielikuvia, muistoja. Englannin kanaali kauan sitten. Oli hernerokkasumu. Olin keulapakalla. Sumua, sumua. Läheltä kuului toisten laivojen merkkitörähdyksiä.

Verensokerini putosi myös yli 30 v sitten. Lähdimme Vanhan Unkaksen kanssa aamulenkille. Aikomus oli tehdää pitkä kierros metsäpoluilla.

Pääsimme kodista vain noin sadan metrin päähän, kun Unkas löi jarrut pohjaan. Sitten se kääntyi ja johdatti meidät kotipihaan. Samassa silmissäni musteni, voimat pakenivat ja vapina alkoi. Sain hädin tuskin avattua ulko-ovea. Keittiössä oli purkillinen hunajaa. Söin sen.

Kömmätissä katselin ajatusten ja kokemusten, eletyn elämän virtaa. Voimat palasivat.

Lauri Viita:

”Mies roskalaatikossa, herää toritiirojen rääkynään. Nousee ylös, ryhtyy kävelemään.” Muistinvarainen sitaatti.

Nousin kömmätistä. Kohta ryhdyn kävelemään.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu