Päätalo ei tarvinnut Sorsan suosituksia
Kalle Päätalo: ”Vähintäänkin tekosia olen tehnyt.. Eikös Pyhä Pietari ole portinvartijana taivaassa? Otan hänen edessään tukevan haara-asennon ja sanon, että töitä olen tehnyt paljon, koko ikäni.”
En tiedä kenenkään kelvottomuudesta, kelvollisuudesta. Taivasosuudesta. Sen tiedän, että Päätalo oli vankka kirjailija. Hän pärjäsi oman työnsä ansiosta. Ei poliittisten suhteiden avulla.
Kalevi Sorsa toimi Tammen kirjallisuus- kustannustoimittajana. Hän toimitti muun muassa Yrjö Leinon muistelmateoksen, Kommunisti sisäministerinä. Kalle Päätalon käsikirjoituksen hän hylkäsi. Teki miljoonavahingon Tammelle.
Gummerus hyväksyi Päätalon esikoisen, Ihmisiä telineillä – romaanin. Loppu on historiaa.
Niin.. Tuskin taivaanportilla poliittinen, kustannustoimittaja papereita leimaa.. Kysyy puoluekirjaa. Tutkii itsekunkin elämänkirjaa. Hyväksyy tai hylkää.
”Ihmisiä telineillä” minunkin kirjahyllystä löytyy, myös muutama Koillismaa ja Ii-joki sarjaan kuuluvaa, mutta Päätalon, naivi jopa hieman lapsellinen kerronta ei minua sytytä, mutta syrjäseudun ihmisten ahdinkoa ja armotonta työntekoa hän kyllä osuvasti kuvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä maakunnissa ei kyllä Päätalon kirjoja halveksittu. Niitä odotettiin isänpäiväksi puoluekannasta riippumatta.
Lieköhän Suomen luetuin kirjoittaja?
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisillä telineilä on sellainen tekele, että minäkin olisin sen hylännyt, vaikka muuten Päätalo-fani olenkin. Iijoki-sarja on suomalaisen kirjallisuuden ainutlaatuinen mestariteos.
Ilmoita asiaton viesti
Päätalon kirjat on tullut kaikki luettua, ja Iijoki-sarja useampaankin kertaan. Kirjallisilta arvoiltaan ne eivät, ainakaan mielestäni, ole ensilukemalta ensirivin kirjoja, mutta kun ne on muutamaan kertaan lukenut, niin niille tuppaa käymään kuin viinille.
Ilmoita asiaton viesti
Päätalon kerrontatyyliin ei välttämättä pääse heti sisälle. Pitää lukea kirjaa vähintään 50-100 sivua, niin sitten pääsee tyylistä jyvälle. Sen jälkeen tarina alkaa viedä mennessään, ja kirjaa on hankala jättää kesken.
Ilmoita asiaton viesti
Lunttasin hieman googlesta. 3,5 miljoonaa kirjaa. Rehisti joka toiselle meistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä monenlaiset onnen edellytykset, ovat usein rajattuja. Kannattaa pitää yksimielinen systeemi, niin rajaus blokkaa varmemmin, ts aina kun ei kelpaa.
Ilmoita asiaton viesti