Panu Rajalan päiväkirjasta

”SYLVESTERINÄ 2009

Salovaara ilmoitti, että Uutispäivä Demarissa on tänään laaja ja kriittinen arvostelu Jylhästä. No sehän piti hankkia ja tutkia. Kunnon kritiikki on aina paikallaan. Koko sivun juttu on huomionosoitus sentään. Mutta huomautukset jäävät kovin pieniksi, Veikko Lindroos. Varmaankin Tulenkantajien kautta voisi käsitellä syvällisemminkin, mutta kun olen sen jo käynyt kohtuullisesti läpi Waltarin kohdalta ja toiseksi: Jylhä ei todellakaan hillunut Minna Crsucherin salongissa, se ei ollut hänen juttunsa. Tämän voi tarkistaa vaikka Kari Selenin Madame-teoksesta:: siinä Jylhä mainitaan yhden kerran, runoilijain luettelossa. Joten Minnaa ei ole syytä mielestäni enempää käsitellä kuin mikä hänellä Jylhälle oli. Paavolaisen ja Waltarin, Viljasen ja Vaarankin laita oli toisin.

Toiseksi: Hiiskun tytöt vilahtivat Jylhän opiskelutovereina parin kuukauden ajan Turussa. Joten eipä heitäkään kannata tässä tuon enempää esitellä. Lindroos muutenkin pitää kirjaa mammuttimaisena (!), joten miksi lisätä sen kokoa ylimääräisillä henkilötiedoilla. Niin ja Jylhän perheessä kyllä käytiin vapaussotaa, valkoisia kannatettiin ja pari Yrjön veljeä osallistui Tampereen valtaukseen valkoisten joukoissa. Minkä sille voi. Sisällissota toki objektiivisesti todetaan.

Joka tapauksessa oli virkistävää lukea tämä Lindroosin seikkaperäinen yritys hieman horjuttaa teostamme. Onneksi Vesan perusteellinen sotaosuus jää koskematta Veikolta; vaikea sitä olisin kritisoida, niin täyttä asiaa kirjan sotakuvaukset ovat, samoin Kiirastulen käsittely. Muistakaamme kuinka Markku Envall vertasi Vesan kerrontaa vaatimattomasti Tolstoihin.”

Panu Rajalan teksti siis hieman ruotii tekemääni arviota hänen kirjastaan, Yrjö Jylhä, talvisodan runoilija, 2009.

22.6.2022 löytyy tekemäni blogi, Panu Rajala ja hunaja-ansa.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu