Shakespeare ja Leena Lehtolainen

Hellahuoneen Shakespeare, Väinö Linna, julkaisi esikoiskirjansa Päämäärä, v 1947. Kirjan päähenkilö on tehdasduunari Valte Mäkinen. Hän on maistanut tiedonpuun hedelmää; hän etsii ja vaatii vastauksia ihmisenä olemisen arvoitukseen. Reaalitodellisuus vs. idealismi

Kirjan muita henkilöitä ovat muun muassa myös tehtaassa työskentelevä, yksinäisyydestä kärsivä Tuovi Pirhonen sekä keski-iän ohittanut aviopari Hilma ja Pransu Lehtonen.

Valte on eräänlainen Kristus-hahmo ja Tuovi Purhonen samastuu itsenäisen virkanaisen rooliin. Molemmat yrittävät pitää kiinni todellisuuden vastaisista ideaaleista. Valte haluaa kirjailijaksi, Tuovi haaveilee pääsystä insinööriin vaimoksi.

Ideat ovat ideoita; Telluksella ei asu henkiolentoja tai jaloja ihmisiä. Biologian ohjelmoima vaistotoiminta on ja pysyy muuttumattoman ihmisen motivaattorina. Tuulimyllyjä vastaan on turha taistella.

Kuuntelin äsken Leena Lehtolaisen kuunnelman Kylmä toukokuu, v 2002. Se perustuu Lehtolaisen kahteen dekkariin.

Kuunnelma on vaikuttava tutkielma ihmisyyden hauraudesta; onnen etsimisestä ja pettymyksistä.

Kuunnelman henkilöt ovat katu-uskottavia, eivät missään mielessä paperinmakuisia. Rikostutkija Maria Kallio on  miellyttävä ja hänen rajallisuutensa nousee kuunnelmassa esille varsin hienovaraisesti.

Väinö Linna ja Leena Lehtolainen kuvaavat samaa; ihmiselämän laihaa iloa ja usein melkoisen lihavaa surua.

Millainen tulisikaan Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta, jos Leena Lehtolainen muokkaisi sen oman näkemyksensä mukaiseksi?

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu