Kuka tarvitsee unilääkkeitä?

  • Eino Leino: Ahven ja kultakalat, tarina syvyyksistä. Leinon kertomuksessa ahven oppii yleisille tavoille ja menettää ihanan ihmisyytensä.

Kehitysvaiheisiimme liittyy tietynasteinen idealismi. Noin kolmekymppisiä olemme oppineet läksymme. Olemme aikuistuneet. Luopuneet idealismista kokonaan. Tai sitten osallistumme säännöllisesti joihinkin uskonnollisiin tai poliittisiin  rituaalimenoihin.

Uni tulee ulkoa, unen tyttö porstuasta. Aina uni ei tule aikanaan. Silloin turvaudutaan unilääkkeisiin.  Näin tehdään etenkin vanhusten hoiva- tai säilytyslaitoksissa. Yö on nukkumista varten!

Unettomuuteen määrätyissä reseptilääkkessä on sivuvaikutuksia. Muun muassa Ketipinor manipuloi, muuttaa käyttäjän veriarvoja.

Sosiaaliset taidot. Kaikki ihmisyhteisöt ovat hierarkisia. Tilaisuuksiin säännöllisesti osallistuvat muuttuvat Eino Leinon kuvaamaksi ahveneksi. Aikuistuvat. Ja menettävät ihanan ihmisyytensä, idealisminsa.

Yhteiskuntakoneisto pyrkii minimoimaan häiriötekijät. Vanhainkodeissa häiriön voi aiheuttaa uneton vanhus. Ehkä hän ei kärsi unettomuudesta. Ehkä hän nauttii hetkistään. Lueskelee, muistelee. Haluaa olla vuorovaikutuksessa henkilökunnan kanssa. Lääkärin määräämä unilääke on ratkaisu vanhojenkin unettomuuteen, koska ”yö on nukkumista varten”.

Sosiaaliset taidot. Ui syvällä, ui hiljaa. Syö tai tule syödyksi.

Unilääkkeiden suosituin jakelukava on televisio.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu