Toijala, Lipponen ja täysikuu

Unohdettuja kirjailijoita on; emme vain tiedä, keitä he ovat.

Kirjailija Anneli Toijalan tuotanto on laadukas, mielenkiintoinen. Hänen esikoisteoksensa Kukkiva kaakinpuu, 1975, on oivallinen lukijoiden tutustumiskäynti työläistaustaisten maailmaan.

Kenenkään status ei ole enää työläinen. Olemme kaikki sinkkuja, opiskelijoita tai jonkinasteisia herroja, menestyjiä. Ja tietenkin meistä osa on ex-ihmisiä, eläkeläisiä.

Paavo Lipponen valitsi Finlandia-palkinnon saajan v 2005. Anneli Toijalan, Merten takaa tulleet, oli ehdokkaiden joukossa.

Kirja kertoo kappaleen vaietusta historiastamme, Muurmannin legioonasta.

Paavo Lipponen unohti Anneli Toijalan; hän  valitsi Finlandian saajaksi suomenruotsalaisen Bo Carpelanin kirjoittaman teoksen, Kesän varjot.

Tein vuosia sitten Anneli Toijalasta lehtijutun. Hän oli opettaja ammatiltaan. Hänen mielestään naisilla oli 50-luvulla pääosin vain kaksi reittiä laadukkaampaan työelämään. Sairaanhoitaja,  opettaja.

Sota-aika jätti häneen pysyvän muistijäljen; täysikuun paistaessa venäläiset pommikoneet tulivat Tampereen yläpuolelle.

Millaisia traumaattisia muistijälkiä kaikki suomalaiset, rintamamiehistä siviileihin, saivatkaan noina sodan ankarina päivinä ja öinä.

Toijalan mielestä eniten myydään niitä valikoituja, harvoja kirjoja, jotka on nostettu tavaratalojen myyntipisteissä näyttävästi esille.  Ostaja poimii, tai heittelee kärryyn kierroksensa aikana, eineksiä, juotavaa ja joskus myös jonkun kirjan, jossa on värikäs, kirkuva kansikuva; puolialaston nainen ja pistooli.

Olisi voinut luontevasti olettaa, että Paavo Lipponen olisi valinnut Finlandian saajaksi Anneli Toijalan. Hän valitsi voittajaksi Bo Carpelanin. Vaikuttiko hänen valintaansa täysikuu, hienostelun halu, vai oliko Carpelanin kirja oikeasti parempi, syvällisempi ja laadukkaampi kuin Anneli Toijalan teos? Vastauksen tähän kysymykseen tietänee vain Paavo Lipponen, jos valintatilanteesta on jäänyt häneen pysyvä muistijälki. Bo Carpelan sai v 2005 jo toisen Finlandia-palkintonsa

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu