”Ekologinen maailmanloppu”, hyönteiset ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus

Kun puhutaan ihmisten aikaansaamasta eläinten joukkotuhosta ja muista ekologisista uhkakuvista, turhan harvoin ratkaisukeinoihin luetaan globaali oikeudenmukaisuus, jota nykyisenkaltainen voiton ja tuotannon maksimointiin tähtäävä globalisaatio ei edistä. Globaalisti ajatellen köyhät ovat enemmistö.

Myös eläimet ovat enemmistö – vielä:

” ”Kaksi kolmasosaa kaikesta elämästä maapallolla on hyönteisiä, mutta niiden määrä on laskenut hirvittävästi”, sanoo tutkijaryhmään kuulunut Sussexin yliopiston professori Dave Goulson Guardian-lehdessä.

”Näyttää siltä, että teemme isoja maa-alueita sellaisiksi, että elämä ei menesty niillä, ja olemme menossa kohti ekologista maailmanloppua. Jos menetämme hyönteiset, kaikki romahtaa.” ” (Tutkijat varoittavat ”ekologisesta maailmanlopusta” – Tutkimus: Lentävien hyönteisten määrä on romahtanut. Tekniikan maailma 19.10.2017 )

Tiedot hyönteisten määristä ovat luonnolisesti vaikeasti arvioitavissa. Määrät voivat muuttua hyvin nopeasti.

Ilmastonmuutos voi muuttaa tilannetta hyvin nopeasti. Guaedian lehden mukaan:

Professor Wagner, concluded: “To mitigate the effects of the sixth mass extinction event that we have caused, the following will be necessary: a stable (and almost certainly lower) human population, sustainable levels of consumption, and social justice, that empowers the less wealthy people and nations of the world, where the vast majority of us live.”

Prof David Wagner of the University of Connecticut in the US, the lead author of the analysis, said the abundance of many insect populations was falling by 1-2% a year, a rate that should not be seen as small: “You’re losing 10-20% of your animals over a single decade and that is just absolutely frightening. You’re tearing apart the tapestry of life.”

Wagner said most of the causes of insect declines were well known. “But there’s one really big unknown and that’s climate change – that’s the one that really scares me the most.” He said increased climate variability could be “driving [insect] extinctions at a rate that we haven’t seen before”.

https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/11/insect-populations-suffering-death-1000-cuts-scientists

Jos väestönkasvu ei laannu ja jos köyhät eivät pääse pois kurjuudesta, luonnon kestämätön hyväksikäyttö johtaa myös inhimillisesti kestämättömään tilanteeseen. Hyvä olisi tietää jo etukäteen, että pohjoisen hyvinvointi ei voi kestää maapalolla, joka on vakavasti ekologisesti vammautettu. Jo kauan sitten Cree-intiaanien ennustivat valkoiselle miehelle, kun kestämätön kehitys oli jo silloin nähtävissä:

”Vasta kun viimeinen puu on kaadettu

Vasta kun viimeinen kala on pyydetty

Vasta kun viimeinen joki on myrkytetty

Vasta sitten te huomaatte, ettei rahaa voi syödä.”

Tunnepohjalta ajatellen on hyvin surullista, jos esimerkiksi Afrikan ja Intian norsut kuolevat sukupuuttoon lähivuosikymmeninä. Ekologisesti ajatellen norsujen ja muiden eläinten sukupuutto saattaa olla ilmastonmuutostakin vakavampia asia. Myös hyönteisten sukupuutto.

Kun näkyvät ja näkymättömät yhdyssiteet luonnossa, jonka osa ihminen on ja josta nykyihminenkin on täysin riippuvainen, katkeavat huomattavassa määrin, kuten on jo pitkälle tapahtunut tiedemiesten mukaan, elämä muuttuu rajusti maapallolla. Jos se tapahtuu hallitsemattomasti, kun peruuttamattomat raja-arvot ovat murtuneet, silloin ihmisten väliset suhteet, valtasuhteet, elinympäristön hyväksikäyttö, perusoikeudet, kulttuuriympäristö, omaisuus jaetaan radikaalisti eri tavalla kuin nyt, tavalla, joka ei ole kaunista katseltavaa.

Sosiaalinen ja ekologinen oikeudenmukaisuus voisivat ehkä vielä estää tuollaisen barbaarisen kehityksen. Tiedemiesten mielestä aikaa ei ole enää paljon. ”Kaikki” sen tietävät. Mutta kuinka moni tajuaa sen? Kuinka moni on valmis luopumaan jostain?

Yleensä poliittisen päätöksenteon horisontti on lähellä. Niin ovat todelliset uhkatkin nyt.

Veikko Tarvainen

12.1.2021

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu