”Ekologinen maailmanloppu”, hyönteiset ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus
Kun puhutaan ihmisten aikaansaamasta eläinten joukkotuhosta ja muista ekologisista uhkakuvista, turhan harvoin ratkaisukeinoihin luetaan globaali oikeudenmukaisuus, jota nykyisenkaltainen voiton ja tuotannon maksimointiin tähtäävä globalisaatio ei edistä. Globaalisti ajatellen köyhät ovat enemmistö.
Myös eläimet ovat enemmistö – vielä:
” ”Kaksi kolmasosaa kaikesta elämästä maapallolla on hyönteisiä, mutta niiden määrä on laskenut hirvittävästi”, sanoo tutkijaryhmään kuulunut Sussexin yliopiston professori Dave Goulson Guardian-lehdessä.
”Näyttää siltä, että teemme isoja maa-alueita sellaisiksi, että elämä ei menesty niillä, ja olemme menossa kohti ekologista maailmanloppua. Jos menetämme hyönteiset, kaikki romahtaa.” ” (Tutkijat varoittavat ”ekologisesta maailmanlopusta” – Tutkimus: Lentävien hyönteisten määrä on romahtanut. Tekniikan maailma 19.10.2017 )
Tiedot hyönteisten määristä ovat luonnolisesti vaikeasti arvioitavissa. Määrät voivat muuttua hyvin nopeasti.
Ilmastonmuutos voi muuttaa tilannetta hyvin nopeasti. Guaedian lehden mukaan:
Professor Wagner, concluded: “To mitigate the effects of the sixth mass extinction event that we have caused, the following will be necessary: a stable (and almost certainly lower) human population, sustainable levels of consumption, and social justice, that empowers the less wealthy people and nations of the world, where the vast majority of us live.”
Prof David Wagner of the University of Connecticut in the US, the lead author of the analysis, said the abundance of many insect populations was falling by 1-2% a year, a rate that should not be seen as small: “You’re losing 10-20% of your animals over a single decade and that is just absolutely frightening. You’re tearing apart the tapestry of life.”
Wagner said most of the causes of insect declines were well known. “But there’s one really big unknown and that’s climate change – that’s the one that really scares me the most.” He said increased climate variability could be “driving [insect] extinctions at a rate that we haven’t seen before”.
https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/11/insect-populations-suffering-death-1000-cuts-scientists
Jos väestönkasvu ei laannu ja jos köyhät eivät pääse pois kurjuudesta, luonnon kestämätön hyväksikäyttö johtaa myös inhimillisesti kestämättömään tilanteeseen. Hyvä olisi tietää jo etukäteen, että pohjoisen hyvinvointi ei voi kestää maapalolla, joka on vakavasti ekologisesti vammautettu. Jo kauan sitten Cree-intiaanien ennustivat valkoiselle miehelle, kun kestämätön kehitys oli jo silloin nähtävissä:
”Vasta kun viimeinen puu on kaadettu
Vasta kun viimeinen kala on pyydetty
Vasta kun viimeinen joki on myrkytetty
Vasta sitten te huomaatte, ettei rahaa voi syödä.”
Tunnepohjalta ajatellen on hyvin surullista, jos esimerkiksi Afrikan ja Intian norsut kuolevat sukupuuttoon lähivuosikymmeninä. Ekologisesti ajatellen norsujen ja muiden eläinten sukupuutto saattaa olla ilmastonmuutostakin vakavampia asia. Myös hyönteisten sukupuutto.
Kun näkyvät ja näkymättömät yhdyssiteet luonnossa, jonka osa ihminen on ja josta nykyihminenkin on täysin riippuvainen, katkeavat huomattavassa määrin, kuten on jo pitkälle tapahtunut tiedemiesten mukaan, elämä muuttuu rajusti maapallolla. Jos se tapahtuu hallitsemattomasti, kun peruuttamattomat raja-arvot ovat murtuneet, silloin ihmisten väliset suhteet, valtasuhteet, elinympäristön hyväksikäyttö, perusoikeudet, kulttuuriympäristö, omaisuus jaetaan radikaalisti eri tavalla kuin nyt, tavalla, joka ei ole kaunista katseltavaa.
Sosiaalinen ja ekologinen oikeudenmukaisuus voisivat ehkä vielä estää tuollaisen barbaarisen kehityksen. Tiedemiesten mielestä aikaa ei ole enää paljon. ”Kaikki” sen tietävät. Mutta kuinka moni tajuaa sen? Kuinka moni on valmis luopumaan jostain?
Yleensä poliittisen päätöksenteon horisontti on lähellä. Niin ovat todelliset uhkatkin nyt.
Veikko Tarvainen
12.1.2021
Nou silleen hätä, elämän itsensä kannalta. Järisyttävä havainto: Maankuori kuhisee elämää – Valtaosa planeetan elämästä on maan alla ”syvässä biosfäärissä” Tutkijoiden mukaan ”syvän biosfäärin” kokonaistilavuus on 2–2,3 miljardia kuutiokilometriä. Luku vastaa maapallon merien tilavuutta lähes kaksinkertaisesti. Hiiltä pinnanalainen mikrobisto sisältää 15–23 miljardia tonnia. > https://tekniikanmaailma.fi/jarisyttava-havainto-maankuori-kuhisee-elamaa-valtaosa-planeetan-elamasta-onkin-maan-alla-syvassa-biosfaarissa/
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Mutta jos ajatellaan ”meidän” sfääriä…
Ilmoita asiaton viesti
”Tutkijat varoittavat ihmiskuntaa ”kammottavasta” tulevaisuudesta: ympäristökatastrofit aiheuttavat paljon suuremman uhan kuin tähän asti on uskottu
Asiantuntijoiden mukaan odotettavissa olevat ympäristökatastrofit uhkaavat koko planeettamme elämänmuotoja, myös ihmislajia.”
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007738078.html?fbclid=IwAR3obKUBoWPsn9IARU5y_P9SDCwemBXzGoychJ8FRf_o_VOogmLmazoHDI0
Ilmoita asiaton viesti