Kun prosentit laskevat, miten käy demokratian?

Ranskan parlamenttivaalien toisella kierroksella äänestysprosentti oli 46 %. Näistä äänestyslipuista 5,5 prosenttia oli tyhjiä lippuja, mikä tarkoittaa 1,2 miljoonaa tyhjää äänestänyttä. Sen lisäksi 2 prosenttia äänestäjistä kirjoitti äänestyslippuun Akun Ankan, Brigitte Bardotin nimen tai jonkun muun henkilön, joka ei virallisesti ollut listoilla mukana. Näin ”äänesti” hiukan vajaa puoli miljoonaa ranskalaista.

Voi sanoa, että varsinaisesti äänesti siis noin 42 prosenttia ranskalaisista. Siis melkein 60 prosenttia jätti äänestämättä.

Eri alueilla löytyy erilaisia äänestysprosentteja. Seine-Saint-Denissä ensimmäisessä vaalipiirissä äänestysprosentti oli esimerkiksi 38 prosenttia. Ja sielläkin Aku Ankat saivat paljon ääniä ja paljon tyhjiä ääniä.

Demokratian kannalta pääsääntöisesti alenevat äänestysprosentit ovat iso uhka demokratialle, hienosti sanottuna legitimiteetille eli vallan oikeutukselle. Kun äänestäneitä on vähemmän kuin äänestyksestä pidättyneitä ja kun poliittiseen valtaan nousee puolue, joka ei edustaja äänestäjien enemmistöä, erilaiset ulkoparlamentaariset protestit ovat yhä todennäköisempiä ja ehkä yhä rajumpia – riippuu toki myös mellakkapoliisin strategiasta.

Luvut perustuvat Le Monden julkaisemaan viralliseen äänestystilastoon.

Veikko Tarvainen

https://www.lemonde.fr/resultats-elections/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu