Onko järkevää nöyryyttää Putinia? Sun Tsu ja kultaisen sillan periaate.

Uutispodcast on hyvä ohjelma. 20 minuuttia pohditaan asiantuntijoiden voimin jonkun ajankohtaisen aiheen taustoja.

Ukrainan sotaa uutispodcast on käsitellyt useamman kerran useammasta eri näkökulmasta.

Nyt vuorossa on sotatieteen dosentti Ilmari Käyhkö, jonka ajatukset ovat persoonallisia. Hän nostaa esille uusia näkökulmia.

Nyt esimerkiksi hän puhuu mm. nöyryyttämisestä. Moni iloitsee Putinin nöyryyttämisestä. Mutta historia puhuu samaa kuin Käyhkö:

Nöyryytetty itsevaltainen johtaja voi kostaa kaikille hyvin tuhoisalla tavalla. Merkittävin esimerkki tästä on Hitlerin ja hänen kannattajien reaktio ensimmäisen maailmansodan päättäneeseen ”Versaillesin häpeärauhaan”: toinen maailmansota.

Käyhkö toteaa pysäyttävästi:

”Tämä pitää kaikkien muistaa: Ukrainan tavoitteet eivät ole täysin samat kuin Ukrainan tukijoiden tavoitteet. Eli esimerkiksi Yhdysvalloille Ukrainan sodassa on Ukrainaa suurempia asioita. Ja se on tietysti se kolmannen maailmansodan välttäminen.”

Käyhkö arvioi, että myös julkiseen keskusteluun saapuu vähitellen ajatus rauhanneuvotteluista, kun kumpikaan sodan puoli ei näytä saavuttavan voittoa.

Loppujen lopuksi harva asia on uutta auringon alla. Sotahistoriassakin kannattaa perehtyä pari tuhatta vanhoihin viisauksiin. Esimerkiksi Sun Tsun Sodankäynnin taito niminen klassikko noin kahden tuhannen vuoden takaa kertoo meille monia totuuksia niin elämästä kuin sodasta:

”The idea of giving your opponent a golden bridge comes from Sun Tzu’s, The Art of War. This interpretation usually comes from Sun Tzu’s advice about engaging in battle and in chapter 7 of the original text (“Armed Struggle”), he advised that

A surrounded army must be given a way out. The ancient rule of the charioteers says, “Surround them on three sides, leaving one side open, to show them a way to life. Show them a way to life so that they will not be in the mood to fight to the death, and then you can take advantage of this to strike them.” ”

(https://the-conflictexpert.com/2019/03/03/giving-your-opponent-a-golden-bridge/)

Toki Dien Bien Phun taistelussa maalis – huhtikuussa 1954 vietnamilaiset sissit pitivät kenraali, sotastrategi Giapin johdolla ranskalaisia siirtomaajoukkoja motissa jonkin aikaa saadakseen maksimaalisesti julkisuutta.

Mutta eivät hekään loputtomasti ranskalaisia nöyryyttäneet.

Taistelu päättyi Ranskan tappioon. Se johti sodan päättymiseen sekä ranskalaisen siirtomaavallan kukistumiseen Kaakkois-Aasiassa.

Sodat ovat arvaamattomia.

Veikko Tarvainen

veikonvenytys.fi

13.8.2024

Uutispodcast on tehnyt useampia ohjelmia Ukrainan sodasta.

Niitä toimittaa mm. Erkka Mikkonen, YLEn entinen Moskovan kirjeenvaihtaja.

Kyseinen uutispodcast avautuu tästä:

https://areena.yle.fi/podcastit/1-70930259

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu