Onko Ukraina samalla tavalla yksinvaltainen kuin Venäjä, pohtii Kiovan pormestari

Onko Ukraina samalla tavalla yksinvaltainen kuin Venäjä, pohtii Kievin pormestari

Klitschkon lausunto on viime joulukuulta Der Spiegel lehdestä. Nyt Ukrainalainen lehti The Kyiv Independent kertoo siitä.

Ehkä lausunnon julkistamisen taustalla ovat laajat hallituksen ministerinvaihdokset ja vallan keskittymisen lisääntyminen. Mielenkiintoinen kysymys on: kenelle valta on keskittynyt eniten. YLEn jutussa sanotaan näin:

”Presidentinkansliaa johtaa presidentti Volodymyr Zelenskyin pitkäaikainen ystävä Andri Jermak. Hänen asemansa on sotalain aikana kohentunut merkittävästi.

– Jermakilla saattaa olla jopa presidenttiä enemmän valtaa. Useat asiantuntijat kokevat, ettei häntä voida ohittaa missään päätöksessä.

Demokratian toteutumisen kannalta tilanne on ongelmallinen, sillä Jermakia ei ole valittu tehtävään demokraattisissa vaaleissa.” https://yle.fi/a/74-20109335

”Kyiv Mayor Vitali Klitschko has told Der Spiegel that Ukraine is moving towards authoritarianism, seemingly making a veiled criticism of President Volodymyr Zelensky.

”At some point we will no longer be any different from Russia, where everything depends on the whim of one man,” the former heavyweight boxing champion said in a Dec. 1 interview.”
https://kyivindependent.com/klitschko-says-ukraine-is-turning-authoritarian-as-conflict-with-president-persists/

Minusta olisi järkevää, rationaalista, että lehdistö esittäisi vähemmän ennusteita Ukrainan sodasta ja pohtisi enemmän Ukrainan ja Venäjän sisäisiä, taloudellisia ja poliittisia kehityslinjoja sekä suurvaltasuhteiden muutoksia.

Kaksi ja puoli vuotta on lähes päivittäin kuultu ennustuksia, jotka ovat hyvin usein menneet hyvin hakoteille.

Se on luonnollista, koska sodat ovat kaoottisia, arvaamattomia, yllättäviä. Varsinkin nyt, kun vaikuttaa siltä, että suurvallat ovat aktivoituneet ja kulissien takana on jo pidempään neuvoteltu rauhasta, niin näiden kanmareiden ulkopuolella olevilla ihmisillä on hyvin rajoittuneet mahdollisuudet tietää, mitä tapahtuu todella.

Mitä enemmän sekoittaa omia toiveita ennustuksiin, sitä todennäköisempää pieleen meneminen on.

Jos kuvittelee, että oikeudenmukaisuus ja Ukrainan sana painaisi kovin paljon näissä kuvioissa, tullee pettymään pahasti.

Kyse on ennen kaikkea suurvaltojen intresseistä. Esimerkiksi USAn ja Ukrainan intressit eivät ole täysin samat.

Kukin suurvalta ajattelee ennen kaikkea. Parhaimmillaan löytyy siedettävä kompromissi. Pahimmillaan sota jatkuu ja se tarkoittaa kansalaisten hirvittävien kärsimysten jatkumista.

Asiallinen keskustelu Ukrainan demokratiasta on länsimaisten demokratia-arvojen puolustamista.

Onneksi Ukrainassa tilanne on sikäli parempi demokratian suhteen kuin Venäjällä, että siellä voidaan puhua autoritaarisuuden uhasta joutumatta vankilaan.

Veikko Tarvainen

veikonvenytys.fi

10.9.2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu