Peliautomaatit peilaavat potria pulmia – osuuskaupat paalupaikalla

Hyvin kannatettava ja kannustava kauppojen peliautomaattien poistaminen ei poista taustalla olevia isoja ongelmia. Se poista laajaa peliongelmaa. Se ei ratkaise vaikeaa kysymystä pelirahojen omistuksesta nettipelien vapautuessa. Se ei poista sen paremmin moraalista kuin taloudellista ongelmaa kulttuuri- ja sosiaalityön rahoituksesta.

Lupaamalla poistaa peliautomaatit kaupoistaan, LIDL avasi uudestaan jo aika lailla ehtyneen keskustelun kauppojen peliautomaateista.

Hienoa, että nyt yksi hyvätuloinen on kieltäytynyt vähävaraisten ongelmapelaajien pelirahoista, joita hänelle muuten maksettaisiin työajalla tehtävästä työstä ylimääräistä palkkaa noin 500 euroa tunti.

Tällainen henkilökohtainen sankaruus voi pitää pohdinnan heiveröistä liekkiä yllä hetkisen. Kohintaloudessa kohistaan tovi yhdestä seikasta ja sitten se unohdetaan…

”Veikkauksen palkitsemisraportin mukaan hallintoneuvostossa istuva Sininauhaliiton toiminnanjohtaja Pekka Lund kieltäytyi kokonaan 500 euron kokouspalkkiosta.

Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu…

Lundin mukaan päätökseen vaikutti myös se, että merkittävä osa Veikkauksen pelien tuotoista tulee Sininauhaliiton asiakkailta, päihdeongelmaisilta ja ongelmapelaajilta.

Tiedän valitettavan hyvin, miten iso osa niistä rahoista tulee ihmisiltä, joilta niitä ei pitäisi tulla.” (Iltalehti 22.4.2021)

Tämä on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka tarvitaan muutakin kuin yksilön vastuullisuutta. Tarvitaan selkeitä velvoittavia päätöksiä.

Pariaatteessa S-ryhmän osuustoiminnallinen malli tarjoaa asiakkaille enemmän vaikutusmahdollisuuksia kuin K-kaupan päätöksentekomenettely.

Ellei S-kaupparyhmän toimiva johto halua poistaa peliautomaatteja kaupoista, toivottavasti S-kaupparyhmän edustajistot ja hallintoneuvostot loisivat väkeviä paineita toimivan johdon suuntaan, jotta peliautomaatit siirretään pois S-ryhmän kaupoista.

Veikkaus jakaa rahaa moneen hyvään kohteeseen. Se on hyvä. Se, että aika huomattava osa näistä rahoista tulee kauppojen peliautomaatteja käyttävien vähävaraisten ihmisten rahoista, ei ole ollenkaan oikein.

Kaupat ansaitsevat huomattavia summia vuokraamalla muutaman neliömetrin tilaa peliautomaatien käyttöön.

Taustalla on Iso Kysymys valtion menojen rahoituksesta. Iso kysymys verotuksesta. Verotusta on monessa kohden alennettu monena vuotena. Verotuksen suosio Suomessa kansalaisten keskuudessa on laskenut viime vuosina.

Nyt Bidenin johtama USA pyrkii terästämään veropolitiikkaansa siten, että todella isot voittojentekijät eli massiiviset suuryritykset maksaisivat edes vähän enemmän veroja kuin nakkikioskit.

Taustalla on myös iso kysymys, miksi niin moni kansalainen on peliongelmainen kansalainen?

Maailman onnellisimmassa maassa?

Veikko Tarvainen

23.4.2021

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu