Ilmastonmuutos

WWF:n selvityksen mukaisesti Ruuantuotanto on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista
kasvihuonekaasujen aiheuttajista. Sillä on myös muita vaikutuksia ympäristöön. Erityisen merkittävä on
maatalouden vaikutus luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. Globaalisti maatalous ja
ruuantuotanto ovat merkittävä tekijä metsäkadon ja luonnon köyhtymisessä sekä merien saastumisessa
ravinteista ja lannoitteista. Suomalaisten ruuankulutuksella on yhteys muun muassa Itämeren
rehevöitymiseen ja sademetsien hakkuisiin, koska esimerkiksi soijaa käytetään enenevässä määrin karjan
rehuna. Sademetsiä hakataan paljon soijapeltojen raivauksiin.
Eihän siinä ole mitään järkeä, että ensin kasvatetaan kasvit ja syötetään en eläimille ja sitten teurastetaan
eläimet, jotka sitten syödään. Suuressa satukirjassa neuvotaan ihmisisä syömään kaikkia eläimiä, mutta
niiden verta ei saa syödä. Veri pitää valuttaa maahan katkaisemalla elävän eläimen kurkku. Sian syönti on
kielletty, koska se on saastainen. Maailman uskonnot ovatkin julmia aatteita, jotka vähät välittävät eläin
tuskasta ja samalla ihmisten terveydestä.
Ihmiset ovat kehittyneet kasvissyöjiksi niin kuin lähisukulaisetkin, kuten apinat. Ihmisillä ei ole
torahampaita, mutta on kasvissyöntiin sopivat hampaat.
Ympäristölle vähemmän kuormittava ruokavalio olisi hyväksi myös suomalaisten terveydelle.
Suomalaiset syövät liian vähän kasviksia ja monet, etenkin miehet, syövät liikaa punaista lihaa ja läskiä.
Härkäpapu, herne, linssit ja kikherneet ovat ympäristön ja proteiinin saannin kannalta erinomainen
valinta. Suomessakin kannattaisi siirtyä lihantuotannosta erinomaisen kasvisruuan tuotantoon. Suomen
ilmasto kylläkin asettaa omta haasteensa kavisten tuotannolle, mutta metsäluonnossa kasvaa erinomaisia
kasveja, kuten marjoja ja sieniä.
Miksi esimerkiksi vihreät puolueet eivät kehoita ihmiskuntaa siirtymään kasviravintoon, koska sillä on merkittävä
vaikutus ilmaston paranemiseen?
Veikko Virkkunen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu