3D-printtaus tuottaa jo 10 isoa taloa yhdessä päivässä

3D-printtaus tuottaa jo 10 isoa taloa yhdessä päivässä

Kiinalainen isonkokoinen 3D-printteri rakentaa talon ennätysvauhdilla. 

Jättikokoinen kiinalainen 3D-printteri kehii 10 kookasta taloa yhdessä päivässä.  Eikä tartte sotuja maksella.

http://rt.com/news/155220-3d-printer-houses-china/

Tässä ei sitten suomalaistan timpuria tarvita.

Varovaisesti arvioiden tällaisella II-vaiheen tuotannolla alkaa jo olla jossain määrin kansantaloudellista merkitystä.  Seuraava III-vaihe painaa myös päälle, silloin laatu ja ulkonäköseikat hioutuvat yhä korkeammalle tasolle, ja tuotantoluvut kasvavat.

*

Länsi vastaa huutoon

Tässä Yhdysvaltain vastaava laite. http://rt.com/usa/3d-printed-concrete-house-727/

Hieman on lämmöneristysarvot matalat tuossa, mutta eiköhän sinne eristekerroksiakin saa.  Lämpimissä kehittyvissä maissa varmaan tulevaisuudessa kova sana.

*

Iltasanomat kertoi vuosi sitten (IS 22.1.2013): http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288534146627.html

1000 neliömetrin talo syntyy 3d-tulostustekniikalla.

Hollantilaisarkkitehti Janjaap Ruijssenaars on suunnitellut futuristisen talon, joka valmistetaan – tulostamalla.

Landscape house eli maisematalo syntyy 3d-tulostustekniikalla. Sillä tarkoitetaan fyysisten esineiden luomista erikoisvalmisteisilla tulostimilla.

Niissä tulostusmateriaaleista, yleensä muovista, lasista, metallisekoituksesta, kipsistä tai vastaavasta, muodostetaan päällekkäisiä kerroksia ja sillä tavoin esineitä.

Ruijssenaarsin talo syntyy suurkokotulostimella, joka rakentaa tuloste-elementit hiekasta ja sidosaineesta. Lopputuloksen luvataan olevan marmorimaista, sementtiä vahvempaa ainetta. Tästä huolimatta rakennus tarvitsee sementtivahvistukset.”

Eli Eurooppakin kammoittelee mukana.

*

Tekniikka ja Talous puuttui aiheeseen jo edellisessä elokuussa: http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/talo+valmistuu+3dtulostimella+20+tunnissa/a830802

”Pikavalmistustekniikalla eli 3D-tulostimella tehdään tulevaisuudessa myös rakennuksia, uskoo Etelä-Kalifornian yliopiston professori Behrokh Khoshnevis. – –

3D-tulostusta voitaisiin käyttää erityisesti halvoissa tilapäisasunnoissa tai mainosrakennelmissa, mutta sillä voitaisiin Khoshnevisin mukaan myös tulostaa yksilöllisiä luksuskoteja. Se voisi olla ideaaliratkaisu rakennettaessa taloja kuuhun tai Marsiin, sillä tarvittavat rakennukset voitaisiin tehdä valmiiksi ennen ihmisten saapumista paikalle.

Maan pinnalla automaattinen rakentaminen 3D-tulostimella voisi estää tapaturmia ja viivästymisiä.”

 

*

Helsingin Sanomat kertoi talohankkeen etenemisestä 25.1.2014: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1390619402899

Amsterdamiin nousevan talon elementit tulostetaan paikan päällä erikseen ja liitetään sitten yhteen. Huoneista tulee 3,5 metriä korkeita. Ulkoa taloa näyttää perinteiseltä korkealta ja kapealta hollantilaiselta kanaalinvarren talolta.

3D-tulostimilla on tehty jo kaikenlaista, kohta myös taloja, kun Amsterdamiin nousee 3D-printterillä tulostettu talo. Talo tulee kaupungin pohjoisosaan, ison Buiksloter-kanaalin varrelle.

Talon elementit tulostetaan paikan päällä erikseen ja liitetään sitten yhteen. Huoneista tulee 3,5 metriä korkeita. Ulkoa taloa näyttää perinteiseltä korkealta ja kapealta hollantilaiselta kanaalinvarren talolta.

Talon valmistuminen kestänee kolmisen vuotta. Sen suunnittelee ja toteuttaa hollantilainen arkkitehtitoimisto DUS Architects. Innovatiivisesta suunnittelusta tunnettuja arkkitehtejä kiinnostaa, miten rakentaminen 3D-tekniikalla voisi helpottaa maailman asuntopulaa. DUS kehittelee taloon myös materiaalia, joka olisi muovia ekologisempi vaihtoehto.

Talon rakennustyömaa avataan yleisölle maaliskuun alussa. Projektia rahoitetaan pääsymaksuilla.”

*

Tekniikka & Talous palasi aiheeseen 25.4.2014: http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/maailman+ensimmainen+3dprintattu+talo+valmistuu+amsterdamissa/a982471

Maailman ensimmäinen 3d-printattu talo valmistuu Amsterdamissa

Hollantilainen DUS Architects on parhaillaan rakentamassa, tai tulostamassa, maailman ensimmäistä kerroskasvattamalla valmistettavaa taloa, kirjoittaa Business Insider.

Canal House -nimen saaneessa talossa on 13 huonetta ja sen valmistaa ylisuuri 3d-printteri KamerMaker (huoneen tekijä).

Printteri valmistaa isoja muovikuutioita, joita rakennusmiehet voivat pinota kuin Legoja. Yhteen kasatuista kuutioista tulee loppujen lopuksi rakennukset tukirakenne, ja kun ne napsautetaan yhteen, maailman ensimmäinen 3d-talo on valmistunut.

Mutta talon rakentaminen on vielä perinteisiä menetelmiä hitaampaa. Valmista tulee nimittäin vasta kolmen vuoden päästä.

– 3d-tulostettu Canal House on ainutlaatuinen projekti, koska se on rakennustyömaa, museo ja tutkimuskeskus samalla kertaa, sanoo Hans Vermeulen DUS arkkitehdeista.”

Kuvia rakennustyömaasta ja sen valmistelusta voit katsoa täältä.

*

Kysymys kuuluu:

Missä on suomalainen 3D-teknologia?  Onko sitä?

Mikä on suurinta ja räväkintä, mihin Suomi tällä alalla pystyy?

Emme kai ole tipahtaneet junasta..

*

YLE tv2 Ajankohtainen kakkonen esittelee huomenna tiistaina 13.5.2014 kiinalaista innovaatiota:

Talo tulostamalla – 3D-printtaus mullistaa tuotantoa.  http://ohjelma.yle.fi/ohjelmat/2626058

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu