3D-printtaus tuottaa jo 10 isoa taloa yhdessä päivässä
3D-printtaus tuottaa jo 10 isoa taloa yhdessä päivässä
Kiinalainen isonkokoinen 3D-printteri rakentaa talon ennätysvauhdilla.
Jättikokoinen kiinalainen 3D-printteri kehii 10 kookasta taloa yhdessä päivässä. Eikä tartte sotuja maksella.
http://rt.com/news/155220-3d-printer-houses-china/
Tässä ei sitten suomalaistan timpuria tarvita.
Varovaisesti arvioiden tällaisella II-vaiheen tuotannolla alkaa jo olla jossain määrin kansantaloudellista merkitystä. Seuraava III-vaihe painaa myös päälle, silloin laatu ja ulkonäköseikat hioutuvat yhä korkeammalle tasolle, ja tuotantoluvut kasvavat.
*
Länsi vastaa huutoon
Tässä Yhdysvaltain vastaava laite. http://rt.com/usa/3d-printed-concrete-house-727/
Hieman on lämmöneristysarvot matalat tuossa, mutta eiköhän sinne eristekerroksiakin saa. Lämpimissä kehittyvissä maissa varmaan tulevaisuudessa kova sana.
*
Iltasanomat kertoi vuosi sitten (IS 22.1.2013): http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288534146627.html
”1000 neliömetrin talo syntyy 3d-tulostustekniikalla.
Hollantilaisarkkitehti Janjaap Ruijssenaars on suunnitellut futuristisen talon, joka valmistetaan – tulostamalla.
Landscape house eli maisematalo syntyy 3d-tulostustekniikalla. Sillä tarkoitetaan fyysisten esineiden luomista erikoisvalmisteisilla tulostimilla.
Niissä tulostusmateriaaleista, yleensä muovista, lasista, metallisekoituksesta, kipsistä tai vastaavasta, muodostetaan päällekkäisiä kerroksia ja sillä tavoin esineitä.
Ruijssenaarsin talo syntyy suurkokotulostimella, joka rakentaa tuloste-elementit hiekasta ja sidosaineesta. Lopputuloksen luvataan olevan marmorimaista, sementtiä vahvempaa ainetta. Tästä huolimatta rakennus tarvitsee sementtivahvistukset.”
Eli Eurooppakin kammoittelee mukana.
*
Tekniikka ja Talous puuttui aiheeseen jo edellisessä elokuussa: http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/talo+valmistuu+3dtulostimella+20+tunnissa/a830802
”Pikavalmistustekniikalla eli 3D-tulostimella tehdään tulevaisuudessa myös rakennuksia, uskoo Etelä-Kalifornian yliopiston professori Behrokh Khoshnevis. – –
3D-tulostusta voitaisiin käyttää erityisesti halvoissa tilapäisasunnoissa tai mainosrakennelmissa, mutta sillä voitaisiin Khoshnevisin mukaan myös tulostaa yksilöllisiä luksuskoteja. Se voisi olla ideaaliratkaisu rakennettaessa taloja kuuhun tai Marsiin, sillä tarvittavat rakennukset voitaisiin tehdä valmiiksi ennen ihmisten saapumista paikalle.
Maan pinnalla automaattinen rakentaminen 3D-tulostimella voisi estää tapaturmia ja viivästymisiä.”
*
Helsingin Sanomat kertoi talohankkeen etenemisestä 25.1.2014: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1390619402899
”Amsterdamiin nousevan talon elementit tulostetaan paikan päällä erikseen ja liitetään sitten yhteen. Huoneista tulee 3,5 metriä korkeita. Ulkoa taloa näyttää perinteiseltä korkealta ja kapealta hollantilaiselta kanaalinvarren talolta.
3D-tulostimilla on tehty jo kaikenlaista, kohta myös taloja, kun Amsterdamiin nousee 3D-printterillä tulostettu talo. Talo tulee kaupungin pohjoisosaan, ison Buiksloter-kanaalin varrelle.
Talon elementit tulostetaan paikan päällä erikseen ja liitetään sitten yhteen. Huoneista tulee 3,5 metriä korkeita. Ulkoa taloa näyttää perinteiseltä korkealta ja kapealta hollantilaiselta kanaalinvarren talolta.
Talon valmistuminen kestänee kolmisen vuotta. Sen suunnittelee ja toteuttaa hollantilainen arkkitehtitoimisto DUS Architects. Innovatiivisesta suunnittelusta tunnettuja arkkitehtejä kiinnostaa, miten rakentaminen 3D-tekniikalla voisi helpottaa maailman asuntopulaa. DUS kehittelee taloon myös materiaalia, joka olisi muovia ekologisempi vaihtoehto.
Talon rakennustyömaa avataan yleisölle maaliskuun alussa. Projektia rahoitetaan pääsymaksuilla.”
*
Tekniikka & Talous palasi aiheeseen 25.4.2014: http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/maailman+ensimmainen+3dprintattu+talo+valmistuu+amsterdamissa/a982471
”Maailman ensimmäinen 3d-printattu talo valmistuu Amsterdamissa
Hollantilainen DUS Architects on parhaillaan rakentamassa, tai tulostamassa, maailman ensimmäistä kerroskasvattamalla valmistettavaa taloa, kirjoittaa Business Insider.
Canal House -nimen saaneessa talossa on 13 huonetta ja sen valmistaa ylisuuri 3d-printteri KamerMaker (huoneen tekijä).
Printteri valmistaa isoja muovikuutioita, joita rakennusmiehet voivat pinota kuin Legoja. Yhteen kasatuista kuutioista tulee loppujen lopuksi rakennukset tukirakenne, ja kun ne napsautetaan yhteen, maailman ensimmäinen 3d-talo on valmistunut.
Mutta talon rakentaminen on vielä perinteisiä menetelmiä hitaampaa. Valmista tulee nimittäin vasta kolmen vuoden päästä.
– 3d-tulostettu Canal House on ainutlaatuinen projekti, koska se on rakennustyömaa, museo ja tutkimuskeskus samalla kertaa, sanoo Hans Vermeulen DUS arkkitehdeista.”
Kuvia rakennustyömaasta ja sen valmistelusta voit katsoa täältä.
*
Kysymys kuuluu:
Missä on suomalainen 3D-teknologia? Onko sitä?
Mikä on suurinta ja räväkintä, mihin Suomi tällä alalla pystyy?
Emme kai ole tipahtaneet junasta..
*
YLE tv2 Ajankohtainen kakkonen esittelee huomenna tiistaina 13.5.2014 kiinalaista innovaatiota:
Talo tulostamalla – 3D-printtaus mullistaa tuotantoa. http://ohjelma.yle.fi/ohjelmat/2626058
*
Tämä on luultavasti suurin mullistus ikinä rakennusalalla. Jakanee rakennuspalikat uusiksi. Se on prosessi, jossa hitaimmat, uusiutumiskyvyttömimmät ja köyhimmät yritykset kärsivät.
Erittäin mielenkiintoinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
Rakennusalalla yksi isoista ongelmista on käsityön mukanaan tuomat laatupoikkeamat. Tuo printtaus saattaisi olla ratkasu tähänkin, kunhan se kehittyy riittävälle tasolle. Nyt se ei käsittääkseni ihan vielä sitä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Oli aikakin että joku keksi tämän laitteen! Tulevaisuudessa Suomessa saatetaan arkkitehtuuriltaan nähdä jopa muitakin kuin betonikuutioita, kunhan julkisivun koristelut valuvat ennen pitkää lähelle nollaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on taas näitä kummallisia juttuja: Kaiken pitää olla robottien tekemää jotta säästetään ihmistyövoimassa ja palkkakustannuksissa. Lopputuloksena kukaan ei enää tee (lue: ei palkata tekemään mitään) töitä, joten tuleekin kokonaan uusi ongelma:
Millä tämä maksetaan?
Jos ei ole töitä, ei ole palkkaa, eikä siis ostovoimaa. Jos jaetaan kansalaispalkkaa, niin kuka sen maksaa kun kukaan ei ole enää töissä? Robotitko? Niitä käyttävät yritykset? Valtiollahan ei enää ole kykyä maksaa mitään, koska ei ole enää veronmaksajia. Eikä edes EKP:ltä saa lainaa, kun ei ole enää ketään joka sen lainan maksaisi takaisin.
Taannutaan siis takaisin metsäläistalouteen…
Vittu mitä paskaa, noin A. Stupidon sanoin.
Ilmoita asiaton viesti
Työ ei ole minnekään kadonnut tähän astisen automaation myötä, se on vain muuttanut muotoaan ja samalla maailman hyvinvointi ja varallisuus on kasvanut ennennäkemättömiin mittoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Juu. Työ on todellakin muuttanut, se on muuttanut kiinaan ja muualle kaukoitään ja muihin halvemman työvoiman maihin. Samalla kiinalaisten ja muiden (paitsi suomen) hyvinvointi ja varallisuus on kasvanut ennennäkemättömiin mittoihin.
Mites suomen työttömät rakennustyöläiset? Toistaiseksi heidän hommiaan tekee halvemman kustannustason virolaiset, puolalaiset etc. etc. työntekijät, ja kustannukset jäävät suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi.
Samaan aikaan rakennusalan laatu on laskenut, etten sanoisi romahtanut, aikataulut eivät pidä ja kustannuksetkin karkaavat käsistä. Ei kai tänne pohjan perukoille mitään kannatakaan rakentaa… vai?
Ilmoita asiaton viesti
Unohtamatta luonnonvarojen kulutuksen kasvua ennennäkemättömiin mittoihin. Aina kun keksitään joku näennäistä säästöä tuova vehje, mahdollistaa se kuitenkin ihmisen kulutuksen kasvun.
Tähän astinen automaatio ei ole kyennyt korvaamaan ihmistä. Tuleva automaatio sen sijaan tekee sen helposti ja vieläpä korkeasti koulutetuilla aloilla. Vaikutukset ovat ihan eri luokkaa.
Kauhuskenaariona on se, että maailman rikkaimmalla prosentilla ei ole mitään käyttöä lopuille meistä. En ihmettelisi, vaikka siinä vaiheessa alkaisi jonkinlainen glorifioitu harvennuspolitiikka tai ainakin jonkinlainen näännyttäminen. Johan nyt ajetaan sisään sitä, että kaikki (muut) syövät kohta tehotuotettua rehua. Ei siinä, kyllähän kaleeriorjille ja gladiaattoreillekin halvinta mahdollista ruokaa syötettiin.
Ilmoita asiaton viesti
3D -tulostuksen tietäjä on vaikkapa Linturin Risto.
Seinänpalan tulostaminen ei vielä ole kovin iso harppaus minnekään, riittää tuossa vielä rakentelemista perinteisin keinoinkin.
Mutta kehitystähän on tuokin.
Ilmoita asiaton viesti
Seinät, lattia ja katto eiole talo, vaan eräänlainen teltta…
Ilmoita asiaton viesti
Tuostahan ne povaa taloprinttaajaa.
https://www.youtube.com/watch?v=af7XkgxzmXE
Ei tarvita kiskoja, vaan kolme jalkaa riittää.
Seinien, katon jne tulostaminen on hieman vanhahtavaa menoa, kun muoto tulostimella ei rajoitu laatikkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Lauri varmaankin tarkoittaa että tuossa on vasta ensimmäinen vajaa 20% talosta.
Printteri ei tee ikkunoita, ovia, vesi- tai viemäriputkia, lämmitystä, ilmastointia, sähköjä, seinäpinnoitusta, lattiapinnoitusta, kylpyhuone- ja wc-kalusteita, keittiölaiteita, valaisimia, etc, etc.
Hyvänä esimerkkinä käy kuinka telakoilla teräslohkot saadaan levystä leikattua, taivutettua ja hitsattua kasaan varsin nopeasti.
Sitten vasta alkaa aikaa ja miehiä vaativa varustelu.
nimimerkki ”seinien rappaus menossa”
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta kyseessä on tietysti eräänlainen demo. Mutta oman segmenttinsä talotuotannosta tämäkin rakentaja varmasti ottaa. Hollannissa on näytös-talossa päästy jo melko pitkälle tilaratkaisujen toteutuksessa: http://www.businessinsider.com/3d-printed-house-in…
Alan kehityksen kannalta näyttävien talojen rakentaminen on osa buustin rakentelua; ei sellaisenaan niin ”iso askel” kuin eräs kommentoija näytti Hollannissa maininneen, hän kun vertasi tätä Yhdysvaltain kuukävelyyn 1969, teknisen kehityksen ja systeemisen toiminnan happauksena.
Mutta olennaista mielestäni onkin havainnoida 3D-pr toimialaa kokonaisuutena, ja pälyillä sen mahdollisuuksia. Nyt vasta on ikäänkuin koemaisteltu eri lohkoilla chansseja; kun suunnittelu ja tuotantotekniikka designin ja markkinoinnin ohella kehittyy niin epäilen että kehkeytyy tuotantomalleja jotka jatkavat konemekaniikan läpikulkua – jota ihan aiheellisesti tässäkin on monen kommentoijan toimesta kauhisteltu.
Mutta kauhistelun ja harmituksen ohella voisimme kenties pitää valoja päällä ja antaa ajatuksen kulkea; mitä me voimme tehdä saadaksemme oman siivumme. Maailma marssii jokatapauksessa olemme me mukana tai emme.
Siksi kysyinkin jutussani, missä Suomi, onko pelissä mukana vai tekikö ”enot”? Kumman hiljaista sektorilla on ollut. Katsotaan nyt illalla mitä tv2 on saanut juttuunsa mukaan Suomesta!
Ilmoita asiaton viesti
Printteri mahdollistaqa vaiheistuksen, sikäli kun puhutaan siitä teoreettisesta tilanteesta, että printteri seisoo siinä työmaalla ja jauhaa taloa alhaalta ylöspäin.
Monipäätulostus ei ole uusi juttu tulostimissa ja mikäli moinen skaalautuu, mikään ei estä tulostamasta LVI:tä, ilmastointia, sähköä ja pinnoitusta. Tai huonekaluja. Kaiken keraamisen, muovisen (ABS, PLA, Nailon, ties mitä) ja metallisen voi tulostaa. Jopa puukuidusta voi muistaakseni tulostaa ja puun kaltaisia tulostusmateriaaleja on. En näe mitään syytä, etteikö hyvinkin pian keksitä miten myös valaistuksen voisi tulostaa.
Se, mitä talonrakennukseksi nyt kutsutaan, voidaan heittää realiteeteiltaan mäkeen, kun aletaan suunnittelemaan printattavaa taloa. Samoin myös sisustus, sillä matemaattisesti pystyy saamaan aikaan muotoja ja rakennelmia, joita ihminen ei koskaan edes ajattelisi. Samalla joutaisi kyllä mennä ajatus kertakäyttökalusteista – vaikka todennäköistä on, että homma menee ihan päin vastoin. Ajatus siitä, että kalusteet olisivat kulutustavaraa, on naurettavaa aivopesua ja johtanut siihen, että ne ovat pääasiallisesti pahvia. Jota muuten myös pystyy tulostamaan.
Huone:
http://www.designboom.com/architecture/digital-gro…
Huonekalut:
https://gigaom.com/2013/10/06/this-secretive-start…
Ilmoita asiaton viesti
Blogin lopussa mainittu YLE Tv-2/Ajankohtaisen kakkosen ohjelmassa tänään 13.5.2013 käsiteltiin varsin monipuolisessa jutussa 3D-tulostusta.
http://areena.yle.fi/tv/2160171 3D:n osuus ajassa 23:3o – 39:45
Aivan aluksi lyhyt intro ajassa 00:4o – 01:30.
Ohjelma esitteli suomalaisen alan miehen töineen. Janne Pihlajamäki valmisti ohjelman aikana tuomarin pillin – joka sitäpaitsi toimi kuten lopussa nähtiin. Lisäksi toimittaja vieraili Amsterdamissa Print Canal Housessa. Ja tehtiinpä myös keväiset rillinpokatkin.
Vähänkin kiinnostuneiden kannattaa katsoa!
Ajankohtaisen kakkosen ohjelma on nähtävissä YLE Areenasa 12.6. asti.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka ollakaan Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla oli tänään 13.5. sopivasti 3D –printtaukseen liittyvä seminaari. Joitakin linkkejä:
http://www.esaimaa.fi/Online/2014/05/13/Yliopistol…
http://yle.fi/uutiset/yleistyva_3d-tulostus_mullis…
https://www.facebook.com/miniFactory.fi
Vaikka seminaari oli ja meni jo, laitetaan myös ohjelma vielä tähän
http://www.kehy.fi/fi/?id=13&selArticle=447
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kiinnostuneille vielä linkki toimittaja Satu Miettisen artikkeliin:
http://yle.fi/uutiset/muovista_tulostettu_talo_nou…
Satu kävi itse paikan päällä katsastamassa Kanavatalon + tsekkaamassa silmälasinpokiensa tuotantoprosessia.
Ilmoita asiaton viesti