Suomalainen ammuttiin alas Vietnamissa – vaimo Kalifornian suihkuseurapiireissä

Lentäjä ja kaunotar – eräs rakkaustarina 50 vuoden takaa

*

Johdanto

Uutisvirrassa uiskennellessa välillä tuntee halua liukua rauhaisan kasinon kainaloon makaamaan rantahiekalle ja kuuntelemaan kaislikon kuisketta.  Mutta yksi on, josta en luovu, nimittäin päivälehtien 50-vuotta sitten (tai vaihtoehtoisesti 100 vuotta).  –  Niistä löytyy aina jotain kiinnostavaa, jota ei ole joko koskaan kuullut, tai jos onkin – on onnellisesti unohtanut.

Tätä en muista edes kuulleeni, vaikka Vietnamin sotaa seurasinkin suht tiiviisti vuodesta 1965 lähtien.

*

50 vuotta sitten/Helsingin Sanomat kertoo

Torstai 9.2.1967

”Vapaaehtoisesti Vietnamin sotaan jäänyt lentäjä Matti Kosonen ammuttiin toistamiseen alas”

”Suomalainen, Yhdysvaltain kansalaisoikeudet saanut sotilaslentäjä Matti Kosonen ammuttiin toistamiseen alas Vietnamissa.
Luutnantti Kosonen, jonka helikopteri sai osuman lähellä Laosin ja Kambodzhan rajaa, selvisi romuksi palaneesta koneesta ulos vähäisin vammoin.
Edellinen ampumistapaus sattui viime marraskuun 20. päivän tienoilla.
Tällöin Kosonen kuljetti täydennysmiehiä ja ampumatarvikkeita erääseen hyökkäystukikohtaan.
Kuljetushelikopteri räjähti ammuslasteineen, mutta koko miehistön onnistui pelastautua siitä Kososen neuvokkuuden avulla.
Taitavana lentäjänä tunnetusta Matti Kososesta tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 1964.
Hän palveli ensin Yhdysvaltain ilmavoimissa, siirtyi sitten Yhdysvaltain armeijan ilmavoimiin helikopterilentäjäksi ja komennettiin syksyllä 1965 Vietnamiin, jossa jokaisen USA:n armeijan sotilaan on palveltava vuosi.
Kososen palvelusaika meni umpeen viime lokakuussa, mutta hän jäi vapaaehtoisesti kolmeksi kuukaudeksi Vietnamiin päästäkseen sen jälkeen suoraan siviiliin.
– –
Sotilasmestari Kosonen on naimisissa San Franciscossa, Yhdysvalloissa asuvan Tabe Slioorin kanssa.”

Lähde: HS 9.2.2017: HS 580 vuotta sitten torstaina 9.2.1967: http://www.hs.fi/paivanlehti/09022017/art-2000005079849.html

*

Huomioita

Mielenkiintoinen uutinen, epäilemättä.  Onhan tiedossa, että suomalaisia – siis enimmältään kai Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaisia? – taisteli Vietnamissa.  Lisäksi suomalaiset sukujuuret joko isän ja/tai äidin puolelta, tai vielä varhemmissa polvissa, omaavia taisteli ja myös kaatui Vietnamissa.

Mutta Matti Kosonen siis ammuttiin alas jo toistamiseen ja selvisi tästäkin rytäkästä, ”romuksi palaneesta koneesta ulosvähäisin vammoin”.  Hyvä niin.

Toiseksi kiinnittää huomiota, että lentäjä Kososta tituleerataan lyhyessä uutisessa kolmella epiteetillä: sotilaslentäjä, luutnantti ja lopuksi sotilasmestari

Tästä lienee pääteltävissä, että hän oli saanut sotilaskoulutuksen Suomessa ja täkäläisessä armeijarangissa luutnantti, mutta Yhdysvaltoihin siirtyneenä joutunut aloittamaan uransa tavanomaiseen tapaan alemmilta askelmilta ja ilmeisesti sitten oli 1967 sotilasarvoltaan sotilasmestari – sikäli kuin sellaista rangia US. AirForcessa kirjaimellisesti ottaen tunnettiin.

Kolmanneksi oli pantava merkille, että hänen mainittiin olevan naimisissa San Franciscossa Tabe Slioorin kanssa.

*

Verkosta löytyy pariskunnasta kuvia, muun muassa tämä:

Katso linkistä: https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517774

Kuvateksti: Tabe with her Finnish American husband Matti Kosonen, a Vietnam veteran – Tabe amerikansuomalaisen puolisonsa, Vietnamin veteraani Matti Kososen rinnalla.

Tabe kuului tavallaan omalta osaltaan nuoruuteeni.  Hän oli värikäs nainen värikkäine elämänvaiheineen.

Samasta kuvastosta löytyy tällainenkin kuva, jossa Tabe ja UKK, maininnoin: https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517770

”SUPO-paljastus s. 12  UKK vahti Tabea”.  Kuvateksti: “Front page headlines in 2009: Finland's longest-running President used the Finnish Security Police to keep an eye on her.” – Lehden nimi ei ilmene asiayhteydestä, mutta ei liene ylivoimainen arvattavaksikaan.

*

Tabe's early modelling https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517765

Erik von Frenckell, a noble man and married mayor of Helsinki, the capital of Finland, was one of Tabe's lovers over the years https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517801

Tabe emännöi erilaisia kohtaamisia ja läsnä oli taitelijoita, diplomaatteja, intelligentsia ja kuninkaallisia hänen mainiossa asunnossaan Helsingissä. Tabe hosted various social events for artists, diplomats, the intelligentsia and royals at her grand apartment in Helsinki https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517799

Taben ystäviin ja tuttavuuksiin Kaliforniassa kuuluivat

kuvanveistäjä Benny Buffano; https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517795

Kirjailija Henry Miller; https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517794

Yhdysvaltain tuleva presidentti Ronald Regan gave Tabe a special permission to have a number plate saying "RAKAS" ("LOVE") https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517793

USA:n varapresidentti Spiro Agnew https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517792 Spiro Agnew and Tabe Slioor used to be the most talked about persons in San Francisco as stated in The San Francisco Examiner on Feb 9, 1969

Presidenttiehdokkuutta tavoitellut Robert Kennedy https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517791

New Yorkin pormestari ja presidenttiyttä samoin tavoitellut Nelson Rockefeller https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517790

Pienemmistä figuureista nyt puhumattakaan.

Taben aviomies IV; Photographer William Ganslen was Tabe's fourth and last husband https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517785

*

Tabe Slioor elokuvassa Tanssi yli hautojen; "Dancing on Graves", a Finnish motion picture written by Mika Waltari and directed by Toivo Särkkä, was released in 1950 https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517779

*

Tabe Slioot

Tabe (1926-2006) oli seuralpiirikaunotar, manenkiinikoulun johtaja, toimittaja.

*

Hänestä on kirjoitettu 2½ sivua nykysuomalaisen Kuka kukin on –teokseen, eli SKS:n julkaisemaan 10.-osaiseen muhkeaan kansalliseen suurteokseen Suomen Kansallisbiografia.  Siihen on päästy vain ankaran seulan läpi.

Kansallisbiografia kertoo:

Tabe Slioorille on vaikea keksiä yleispätevää luonnehdintaa.  Pelkistetyimmillään hänen tarinansa voi sanoa kuvastavan sitä, millaiseen julkiseen asemaan kouluttamaton ja ammattitaidoton nainen voi suomalaisessa ja osin amerikkalaisessakin yhteiskunnassa päästä pelkästään ulkonäöllään ja rohkeudellaan”.

Ellei tuo lukisi kunnianarvoisan Kansallisbiografian – päätoimittajana prof. Matti Klinge – sivuilla, voisi hetken epäillä että kyse on jostain dismorkkaavasta lehtijutusta.  Mutta nythän se on melkein pakko uskoa kun se on kansalliseen suureepokseen painettu.

Tabe perusti oman aikakauslehden vuosiksi 1962-1965.  ”Hän teki sen puhdistaakseen ja kiillottaakseen omaa mainettaan, mutta samalla hän tuli luoneeksi uuden alan, seurapiirijuoruja levittävän lehden.  Helsingin Sanomat ja Rautatiekirjakauppa yrittivät estää lehden leviämisen, mutta turhaan.  Lehdestä tuli todella suosittu.  Sittemmin hän sai paljon matkijoita ja seuraajia”, todetaan Kansallisbiografiassa.  Tuohan on Suomen lehdistön historiaa.

Luemme vielä pätkiä hänen pienoiselämäkerrastaan/KB:

”Täyttäessään 30 vuotta Tabe Slioor alkoi ehkä aavistaa, ettei hänestä tule rouva von Frenckelliä.  Hän itsenäistyi tai alkoi kiusoitella von Frenckelliä kihlautumalla lentäjä Matti Kososen kanssa.  Vuonna 1957 hän osti oman maapaikan, Tabelaksi ristimänsä autiotorpan Forssan Liesjärven rannalta, siis samalta suunnalta, jossa oli von Frenckellin Saaren kartano.  Hän korosti ostaneensa sen omilla rahoillaan, koska ansaitsi hyvin, ei von Frenckellin varoilla.  Kiihkeä suhde jatkui myös Tabelassa, josta oli lyhyt matka rakastajan maaseutukotiin; Saaren henkilökunta piti Tabe Sliooria nuorena rouvana ja Ester Margaret von Frenckelliä vanhana.”

”Toiseksi aviomiehekseen Tabe Slioor valitsi vanhan ystävänsä ja neuvonantajansa, komisario ja varatuomari Kalevi Nietosvaaran; avioliitto solmittiin tammikuussa 1960 ja purettiin pari vuotta myöhemmin.  Matti Kosonen sai tässä vaiheessa jäädä.  Näihin aikoihin kansa alkoi puhua Tabe Slioorin ja Urho Kekkosen lapseta, jota piiloteltiin Ruotsissa.  Nämä puheet eivät Tabe Sliooria kuitenkaan vahingoittaneet, sillä hän oli muutenkin maineensa huipulla.  Hän kirjoitti miestenlehti Jalluun sarjan ”Miehet ja minä”; lehden irtomyynti, 280.000, oli luonnollisesti uusi ennätys.”

”Madamen vuosinaan Tabe Slioor asui jo osittain muualla, sillä hän myi Pietarinkadun asuntonsa, vuokrasi Tabelansa ja muutti 1963 Amerikkaan, jossa hän solmi kolmannen avioliittonsa jo aikaisemmin kihlaamansa Matti Kososen kanssa.  Pari vuotta myöhemmin hän kävi Suomessa ja herätti tavatonta huomiota sekä uniikilla autollaan että esiintymisillään.  Lenita Airisto ja Kauko Saarentaus saivat ylipuhutuksi hänet television Jatkoaika-ohjelmaan esittämään mielipiteitään suomalaisista miehistä.

Avioliitto kariutui entisten tapaan parissa vuodessa, 1968, sillä Matti Kosonen, yksi Suomen ensimmäisistä suihkukonelentäjistä, joutui Vietnamin sotaan.  Muita miehiä kuitenkin riitti, kuten aina Tabe Slioorin elämässä, valittavaksi asti.”

Kansallisbiografian pienoiselämkerta Tabe Slioorista päättyy lopputilitykseen:

”Tabe Slioorin elämää, sen vaikeuksia ja saavutuksia voi tarkastella ja arvioida monin tavoin.  Hän piti vastustajiaan tekopyhinä, mutta toisaalta hän yritti rikkoa avioliittoja.  Naisen ulkonäön ja synnynnäisen viehätysvoiman hyväksikäyttäminen jakaa aina mielipiteitä.  Äärimmäisin minihameisiin pukeutuminen ja miehille keimaileminen saattaa olla joko moraalitonta tai viisasta.  siinä missä syytetään naista, heristelevän sormen voisi ojentaa miehiäkin kohti.

Tabe Slioor seisoi aikakausien rajalla. Toisaalta hänen mielipiteensä naisten keskittymisestä pelkkään kauneudenhoitoon ja miesten katsomisesta ylöspäin ovat suoraan 1800-luvun romantiikasta, toisaalta hän ennusti uutta aikaa sekä menestyksekkäänä kilpa-autoilijana että metsästäjänä ja ampujana sekä luonnollisesti mannekiinikoulun omistajan ja lehtinaisena.  Vaikkei hänellä ollut koulutusta, hänellä oli ilmeisen hyvä kielipää selviytyäkseen sekä Ranskassa että Yhdysvalloissa.  Ajoittain arvokkaan irtaimiston ja taidekokoelmien kerääminen kertoo enemmän lapsuuden perusturvattomuudesta kuin hyvästä mausta tai aidosta taiteellisuudesta.  Osittain kysymys oli toki myös äärimmäisen laskelmoidusta kaupallisuudesta.”

Lähde: Kansallisbiografia: Tabe Slioor, pienoiselämäkerta.  Kirjoittaja(t): Anneli Mäkelä-Alitalo – Julkaistu 23.3.2007 (päivitetty 2.11.2007)

*

Kadettiupseerit –matrikkeli

Lentäjä Matti Kosonen syntyi 1936 Parikkalassa maanviljelijäperheeseen.  Varusmiespalvelun hän suoritti Ilmasotakoulussa ja I Lennostossa 1954-1955, sekä Kadettikoulun 1955-1957.  Hän palveli nuorempana lentoupseerina ja adjutanttina Karjalan Lennostossa 1957-1958,  nuorempana lentoupseerina ja esikuntakomppanian päällikkönä Hämeen Lennostossa 1958-1960.  Evp 1950 (p.o. 1060?, VH].  Vänrikki 1955, luutnantti 1958. 

Matti Kososen urasta on luettavissa enemmän Yhdysvalloissa julkaistuilta sivustoilta.

Edellä olevien tekstien lähteet: https://photos.google.com/share/AF1QipM50TJJz9JoEcnZCjKy8g60Kw9jhj7jRBBWIH99Isohd3W1KPD5kB1vcefmk7i0mw?key=Tm9pNnRhdXZrVWRIb0g2M1JCZnBnRHplVVJVbjZR

*

 

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu