Mikä verinen loppu Obaman hallintokaudelle – sotaisa rauhanmies

Mikä verinen loppu Obaman hallintokaudelle – sotaisa rauhanmies

*

Aiheellisesti voimme kysyä, miksi globaali media – ja media yleensä – sallii joillekin sellaista, jonka se kirkuen tuomitsee joltain toiselta, usein jopa etukäteen?

Tässä esimerkkitapaus ja sitä koskevaa faktaa, jota et ehkä ole vielä lukenut.

*

Medea Benjamin kirjoitti The Guardian -lehdessä, 9.1.2017, tekstiä, joka nostaa karvat pystyyn.  Sekä kauhusta että häpeästä.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/09/america-dropped-26171-bombs-2016-obama-legacy

*

Yhdysvallat pommittaa

”Yhdysvallat pudotti vuonna 2016 yhteensä 26.171 pommia.

Mikä verinen päätös rauhan-nobelisti-presidentti Barack Obaman hallintokaudelle.”

Uusimpien tilastolukujen mukaan Yhdysvallat pudotti noin kolme pommia joka tunti, 24 tuntia vuorokaudessa.  Joka viikko, joka kuukausi: koko vuoden, läpeensä.

Uskallammeko ajatella Obaman perintöä?  Perintöä, jonka hän jätti Donald J. Trumpille.  Miten Trump jatkaa tätä perintöä?

*

Obaman suosikkitapa kuolla

On eräs pommitustekniikka, jota Obama erityisesti puolusti.  Miehittämättömien lennokkien, dronien, iskut.

Useimmat yhdysvaltalaiset – ja mikseivät myös eurooppalaiset (suomalaiset?) – luultavasti hämmästyisivät, jos ymmärtäisivät, että presidentti, jonka Washingtonin valtalehdistö, ja hänelle suopea globaali media, on maalaillut ”vastahakoisen sotijan” kaapuun, on itse asiassa haukka.

*

Sotapresidentti Obama

Iranin ydinasesopimus, kaupallisen sektorin saavutukset, diplomaattisuhteiden avaamisen pitkän puolisvuosisataisen ”kuivan kauden” jälkeen Kuuban kanssa, eivät riitä kun puntaroimme presidentti Obaman saavutuksia, hänen yrityksiään käyttää diplomatiaa tykkien ja vihan sijasta.

Vaikka Obama huudettiin presidentiksi nimenomaan sitoutuneena lopettamaan edeltäjänsä, George W. Bushin sodat, hän lähti tammikuussa 2017 virastaan miehenä, joka on ollut sodassa pitempään kuin kukaan presidentti Yhdysvaltain historiassa.

Hän on myös ainoa US-presidentti, joka on palvellut kaksi täyttä kautta kansakunnan ollessa keskeytyksettä sodassa.

*

Obama pani Bushia paremmaksi

Presidentti Obama vähensi yhdysvaltalaisten sotilaiden taisteluvahvuutta Afganistanissa ja Irakissa, mutta myös dramaattisesti laajensi ilmasotaa ja erikoisjoukkojen käyttöä eri puolilla maailmaa.  Vuonna 2016 Yhdysvaltain erikoisjoukot (US special operators) voitiin löytää peräti 70 %:sta maailman valtioista: nimittäin 138:sta maasta – huikea hyppy Bushin ajoista.  Lisäystä 78 maata.  (Bush: 60 maata; Obama 138 maata). 

Nousua 130 %.

http://www.commondreams.org/views/2017/01/05/year-commando

*

Obaman perintö

Katse takaisin presidentti Obaman perintöön: Council on Foreign Relation´s (CFR – Ulkosuhteiden neuvosto) johtaja Micah Zenko laski yhteen US Puolustusministeriön datasta ilmenevät ilmaiskut, ja teki hätkähdyttävän paljastuksen: yksistään vuonna 2016 Obaman hallinto pudotti vähintään 26.171 pommia.  Tämä merkitsee että joka päivä läpi vuoden, Yhdysvaltain sotavoima tulitti pommein sotavoimia tai siviilejä merten takana 72:lla pommilla; merkitsee 3 pommia joka tunti, 24 h per day.

Vaikka useimmat näistä ilmaiskuista tapahtuivatkin Syyriassa ja Irakissa, Yhdysvallat pommitti myös satoja ihmisiä Afganistanissa, Libyassa, Jemenissä, Somaliassa ja Pakistanissa

Tässä mainitut seitsemän valtiota ovat muslimienemmistöisiä valtioita.

https://www.theguardian.com/profile/micah-zenko

*

Dronet – näkymättömät tappajat – ja tuntemattomat tapettavat

Eräs pommitustekniikka, jota presidentti Obama puolusti, oli drone-iskut.

Drone-sotapäällikkönä Obama laajensi Dronien käytön julistettujen sotatoimialueiden ulkopuolelle, siis Afganistanin ja Irakin, lähinnä Pakistaniin ja Jemeniin.  Obama hyväksyi yli 10 kertaa enemmän drone-iskuja, kuin George W. Bush, ja määritteli kaikki näillä alueilla havaitut asevelvollisuusiässä olevat miespuoliset henkilöt taistelijoiksi, tehden heidän tappamisensa kauko-ohjattavien tappajien kohteina reilun pelin kuuluvaksi toiminnaksi.

*

Korkkiruuvimainen oikeudellinen arkkitehtuuri

Presidentti Obama on väittänyt, että hänen ulkomaille kohdistuneet sotilaalliset seikkailunsa ovat laillisia vuosina 2001 ja 2003 Kongressin vahvistamien sotilasvoiman käyttöä koskeneiden, al Qaidan tuhoamiseen tähdänneiden päätösten nojalla.

Mutta nykypäivän sodissa on vähän ei mitään tekemistä niiden kanssa, jotka hyökkäsivät Yhdysvaltoihin 11. syyskuuta 2001.

Obaman hallinnon ”kierretty oikeudellinen arkkitehtuuri” (twisted legal architecture) on rakennettu oikeuttamaan interventiot,  erityisesti laittomat drone-tappamistoimet ilman maantieteellisiä rajoituksia, ja nyt tämä kaikki, arvaamaton, lakitieteellinen korttitalo on siirretty suoraan Donald Trumpin arvaamattomiin käsiin.

http://www.nytimes.com/2012/05/29/world/obamas-leadership-in-war-on-al-qaeda.html

*

Mitä Obamalla on näyttää työnsä tuloksena?

Mitä Obaman hallinto pystyy osoittamaan saavuttaneensa kahdeksan vuoden taisteluissa näillä monilla rintamilla?

Terrorismi on levinnyt, ei ainuttakaan voitettua sotaa ja Lähi-idän tilanne kuluttaa enemmän kaaosta ja divisioonia, kuin hetkellä jona ehdokas Barack Obama julisti vastustavansa hyökkäystä Irakiin.

Vaikka Yhdysvaltain siirtyminen käyttämään elävän voiman sijasta ilmaiskuja ja erikoisjoukkoja on säästänyt Yhdysvaltain sotilaiden henkiä, lukemattomien ulkomaalaisten ihmishenkiä on sammutettu iskuilla.  Emme tiedä, miten monta siviiliä on tapettu massiivisilla pommituksilla Irakissa ja Syyriassa, missä US sotavoima on usein vainonnut ISISin joukkoja keskellä tiheäänrakennettuja kaupunkialueita.  Kuulemme vain ajoittain siviilien murhista Afgansitanissa, kuten traagiset pommitukset Lääkärit ilman rajoja –järjestön sairaalaa vastaan Kunduzissa, jossa 42 kuoli ja 37 haavoittui.

*

Vaatikaamme tiedot julki

Meidän tulee vaatia hallintoa julkistamaan tiedot siviilien kuolemista lennokki-iskuissa.  Heinäkuussa 2016 Yhdysvaltain hallitus esitti absurdin väitteen, että se oli tappanut korkeintaan 116 siviiliä Pakistanissa, Jemenissä, Somaliassa ja Libyassa vuosien 2009-2015 välisenä aikana. 

Toimittajat ja ihmisoikeuksien puolestapuhujat kertoivat, että luvut olivat naurettavan alimitoitettuja ja todennettavissa, koska hallinto ei antanut julki nimiä, päivämääriä, paikkakuntia tai muita tunnistetietoja.  Lontoossa toimiva Bureau of Investigative Journalism (Tutkivan journalismin toimisto), joka on seurannut drone-iskuja vuosien ajan, kertoi että todellinen surmattujen lukumäärä on kuusi kertaa suurempi, eli noin 700 henkilöä.

Koska lennokit muodostavat vain pienen osan kaikista laukaistuista ammuksista viimeisten kahdeksan vuoden ajalta, Obaman pommien tappamien siviilien määrä voisi olla tuhansia.  Mutta emme voi tietää varmasti, koska hallinto ja valtavirtamedia on ollut lähes hiljaa siviilien menetyksistä Obaman hallinnon epäonnistuneiden interventioiden jäljiltä.

https://www.thebureauinvestigates.com/stories/2016-07-01/obama-drone-casualty-numbers-a-fraction-of-those-recorded-by-the-bureau

*

Tri Medea Benjamin:

Toukokuussa 2013, tohtori Medea Benjamin keskeytti presidentti Obaman ulkopolitiikkaa koskeneen luennon National Defense Univesityssä (Kansallisen puolustuksen yliopistossa).  Olin juuri palannut vierailulta Yhdysvaltain lennokki-iskuissa kuolleiden viattomien ihmisten perheiden luota Jemenissä ja Pakistanissa, mukaan lukien Rahmanin lapset jotka näkivät heidän isoäitinsä räjähtävän riekaleiksi samalla kun pelto muuttui okrankeltaiseksi. – https://www.theguardian.com/world/2013/oct/29/pakistan-family-drone-victim-testimony-congress

Puhuin surevien perheiden puolesta, joiden menetyksiä Yhdysvaltain hallitus ei koskaan tunnustanut, ja pyysin presidentti Obamaa pyytämään heiltä anteeksi.  Kun minua raahattiin ulos, presidentti Obama lausui:

Tämän naisen puhe on huomion arvoinen”.

Mikä pahinta Obama ei koskaan tehnyt sitä.  Huomioinut viestiäni.

*

Lähde:

Medea Benjamin: America dropped 26,171 bombs in 2016. What a bloody end to Obama's reign /The Guardian, 9.1.2017

Lue; https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/09/america-dropped-26171-bombs-2016-obama-legacy

Medea Benjamin; https://www.theguardian.com/profile/medea-benjamin

https://en.wikipedia.org/wiki/Medea_Benjamin

Jonkinasteisia vapauksia ottaen, kääntänyt, VH

*

According to new figures, the US dropped nearly three bombs every hour, 24 hours a day. Dare we think how Donald Trump will continue this legacy?

*

+1
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu