Totuus pelissä – kaikki hallitukset valehtelevat

Totuus pelissä

(All Governments Lie, Kanada 2016) Vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalit osoittivat, että valeuutiset ovat tulleet jäädäkseen. Tässä maailmassa vain riippumattomat toimijat voivat yhä heiluttaa sananvapauden lippua. – YLE Teema, 23.3.2017: Areena: http://areena.yle.fi/1-3961762#autoplay=true kesto 1:28:oo

*

”Kaikki hallitukset valehtelevat”

*

”Tietämätön” enemmistö on saatava pois häiritsemästä.  Se on saatava toimimaan oikein, sen omaksi ”parhaaksi”.  Jos sen annetaan osallistua, tapahtuu kaikenlaisia virheitä. Kun taas ”me, vastuulliset” osaamme päättää, lähteäkö Vietnamin sotaan, hyökätäkö Irakiin ja purkaako pankkisäätely, joka johtaa lamaan. 

”Me osaamme hoitaa asiat.”  Noam Chomsky.

*

”Uskon vahvasti lehdistön vapauteen ja lehdistön merkitykseen yhteiskunnassa.  Olen uskonut siihen lapsesta lähtien.  Ihminen voi toimia vain vapaana”, reportteri I.F.  Stone. https://en.wikipedia.org/wiki/I._F._Stone

Stone muistutti toimittajaopiskelijoita, että kaikki valtaapitävät valehtelevat.  Stone on vuosikymmenten ajan paljastanut vilppiä ja valheita tutkimalla (US) hallituksen omia asiakirjoja. 

”Pyrin todistamaan väitteeni käyttämällä hallituksen omia asiakirjoja, raportteja, lehdistötilaisuuksia ja puheita.  Analysoin niitä historioitsijan tapaan.!

Stone teki merkittävimmän työnsä julkaisullaan I.F. Stone´s Weekly.  Sekä päättäjät että toimittajat lukivat ”Izzyn” uutiskirjeitä. 

Sen edustama ”vaihtoehtoinen todellinen journalismi on aina toiminut sillä tavalla.  Se on paljastanut kaupallisen median tekopyhyyden, valheet ja vehkeilyn.”

Stone oli kuin Toto-koira elokuvassa Ihmemaa Oz.  Hänen tehtävänsä oli vetää esirippu edestä.  Unohtakaa esiripun takana oleva mies.  Esiripun takana on mahtava Oz, joka toisaalta oli vain pelokas miekkonen.  Meidän ei tarvitse pelätä sellaisia, sanoo Michael Moore.  Mutta miksi  silti pelkäämme?  Siinä oli I.F. Stonen sanoman ja hänen uutiskirjeensä ydin.  Stone innoitti minua suuresti.

*

Tapasin I.F. Stonen Washingtonissa 80-luvun puolivälissä. Minäkin kaavailin oma viikkojulkaisuani, ja halusin keskustella siitä hänen kanssaan.  Sain viettää I.F. Stonen kanssa kerrassaan hienon iltapäivän.  Kyselin häneltä neuvoja ja kerroin suunnitelmistani.  Hän antoikin neuvoja, jotka sinänsä jo tiesin.  Tunsin hänen mottonsa, että kaikki hallitukset valehtelevat,  ja että niiden sanaan ei pidä uskoa.  Stone halusi kuitenkin laajentaa väitteensä koskemaan myös suuryrityksiä ja kaikkia valtaapitäviä.  Journalistin on lähdettävä siitä, että he valehtelevat.

Ehkeivät kaikki valehtele, mutta se heidän on osoitettava journalistille. 

Michael Moore

*

Luin koko lukioaikani I.F. Stonen uutiskirjettä.  Opin sen, että huumori on muutakin kuin vitsien kertomista ja hupailua. Huumori voi olla myös veitsenterävä poliittinen ase. Huumoria käytetään ihmeen vähän, vaikka sillä on niin suuri voima. Poliittiseen huumoriin tai pilkantekoon on hyvin vaikea vastata.

*

Ilmailuviranomaiset sulkevat kaikki USA:n kentät. Tuhansien matka katkesi. Niin myös Ricky Martinin matka Grammy-juhlaan. Edes Ricky Martin ei päässyt lentämään.

” Mutta kuka olisi edes halunnut lentää? Ei kukaan.

Paitsi Bin Ladenit.

Kerroin elokuvassani, miten FBI ja Bush antoivat Bin Ladenien lentää USA:sta heti syyskuun iskujen jälkeen .

Idea on suoraan I.F. Stonelta.

Hän käski lukea lehtien sisäsivut.  "Älä lue etusivua, mene sivulle 17." 

"Totuus löytyy sieltä, hyvin pienellä painettuna."

"Se on ehkä parin palstan juttu tai uitettu johonkin kappaleeseen."  "Ne panevat sen tietoisesti sinne. Etsi sieltä."

Michael Moore.

*

Carl Bernstein, Watergate-paljastaja, kertoo:

I.F. Stonen uutiskirjeen lukeminen opetti minulle lähestymistavan, joka ei kumartanut yleisesti hyväksyttyjä totuuksia. Yleisesti hyväksytyt totuudet ovat hyvän journalismin vihollinen.

*

Jos perusasetelmaa ei paljasteta, "imperiumin" ei tarvitse pelätä vallankahvassa olijoita.  Vaalien voittajilla ei ole väliä.  Ydininstituutiot edellyttävät raakaa sotilasvaltaa, joka tukee vapaiden markkinoiden hienovaraista ohjailua.  Tämä perusasetelma säätelee jokaista, joka pyrkii poliittisten puolueiden ehdokkaaksi. Vaikka joku vaalikampanjansa aikana vaikuttaisi "hullulta", pysyvien valtarakenteiden mekanismit saavat hänet kyllä ruotuun. 

Ellemme selvitä itsellemme sitä tosiasiaa, että meillä tapahtui kauan sitten hiljainen vallankumous,  jossa suuryritykset ottivat täysin haltuunsa  maamme johtajien valinnan, mikään ei tule muuttumaan.

*

Noam Chomsky:

Journalistin kuuluu olla objektiivinen.  Se tarkoittaa tarkkaa raportointia siitä, mitä vallan keskiössä tapahtuu.

Jos se tehdään tarkasti valtajärjestelmän sisällä, ollaan objektiivisia.  Poikkeaminen katsotaan puolueellisuudeksi. Tämä valtajärjestelmä on hyvin ahdas.

*

Jeremy Sckahil:

Yksi elokuvasitaattien suosikkejani on elokuvasta "Epäillyt".

Kevin Spacey tekee siinä hienon roolin. Hän sanoo elokuvan lopussa näin:

”Paholaisen ovelin temppu oli saada maailma uskomaan, ettei häntä ole olemassa.”

Jotkut kahjot uskovat, että valtio panee heidät keskitysleirille.  Toiset uskovat, että Obama vie heidän aseensa. He haukkuvat väärää puuta. Vallankaappaus tapahtui jo.

Se tapahtui niin ovelasti, etteivät he tajunneet mitään.

*

Michael Moore:

I.F. Stonen perinnöllä on suora yhteys omaan työhöni.  On surullista, ettei hän enää ole joukossamme. Toivon hartaasti, että hänelle on tulossa paljon seuraajia. He ehkä katsovat tätä ja miettivät: "Minäkin pystyn tuohon." Se on aivan oikea ajatus. Pitää vain uurastaa sitkeästi. Pitää myös tajuta, että parhaat jutut ovat usein nenän edessä.

*

I.F. Stone osoitti, että miten tärkeä journalismi on.  Se voi olla maailman tärkein rauhaa rakentava voima. Silti mediaa käytetään sodan välineenä. Sitä vastaan täytyy taistella.  Stone opetti että kaikki valtaapitävät valehtelevat.  Kun media toimii valheiden levittäjänä, – on muistettava, että valheet maksavat ihmishenkiä. Sen tuhoisat seuraukset ovat nähtävissä tänäkin päivänä, vielä vuosia myöhemmin, koska media jätti tarttumatta valheisiin.

*

Jeremy Schkahil

Ei journalistin tehtävä ole jättää ihmisyyttään narikkaan  ja lakata välittämättä ihmisistä. Joskus näkökulmia ja totuuksia on vain yksi.

*

Journalisteja on kahta lajia.

Niitä jotka välittävät, ja niitä jotka eivät välitä.

Useimmat eivät välitä. Jos välität, kuten minä El Salvadorissa, Gazassa ja Sarajevossa, olet oitis poliittisesti värittynyt. Se joka välittää, ei voi salailla sortoa, julmuuksia tai kansanmurhia.  I.F. Stone välitti.

*

Lähde:

(All Governments Lie, Kanada 2016) Vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalit osoittivat, että valeuutiset ovat tulleet jäädäkseen. Tässä maailmassa vain riippumattomat toimijat voivat yhä heiluttaa sananvapauden lippua. – YLE Teema, 23.3.2017: Areena: http://areena.yle.fi/1-3961762#autoplay=true kesto 1:28:oo

*

0
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu