Kiina kolonisoi maailman – Uusi Maailmanjärjestys á la China

Kiina kolonisoi maailman – Uusi Maailmanjärjestys á la China

Länsi menetti voimansa, asemansa ja mahdollisuutensa – vääriä töitä väärällä tavalla.. Kiina näytti maailmalle, miten voima ja dynamiikka vauhdittaa hegemonian siirtymää Lännestä Idän maille.

*

15.1.2018 Kansainvälisen talousfoorumin Davosissa avasi ensimmäisen kerran Kiinan päämies, presidentti Xi Jiping. Tilaisuus oli poikkeuksellinen.  Kiinan yksinvaltaisen Kommunistisen puolueen johtaja käytti puheenvuoron liberaalin markkinatalouskonfrenssin lavalla. Hän antoi maailman talouseliitille oppitunnin vapaista markkinoista: "Meidän on edelleen kehitettävä globaalia vapaata kauppaa, investointeja ja vapaata taloutta."  Jos ei Xin oppi, niin ainakin Davosin kokouksen päivämäärä on jäävä globaliin taloushistoriaan ja yleiseen maailmanhistoriaan tärkeänä ja kauaskantoisena etappina.

https://qz.com/1188895/davos-2018-xi-jinping-has-shaped-the-theme-of-the-world-economic-forum-chinese-media-say/

Se oli tärkeä viesti Kiinalta ja sen presidentiltä.  Kiina ei tietenkään kannata täysin vapaita markkinoita.  Presidentti Trump protektionistisine mielipiteineen puuttui ja Xi Jiping nousi valokeilaan.  Xi on älykäs johtaja, ja hän ottaa tilaisuudesta vaarin. Hän valtaa aina tyhjän tilan. Kun hän käy YK:ssa, se huomataan. Kun hän vierailee Afrikassa – ja hän tekee sen varsin usein – hänet huomioidaan, tiedotus toimii.  Kaikki seuraavat. Hänessä on suuren johtajan vetovoimaa.

Xi tarttui tilaisuuteen viestinsä julistamiseksi KKP:n puoluekokouksessa 18.10.2017. Hänen keskeinen viestinsä oli: Kiina edistää globaalin hallinnon järjestelmän muutosta. Maaliskuussa 2018 Xi yllättäen ilmoitti, ettei luovukaan vallasta, kuten puolueen vahva sääntö edellytti, vaan muuttaa perustuslakia päästäkseen elinikäiseksi presidentiksi.  Siis samaan tilanteeseen, johon Venäjän presidentti Putin on jo pitkään tähdännyt, mutta odottanut soveltuvaa hetkeä.  Xin edeltäjät eivät olleet kahmineet yhtälailla valtaa, eikä heidän olisi sallittukaan tehdä sitä.

*

Se on yksinvaltaisen järjestelmän ja piilaakson liitto, sanoo  moni Kiinan kansalaisvalvonnan sofistikoituihin ja todella pitkällevietyihin valvonta- ja kyttäjärjestelmiin perehtyneet. Se on uhka koko ihmiskunnalle. Kiinan johtaja turvautui ensi kerran salailun kulttuuriin.  Xi on erittäin tehokkaan puoluepropagandan tuote. Xin Kiina on vahvempi ja kunnianhimoisempi kuin koskaan tunnettuna aikana. Kiina ei ole koskaan horjuttanut maailman voimatasapainoa. Se on nähty ja sitä on pidetty omien kehitystavoitteidensa toteuttamiseen keskittyvänä nousevana valtana, joka ei horjuta maailmaa, koska se samalla horjuttaisi omaa tietään huipulle.  Nyt se on huipulla – ja sen on laajasti nähty haluavan osoittaa myös voimansa, pelkäämättä seurauksia.

*

Xi piti aikansa yllä liberaalia edistymismielistä imagoa – niin kauan kuin se hyödytti häntä ja Kiinaa. Hänen uransa ja hallitsijahahmonsa muistuttaa yllättävässä määrin presidentti Putinin päämiesuran kaarta ja sisältöjä. Putinkin antoi presidenttiytensä alkuvuosina ”siimaa” Lännelle ja piti yllä uskoa ja kulisseja Venäjän demokratiakehityksen etenemisestä. 

Siinä missä Putin tahollaan haluaa yhdistää Keisarien Venäjän suurvaltahistorian ja glorian Stalinin kauden voimamiesnäyttöihin, kansalliseen nousuun ja voittoon toisessa maailmansodassa, siinä Xi tahollaan haluaa yhdistää keisarien ja kommunismin ajan historian. Herää kysymys miksi? Hän pyrkii antamaan uuden oikeutuksen kommunistihallinnolle, joka on menettänyt vallankumouksellisen voimansa – siinä missä Putin puolustelee menneisyyden ajan mahdilla ja kansallisella ylpeydellä autokratian paluuta.

Kiina ei elä enää Maon kautta, jolloin kommunistinen puolue vetosi jatkuvaan vallankumoukseen ja sen voimaan.  Maa ei elä myöskään Dengin aikaa, jolloin tavoitteena oli vaurastuminen.  Xi oivalsi, että nationalismin korostaminen tekee Kiinasta suurvallan.  – Kuinka ollakaan hän seuraa Putinin askelmerkeissä myöskin tässä suhteessa. 

*

”China Dream”

Xi Jiping on kehittänyt kansallisen yhtenäisyyden ohjelman, ”kiinalaisen unelman” (China Dream).

Vuonna 2049 Kiinan kansantasavalta täyttää 100 vuotta. Siihen mennessä Xi haluaa Kiinasta maailman johtavan talous- ja sotilasvallan.  Kaikki kiinalaiset kutsutaan täyttämään Kiinalaisen unelman toteuttamisen haaste.

Kiina ottaa keskeisen aseman maailmassa ja antaa ihmiskunnalle entistä suuremman panoksen, Xi sanoi uudelleenvalinansa hetkellä.

Xi ruokkii kansalaistensa isänmaallisia tunteita muistuttamalla heitä nöyryytyksistä, jotka Länsi aiheutti 1800-luvulla.  Silloin ooppiumsodat ajoivat Kiinan keisarikunnan polvilleen.    Kiina koki tappioita ja nöyryytyksiä kerta toisensa perään. Kiinaa miehitettiin, perustettiin toimilupa-alueita ja niin edelleen. Ulkomaiden aggressioista syntynyt nöyryytyksen tunne on iskostunut kiinalaisiin.  Kiinalaisen unelman juuret ovat Lännen aggressioissa.  Meidän on nostettava jälleen maamme jaloilleen ja vahvistettava sitä, kiinalaiset sanovat. Haluamme palauttaa Keisariajan Kiinan koko mahdin.   – Miten identtinen tämä retoriikka onkaan Putinin Venäjän hellimän lännenvastaisen ambition ja Venäjän kultakauden palauttamisen suhteen!

Xi halusi kiinalaisen unelman nimissä, että kansa seuraa häntä vastaan sanomatta. Kuin Israelin kansa seurasi Moosesta erämaavaellukselle kohti ”luvattua maata”.   Kuin profeetta kohti maailmanvaltaa.  Xi Jipingistä tulee se suuri johtaja, joka saavuttaa tämän päämäärän. Xin silmät kuvastavat  järkähtämätöntä uskoa suureen tulevaisuuteen. Siksi se on vielä pelottavampaa.  Tarinassa on hänelle vain yksi rooli, eikä se salli Kiinan epäonnistuvan. ”Pakko voitto”.

Näyttävässä propagandavideossa Xi paljastaa tulevaisuuden kärkihankkeensa, uudet silkkitiet (klassinen, merellinen ja Jäämeren rantaa seuraava).  Kyseessä on valtava projekti, jolla maapallo kiedotaan Kiinan kauppareitteihin.  ”Ihmiskunnan parhaaksi”.  Kiinan presidentti on ensikertaa ryhtynyt näin suuriin hankkeisiin maansa rajojen ulkopuolella.    

*

Xi Jiping osoittaa 1.000 miljardia dollaria rautateiden, satamien ja laivareittien rakentamiseen.  Ensin Aasian maiden infrastruktuurin kohentamiseen ja sitten Eurooppaan, Lähi-Itään, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan…

Vastaavaa hanketta ei ole milloinkaan nähty.

Tavoite on yksinkertainen: Lisätään kauppaa ja myydään Kiinalaisia tuotteita vauhdilla. talouskasvun takaamiseksi. Uudella silkkitiehankkeella pyritään matkalla Länteen kiertämään kaikki eurooppalaiset ja amerikkalaiset toimijat ja vähitellen murtamaan niiden valta kaikkialla maailmassa Keski-Aasiasta Pakistaniin ja Itä-Afrikkaan ja Eurooppaan.

”Tie ja Vyö” (One Way – One Belt) on Xin keskeinen strateginen visio.  Se on pitkän aikavälin suunnitelma.  Yhdysvalloilla eikä muilla Lännen valtioilla ole mitään pitkän aikavälin suunnitelmia.  Eikä varsinkaan suhteessaan Kiinaan.

Xi Jiping tarjosi köyhimmille maille lainaa uuden kaupallisen infrastruktuurin rakentamista varten. Yli 60 maata tarttui houkutukseen maansa nykyaikaistamiseksi.     

Ensimmäisten joukossa Shri Lanka hyväksyi lainapaketin, suuren kauppasataman rakentamiseksi saaren eteläosaan. Shri Lankan maa ja kansa hyötyivät paljon sataman rakentamisesta. Shri Lankasta on eräiden mielestä tulossa erittäin aktiivinen ja kannattava läpikulkusatama.  Uskotaan, että presidentti Xillä on maailmanlaajuinen visio, jossa kaikki valtiot voivat liittyä kehityksen megatrendiin,  eikä yksikään maa  jää jälkeen.

Xi lupasi hyötyjä kummallekin osapuolelle Shri Lankan hankkeessa. Mutta Shri Lanka ei selviytynyt lainan takaisinmaksusta. Niinpä Kiina ehdotti velan uudelleenjärjestelyä.  Takaisinmaksun sijaan Kiina oli valmis ottamaan itselleen sataman liiketoiminnot 99 vuodeksi. – Siinä on esimerkki maasta, joka luopui osittain määräysvallastaan keskeiseen toimialaan.  Xin kiinalaisesta unelmasta tuli Shri Lankan painajainen. Maa menetti satamansa 99 vuodeksi sekä kaikki työpaikat sadan neliökilometrin alalta sataman ympäriltä.

Kiinan – Shri Lankan suhteet: https://en.wikipedia.org/wiki/China%E2%80%93Sri_Lanka_relations

Diplomat, 11.9.2018; China Expands Its Footprint in Sri Lanka https://thediplomat.com/2018/09/china-expands-its-footprint-in-sri-lanka/

Financial Times, 15.11.2018;  https://www.ft.com/content/ccfb4d06-e807-11e8-8a85-04b8afea6ea3

New York Times, 25.6.2018; Miten Kiina sai Shri Lankan köytyhmään satamansa kautta

 https://www.nytimes.com/2018/06/25/world/asia/china-sri-lanka-port.html

*

Xi jatkoi marssiaan kohti Eurooppaa ja muita  kehittyneempiä maita uusilla sopimuksilla ja uusilla taktiikoilla. Xi aloitti ostamalla strategisia kohteita, kuten Pireuksen sataman Kreikassa.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Pireuksen_satama

Ja Toulousen lentokentän Ranskassa.

YLE: Kiina ostaa Eurooppaa pala kerrallaan, 15.6.2018: https://yle.fi/uutiset/3-10248419

Ja lupaamalla  monenlaisia vaihtokauppoja. Aluksi Euroopan johtajat ilahtuivat ja tapasivat Xitä edistääkseen kiinalaisten investointeja. Kun haluamme voittaa työttömyyden, 18 miljardin euron sopimukset merkitsevät työpaikkoja ja kasvua, riemuitsi presidentti Holland 26.3.2014 Xin Ranskan-vierailun aikana sovittiin kymmeniä  eri alojen sopimuksia, kuten ydinvoimaa, ilmailua, autoja, energiaa, rahoitusta koskevia.  http://en.people.cn/90883/8578247.html

Eri maiden reaktio oli yleisesti ottaen innostunut.  Ranskan ex-ulkoministeri 2012-2016, Laurent Fabius kommentoi tuota vaihetta:  Jotkut odottivat innolla hyötyvänsä suuresti hankkeesta.  Toivottiin myös että se johtaa tasapainoiseen kehitykseen ympäri maailmaa.    

Saksalaiset varoittivat ensimmäisinä syyskuussa 2016, kun saksalainen teollisuusrobottien valmistaja Kuka ostettiin.   

Saksan ulkoministeri  Siegmar Gabriel puhui (17.2.2018) julkisesti 54.;ssä Munchenin Turvallisuuskonferenssissa Silkkitien salatusta puolesta: Aloite Silkkiteistä ei ole, kuten eräät Saksassa uskovat, romanttinen viittaus Marco Poloon.   Pikemminkin pyrkimyksenä on laaja järjestelmä, jolla maailmaa muokataan Kiinan etujen mukaan. Kyse ei ole vain taloudesta:  Kiina kehittää kattavaa vaihtoehtoa länsimaiselle järjestelmälle. Toisin kuin oma järjestelmämme, se ei perustu vapauteen, demokratiaan ja yksilön oikeuksiin. Saksan UM:n sivuilla:  https://www.auswaertiges-amt.de/en/newsroom/news/rede-muenchner-sicherheitskonferenz/1602662

 https://www.handelsblatt.com/today/companies/chinese-investment-government-seeks-white-knight-for-kuka/23538268.html?ticket=ST-1251713-zIAR4p04DWtCyAmd19tZ-ap6

*

Vuonna 2018 Kiina kontrolloi jo 10 prosenttia Euroopan satamatoiminnoista. Joillekin Euroopan  maille taloudellinen riippuvuus Kiinasta on muuttunut poliittiseksi riippuvuudeksi.  Kreikasta tuli Xin ensimmäinen Troijan puuhevonen  Euroopassa. Kreikka oli Kiinan keskeisiä investointikohteita.  Pireuksen satama on nyt kiinalainen.  Ensimmäistä kertaa vuonna 2018 EU ei voinut esittää vuosittaista raporttia Kiinan ihmisoikeuksista YK:n ihmisoikeusneuvostossa Genevessä, koska Kreikka vastusti sitä.

Kiinasta taloudellisesti hyvin riippuvaiset maat, kuten Unkari, Kreikka ja Serbia, ovat rikkoneet eurooppalaista rintamaa kannanotoissaan ihmisoikeuksista, Taiwanista ja Dalai-Lamasta ja lähestyneet huolestuttavasti Kiinaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron yllättyi Euroopan neuvostossa kesäkuussa 2017, kun hän puolsi lakia Euroopan strategisten yritysten suojaamiseksi Kiinan ostoilta.  Reilu kilpailu on parempi kuin viidakon laki, Macron sanoi.  Hän oli eri mieltä kuin Portugalin sosialistinen pääministeri, joka vastusti hanketta.  Myöhemmin Macron lausahti:

Enpä olisi uskonut, että puolustan eurooppalaisia työläisiä portugalilaista sosialistia vastaan.

Pääministeri vastasi: Kun Portugali oli hukkua velkoihin, Kiinalaiset ostivat yrityksemme. 

Pääministeri totesi Macronille, että nyt heidän on puolustettava Kiinaa.

Kiina voi taloudellisella mahdillaan estää hallintonsa kritiikin.  

Kiina haluaa viedä vaikutusvaltaa   – ja saada vaihtokaupassa ennen kaikkea hiljaisuutta.

Kiina ei halua kenenkään sanovan mitään epämiellyttävää.

Kiina haluaa suostumuksen omalle kansainväliselle toiminnalleen.

*

Euroopan ulkopuolella Xi on investoinut eniten Australiaan, yhteiskunnan kaikilla tasoilla.  Australiasta ja Uudesta Seelannista on tullut laboratorio, jossa Kiina kokeilee soluttautumista demokratioihin kommunistipuolueen koetulla poliittisen vaikuttamisen strategialla.

Kommunistipuolueille yhteisrintama-strategia tarkoittaa, että ei-kommunistiset voimat kootaan neutraloimalla ja ostamalla ne puolelleen kommunismia hyödyttäviksi liittolaisiksi.

Xin rooli kuvastaa Kiinassa vallitsevaa voiman yhteyttä: presidenttinä hän johtaa niin talouden, sotavoimien kuin varsinaisen politiikan sektoria. Xio henkilöi politiikan, armeijan ja kaiken hallinnon yhteyttä.

Neljässä vuodessa Kiina hankki Ranskan laivaston verran sota-aluksia ja sukellusveneitä.  Presidentti Xi esitti luotavaksi huippuluokan armeijan. Hän tarkoitti maailman mahtavinta armeijaa, vahvempaa kuin Yhdysvalloissa. Parissa vuosikymmenessä, vuoteen 2049 mennessä Kiina laskee ohittavansa Yhdysvaltain armeijan voiman. Xi päätti osoittaa sotilaallisen mahtinsa voiman Etelä-Kiinan merellä ja Tyynellä valtamerellä – aivan Yhdysvaltain tukikohdan vieressä, – joka oli ollut paikalla toisen maailmansodan päättymisestä lähtien. Tunnettu on Xin 2012 aloittama Etelä-Kiinanmeren haltuunottokampanja. Xi väitti, että Kiinalla on  historiallinen oikeus lähes koko merialueen hallintaan.

Xi lupasi Washingtonissa asiaa kysyttyäessä, että Kiina ei militarisoi Etelä-Kiinan meren saaria ja aluetta.  Hän teki kuitenkin sen. Kiina muutti Spratleyriutat keinosaariksi ja merivoimien lentotukikohdaksi.  Sitten hän militarisoi Paracelsaaret.  Teko oli vastoin kansainvälistä lakia.  Haagin kansainvälinen  välitystuomioistuin antoi tuomion, jota Xi ei tunnustanut.

Poliittisesti se oli ”tapahtunut tosiasia”.

*

Uuden poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen vaikutusvallan myötä Xi Jiping oli valmis astumaan suuremmille näyttämöille ja osoittamaan tietä uuteen maailmanjärjestykseen. Sen toteuttamiseksi Xi luottaa Shanghain Yhteistyöjärjestöönsä

Kuvaavasti suomenkielinen Wikipedia elää historiassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Shanghain_yhteisty%C3%B6j%C3%A4rjest%C3%B6

Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018;

en.Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation

SCO:n sivut: http://www.china.org.cn/world/node_8005244.html

Kesäkuussa 2018 Xi järjesti huippukokouksen samaan aikaan Suurten demokraattisten maiden G7-huippukokouksen kanssa.

Kiinalla oli käytössään kaikki vaikuttamisen keinot:

Silkkitie taloudellisena välineenä, merkittävä poliittinen vaikutusvalta Afrikassa, sekä poliittinen ja sotilaallinen liitto, Sanghain yhteistyöjärjestö.  Yhdessä ne muodostavat ennennäkemättömän Kiinaan liittyvän järjestelmän. 

Xi Jiping johti vuoden 2018 huippukokousta vierellään uskollinen ystävänsä presidentti Vladimir Putin, joka oli erotettu G8-ryhmästä Krimin takia. Mukana oli neljä Aasian itsevaltaista maata, mutta ennen kaikkea kaksi uutta tulokasta: keskenään kilpailevat ydinvallat, Intia ja Pakistan, jotka Xi oli saanut saman pöydän ääreen. 

Tämä on järjestön historiallinen huippukokous, Xi totesi avauspuheessaan.  Mukana on kahdeksan (8) johtajaa.  Tämän laajentumisen myötä meistä on tullut vahvempia. Kannamme harteillamme entistä suurempaa vastuuta,  ja kansainvälinen yhteisö kiinnittää meihin entistä suurempaa huomiota.

Xi on saanut jäsenkandidaateiksi myös Iranin ja Turkin, joita hän on luvannut kuunnella tarkkaan.  Xi Jiping on saanut huippukokoukselleen vankan oikeutuksen maailmalla. 

*

Xin strategia uuden maailmanjärjestyksen luomiseksi on Maon sanoin ”kävellä kahdella jalalla”. 

Se tarkoittaa vallan tavoittelua kansainvälisissä järjestöissä sekä uusia ei-läntisiä Kiinan perustamia järjestöjä, jotka vastaavat varmemmin Kiinan ideologiaa, etuja ja arvoja.

Mikä on parempi tapa neutraloida suuri instituutio, kuin perustaa sen rinnalle toisia, joilla harjoittaa painostusta?

Tästä esimerkkinä ovat Euroopassa vuosittaiset 16 + 1 –huippukokoukset

Kiina yhdellä puolella ja toisella puolella 11 Keski- ja Itä-Euroopan EU:n jäsenmaata sekä viisi maata, jotka eivät ole EU:n jäseniä – ja ovat siksi alttiimpia Kiinan vaikutusvallalle.  Tämä huolestuttaa EU:ta, jossa pelätään Euroopan hajoamista.

CEEC-China 2017; http://ceec-china-latvia.org/about

The Diplomat kirjoitti 6.7.2018: It is always a big show when the premiers of China and 16 Central and Eastern European countries meet, and Sofia 2018 will be no different. https://thediplomat.com/2018/07/what-to-expect-at-the-2018-china-cee-161-summit/

The 16+1 framework is an initiative by China aimed at expanding co-operation with 11 Centarl and Eastern European EU members (Bulgaria, Croatia, the Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Romania, Slovakia and Slovenia) and five pontential and current EU candidate caountries from Western Balkans (Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia and Macedonia) in the fields of investments, transport, finance, science, education and culture.; https://europeanwesternbalkans.com/2018/07/06/seventh-161-summit-takes-place-sofia/

*

Xi Jiping unelmoi uudesta maailmanjärjestyksestä Euroopan ja Yhdysvaltojen kustannuksella. Hän haluaa yhdistää koko maailman Kiinan ympärille.

Puolue lupaa aina loistavaa tulevaisuutta ja kaikkea hyvää, mutta takana on hyvin kiinalaista laskelmointia. Maosta lähtien Kiina on uneksinut koko maailman kommunistisen paratiisin rakentamisesta. 

Xi Jipingin globaali  kommunistinen paratiisi on maailma, jota hallitsee kaikkivoipa puolue.  Puolue korvaa valtion ja määrää pelisäännöt ilman oppositiota.

Sen maailman omassa kielessä sanoilla ”demokratia”, ”itsenäisyys” ja ”oikeudet” ei ole samaa merkitystä kuin Lännessä. 

Ja Kiina lisää vaikutusvaltaansa aivan porteillamme. Valtaannousustaan lähtien Xi on halunnut poistaa Kiinasta kaikki poikkeavat ajatukset.

Kiinan kolme päämediaa ovat nyt yhteisnimeltään ”Voice of China”.

Xi sanoo kaikille: Sukunne on Puolue, Kommunistinen puolue.

Älkää koskaan unohtako, että palvelette perhettä, joka on Kommunistinen puolue. Xi on tappanut kaiken vapauden Kiinasta, lehdistössä ei ole uutisia, kritiikistä puhumattakaan. Kommunistisen puolueen arvostelu on laitonta, ja pienestäkin lipsahduksesta rangaistaan. Poliittiset vastustajat on eliminoitu – suuren korruptionvastaisen projektin varjolla.  

Internetiä ja somea valvotaan tiukasti. Jos sinne kirjoittaa jotain Xitä kritisoivaa, poliisi tulee ja vie. Valvottavina jokaisella kansalaisella on 1000 pisteen alkupääoma, jota verottaa jokainen livahdus ja harha-askel, ja vastaavasti kartuttaa ”onnistuneet siirrot”, joista lopulta eräitä palkitaan.

https://www.apnews.com/3da73edadbb34e5fa42ec9a4b2124b9d Merkel in China stresses dialogue on human rights, tech; May 24, 2018

*

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu