Myrsky horjuttaa Eurooppaa, finanssi- ja pankkijärjestelmän myrsky

Myrsky horjuttaa Eurooppaa, finanssi- ja pankkijärjestelmän myrsky

Helsingin Sanomissa tänään 5.9.2019 Tuomas Niskakangas kirjoittaa:

Miksi sijoittajat myyvät Euroopan pankkiosakkeita?  Pelkona on ”täydellinen myrsky” ”

https://www.hs.fi/talous/art-2000006227717.html

Euroopan, Euron ja EKP:n tilannetta vähänkään seuranneelle tämä ei voi olla uutinen. 

Jo varsin pitkään on ollut tiedossa – ja tälläkin blogistolla moneen kertaan kerrottu – että tämä 2010-luvun jatkunut ja yhä vain kiihtynyt raha- ja finanssijärjestelmän harhapolkujen tallaaminen ei voi loputtomiin jatkua, vaan oikaisuliike tulee. 

Nytkö se alkaa?

*

Euroopan järjestelmät, niin finanssien kuin niitä ”hoitavien” pankkijärjestelmienkin suhteen, ovat oudoilla korkkiruuvikierteillä, niin merkillisillä, että taloushistoriassa ei löydy vertaa. 

Jos joku on uskonut tai uskotellut, että vallitseva asiaintila on jollakin tavalla luonnollinen, mahdollinen ja ehkäpä jopa kestävä ja terve, niin hän toimii itselleen täysin sopimattomissa tehtävissä.  Tilanne ja järjestelmä on luonnonvastainen,  mahdoton, kestämätön, sairas, ja siksi lyhytkestoinen ja päättyvä.

Siihen tulee muutos.  Muutos on orgaaninen, sen aiheuttaa taloudellisen toiminnan oma sisäinen dynamiikka ja eloonjäämisoppi.  Siksi se on väistämätön.  Mikään toimintafunktioonsa nähden mahdoton ja luonnoton, siis toimintajärjestyksen luontoa vastustava ja siitä poikkeava, sanoisinko bastardinen malli, ei yksinkertaisesti kestä.

*

Ison järjestelmän muutos, on se sitten imperiumin romahdus tai vaikkapa kontinentaalisen tai jopa globaalin raha- ja fiananssijärjestelmän romahdus tulee hiljaa, ikään kuin sukkasillaan, mutta romahduksen logiikan mukaisesti loppu on nopea ja varoittamaton.  Kaikki iso kaatuu lopulta äkkiä.  Monelle yllätyksenä, monelle järkytyksenä.  Eräille täysin luonnollisena, joskin kylmäävänä ja paljon kärsimystä ja vääryyksiä aiheuttavana, kauheana tapahtumana, mutta bastardoitunen järjestyksen määräämänä.  Ehdottomana.

Kysymys on ajasta ja hetkestä.

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu