Työvoimapulaa seuraa aina laskusuhdanne ja lama?

Onko talouden suuressa kierrossa syklejä?

Ainakin vanhassa kapitalismissa oli selvä syklijakostus: nousukausi, korkeasuhdanne, laskukausi, lama, nousukausi..

Josefiaanisessa syklikierrossa oli selkeä ja kaksitahtisuuteen viittava sykliyys: 7 hyvää vuotta ja 7 huonoa.

*

Suomen syklejä on tullut tihrustettua maantasan kenttätyössä ja mielenkiinnosta suoritetussa tilastohommassa. Varhemmin suhdannevaihtelut olivat kieltämättä selkeämpiä ja loivakaarteisuudessaan esteettisesti ikään kuin kauniimpia.

Nykyisin suhdannekäänteet ovat nopeampia, ehkä jyrkempiäkin, ainakin alaspäin mentäessä, ja oikukkaampia. Oikukkaita.

*

Pitkän reaalielämään sisältyneen seurannan myötä olin jossain vaiheessa vakaasti vakuuttunut eräästä syklikytköksestä.

Se kuului: aina kun yleisemmin aletaan puhua työvoimapulasta, on edessä lama.

Tämä aksiooma (perusoletus jonka paikkansapitävyys on ilmeinen) perustui empiriaan.

Seuraa argumentin todistelu:

Vuonna 1974 seurasin läheltä, suorastaan voisipa sanoa ”pesän sisältä” korkeasuhdannetta, jolloin Suomi kävi ”akselit punaisesena”. Puhuttiin työvoimapulasta. Jouduin hankkimaan työvoimaa jota ei ollut. Silloin ei puhuttu Suomen ikääntymisestä.

Seuraavana vuonna, 1975, talous tilttasi, ja syksyllä 1976 Suomessa oli tilastotyöttömiä n. 60K. Kekkonen runnasi ”hätätilahallituksen”, jolla oli monta ”isää”.

Eli: Työvoimapula 1974 >> Ei työvoimapulaa 1975>>

*

Vuonna 1989 talous suti lujaa. Taustalla yhtenä tekijänä oli kolme vuotta sitten äkisti ja valmistautumattomasti, hallinnollisella päätöksellä yksityisille (yritykset, yksilöt) avattu valuuttalainoitus. Varoiteltiin, ei auttanut. Minullekin tuli postilaatikkoon tutulta pankilta A4:nen jossa otsikossa: Hae tiskiltä 100.000 mk!!  En hakenut. Töihinlähtökiireissä hain punaisen tussin ja kirjoitin A-nelosen yli tikkukirjaimin: ”[Pankinjohtajan nimi] Älä enää lähettele tämmöistä ihmisille!”

Tämän blogin aiheen kannalta olennaista oli: Puhuttiin työvoimapulasta. Toimin silloin monien touhujeni ohella myöskin sosiaalilautakunnan jäsenenä. Mieleeni jäi, että STM vaati, että sote-sektorin on saatava 30.000 lisävirkaa, muutoin tulee tupenrapinat. Se oli suurinpiirtein kaikki työmarkkinoille tuleva uusi lisätyövoima. Mahdotonta! Miten vientiteollisuus pärjää, ellei se saa lisää hekilöstöä, ei kaikkea voi ohjata yhdelle sektorille.

1990 iski vastatuuli ja työttömyys lähti putoamaan. Enää ei puhuttu niinkään paljon työvoimapulasta kuin työttömyydestä. Tuolloin valoin mielestäni todellisuuden betoniin aksiooman: Silloin kun puhe työvoimapulasta alkaa kiihtyä, pidä kahvoista lujasti kiinni, sillä kohta mennään lamaan.

*

Vuonna 2008 ”kaikki” näytti niin hyvältä. Obama oli ”saatu” Amerikassa presidentiksi ja ainoita harmeja näytti olevan työvoimapula. Muistan yhdenkin yrittäjätilaisuuden. Pohjois-Pirkanmaalla oli luotu jo suhteita Kiinaan, ja sieltä odotettiin ensimmäisiä metallimiehiä. Ja paljon muuta oli tekeillä. Suunnitelmat olivat lennoikkaita. Puhe oli työvoimapulasta. En halunnut olla ilonpilaaja ja kun kampaviinerit olivat järjestäjiltä, tyydyin puremaan viineriä ja – alahuultani. En toistanut ikiomaa aksioomaani: Työvoimapula + pidä lujaa kahvoista = Lama ja työttömyys.

Tuli sitten 2009 finanssikriisi ja työttömyys. Työvoimapulasta ei puhuttu hetkiin niin paljon kuin vielä 2008.

*

Nyt elämme vuotta 2021. Ilmasto, velka ja työvoimapula. Siinä vuoden puheenaiheet. Viime viikolla viimeksi luin, miten sote-sektorilta ilmoitettiin, että tarvitaan lähivuosina 30.000 uutta sote-alan ammattilaista. Muistin 1980-luvun lopun puheet 30.000:sta sote-alan ammattilaisesta. Sielussani vakuutuin: nyt on Se hetki. Nyt pitää pitää kahvoista kiinni. Ja pitää lujasti.

Suhdanne sykli on nyt siinä pisteessä.

Lama on edessä. Nyt..

*

Summary:

1974 Työvoimapula + 1975 lama: noin 15 vuotta =

1989 Työvoimapula + 1990 lama: noin 17 vuotta =

2008: Työvoimapula + 2009 lama: noin 13 vuotta =

2021 Työvoimapula + ….?

*

+7
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu