Mitäs tuumit Woltin liikkeestä?

<Kirje kaverille>

Moi!

Mitäs tuumit Woltin liikkeestä?

Onko se seven mrd USD arvoinen? On kai jos kerran osakkeilla vaihdetaan [sen edestä]?

Rahaahan ei kuulemma käsitellä.

Kupla ostaa optiokuplan?

Mikähän olisi ollut osakeantisumma Hgissä?

Tulevaisuuden työmalli: alimman ravintoketjun toimijat ovat oman elämänsä yrittäjiä:

Woltin mukaan >70 % wolttilaisista haluaa.

[Mitkä ovat heidän vaihtoehtonsa? Sehän aktiivisesti unohdetaan]

Ei mikään eläkeammatti? Näemmekö vanhainkodin ikkunasta miten 70 vuotiaat polkevat sohjossa? Parhaat kaatuvat 8-kymppisinä sähkölautojensa kanssa pientereelle pizzat niskassaan?

*

Vuosisadan liikeidea: siirtää yrittäjäriski ja eläkesäädöt polkijan reppuun, mikä innovaatio? Tätä me poikien kanssa jo 80-luvulla mietimme, miksi se on työnantaja, joka joutuu maksamaan 40 vuotta sitten keikkatyöläisenä olleen sekarin eläkkeitä maailman tappiin: en löytänyt silloin vastausta.

Jälkipolvet hoitavat, meillähän on vain osittain rahastoiva eläkejärjestelmä.

*

Rahoitusvelvoitteet on sovittavissa, mutta yrittäjäriskin jakaminen ”työnantajan” ja ”työnsaajan” välillä on ikuisuuskysymys, josta ei ratkaisua löydy, koska emme tiedä tulevaisuutta: yrittäjäriski sisältää täyden konkan, mutta myös olennaisena juonteena sen mahdollisuuden, että jos ”tämä vetää” ja antia tulee, niin se on Minun – minun, joka otin riskin. Siitä ei mikään yhdenvertaisuusvaltuutettu pysty tekemään muutosta.

Tietyt: varsinainen valinta rahasta käydään tilaajan ja toimittajan välillä. Jos pizzan hinta kuljetuskuluineen yltää ”kipurahalle” jää pizza uuniin. Ei kypsy. Ei kulje. Ei syö.

Jos edes osittainen ”yrittäjäriski” ja eläkemaksu ja vero sisällytettäisiin palkkaan, niin mikä muuttuisi? Työsuhteen hinta pysyisi [tässä skenariossa] samana, vain maksuosuudet ja vastuut vaihtaisivat paikkaa. Kuinka moni uskoo, että työntekijä maksaisi eläkevelvoitteensa ”palkastaan”, joka ei olisi entinen [siis nykysysteemin mukainen] ”palkka”, vaan yritysriskillä kuorrutettu palkka? Kenen vastuulla olisi eläkejärjestelmä [yleisesti tiedetään, että oikeat yrittäjät useissa tapauksissa laivakuuttavat itsensä, nipistävät yrittäjäeläkkeistään: viimeksi joku aika sitten luin miten neuvontatahot vielä ei-niin-kauan-sitten neuvoivat yrittäjiä alivakuuttamaan itsensä: pissaamaan housuihinsa ”helteellä” – ja katumaan vasta ”pakkasella”, siis eläkeiässä. Ainahan on mahdollista kuolla nuorena..].

[Pojat tietävät, että pointillisen työelämän [pizzoretto life] tuntikirjanpito ja työvuorolistat kuormittavat työhönottajat: miksei siirretä tätä inspirazzoa työntekijäkenttään [muurahaiszetto armii]?

Tärkeintä on että pizza kulkee. Pizzan täytyy kulkea. This Pizza is born for walking, This Pizza is born for running, This Pizza is born for winning..

*

Kaikissa televisioiden uutisklipeissä ja muuallakin, missä on ”esiintynyt” Woltin tai muidenkin ruokajakeluyritysten työntekijöitä ikään kuin kuvituskuvina, joka-ikinen heistä on ollut nuori, reipas ja usein ilmeisen ei-natiivisyntyinen, ovat kulmikkaat, hyvin tunnistettavat reppulaitteet selässään polkeneet reippaina kaduilla. En ole nähnyt yhtään väsynyttä, voipunutta, uupunutta, läkähtynyttä, eksynyttä, empivää, vittuuntunutta tms. elämänmakua tursuavaa ”polkijaa”, vaan kaikki ovat olleet määrätietoisesti eteneviä, oikealla uralla, oikealla ”polulla”, olevia! Onko se sattumaa? Kamerat eivät ole tavoittaneet umpikujaan joutunutta vapaudenratsastajaa?

*

Ovatko ruokaketjun alimmat ketjunkiristäjät kevään visertäjiä, jotka kova talvi karkoittaa? Vai ovatko he laajan mullistavan vallankumouksen ensivarpusia, indikaattoreita? Ilmentäjiä, koepalloja, syvien kaivosten varoittaja-visertäjiä, jotka kertovat milloin kaasu käy liian sakeaksi ja voidaan paeta? Vai valtaavatko nämä viilettäjät markkinat, ruokajakelusta ruokaketjun joka silmukkaan, ja elämän alalta toiselle? Ovatko 2030-luvun tyypilliset työntekijät [”työläiset”] sosiobiologian ja markkinatalouden ja keinottelutalouden muurahaisia ja mehiläisiä: toiset ovat kuninkaita ja kuningattaria, tilaavat, ostavat – ja maksavat, mitä maksavat, ja joku kehä siinä välissä kuorii kätevää kermaa särpiäkseen, ja sitten me muut, mikäli ennen vanhainkotia ehdimme, aherramme. Aherramme. Aherramme. Aherramme, Aherramme. Loputtomiin. Sehän on ”ihmisen osa”. Ainakin joidenkuiden mielestä. Nämä reputtajat polkevat, suuri yleisö katsoo hiljaa tumput suorassa, tai katsoo, mutta visusti sivuun.

Eihän tämä nyt minua. Koske eikä liikuta. Niinhän me luulemme.

No, näissä merkeissä näin keskellä viikkoa,

Ps. Siis turha luullakaan, että en tajuaisi Woltin poikien kaikkea neroutta ja oivalluskykyä: aikamme todelliset nerot ja soveltajat. Paras innovaatio aikanamme. Murtaa rakenteet – luo uuden maailman. Joku sanoi aamulla radiossa, että Seven on enemmän kuin Nokian koko kännkykkäteollisuuden hinta, sehän myytiin silloin jollain neljällä ja puolella.

Seven on enemmän.

+4
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu