Britannian pääministerien uskonnollinen profiili 2000-luvun alkuvuosikymmeninä

Britannian Parlamenttivaalien 2024 jälkeen on tehty monelaisia havaintoja ja listoja. Tässä vaatimaton yhteenveto viime aikojen pääministerien uskonnollisista positioista.

Globalis.fi:n mukaan Britanniassa on 67,7 miljoonaa asukasta, ja heidän jakautuvan uskonnon mukaan eri kirkkokuntiin tms. seuraavasti: Iso-Britannia (globalis.fi)

Kristityt 60%,

muslimit 4%,

hindut 1% muut ja

uskonnottomat 35%.

Uskonnolla näyttää ainakin pikaisen silmäyksen perusteella olevan entistäkin vähäisempi merkitys: poliittisen uran nousu ei ole riippuvainen siitä, onko joku kirkon jäsen (ja jos on, niin minkä kirkkokunnan) vai onko sitoutumaton tapakristitty, uskonnoton, tai julkituodusti ateisti.

Eräänlainen epäsymmetria näyttää ilmenevän siinä, että toisaalta Britannia on yhä maallistuneempi, sekulaari länsimaa. Mutta siinä missä ylimmät poliitikot (tässä PM) ovat mitä moninaisimmissa uskonnollisimmissa positioissa, samaan aikaan maan etniset vähemmistöt pönkittävät yhä enemmän kristinuskoa.

Muualla maailmassa uskontojen merkitys ei ole ainakaan vähenemään päin, pikemminkin päin vastoin

*

Britannian pääministerien uskonnot 2000-luvulla

Britannialla on ollut 2000-luvun aikana tähän mennessä kahdeksan (8) pääministeriä. Avoimien verkkotietojen perusteella heidän jakautumansa uskontojen suhteen on seuraava:

*

Tony Blair, pääministerinä 1997-2007:

”Tony ja Cherie Blair avioituivat vuonna 1980. Heillä on neljä lasta: Euan, Nicky, Kathryn ja Leo. Cherie Blair on katolilainen ja lapsista Euan ja Nicky kävivät katolista koulua. Myös Tony Blair omaksui katolisen uskon vaimonsa myötä. Katoliseen kirkkoon hän liittyi kuitenkin vasta pääministerikautensa jälkeen ennen joulua 2007.” >< Wikipedia: TB.

*

Gordon Brown, PM 2007-2010:

Brown syntyi Glasgow’ssa Skotlannin kirkon papin poikana. Perhe muutti Kirkcaldyyn hänen ollessaan kolmivuotias. Afrikka oli Brownin huolenaiheena jo varhain. Hän perusti 11-vuotiaana veljensä kanssa The Gazette -lehden pakolaisten auttamiseksi. Koulussa hän oli lahjakas ja pääsi kymmenvuotiaana lahjakkaiden lasten opetusryhmään.” <> Wikipedia. Koska asui pappilassa, häntä kutsuttiin nuorena ”pappilan pojaksi”.

> Laajahko englanninkielinen Wikipedia tyytyy toteamaan: ”Skotlannin kirkon papin poika Brown on puhunut siitä, mitä hän kutsuu ”moraaliseksi kompassikseen”, ja että hänen vanhempansa ovat hänen ”inspiraationsa”.  Hän on ainakin näennäisesti halunnut pitää uskontonsa yksityisenä asiana The Guardian mukaan hän on Skotlannin kirkon jäsen.” > Wikipedian mukaan:

”Skotlannin kirkko (engl. Church of Scotland, skotiksi The Scots Kirk, gaeliksi Eaglais na h-Alba), tunnettu myös skottilaisella nimellään the Kirk, on reformoitu, presbyteriaaninen kirkko, joka toimii Skotlannin kansallisena kirkkona.”

*

David Cameron, PM 2010-2016:

”David Cameron synty Lontoossa varakkaaseen perheeseen. Hänen isänsä toimi pörssimeklarina, ja Cameronien suvussa on ollut useita konservatiivikansanedustajia. Cameron varttui Berkshiressä ja kävi  Etonin poikakoulua. Myöhemmin hän opiskeli Oxfordin yliopistossa pääaineinaan filosofia, politiikka ja talous. Cameron polveutuu kuningas Vilhelm IV:stä.” >< Wikipedia. – Noilta askelmerkeiltä tuskin monikaan tulee järin alttiina uskonnollisille mieltymyksille? Wikipedia ei käsittele sanallakaan D.C:n mahdollisia uskonnollisia suuntautumisia.

Sitaatti toisaalta: >”Vuosi sitten (2015) pääministeri David Cameron totesi, että Britannia on ollut liian kauan passiivisen suvaitseva ja voimistaa nyt otteitaan radikalismin estämiseksi. Cameron esitteli  ääriaatteiden ennaltaehkäisemiseksi laaditun ”Ekstremism Desruption Orders” (EDO) -lakiehdotuksen. Sitä on moitittu epämääräiseksi, ja sen sanotaan toteutuessaan estävän jopa perinteisen kristillisen opetuksen”.

*

Theresa May, PM 2016-2019:

”Theresa Brasier (aviol. May) syntyi perheensä ainoaksi lapseksi. Hänen isänsä oli anglokatolinen pappi Englannin kirkossa. Hän kiinnostui konservatiivipuolueen toiminnasta jo 12-vuotiaana. Uskonnolliselta vakaumukseltaan May on anglikaani ja osallistuu jumalanpalveluksiin säännöllisesti.” >< Wikipedia.

*

Boris Johnson, PM 2019-2022:

Viime aikojen pääministereistä Boris Johnson on monikansallisin: hänen äitinsä on aristokraattista sukua ja isänsä toimi Euroopan unionin parlamentissa sekä vanhempi veljensä kansanedustajan ja ministerinä. Boriksen isoisä oli turkkilainen lehtimies, Osmanivaltion ulkoministeri ja kuoli väkivaltaisesti kansallishenkisissä mellakoissa. Boriksen vaimo puolestaan on saksalaista kuninkaallista sukua. Lisäksi Boriksen äidinäidin isä oli juutalaista sukua. Boris Johnson oli varhain katolinen mutta sittemmin anglikaaninen. Tuolta taustalta tulleena hän kompastui kummallisen perusteellisesti aina kansainvälisyys-kysymyksissä?

*

Liz Truss, PM 2022-2022:

Mitä tulee ”pika-PM” Liz Trussiin, häntä pidettiin ainakin varhemmin katolisena, mutta itse hän on sanonut: ”Jaan kristillisen uskon ja Englannin kirkon arvot, mutta en ole vakiintunut uskonnollinen henkilö”.

*

Rishi Sunak, PM 2022-2024:

Wikipedian mukaan juuri eronnut (5.7.2024) pääministeri Rishi Sunak on  uskonnoltaan hindu, ja on vannonut kansanedustajan valan Bhagavad Gitalla vuodesta 2017 lähtien.

*

Geir Starmer, PM 2024 –

Wikipedia: ”Hänet kasvatettiin vapaasti Englannin kirkon parissa. Starmer on ateisti, joka on politiikassa vältellyt jumalaan viittaavaa kieltä.”

>Uusi pääministeri Geir Starmer on eilisen IS:n mukaan:

”HÄIKÄILEMÄTÖN. Yksityisyydestään tiukasti kiinni pitävä. Ateisti. Monarkian vastustaja. Asiakeskeinen fakta-pertti. Pragmaattinen. Tylsä.”

>Siltä hän luvalla sanoen on ulkoisesti myös vaikuttanut. Sir Starmer sanoo olevansa ateisti, ei uskovansa jumalaan vaan uskovansa kansalaisten voimaan heidän yhtyessään yhteisten asioiden taakse.

*

Yhteenveto:

Britannian PM:t 2000-2024:

Katolinen: 1

Bresbyteeri: 1

Uskonnoton: 1

Anglikaani: 2

Tapakristitty: 1

Hindu: 1

Ateisti: 1

Kahdeksan pääministeriä – heillä seitsemän uskonnollista ”kategoriaa”.

Kahdeksan pääministeriä – kaksi heistä on pappilassa syntyneitä.

*

Britannian Imperiumin monikansallinen ja ikään kuin globaali ote kaiketi näkyy tässä?

Siellä, missä uskontojen nouseva vaikutus on kouriintuntuva ja jännitteiden täyteinen brittiläinen uskonto-kartta näyttäytyy erikoisen suvaitsevaiselta, etten sanoisi välinpitämättömältä? Onko se vain kaukaa asioita tarkastelevan ensituntuma vai todellisuutta?

Monessa muussa paikassa asia on toisin.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu