Eräs johtaja-arvio: presidentti V.V. Putin sodanjohtajana johtamisanalyysin valossa
ISW:n raportti Venäjän hyökäyssodan vaiheesta 12.8.2024 (part):
”I Osio:
Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvaa edelleen itseään tehokkaana ja asiantuntevana tilanteen johtajana Ukrainan ja Venäjän rajalla ja siirtää vastuun jatkuvista haasteista vastata Ukrainan hyökkäykseen alueella muille Venäjän armeijan ja hallituksen virkamiehille.
Putin tapasi 12. elokuuta Venäjän armeijan, turvallisuuden sekä liittovaltion ja aluehallinnon virkamiehiä Belgorodin, Brjanskin ja Kurskin alueiden tilanteesta, jonka aikana hän antoi tehtäviä Venäjän sotilas- ja turvallisuusrakenteille Kurskin alueella ja esitti arvionsa poliittisesta tilanteesta, joka ympäröi Ukrainan hyökkäystä Venäjälle. [1] Putin nuhteli Kurskin alueen virkaatekevää kuvernööriä Aleksei Smirnovia siitä, että tämä oli puhunut asioista, joiden Putin katsoi kuuluvan yksinomaan Venäjän puolustusministeriön toimivaltaan, ja kehotti Smirnovia puhumaan vain Kurskin alueen sosioekonomisesta tilanteesta. Putin vastasi myös ensimmäisen varapääministerin Denis Manturovin väitteeseen, jonka mukaan ”kaikki muut asiat ovat hallinnassa”, huomauttaen, että Manturov ei puhunut useista keskeisistä sosiaalisista kysymyksistä. Belgorodin alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov pyysi Putinia suoraan toteuttamaan tiettyjä sosiaalipolitiikkoja Belgorodin alueen siviilien auttamiseksi, mutta Gladkov ja Brjanskin alueen kuvernööri Aleksandr Bogomaz välttivät molemmat Putinin vihan olemalla kommentoimatta sotilaallisia kysymyksiä. Putinin väite, että jokaisella virkamiehellä on vain yksi vastuu, on ristiriidassa hänen yrityksensä kanssa esittää itsensä kykeneväksi valvomaan ja ymmärtämään pätevästi poliittista, sosioekonomista ja sotilaallista tilannetta kansainvälisellä rajalla. Kreml julkaisi kuvamateriaalia ja tekstiä Brjanskin, Belgorodin ja Kurskin oblastien johtajien raporteista Putinille Venäjän alueviranomaisten tällä hetkellä kohtaamista ongelmista – todennäköisesti esittääkseen julkisesti alueelliset johtajat vastuussa näistä asioista ja tarvitsevat Putinin apua. Kreml ei julkaissut kuvamateriaalia tai tekstiä tapaamisen osasta, jossa Venäjän sotilas- ja turvallisuusviranomaiset todennäköisesti raportoivat Putinille.
II Osio:
Kremlin päätös julkaista kuvamateriaalia, jossa Putin kurittaa korkeita venäläisiä virkamiehiä, on todennäköisesti varoitus muille venäläisille virkamiehille pidättäytyä kommentoimasta Ukrainan hyökkäystä Venäjälle. Kreml julkaisi puolen tunnin videon Putinin tapaamisesta Venäjän armeijan, turvallisuuden ja hallituksen korkeiden virkamiesten kanssa, jossa Putin nuhtelee Venäjän liittovaltion ja alueellisia virkamiehiä heidän havaitusta pyrkimyksestään käsitellä asioita, jotka eivät kuulu heidän vastuualueeseensa, ja heidän havaitusta epäonnistumisestaan siviilikysymysten käsittelyssä. [2] Kremlin päätös julkaista video tapaamisesta yhdessä transkription kanssa Putinin tapaamisesta venäläisten virkamiesten kanssa lähettää selkeän viestin muille hallituksen virkamiehille pidättäytyä kommentoimasta Kremlin, Venäjän armeijan ja Venäjän turvallisuusjoukkojen päätöksentekoa ja operaatioita Ukrainan joukkojen karkottamiseksi Venäjältä ja siihen liittyvien siviilikysymysten lieventämiseksi. Venäläinen oppositiokanava Verstka raportoi 8. elokuuta, että Venäjän federaation neuvoston puolustuskomiteaa lähellä oleva lähde totesi, että Venäjän presidentinhallinto suositteli, että venäläiset edustajat ja senaattorit eivät kommentoisi Kurskin alueen tapahtumia ”toistaiseksi” tai keskustelisivat siitä mahdollisimman lyhyesti ja viittaavat vain virallisiin lausuntoihin. [3] Putin ja Venäjän armeijan ja turvallisuuden korkeat virkamiehet yrittävät todennäköisesti hallita virallisia narratiiveja Kurskin alueen tilanteesta ja estää kotimaista tyytymättömyyttä, joka voisi uhata Kremlin vakautta.
III Osio:
Putin delegoi päällekkäisiä tehtäviä Venäjän puolustusministeriölle (MoD), liittovaltion turvallisuuspalvelulle (FSB) ja Rosgvardialle Ukrainan ja Venäjän raja-alueella – korostaen entisestään, kuinka Venäjän joukkojen ryhmitys Kurskin alueella kamppailee perustaakseen operaatioiden koordinointiin tarvittavat yhteiset komento- ja valvontarakenteet (C2). Putin totesi, että Venäjän puolustusministeriön päätehtävä on työntää Ukrainan joukot pois Venäjän alueelta. [4] Putin antoi Venäjän puolustusministeriölle ja rajapalvelulle (FSB:n alainen) tehtäväksi ”varmistaa luotettava kattavuus valtion rajalla”. Putin totesi, että FSB:n ja Rosgvardian on ”taisteltava [ukrainalaisia] sabotaasi- ja tiedusteluryhmiä vastaan”, kun taas Rosgvardia suorittaa myös ”omia taistelutehtäviään”. Putin totesi, että FSB:n ja Rosgvardian on myös varmistettava terrorismin vastaisen operaation hallinto ja että FSB, Rosgvardian tuella, pystyttää ”päämajan” – viitaten todennäköisesti päämajaan meneillään olevan terrorismin vastaisen operaation hallinnoimiseksi. [5] Kurskin alueen virkaatekevä kuvernööri Aleksei Smirnov väitti, että kenraalieversti Jevgeni Nikiforov, joka on tiettävästi Venäjän maavoimien esikuntapäällikkö, saapui Kurskin alueelle ja koordinoi ”kaikkien turvallisuusjoukkojen kanssa”. [6] Tällä hetkellä on epäselvää, onko Kreml nimittänyt Nikiforovin Venäjän armeijan ja turvallisuusjoukkojen komentajaksi Kurskin alueella vai toimiiko Nikiforov FSB:n johtaman terrorisminvastaisen operaation päämajassa.
Smirnov väitti, että Venäjän joukoilla on määrittelemättömiä ongelmia, koska ”ei ole selvää etulinjaa” ja on epäselvää, missä ”sotilasyksiköt” sijaitsevat – viitaten todennäköisesti Ukrainan joukkoihin, jotka ottavat nopeasti Venäjän joukot vastaan lähellä asutusta ja vetäytyvät sitten alueelta, mikä kuulemma johtaa ristiriitaisiin venäläisiin raportteihin kentältä Ukrainan etenemisestä Kurskin alueella. [7] Putin näyttää antavan FSB:lle ja Rosgvardialle tehtäväksi torjua ukrainalaisia ”liikkuvia ryhmiä”, jotka ovat toimineet syvemmällä Kurskin alueella, samalla kun hän antaa FSB:lle, Rosgvardialle ja Venäjän puolustusministeriölle tehtäväksi suorittaa puolustus- ja hyökkäysoperaatioita alueella. ISW arvioi edelleen, että Ukrainan hyökkäykseen reagoiva hajanainen Venäjän joukkoryhmitys vaikeuttaa Venäjän kykyä luoda operaatioiden koordinointiin tarvittavat C2-rakenteet. [8]”
Lähde & lue koko päivärapotti tästä: Venäjän hyökkäyskampanjan arviointi, 12. elokuuta 2024 | Sodan tutkimuksen instituutti (understandingwar.org)
*
Mitä tämä päiväraportti kertoo?
Kommentteja (tummennettu tekstiin):
I osio:
Vuosisataisnero Putin on hermotunut ja tärisee vihasta. Hän purkaa pahaa oloaan alueiden kuvernööreihin ja muihin aluejohtajiin, vaatien näitä sulkemaan suunsa ja keskittymään ”sosiaalipolitiikkaan”. Itsensä hän haluaa esittää julkisuudessa monitoimijohtajana, joka hallitsee kaiken all-round -periaatteella. Nostaakseen omaa itseään ja profiiliaan hän polkee alempiaan. Näin toimien hän kunnioittaa despoottien ikiaikaista metodia.
II osio:
Julkaisemalla johtokehän herrojen saaman sapiskan presidentti V. V. Putin Putin kurittaa korkeita venäläisiä virkamiehiä sekä ”jakaa vastuuta”, osoittaa miten kelvottomia alemmat johtajat ovat, pesee itseään edestä ja takaa puhtaaksi ja osoittaa kouriintuntuvasti, miten vaikka ”kaikki” menee pieleen, onneksi Venäjällä on toimelias johtaja joka panee itsensä likoon ja kaiketi ”lopulta pelastaa äiti Venäjän”. Mallisuoritus, jossa johtaja sysää vastuun ja tekee sen siten, että jakaa sen kolmen keskenään kilpailuasetelmassa olevan organisaation ja kolmiopäisen ylijohdon vastuulle: Puolustusministeriölle (MoD), Federaation turvallisuuspalvelulle (FSB) ja pretoriaanikaartilleen Rosqvardialle. Täten toimiessaan johtaja varmistaa, että ”aina joku elementti pettää”, ja näin hänen on helppo jatkaa pelon ilmapiirin ylläpitoa, jos olosuhteet ja vihollinen eivät sitä tee niin keskenään asetelmista kilpailevat ylijohtajat omia porraspäitään suojatessaan sen tekevät. Näin V.V.P:n on hieman helpompi nukkua öitään, kun ”pojilla” on muutakin tekemistä, kuin miettiä, milloin suoritetaan se suuri coup, eli Kremlin palatsivallankumous.
III osio:
Nyt annan valppaalle lukijalle pienen tehtävän. Ole hyvä ja laadi edellä olevan ISW:n päiväraportin kolmannen osion tietojen perustella selkeä ja paljastava organisaatiokaavio Venäjän hyökkäys-puolustuksen rakenteesta Ukrainan vastaisella rintama-alueella! Merkkaa kaikki toiminnassa olevat organisaatiot johtajineen sekä mainitse keskeiset tehtävät! – Helppoa kuin heinänteko? Onhan se, kun johtajana on monestimainittu vuosisataisnero.
Tässä lämmittelyksi pari supisuomalaista johtamistaidon ohjetta:
”Kun olet epävarma, mumise Kun olet kusessa, delegoi.”
ja sitten kun kaikki on sirosti sippurallaan:
”Kun on korviaan myöten kusessa, on parempi pitää suunsa kiinni.”
Ilmoita asiaton viesti
Tällä mallilla on ennenkin pärjätty (tietyin lisäyksin, AO…).
Vaikka mallia ei kirjattu suoraan esille… epäsuorasti vaikuttaa paljon enemmän.
Näillä. Toimii eli ei.
Hyvää tässä on tietysti se, mitä toteutuu laajastikin. Kaikki voi todeta saman, jos yhtään älyä.
Joitakin malleja on vaikea (tuskaista) viedä pitkälle, ja toisaalta ylläpitokin käy vaikeaksi, kun melkein jossain kohdassa luovuttava, ettei dimensioita (pääjuoni) kävisi selvemmäksi.
Kommenttini on outo, mutta samalla aavistus siitä, mitä otettava huomioon, jahka jatkaa tolkullisina.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja ilmeisen todenperäinen kirjoitus venäläisten johtamismallista ( jossa loppujen lopuksi musikka saa turpaansa, heitetään vuosiksi vankilaan ja omaisuutensa ja kansalaisluottamus takavarikoidaan )
Jk. Tuli mieleen vanha työpaikoilla kiertänyt johtamistaitoa käsittelevä kuva, jossa kuusipuussa istuu paskantavia lintuja. Mitä alemmalla oksalla olit, niin sen enemmän paskaa sait niskaasi ja yläpuolella näkyi vain persereikiä.
Ylhäällä istuva lintu taas näki ainoastaan alaoksilla suut auki istuvia lintuja.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs tästä hermostuneesti ja kontrollin menettäneestä Putinista on laittaa vastarintaa, kun venäläistä sotilasta voi verrata Suomessa punakaartin soldaattiin, joka lähti pappilan ja kartanon herroja kurmoottamaan tappavin aikein.
Punakaartilaisillakin oli päällä jo kolmessa polvessa oleva palttoo, joka oli tietenkin väärässä napituksessa. Päässä rekilakki josta oli luteet ja sonsarit syönyt karvat. Toinen saapas näytti kärjestä hampaitaan, ja joulukoristuksesta otettu punainen rusetti napinlävessä, Selässä leveä peräinen ja pitkäpiippuinen Vintovka.
Sotilaallista edustavuutta vastaan soti että räkä valui kahden puolen suuta.
Koko korttelin väki tuli ihmettelemään tätä sotaanlähtijää, ja nauroi katketakseen koomista näkyä. Kuulin tämän aikalaiselta, kun vertaus on nyt ajankohtainen.
Ilmoita asiaton viesti
Se ero tässä kai on, että punakaartiin meni aika moni vähän niinkuin oma-alotteisesti, sitten osa porukan mukana ja loput laitettuina.
Minulla ei ole esittää prosenttilukuja, mutta luulenpa, että Putinin hyökkäysarmeijassa on noit viimeksilaitettuja suurin osa: alempia sosialiluokkia edustavia, suurten kaupunkien ulkopuolelta otettuja, siis ei kovin kauas tosiasioista mennen: ”maalaispoikia”. Heillä ei ole tukenaan oikein minkäänlaista järjestelmää, kun ”miestenotto”- joukot tulevat kylänraitille niin vähän niinkuin perhostenkerääjien tapaan kiinni otetaan lajitelematta kaikki jotka tolpillaan ovat. Tähän tapaan on sikäläsistä kanavista kerrottu, siis epävirallisista mutta tavallisesti hyvinkin asioista perillä olevista tahoista.
Ilmoita asiaton viesti
Helmikuussa -22 ajattelin, ettei suoranainen sota kestäisi pitkään. Muutama päivä, ehkä korkeintaan pari viikkoa. Silloin joko Ukraina olisi antautunut, tai Venäjältä olisi ilmoitettu rangaistusretken tältä erää päättyneen.
Samaan aikaan pohdiskelin, ettei Putin selvästikään ole ainakaan pätevä strategi, ei talousmies eikä myöskään poliitikko. Mutta sota jatkui, enkä enää halua ennustella sen päättymisen ajankohtaa tai tapaa, jolla se joskus loppuu tahi edes taukoaa.
Blogikirjoitus edustaa uus-kremlologiaa, jossa erilaisia signaaleja havainnoiden ja tulkiten koetetaan päästä jyvälle tapahtumien taustoista.
Ilmoita asiaton viesti
Minä puolestani olin mielenkiinnolla seurannut Ukrainan vaiheita ja toimia sen uudelleenitsenäistymisestä lähtien. Ehkä ukrainalainen kirjallisuus ja Ukrainaa käsittelevä, oli tehnyt jotenkin vaikutuksen. Sitäpaitsi tutustuin sittemmin Petroskoissa erääseen kansalliseen ukrainalaiseen atamaaniin jonka kanssa muutaman kerran vaihdoimme kohteliaisuuksia ja hieman juttelimme sikäli kuin pystyimme.
Ensimmäisen oranssikumouksen aikaan vielä jotenkin halusin ymmärtää, että pitkä neuvostoaika oli tehnyt tehtävänsä ja vallan vaihdos puhtaasti parlamentaarista tietä oli silloin vielä ylivoimainen tehtävä. Mutta sittemmin menetin jotenkin uskoni Ukrainan tulevaisuuteen, erilaiset torikumoukset, sakoilut, kahtiajakautuminen, hapuilu. Ei luvannut hyvää. Sitten vielä päätös luopua yleisetsä asevelvollisuudesta, Ukrainassa. Eivätpä juuri arvosta itsenäisyyttään ja kriittistä asemaansa Venäjän kainalossa.
Kun sitten Matinpäivä 2022 koitti, olin varma että ”se oli sitten siinä”. Etenkin kuin putinilaiset kolonnat etenivät häiritsemättömästi kohden arkoja paikkoja. Mikä on tuollainen kansa joka antaa tuontapahtua?
Mutta oliko sitten onnellisten sattumien vai historian nopanheittäjien tai minkä vaikutusta, että Ukrainaa ei valloitettu, päämiestä hirtetty eikä hallitusta vaihdettu. Onhan tämä ollut ihmeellinen itsenäisyyssota, kaikkine kummallisuuksineen: Ukraina seisoo yhä! Mutta kuten esim. sodanjohdon ja muun maanpuolustuksellisen homman erikoisuudet hämmästyttävät yhä, vanha SSSR -model heijastuu monessa, korruptio on sairaalla tasolla, ei suinkaan sodan vuoksi vähentynty, muuttanut muotoaan, asevelvollisuusikäisten miesten pako…
No, meidän ohitse tästä Marskinkadulta kulkee nykyisin (jo 2022 syksystä lähtien) enemmän ukrainalaisia kuin suomalaisi… Meidän kadulla näkee jopa lapsia … mjukavia ihmisiä, ei pahaa sanottavana…
Toivon heille ja maalleen menestystä ja pitkää ikää. Mutta en pyri blogissa näyttämään paljon korttejani. Kyllä aihe tänään kuitenkin enemmän on VVP:n johtamistyylin arviointi, juuri nyt, kun Ukrainan viime vuoden keväthyökäys jäi pysyvästi piippuun, ei tullut kesähyökkäystä, ei keväthyökkäystä, venäläinen on betonoinut uusia rajoja kuin viimeistä päivää… Ja kuten kaikki tiedämme nyt kesällä Venäjä ikäänkuin tällä materiaalisodalla ja kulutussodalla saanut uutta uskoa, ja puheet aseleponeuvoteluista saaneet äkisti ikäänkuin happea… Sitten tekee Ukraina äkkioperaation, kevytmurron, ja saavuttaa tällaisen erään erän loppuun (ikäänkuin nyrkkeilyottelussa) johdossa olevan vastutsajan leukaperiin nasevan ja näyttävän pusun! Iltalehdet tolkuttavat nyt, miten Putin nolattiin, venäjän armeija nolattiin, ja Ukraina kohenteli,ainakin hetkellisesti, asemiaan mahdollisiin syyskaudelal esiponnistettaviin tulitaukokosketuksiin…
Nyt selävsti haasteellinen tilanne, psykologiseti uusi hetkiin, Putinille, ja sikäli kiinnostava seurata, miten hän hoitelee tämän ”haasteen”. Ja vanhaan neuvostotyyliin! Järkkyttävän tönkösti.
Ilmoita asiaton viesti