Venäjän ulkomaantiedustelun likaiset temput ovat Juri Andropovin KGB:n käsikirjasta

Kirjoitin eilen 20.8.2024 vähäisen muisteluksen Kremlissä lokakuulla 1964 tapahtuneesta vallanvaihdoksesta, jossa Nikita Hrustshov syrjäytettiin ja troikka Brezhnev – Kosygin – Podgornyi johti palatsivallankumousta.

Tarkkasilmäinen saattoi havaita, että Hrustshovin 1961 nimittämä KGB:n johtaja, Vladimir Semitsastnyi jatkoi coupin eli vallankaappauksen jälkeen virassaan ”kuin ei  mitään”. Useimmin kai vanhan vallan ”vahtikoira” pannaan samalla ovenaukaisulla pellolle, kuin herransa ja isäntänsäkin.

Syynä lienee yksinomaan se, että kyseinen toimija on niin virtaviivainen, ettei myöskään uusi valta katso aiheelliseksi antaa maantiepassia?

*

Prahan kevään aikaan brezhneviläisen valtakeskuksen tarve koventaa otteita kasvoi. KGB:n Semitsastnyi sai mennä ja tilalle nostettiin stalinistisen yhteiskuntaopin esimerkillinen noudattaja Juri Andropov.

Jukka Seppinen kuvaa vaihto-operaation Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1991 -teoksessaan:

”Valta keskittyi varsin nopeasti Brezhnevin käsiin.  Brezhnev oli persoonana tasapainottava ja kärsivällinen poliittisissa ristiriitatilanteissa ja sieti myös dialogia puoluejohdossa.  Hänen asemansa vakauttamisen kannalta tärkeitä toimia oli KGB:n Vladimir J. Semitsastnyin syrjäyttäminen vuonna 1967.  KGB:n johtoon nousi Juri Andropov, joka näytti saaneen Budapestin [kansannousun 1956 nujertamis-] kokemuksita trauman, jonka mukaan sosialismin oli ain avaaran uhatessa syytä turvautua sotilaalliseen voimaan.  Tätä näkemystä Brezhnev ei suoraan jakanut.

Andropov tyytyi sikäli asemaansa, että varmisti tulevaisuutensa ilman vakavia ristiriitoja Brezhnevin kanssa.  Andropovin haluttomuus haastaa Brezhneviä oli tärkeä piirre, vaikka Andropov suosi asevoimien käyttämistä Tsekkoslovakiassa vuonna 1968 ja kannatti sitä ainoana keinona pitää yllä toisen maailmasodan jälkeistä tilannetta”.

*

Kai Hirasnoro/KL tarkasteli 8.2.2020 KGB:n konnankoukkuja Prahan kevään ja ”ihmiskasvoisen kommunismin” vastaisissa toimissa, joita Andropov toukokuusta 1967 alkaen verekseltään johti. Kain pohdintojen perustana on tuolloin julkaistu Chritopher Andrewin ja Vasili Mitrohinin: The Mitrokhin papers.

Hirvasnoron artikkeli on luettavissa tämän linkin takaa:  KIRJOJA HYLLYSTÄNI: tammikuuta 2020 (kirjojahyllystani.blogspot.com) 

Kokeneena journalisti-tutkijana hän nostaa artikkelinsa otisikkoon hätkähdyttävän tiedon:

KGB:n Andropov suunnitteli itävaltalaisten juomaveden pilaamista kääntääkseen huomion Prahan keväästä

En ryhdy referoimaan hänen kirjaamiaan tapauksia, vaan tyydyn tiiviiseen listaukseen tässä:

Juri Andropov halusi olla ”toiminnan mies”.

Hän halusi kehittä KGB:n toimintaa, painopistealueena erityisoperaatiot.

Edelliseen liittyen tiivistettiin KGB:n ulkomaantiedustelu-osaston FCD:n toimintaa.

Ulkomaantoimminnoissa erityishuomio poliittisiin erikoisoperaatioihin.

Likaisten toimien temppujen nimistö uusittiin, peitenimet.

Oppositio- ja vastarintaryhmien maasutus ja rohkaisu: rahaa+ aseita.

Valmistelut sissisotaa varten käyntiin, myös Euroopassa (Italia etc.)

Vallankaappausten valmiuksien edistäminen (tämä näkökohta huomioitiin sittemmin  myös Suomessa…)

Öljyputken sabotointi.

Myrkytykset, pilaamistoimet.

Likaiset tempput listalle myös länsimaissa; esim. Metron hukuttaminen veteen, pommikoneiden tuohoaminen lentokentille..

Aseiden toimittaminen maanalaisryhmille.

Kirjepommit jne. jne.

*

Tähän KGB:n likaisten temppujen käsikirjaan ja sen repertuaariin liittyi tiettyjä riskejä. Suurimpana poliittinen riski. Homma saattoi mennä yli, se sattoi paljastua ym.

Mutta kaikenkaikkiaan: kun katsoo nyt Venäjän valtion turvallisuusjärjestelmien ja erityisesti sotilastiedustelun salaisten osien paljastuneita ja väitettyjä toimia, niin saattaa hyvinkin päätyä erinäisiin johtopäätöksiin.

Kuten: Putin on pelkkä Juri Andropovin oppipoika.  – Kaipa KGB:n upseerikoulutukseen kuului, tietenkin, menneiden suunnitelmien ja kokemusten uusintaminen? Koko repertuaari pöydälle, ja muutama lisää samaan soppaan makua antamaan.  Kuin suoraan paholaisen keittolan ohlelmasta.

Siinä missä Brezhenvin – Andropovin aikakaudella kaikkein lennokkaimmat ideat juuttuivat riskiarvio-vaiheeseen, nyt ne pannaan täytäntöön sellaisinaan. Jäljet näkyvät .

Siinä ero. Paperit ja plaanit ovat yhä työpöydillä.

*

 

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu