Alkutilinpäätös presidentti Bidenin oltua virassaan noin 65 päivää: Miten Suomen käy?
Motto:
”Suurvalloilla ei ole ystäviä, ainoastaan intressejä”.
*
Kotikirjastoni kaapin oveen olen joskus teipannut lapun jossa lukee:
”1 Suomi ei ole milloinkaan ollut tärkeä USA:lle.
2 Suomi on aina kuulunut ikään kuin NL/Venäjän etupiiriin.
3 USA ei halua ottaa riskiä ydinsodasta Suomen vuoksi.
Näin kansainvälinen systeemi toimii.”
Lappu ei ole edes kellastunut, mutta on sen kirjoittamisesta jokunen vuosi kulunut; erään seminaarin johtopäätös.
*
Aikaa on kulunut vain vähän tuon lapun raapustamisesta, mutta vettä on juossut paljon politiikan rännissä, ja voimme todeta: Maailman on muuttunut. Miten me Suomessa reagoimme muutokseen?
*
Kummallisen monet Suomessa luulivat ja uskoivat, että maailma muuttui ja muuttui nimenomaan parempaan suuntaan, kun presidentti Biden astui valtaan. Painavin peruste uskolle ja luulolle oli, ettei DJT jatkanut vaan jäi yhden kauden presidentiksi. Mutta miten se argumentoi käsityksen Bidenin paremmuudesta.
Puhumme nyt Yhdysvaltain presidentin strategian, toiminnan ja näiden tuottamien seurausten arvioinnista.
Melko lyhyen seurantajakson jälkeen on aivan välttämätöntä hieman tarkistaa käsitystä siitä, ”miten hyvä presidentti Biden on Suomen kannalta”.
Biden ei ole hyvä presidentti Suomen kannalta. Hänen toimintansa liikkumatila on todellisuudessa vieläkin kapeampi kuin ennalta oli nähtävissä; hän on kotimaansa, Yhdysvaltain, dualisoituneen yhteiskunnallisen tilanteen ja poliittisen jakomielisyyden muodostamassa kapeassa kujassa. Kahtiajakautuneen kansan muodostamassa ansassa.
Viime viikolla kerrotut uutiset Yhdysvaltain suurimpien mediatalojen uutisklikkauksista on huolestuttava: mr Trump on kiinnostavampi kuin mr president. Se voi johtaa vain yhteen seuraukseen: talouden ja politiikan kaksoiskytkennän reagointiin räväkämpään, odottamattomampaan ja korkeamman profiilin politiikkaan. Se kaikki on pois peruslinjasta, tarkoin harkitusta ohjelmasta ja johdonmukaisesta politiikasta.
Se merkitsee myönnytystä populismille, sanan alkuperäisessä merkityksessä. Se merkitsee pelkistetympää ja tympeämpää politiikkaa. Keskittymistä enemmän kansakunnan ”yhdistämiseen”, aivan olennaisella tavalla enemmän kuin Biden alkujaan kaavaili ja ilmoitti. Se merkitsee ulkosuhteiden selektiivistä kaventamista: toki Yhdysvallat ”palaa pöytiin”, mutta mitä se on, jos se vain pistäytyy syömässä kampaviinerit ja alkaa käskyttää, osallistumatta oikeasti ja syvällisen substanssiin vaikuttavasti?
*
Mikä on Bidenin ulko- ja turvallisuuspoliittinen liikkumatila? Sitä ei ole, hän joutuu tekemään myönnytyksiä järkevän politiikan polulta, reaktiiviseen ja pre-reaktiiviseen suuntaan. Hän alkaa muistuttaa yhä enemmän perinteistä usalaista presidenttiä: ei hän tule pöytiin neuvottelemaan, vaan viestii, mitä hän tahtoo, ja muu vaikuttaminen on tämän intressilähtöisen julistuspolitiikan valvontaa. Että se tehoaa, ja jos ei, niin sitä vain tehostetaan.
Mitä hän tavoittelee? Bidenin pelkistetty ulko-ja turpo -tavoite on sama kuin muillakin suurvaltajohtajilla:
Olemassa olevan hegemonian vahvistaminen, tai ainakin menetettyjen asemien palauttaminen: hegemonian väkevöittäminen. Mitä siitä seuraa? Kun riittävän moni suurvaltajohtaja tavoittelee tätä samaa, rajallista resurssia ja herkkua, kolina lisääntyy. Väistämättä. Eurooppaa, joka on hankala, ja johon liittyy Venäjä, Bidenin painajainen.
Kaukana on liennytys, sovittelu, kansakuntien kokoaminen globaalien ongelmien hallitsemiseksi ja jopa nujertamiseksi. Väistämättä yhä lähemmäs keskiympyrää valuu ja kolisee sotilaallinen voima. Sehän on Yhdysvaltain kiistaton ”jokeri” maailman mitassa: varma tikki. Ilman sitä Yhdysvaltain on vaikea (Bidenin on vaikea) palauttaa ja vahvistaa maansa asemaa globaalissa järjestelmässä.
Bidenin julkilausuttu tavoite on vahvistaa Yhdysvaltain asemaa läntisenä arvojohtajana: mielikuvissa ja reaalimaailmassa. Mutta saavuttaakseen tavoitteensa hän joutuu turvautumaan toimenpiteisiin, ratkaisuihin ja temppuihin, jotka toiselta kyljeltä rapauttavat tavoiteltua arvostusta. Pelkona on että se saattaa romauttaa arvovallan jämätkin? Siksi hän joutuu hemputtamaan: juoksemaan milloin tykeille, milloin laiturille.
*
Eilen postilaatikkoon kolahtaneessa Kylkirauta-lehdessä (1/2021) kapteeni, DMS Antti Paronen pohtii presidentti Bidenin turvallisuuspoliittisia linjauksia. Paronen toteaa, että Bidenin ”mahdollisesta ulkopolitiikasta, ja miksei turvallisuuspolitiikastakin, on saatavissa esimakuja hänen jo elokuussa 2019 ajatuspaja ”Council on Foreign Relationsille” antamastaan haastattelusta”. Siinä erottu pyrkimys takaisin kansainvälisen yhteisön arvojohtajaksi esimerkiksi korostamalla Pariisin ilmastosopimuksen yleissitovuutta ja kansainvälisen kaupan sopimuspohjaisuutta sekä eristämällä ydinaseiden rajoittamiseen tähtääviä käytänteitä niin Iranissa kuin Pohjois-Koreassa. – Venäjän kanssa otettiin jo ensiaskel, mutta muiden kanssa jää nähtäväksi.
Se, että Kiina vahvistaa vaikutusvaltaansa Lähi-idässä ei ole suinkaan sattuma. Iranin ja Kiinan jättimäinen taloussopimus, ja sen ajoittuminen juuri tähän hetkeen, ei ole suinkaan sattuma. Ajoitus ratkaisee paljon, ja tähän ajoitukseen sisältyy viesti Bidenille. Viime kesäkuussa esivalmisteltu sopimus vuodettiin ilmeisen tarkoituksella julki länsilehdistössä. Iran ja Kiina allekirjoittivat valtavan taloussopimuksen: Kiina tähtää vaikutusvallan kasvuun Lähi-idässä – Ulkomaat | HS.fi
*
Antti Paronen tähdentää presidentti Bidenin sotilaalliseen voimankäyttöön liittyvää kahta pointtia:
Ensinnäkin:
Biden korostaa aiemman päämiehensä Obaman doktriinia pienen sotilaallisen vaikutuksen politiikkaa. Siis erikoisjoukkojen ja ilma-aseen merkityksen korostamista, – ja vastaavasti laajojen maa-operaatioiden käytön välttämistä konfliktin-ratkaisujen arsenaalissa. Tämä on epäilemättä järkeenkäypää, mutta puhtaaksi viljeltynä johtaa umpikujaan: Biden on puhunut yhdysvaltalaisten joukkojen kotiuttamisesta Afganistanista. Mutta ”olisi erikoista, jos Yhdysvallat luopuisi esimerkiksi Afganistaniin rakentamastaan sotilasinfrastruktuurista vain Bidenin kuvaileman kansallisen taisteluväsymyksen vuoksi”. Toisaalta hän on jo antanut tuon suuntaisia lupauksia, ja niiden takaisinveto edellyttää pelaamista, argumentointia, vekslausta. Se siitä ”puhtaan linjan noudattamisesta”. (ks. seuraava kohta!)
Toisekseen:
”Bidenin reilu puolitoista vuotta sitten tekemä linjaus siitä, että hän haluaa nostaa Ukrainan kysymyksen Yhdysvaltain ulkopolitiikan prioriteettilistan kärkeen. Tällä olisi luonnollisesti vaikutusta koko Euroopan voimatasapainoon, ja se muodostaisi Yhdysvalloista Bidenin kaavaileman ase- ja koulutusavun myötä yhä konkreettisemman toimijan alueen konfliktissa”.
Tässä ilmenisi Bidenin keskeinen teema suurvalta-aseman palauttamisesta, tässä tapauksessa vanhalla mantereella. Samalla se kuitenkin väistämättä merkitsee yhä tiukemman asenteen ottamista Venäjää kohtaan.
Lähteä Afganistanista; saapua Ukrainaan tehostetusti?
*
Iso kysymys, jota Paronen ei suoraan esitä on tietenkin tämä: Miten sitten käy läntisen demokraattisen yhteisön kokoaminen? Bidenin eräs keskeinen ajatus on ollut ”demokraattisten voimien yhteisön” luominen ja sen vaikutusvallan kohottaminen globaalissa pelissä.
Presidentti Niinistö pohti ”Demokratioiden liittoa” ja sen roolia; sekä sitä, onko se Suomen etu. (Demokraatti, 9.11.2020: Biden on luomassa uuden foorumin, mutta onko se Suomen etu? | Demokraatti.fi Ulkopoliittisen Instituutin (UPI) johtaja Mika Aaltola totesi haastattelussaan: ”Ilman muuta Suomi sinne kutsutaan”. Eipä ainakaan Biden kutsunut Suomea ilmastokokoukseensa. Norja ja Ruotsi sai kutsukortin. Eikö tuollainen ”oikeamielisten klubin” kokoaminen ole rajapinnoiltaan melko kyseenalainen?
*
Mutta Yhdysvaltoijen antautuminen osapuoleksi Itäisen Euroopan rajavaltiokiistaan tuo väistämättä mukaan myöskin painavia kysymyksiä, joista keskeisen kapteeni Paronen muotoilee näin:
”Edelleen spekuloiden pian saatettaisiinkin olla tilanteessa, jossa yhdysvaltalaisia aseita ja asejärjestelmiä käytettäisiin yhdysvaltalaisten neuvonantajien opastamana venäläisiä joukkoja vastaan Ukrainassa.”
Äkkiä meillä olisikin Euroopassa kahden suurvallan asetelma, jossa vastapuolta katsottaisiin, jos ei vielä tähtäimien läpi, niin ainakin kiväärin piippujen yli. Tätäkö läntinen arvojohtaja haluaa?
Paronen avaa tilannetta näin: ”Tämä olisi luonnollisesti turvallisuuspoliittisesti kiinnostava tilanne muille Euroopan valtioille. Ei vähiten Itämeren alueella, jonka strateginen merkitys on lisääntynyt Ukrainan sodan myötä”.
Tuo on varsin viileästi ja tieteellisesti esitetty toteamus.
*
Koska asia on tärkeä ja Kadettikunta ry:n jäsenlehden Kylkiraudan levikki on ammatillisesti upseerikunnan keskuudessa laaja, mutta yleisen keskustelun kannalta suppeahko, niin rohkaistun vielä lainaamaan kapt. Antti Parosen artikkelin lopusta tämän:
”Yhdysvaltain presidentti saattaakin tulevaisuudessa olla se maansa [Yhdysvaltain] päämies, joka hyväntahtoisesti velvoittaa myös oman maamme kytkemään itsensä yhä tiiviimmin yhdysvaltalaisiin intresseihin, myös täällä Itämeren rannoilla, Euroopassa ja jäästä vapautuvilla arktisella alueella.”
Paljon puhuva, aiheellinen johtopäätös.
*
Itse aion esittää Nobel-komitealle presidentti Niinistön palkitsemista pyyteettömän rauhantahdon, kansojen välisen liennytyksen ja kansainvälisen poliittisen neuvotteluyhteyden tärkeyttä ja ehdotonta välttämättömyyttä hienolla tavalla korostavasta työstä ja ajattelusta, joka ei ole jäänyt vaille myönteistä ja vaikuttavaa huomiota. Suomen presidentti on tätä nykyä maailman valtiojohtajien keskuudessa johtava sukkuladiplomaatti, jonka ajatuksia ja tavoitteita kuunnellaan kaikkialla maailmassa. Sellaisen työn palkitseminen – vaikkapa lievästi etupainotteisesti – ei olisi historiallinen erhe vaan viisasta kaukonäköisyyttä, joka osaltaan edistäisi näitä korkeita tavoitteita.
*
Olen jokseenkin täsmälleen vastakkaista mieltä arvostamani kirjoittajan Veikko Huuskan kanssa hänen tässä blogissa esittämistään arvioista.
Ei Trump ole mielestäni vakavasti otettavassa mediassa saanut enempää tilaa kuin Biden 20. tammikuuta jälkeen. Ketä kiinnostaa Trumpin golf-tasoitus?
Biden on selkeästi ilmaissut halunsa nostaa Yhdysvallat taas merkittäväksi toimijaksi maailmanpolitiikassa ja parantaa suhteita sen perinteisiin liittolaisiin. Mutta hänen täytyy ensin saada kotimaansa epidemiatilanne korjattua ja elvyttää Yhdysvaltain talous. Rokotuksiin on nyt panostettu ja epidemia näytetään saatavan sen myötä vihdoin hallintaan. Jättimäinen elvytyspaketti toivottavasti tulee vaikuttamaan talouteen Rooseveltin New Dealin tavoin
Trump halusi kuulemma tehdä ”diilejä”, mutta hänen kaveeraamisensa Kim Jong-unin kanssa ja suorastaan narrimainen esiintymisensä neuvotteluissa Putinin kanssa jäävät historiaan esimerkkinä ala-arvoisesta neuvottelutaidosta. Pohjois-Korea ei tinkinyt ydinaseohjelmastaan tippaakaan eikä Putinkaan antanut missään periksi. Trumpin ainoa ulkopoliittinen ”saavutus” oli palestiinalaisten ajaminen entistä ahtaammalle, kun sai muutamat Lähi-Idän valtiot solmimaan diplomaattisuhteet Israeliin. Jos ei alueelle saada rauhaa, jossa myös palestiinalaiset kokevat saavansa jotain, levottomuudet jatkuvat ikuisesti.
Nimenomaan Suomen kannalta olisi tärkeää, että Biden ottaisi Trumpia tiukemman kannan Venäjän toimintaan Ukrainassa., kuten nyt toivottavasti näyttää käyvän. Suomi on etulinjassa, jos Venäjä alkaa kohdistaa lisää aggressioitaan länsinaapureihinsa. Meillähän on ne kuuluisat 1300 kilometriä yhteistä rajaa. Jos Ukraina ei ansaitse tukea, niin miksi sitä pienempi Suomi ansaitsisi hädän hetkellä senkään vertaa?
On luonnollista, että Yhdysvallat pyrkii välttämään omia maajoukkoja laajasti vaativia operaatioita ja käyttää sen sijaan ohjuksia, ilmaiskuja ja droneja. Ei kai Yhdysvaltain presidentin päämääränä voi olla uhrata mahdollisimman paljon oman maansa sotilaita?
Ilmoita asiaton viesti
Hei, Pekka. HS kirjoitti keskiviikkona 27.3.2021;
”Pekka Mykkänen HS
27.3. 16:00
TÄMÄN viikon tiistaina HS.fi-sivustolla julkaistiin uutinen, joka ei erityisemmin kiinnostanut lukijoita, vaikka aihe tuntui tärkeältä. Yhdysvaltain Coloradossa oli tapahtunut kymmenen ihmishenkeä vaatinut joukkoampuminen, ja presidentti otti siihen voimallisesti kantaa.
Jutun otsikossa luki näin: ”Biden vaati rynnäkköaseiden kieltoa – Kivääriyhdistys NRA juhli viime viikolla itselataavien aseiden sallimista Coloradon joukkoampumisen tapahtumakaupungissa”.
Klik… klik… kuukahdus. Se oli niin sanotusti juttu, joka ei lähtenyt lentoon, vaikka se toki joitakin silmäpareja tavoittikin.
Keskiviikkona julkaistiin toinen Yhdysvaltoja käsittelevä juttu, joka oli puolestaan melkoinen hitti. Sen lukijamäärät olivat pian julkaisun jälkeen yli kymmenkertaiset verrattuna edellä mainittuun asejuttuun.”
Klikkaus Pekka Mykkäsen/HS juttuun:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007885961.html
Niin valitettavaa kuin se onkin exä näyttää aikaansaavan enemmän klikkauksia kuin nyxä..
Eli, kuten Pekka Mykkänen/HS kertoo:
”HS ei ole ainoa viestin, jonka lukijoita kiinnostaa enemmän Trump kuin Biden. Sama ilmiö on havaittu jokaisen merkittävän amerikkalaislehden ja tv-kanavan toimituksessa sen jälkeen, kun Trumpin kausi presidenttinä päättyi 20. tammikuuta ja hänen toinen virkarikosoikeudenkäyntinsä saatiin päätökseen helmikuun puolivälissä.
The Washington Post -lehden mukaan sen lukijamäärät verkossa olivat helmikuussa 26 prosenttia vähäisemmät kuin tammikuussa. The New York Timesin lukijamääristä katosi 17 prosenttia.
Vielä hurjempaa yleisökatoa on todistettu CNN-uutiskanavalla. Sen katsojamäärät ovat pudonneet 45 prosentilla muutaman viime viikon aikana. Journalismin Trump Bumpista on tullut Trump Slump, kuhmuran tilalla on kuoppa.
Yltiöliberaali MSNBC on menettänyt katsojistaan 26 prosenttia. Konservatiivinen Fox sen sijaan on päässyt vähemmällä, sillä sen katsojista on kaikonnut kuusi prosenttia. Foxin lukuja saattaa ainakin osittain selittää se, että kanava on Bidenin suhteen vastakkainasettelevassa asemassa. …”
Siis tämähän, vaikka koskeekin arvostettujakin kanavia, on tietysti täysin epätieteellinen seurantaselvitys (ei -tutkimus), mutta jotain liittymäkohtia tuolla henkilövaihdoksellakin asiaan lienee? Se kun on kuitenkin näkyvin muuttuja aikajanalla 20.1.2021 jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
On kai aika luonnollista, että esim. loppiaisen dramaattiset tapahtumat saivat suuressa yleisössä aikaan enemmän kiinnostusta uutisiin kuin jotkin poliittiset linjanvedot, ei se kerro siitä ”palstatilasta” jonka asialliset tiedotusvälineet ovat antaneet Bidenille ja hänen hallinnolleen. Eikä se kerro mitään siitä, etteikö Bidenin hallinnon linjanvedoilla olisi merkitystä.
Suuren yleisön kiinnostuksen kohteet nyt ovat mitä ovat, niiden perusteella jonkun big brother-talon tapahtumat olisivat merkittävämpiä kuin se mitä eduskuntatalossa tapahtuu, noin hiukan kärjistäen.
Ilmoita asiaton viesti
Trump-fanien surutyö on vielä pahasti kesken, kuten päivittäin huomaamme. Onneksi Putin on ihan tuossa lähellä.
ps. Kiteytys ei ole paras ominaisuutesi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole.
Tunnistan.
Ilmoita asiaton viesti
Se, millä tavoin USA onnistuisi saavuttamaan sen valta-aseman mikä sillä oli, varsinkin sen jälkeen kun NL sortui on hyvä kysymys.
Taloudessa se tuskin enää on mahdollista. Varsinkaan jos Biden antaa Kiinalle myöten ja sallii Kiinan jatkaa kopiointia, orjatyövoiman käyttöä ja kehitysmaissa laajentumistaan.
Millä tavoin Biden pystyisi estämään tämän? Siihen en näe mitään muuta keinoa, sotilaallisen lisäksi kuin kauppasodan joka perustuisi raaka-aineiden saatavuuden estämiseen kiinalaisilta. Kuinka se onnistuisi? Tuskin rauhanomaisesti.
Sotilaallisesti yritykset estää Kiinan nousu valta-asemaan ovat vähän samat kuin aikanaan olisi ollut Neuvostoliiton yritys ohi USA:n maailman valtiaaksi. Ja se tarkoittaisi itsemurhaa, koko planeetalle sadoiksi vuosiksi.
Jäljelle jää siis ainoaksi se että pyritään elämään sovussa koko pallon väestö keskenään. Ratkotaan ja pidetään paikalliset konfliktit paikallisina. Tämä edellyttää myös nk. kehitysmaiden elintason nostamista hyväksyttävälle tasolle. Ja siinä riittää tekemistä ihan kaikille. Tähän ei kuitenkaan koskaan löydy mistään niin paljoa rahaa että se onnistuisi rahaa jakamalla. Nämä ihmiset on saatava itse auttamaan itseään. Se on tehokkain keino. Itse tehdylle, olipa se mitä tahansa, annetaan aina aivan erilainen arvo kuin sille mikä on saatu vastikkeetta.
Ilmoita asiaton viesti
”Jäljelle jää siis ainoaksi se että pyritään elämään sovussa koko pallon väestö keskenään. Ratkotaan ja pidetään paikalliset konfliktit paikallisina. Tämä edellyttää myös nk. kehitysmaiden elintason nostamista hyväksyttävälle tasolle. Ja siinä riittää tekemistä ihan kaikille. Tähän ei kuitenkaan koskaan löydy mistään niin paljoa rahaa että se onnistuisi rahaa jakamalla. Nämä ihmiset on saatava itse auttamaan itseään.”
Yhdyn noihin ajatuksiin, samoin kuin niitä edeltäneeseen ajatusketjuun.
Minun näkemykseni – joka kaiketi on näitä blogeja lukeneille tullut selväksi – että Kiinan nousu Maailman sekä talouden että politiikan mahdiksi ei ole estettävissä. Joten mitä tehdä?
Minun näkemykseni Lännen ja yleensä yhteisiä nimittäjiä omaavien klassis-kristillisen kulttuuriperinnön omaavien maiden tulee ryhdistäytyä ja pyrkiä mahdollisimman tiiviinä kollektiivina yhteistyöhön Kiinan kanssa. Mutta ei tietenkään alistuneena ja alistettuna, vaan vahvana taloudellis-poliittisena rintamana (kutsutaan sitä sitten vaikkapa Bidenin hahmottelemaksi ”Demokraattisten voimien yhteisöksi”): kysymys on miten tällainen edes suhteellisen yhtenäinen Demokraattinen rintama luodaan?
Ei ainakaan siten, kuin nyt näytti käyneen ilmastokokouksen kanssa: valtioita jaetaan ennalta lampaisiin ja ”vuohiin”!
Eikä kai sitenkään, että Yhdysvallat pingottaa jousta milloin Kiinan, milloin Venäjän, milloin Euroopan kanssa.
Mitä tulee kehitysmaihin ja niiden taloudellis-sivistyksellisen kehityksen tukemiseen, niin Kiina on jo siellä!
Mitä tekee Eurooppa?
Urpilaisesta ei vähiin aikoihin ole kuulunut mitään.
Alkuaskeleet viittasivat siihen, että lisää tukirahoitusta ja rahansiirtoja.
Kiina tekee sen toisin (ei välttämättä parhaalla tavalla, osin sen otteissa näkyy ekspansiivisen kolonialismin kynnet, mutta investoi ja luo työtä kuitenkin. + Nyt jakaa rokotteita.
Miksi EU on kokolailla kädetön rokotteiden suhteen? Globaalisti ajatellen on aivan ensiarvoista, että koko maailman rokotusohjelma luodaan; onko se työn alla Brysselissä? Nythän siellä pikemminkin ollaan tukkanuottasilla.)
Ilmoita asiaton viesti
Niin, EU on vanhan hyvän sosialistisen opin mukaan rahanjakoautomaatti jossa uskotaan että antamalla rahaa saadaan ”kavereita” ja kuuliaisia tukijoita.
Kiina toimii toisin, tosin itsekkäistä syistä, mutta kuitenkin. Se rakentaa infraa ja investoi teollisuuteen. Näin se takaa itselleen kauppakumppaneita ja raaka-aineita joista se on riippuvainen.
Samalla se kasvattaa asiakaskuntaansa. Asiakaskuntaa jota sen kasvava teollisuus tarvitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Kun ”rahalla ystävyyttä” -setä supistaa ränniä tai vaatii demokratiavajeen kuromista umpeen, karisee ns. ystävyys.
Mutta kun investoit rautatien, higwayn ja perustuotannon tuotantoketjun ja teollisuuslinjan, puhumattakaan hitec-panostuksista, niihin liittyvästä henkilöstön koulutuksesta ja elintason noususta: ne ovat panostuksia ja tuloksia, jotka eivät katoa tuhkana tuuleen. Ne ovat ja pysyvät: Kiina pysyy ja siihen tukeudutaan elementaarista tietä ja raalisen tuotannollisen toiminnan ketjujen kautta!
Ilmoita asiaton viesti
Pentagon oli selvästikin Trumpin aikana nurkkaan ahdistettu, joskaan se ei silloinkaan osaansa sataprosenttisesti tyytynyt.
Biden ei liene presidenttinä skarpeimmasta päästä, mutta ainakin hän kuuntelee (tai tottelee) Pentagonia.
Itse asiassa olen tyytyväinen siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Minua häiritsee näissä maailman valtapolitiikkaspekuloinneissa se, että yksi potentiaalinen mahtitekijä eli islamilaiset valtiot unohdetaan täysin. Toistaiseksi ne ovat onneksi aika takapajuinen ja hajanainen jopa riitelevä joukko mutta, jos ne yhdistävät voimansa ja lähtevät levittämään islamia, niin olemme todella suurissa vaikeuksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon voisi vastata Stalinin kysymyksellä: ”Montako divisioonaa on Paavilla?”
Ilmoita asiaton viesti
Asiahan on juuri niin että islamistit levittävät parhaansa mukaan islamia.
Kun se ei asein käy, he tekevät sen ”viekkaudella”.
Kuinka muutoin selittyy se että heitä muuttaa maailman jokaiseen pikkukylään, paikkoihin ja alueille joissa ei ole mitään toimeentulomahdollisuuksia?
Joka kylään pitää saada moskeija ja islamilainen seurakunta tulokkaista.
Jos itse lähtisin etsimään parempaa elämää, hakeutuisin paikkaan jossa on toimeentulomahdollisuudet ja siedettävät elinolosuhteet. En mihinkään Pohjan perille pakkasen ja lumen keskelle.
Ilmoita asiaton viesti
Olen seurannut suurella mielenkiinnolla sitä, miten Ylen ja MTV:n Yhdysvalloissa toimivien toimittajien uutisoinnit ovat muuttuneet Joe Bidenin presidenttikauden aikana verrattuna Donald Trumpin aikaan. Ero on kuin yöllä ja päivällä.
Niin Ylen kuin MTV:n toimittajat uutisoivat Trumpista neljän vuoden ajan lähes päivittäin ja juuri mitään positiivista he eivät Trumpin toimista löytäneet.
Vieläkin he uutisoivat Trumpista vaikka presidenttinä toimii ”suosikki” Biden.
Bidenin aikaansaannoksista varsinkin Ylen toimittaja on ollut varsin hiljaa. Kuvastaako hiljaisuus sitä, että Biden ei ole vastannut toimittajan odotuksia vai jostain muusta.
Sitä voi itse kukin miettiä.
Olisi kuitenkin tasapuolisuuden kannalta hyvä, että toimittajat uutisoisivat myöskin presidentti Bidenin presidenttikaudesta niin positiivisista kuin negatiivista asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin sitä henkiseksi krapulaksi.
Ymmärtävät jo mutta eivät halua vielä uskoa että tuli toimittua todella typerästi.
Ilmoita asiaton viesti
Kokemukseni mukaan viinan aiheuttamasta krapulasta tokenee onneksi melko nopeasti, mutta henkisestä krapulasta toipuminen saattaa kestää kuukausia ellei vuosia. Näin ollen voi käydä niin ettei Ylen toimittaja ( Hentunen ) toivu siitä ennen seuraavia USA:n presidentinvaaleja tai palaa Suomeen jo tulevan vuoden aikana.
Ilmoita asiaton viesti