Auchwitz vapautui 27.1.1945 – Venäjä viettää voiton 75-vuotisjuhlia näkyvästi

Auchwitz vapautettiin 27.1.1945 – Venäjä viettää voiton 75-juhlavuotta monin tavoin
*
Presidentti Putin kehittelee edelleen suhteita Israeliin Auchwitzin muiston yhteydessä
*
Moskovassa, Seremetjovin lentokentällä pidätettiin viime huhtikuussa Yhdysvaltain ja Israelin kaksoiskansalaisuuden omaava reppureissaaja Naama Issachar, 26, sen jälkeen kun hän vaihtolennollaan Intiasta matkalla kotiin Israeliin oli jäänyt kenttävalvonnassa kiinni matkalaukussa olleesta muutaman gramman kannabisannoksen hallussapidosta. Issachar pidätettiin ja tuomittiin lokakuussa 7½ vuoden vankeuteen huumausaineiden salakuljetuksesta. Tapaukseta kertoi Fox Newsille hänen sisarensa Liad Gold. Issach ilmoitti ettei hänelle annettu tulkkia tai lakimiestä pidättämisen jälkeen Moskovan lentokentällä.

Presidentti Putinin torstaina 23. tammikuuta toteutuneen Israelin-vierailun alla pääministeri Netanjahu vetosi asiassa Putiniin, todeten, että ”Mielestäni rangaistus on linjassa rikokseen. Mielestäni se on äärimmäinen ja epäinhimillinen ja maksanut enemmän kuin hinta tekemästään virheestä”. Presidentti Putinin pelikirjaan tämän suuntainen ote sopi, ja hän lupautui tapaamaan Naama Issachin äidin Yaffa Issacharin Jerusalemissa.
Tapaamisessa kärsivä äiti Yaffa Issachar lausui kameroiden edessä: ”Minua liikuttaa se, että halusitte tavata minut, ja että olitte valmis antamaan aikaanne minulle. Olen hyvin hermostunut. Olen vakuuttunut siitä, että olette Israelin ja pääministeri Netanyahun ystävä.” Kättelystä syntyi oivia kuvia, jotka pikaisesti pantiin jakeluun.
”Haluaisin kertoa, että tyttöni on niin vilkas; hänellä on valo hänen silmissään. Hän lensi Israeliin perustamaan perheen.
Pyydän teitä, arvoisa presidentti, tuomaan hänet kotiin. Kaipaan häntä kovin ja haluan halata häntä.
Yhdeksän kuukauden ajan, jonka vietin Moskovan juutalaisyhteisössä, tajusin, kuinka hyvin he ajattelivat teitä suurella kunnioituksella. Siellä ei ole antisemitismiä tai muukalaisvihaa. Tajusin, että näin on ponnistelujenne ansiosta. Siksi teitä kunnioitetaan niin paljon. Kiitän teitä paljon.
Olen tavallinen henkilö, joka tapaa kanssanne pääministerin residenssissä. Pyydän teitä vielä kerran armahtamaan hänet ja lähettämään hänet kotiin, takaisin minulle, koska hän on minun elämäni. Minulla on kaksi tytärtä, ja he ovat minun maailmani.”
Venäjän presidentti vastasi: Ymmärrän. Rouva Moskalkova, joka työskentelee Venäjällä ihmisoikeuksien parissa vierailee täällä tänään. Hän on siis täällä tänään. Keskustelemme tästä heti.
Hän ei siis luvannut mitään, mutta herätti toiveita.
Sekä presidentti että vieressä myhäillyt Netanjahu saivat tarkoitettua myötäistä?
*
Netanjahu
Vladimir Putin tapasi Venäjällä tuomitun Israelin kansalaisen Naama Issacharin äidin Jaffa Issacharin, sekä Jerusalemin ja koko Palestiinan Pyhän kaupungin patriarkan Theophilos III: n.
Pääministeri Benjamin Netanyahu oli myös läsnä pääministerin virka-asunnossa järjestetyssä tapaamisessa.
http://en.kremlin.ru/events/president/news/62639
*
Lisäksi Putin tapasi Jerusalemin vierailunsa aikana Israelin presidentin Reuven Rivlin.
Rivlin totesi että on suuri kunnia tavata eräs maailman johtavista valtionpäämiehistä, sekä tietysti ulkoministeri, joka kuuluu maailman vaikutusvaltasimpien joukkoon.
Hän totesi vielä: ”Olemme erittäin liikuttuneita tänään tästä merkittävästä päivämäärästä – Auschwitzin kuolemanleirin vapauttamisen 75-vuosipäivästä.
Tietenkin kansainvälisellä areenalla on päästy yksimielisyyteen siitä, että antisemitismiä, muukalaisvihaa ja fasismia ei voida hyväksyä.
Ja tietysti te, maailman kansakuntien perheen edustajana, yhdessä tiedämme mistä antisemitismi tulee. Emme kuitenkaan tiedä, mihin se loppuu. Siksi on luonnollisesti tärkeää, että torjumme sitä yhdessä.
Ja tietysti on mahdotonta käydä tätä sotaa ilman, että Venäjä osallistuu siihen aktiivisesti.”
http://en.kremlin.ru/events/president/news/62640
*
Presidentti Putin myönsi postuumisti Rohkeuden kunniamerkin (Orden Muzhestva – urheudesta tilanteessa, jossa oma hengenmeno uhattuna) Leon Feldhendlerin sukulaiselle,
Nitza Shachamille. Hän on Sobiborin kuoleman leirin kapinan sankarin Leon Feldhendlerin veljentytär.
Vuonna 1910 Puolassa Turobinissa syntynyt Leon Feldhendler lähetettiin syksyllä 1942 Sobiborin keskitysleirille, missä hän johti maanalaista ryhmää. Neuvostoliiton sotavankien saapumisen jälkeen syyskuussa 1943 hän ryhtyi neuvostoliittolaisen upseerin Alexander Pecherskyn kanssa järjestämään ainoaa onnistuneen vankikapinaa natsileirillä. Puna-armeijan vapautettua Itä-Puolan, Feldhendler muutti Lubliniin. Huhtikuussa 1945 hänet tapettiin vielä epäselvissä olosuhteissa.
http://en.kremlin.ru/events/president/news/62645
Lue lisää Leon Feldhendleristä; Wikipedia.en: https://en.wikipedia.org/wiki/Leon_Feldhendler & https://peoplepill.com/people/leon-feldhendler/
*
Rohkeuden kunniamerkin myöntäminen puolalaiselle Leon Feldhandlerille (postumous) noteerattiin myös Puolan presidentin kotisivuilla:
https://www.prezydent.pl/aktualnosci/ordery-i-odznaczenia/art,321,order-odrodzenia-polski-dla-leona-felhendlera.html
*
Vielä ei presidentti Putinin torstai päättynyt. Hän osallistui Holokaustin muistaminen -tapahtumaan: Antisemitismin torjuntafoorumi.
Tämä muistotapahtuma pidettiin Yad Vashemin muistokompleksissa järjestetyssä kansainvälisessä foorumissa, Muistamme holokaustia: torjukaamme antisemitismia. (Remembering the Holocaust: Fighting Antisemitis )
http://en.kremlin.ru/events/president/news/62646
Yad Vashem (hepr. ‏יד ושם‎) on Israelin virallinen muistopaikka holokaustin juutalaisille uhreille. Se perustettiin vuonna 1953, ja se sijaitsee Jerusalemissa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yad_Vashem & https://www.yadvashem.org/ 
*
Tapaaminen Palestiinan presidentin Mahmoud Abbasin kanssa täydensi työntäyteisen torstain ohjelman, ja loi symmetriaa.

Vladimir Putin ja Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas kävivät keskusteluja Betlehemissä 23.1.2020.
Abbas totesi mm.: ”Allahin, armollisen ja myötätuntoisen nimissä haluaisin toivottaa tervetulleeksi arvostetun Vladimir Putinin, Venäjän federaation presidentin, henkilökohtaisen ystäväni ja kaikkien palestiinalaisten ystävän, jotka eivät missaa tilaisuutta kiinnittää Kansainvälisen yhteisön huomiota kannattaa Palestiinan kysymystä tai antaa meille kattavaa apua. Olemme tottuneet tähän.”
Betlehemissä ei puhuttu Auzchwitchista, mutta Abbas ennakoi jo toukokuuta:
”Arvoisa presidentti, sallikaa meidän toivottaa teidät jälleen kerran tervetulleeksi Palestiinan valtioon. Toivon, että saan tilaisuuden onnitella teitä henkilökohtaisesti voitostanne natsismista Moskovassa toukokuussa.”
http://en.kremlin.ru/events/president/news/62650
*
Huomenna
maanantaina 27. päivä tammikuuta 2020 tulee kuluneeksi 75 vuotta Auschwitz´in vankileirikompleksin vapauttamisesta.
Samalla kun muistan juuri tuota tapahtumaa, haluan muistaa myöskin demokratian nimeen taistellutta amerikansuomalaista nyt jo edesmennyttä tuttavaani, jonka muistokirjoituksen sain laatia kymmenkunta vuotta sitten. I remember.
*

ps

Tänään iltapäivällä Jerusalem Post kirjoitti:

https://www.jpost.com/Breaking-News/Yaffa-Issachar-takes-off-for-Russia-Hope-to-return-with-Naama-615379 

Yaffa Issachar takes off for Russia: ”Hope to return with Naama”.

Naama was supposed to be transferred to a different prison in the past few days, but this did not happen..

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu