Deutsche Bank varoittaa: Nykyinen sykli etenee niin nopeasti, että korjausliike voi olla raju

Deutsche Bank varoittaa: Nykyinen sykli etenee niin nopeasti, että korjausliike voi olla raju… taitaa mennä taju?

Me elämme kroonisen markkinahäiriön keskellä. Rahan hinta on alamaissa, edelleenkin, vaikka vuosikausien ajan keskuspankit ovat syytäneet synteettistä rahaa markkinaan aivan käsittämättömiä summia, käytännössä ilman rajaa ja ilman valtuutusta. Keskuspankit ovat näennäisesti itsenäisiä ja poliittisen ohjailun ulkopuolella, mutta kuten nähty on, ne tekevät taasen sen, mitä poliitikot niiltä edellyttävät.

Rahan hinnan luonnollinen sidos riskitasoon nähden on jo aikaa sitten katkennut ja määrätietoisella bail out -politiikalla suorastaan tapettu.

Reaalitalouden hintakehityksen suhde markkinoilla olevaan vapaaseen finanssisummaan nähden on katkennut tai ainakin venynyt käsittämättömiin venytyksiin. Jotkin nautinteet ovat kylläkin kallistuneet, ehkä näyttävimpänä sektorina asuntojen hinnat: ne ovat jo moniaalla karanneet normaalin kansalaisen ulottumattomiin, myöskin aivan kaikkein kiihkeimmin hinnoiteltujen keskusta-alueiden ulkopuolella. Nythän olemme vasta nähneet asuntomarkkinan hintakehityksen alkusoiton: kansalaisten velkareppu pullottaa jo pelottavasti, vain äärimmäisen poikkeuksellinen inflaationiukkuus ja sen peilikuvana reaalitalouden epänormaali mataminen monetaarisessa avaruudessa lilluvaan finanssimammuttiin nähden on pelastanut ihmiset tähän saakka. Mutta miten sitten käy, kun korkojen jossain vaiheessa tapahtuva velan hinnannousu pamahtaa päälle. Joku ekonomisti voi tähän todeta rauhoittavasti, että nou hätä, silloinhan myöskin inflaatio laukkaa jo täyttä ja sen seurauksena on ”väistämätön palkkatason” nousu.

Tämä optimistinen visio kätkee itseensä huolimattomuusvirheen: mistä sitä palkkalöysää löytyy, kun samalla tietysti iskee levottoman markkinan aiheuttama kollektiivinen epävarmuus, joka tyrehdyttää ostokysynnän. Ostovoimaa voi vielä hetken olla, mutta ostohalu lukkiutuu kuin narusta vetäen. Teoreettisesti ”väistämätön” ostopaniikki toimiikin käänteisesti. Normaalisti hintojen noustessa kiirehditään ostamaan jotain hyvettä, jotta saadaan se omaksi halvemmalla, ennen kuin hinta huomenna nousee, ja ylihuomenna.

Uudessa epänormaalissa tilassa, josta ei koskaan voi oikeasti tulla normaalitila, vaan joka aina ja väistämättä purkautuu jollain tavoin, ja tässä tapauksessa mitä ilmeisimmin purskahduksenomaisesti. Siis hallitsemattomasti, yllättävästi ja pelottavasti – ja tuhoisin seurauksin.

*

Uudessa käsillä olevassa häiriötilanteessa entiset opit ja entiset rohdot eivät välttämättä toimi.

Kyseessä on uusi ennenkokematon tauti, eikä sen diagnoosista ole tietoa, voimme vain arvailla. Mutta ennen kaikkea olemme neuvottomia tässä ongelmakentässä: miten tätä tautia tulisi hillitä, se kun näyttää mahdottomalta.

Jos vedät jarrusta, vapisutat koko globaalia lastia. Jos kiihdytät yhä vain lisää ja yhä vain edelleen, vain pahennat tautia.

Vakavasti näyttääkin siltä, että tauti on pysyvä ja parantumaton. Vain puhdistava ”oksennus” voi parantaa. Se ylimääräinen roska, mitä finannssin nielusta on työnnetty sisään, ei sieltä poistu muuten kuin ruohoa syöneen koiran mahanpurut: oksentamalla. Siis ikävän kautta. Samalla koiran vatsalaukku saattaa tyhjentyä ja saada aikaan suoranaisen parantavan efektin, mutta finanssimarkkina ei ole mahanpuruista kärsivä koira, vaan jättiläinen, taloustehdas, jossa on mukana melkein 8 miljardia komponenttia, elävää ihmistä, ja sellaisen sisteman häiriöt ovat aina vaikeita ja hallitsemattomia.

*

Tänään, vain 1 päivää WTC-kaksoistornien 20-vuotismuistopäivän jälkeen saatamme saada uuden ”sukupolvikokemuksen”.

Uusi Suomi uutisoi sunnuntairauhaamme häiritsevästi:

Eurooppalaiselta jättipankilta vakava varoitus: ”Nykyinen sykli etenee hyvin nopeasti””. – US/Eero Roslander, 12.9.2021:

”Deutsche Bankin päästrategin mukaan kovan korjausliikkeen riski kasvaa, kun äärimmäisiksi venyneet arvostukset jatkavat venymistään.

Osakemarkkinat ovat nousseet koronapandemian alun aiheuttaman pudotuksen jälkeen huimaa vauhtia. Markkinoiden arvostukset ovat historiallisesti arvioituna äärimmäisiä melkein kaikilla mittareilla.”

”Nykyinen sykli etenee hyvin nopeasti, joten riski, että korjausliike on kova, kasvaa”, kirjoitti Deutsche Bankin päästrategi Binky Chadha torstaina.”

Lue Roslanderin artikkeli kokonaisuudessaan täältä: Eurooppalaiselta jättipankilta vakava varoitus: ”Nykyinen sykli etenee hyvin nopeasti” (msn.com)

*

DB:n vaikeudet ovat yleisesti tunnetut, Euroopan talousmahdin porsaanpunaisen pinnan alla kupli ja natisee.

Saksa elää jo täysillä ”Leben ohne Merkel“ -traumaa. [Elämä ilman Merkeliä > Merkelitön aika]

Liittokansleri Merkelin neljännen kauden loppu tulee näköjään olemaan juuri sellainen, jollaiseksi ennustin sen 4 vuotta sitten, kun hän lähti vielä neljännelle virkakaudelleen. Mitään ei tämä kausi n:o IV ratkaissut, vaan synnytti uusia entistä vaikeampia asetelmia. Merkeliltä ei ole nähty minkäänlaisia avaimia niiden ratkomiseksi. Hän jättää Saksan perin pulmalliseen tilaan. Kansallinen ja poliittinen liikkumavara on likistetty lähes olemattomiin. Talous ei ole niin kaunis ja hyvä kuin miltä vielä näyttää. Paljon miinoja on siroteltu maastoon.

Mutta eniten niitä roikkuu ilmassa, siis luottamusilmastossa, jossa arvaamattoman pienet ja sattumanvaraiset vikaliikkeet voivat laukaista ketjureaktion, joka syö toleranssit ja syöksee koko maanosan avoimeen umpikujaan. Nythän me olemme vain sumuntäyteisessä umpikujassa, jossa on helppo tanssia, koska sumu.

*

Suomi ottaa ainakin 7 miljardia velkaa ensi vuonna kun BKT 2022 pitäisi olettaman mukaan olla vähintään +3,5 %. Aivan käsittämätöntä.

Koko 2000-luvulla ei tällaista kasvupyrähdystä ole nähty.

Mutta Marinin hallitus ei ole ainoa, joka ei omassa makuuvaunussaan uinuessaan pysty lukemaan oikein tilannetta: olemmeko vielä alamäessä, vai kohooko keula jo? Mikä suhdannekäyrän kulma menossa? Ja mitä sitten. Velkaahan ”aina saa”, paitsi että ei. Silloin kun kaikki ryntäävät velkakaukalolle, sinne syntyy jono. Silloin hintelät jäävät jalkoihin.

Deutsche Bankin päästrategi – hänen täytyy olla jo aika tuskassa – lausuu avoimesti totuuden:

”Nykyinen sykli etenee hyvin nopeasti, joten riski, että korjausliike on kova, kasvaa”.  Niinpä ”DB varoittaa kovan korjausliikkeen, eli kurssien putoamisen, nousseesta riskistä”.

Selvää on, että kun pelätään, että ylikorkea lasti alkaa purkautua altaan, jos markkinoiden aikaansaama ”kohonnut riski” alkaa purkautua. Pitäisi pystyä ajamaan hiljaa ja tasaisella, mutta kun aika ja markkina on turbulentti, ei se onnistu. Eikä vapaata markkinaa ”ajeta”. Se on itseohjautuvat systeemi. Sillä on omat algoritmit ja logiikat. Tesla ennen Teslaa. Mutta kun ei ajeta asfaltilla vaan seikkailuradalla, jossa on ylläreitä, ja kun yhtä väistää, törmää toiseen.

Miten sitten tällaisessa kaleidoskooppisessa markkinassa voidaan ”torjua” tai ”ohjata”? No, ei mitenkään. Melkein kaikki instrumentit ovat jo käytössä, ja sitten on ne, jotka on pantu pannaan ja telkien taakse, mahdottomat.

Ei taida auttaa muu kuin sulkea silmät ja panna kädet ristiin?

 

+14
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu