Duginin mukaan: Ukraina ei ole sota, vaan osa maailmojen välistä hegemoniasotaa

Viestinnässä on merkitystä ainakin kolmella seikalla:
Mitä sanotaan?
Kuka sanoo? ja
Milloin on sanottu?

Ukrainan tuhoamissodan alkupäivänä 24.2.2022 presidentti Putinin hovifilosofiksi väitetty Alexandr Dugin kirjoitti verkkopäivityksessään:

”Tämä ei ole sota Ukrainan kanssa. Tämä on konfrontaatio [yhteenotto; vastakkainasettelu] planetaarisena ilmiönä ymmärretyn globalismin kanssa [..] Venäjä on suljettu pois globaalistisista verkostoista. Sillä ei ole enää vaihtoehtoa: joko se rakentaa oman maailmansa tai katoaa. [..] Kuten aina, aloitamme kaikkein vaikeimmat ja vaarallisimmat prosessit. Olemme nyt luomassa lähtökohtaa todelliselle moninapaisuudelle.”

*

Edellä esitetyssä viestissä on tiedossa kaikki viestin olennaiset elementit. Silti sen sanoma aukeaa vain pätkittäin ja aikalukon takaa.

Ennen viestin sisällön täydellisempää aukeamista mietittäväksemme jää muun muassa se, onko Duginin täsmäpäivitetyssä viestissä missä määrin hänen omaa luovaa panostaan, ja missä määrin sellaista, jolla olisi yleisempää merkitystä.

Onko todella niin, kuten jostain tulokulmasta katsoen näyttäisi mahdolliselta, hän olisi välittömästi vallan linnakkeessa, in the inner circle, päässyt esittämään hazardimaiset amok-aatteensa, vai onko hän vain jostain ulompaa järkeillyt omat loitsunsa? Kenpä tietäisi, kenpä tietäisi..

Ensimanitussa tapauksessa hänen muutaman päivityksensä tunteminen ja niistä tihkuvan morbidin myrkyn tunnistaminen voisi olla paikallaan. Jotain kalman kylmää yhtäläisyyttä on nyt nähtävissä tekojen, sanojen ja julistetun historiafilosofian välillä. Nyt on juhannushelle, mutta sisällä käy kylmänliikkeet.

*

Turvallisuuspolitiikan nimen voisi näissä oloissa muuttaa turvattomuuspolitiikaksi, koska sekoittavan voiman haltuunsa ottama estoton aloitteellisuus pakottaa kaikki muut vain reagoimaan, ja tekemään senkin paitsi viiveellä ja konsensuksessa, vain rajoitetussa määrin. Määritelmällisesti sota on väkivallan käyttöä, jolla ei ole mitään rajaa.  Nyt ”globalistinen verkosto” eli ns. Länsi, on pakotettu käymään sotaa kuin vain miekkailisi vasemmalla kädellä.

Rationaalinen ja harkitseva politiikka on aseeton nyt: kaikki valtit ovat kasinonvaltaajan hallussa. Ukraina ei tule jäämään ainoaksi tällaisen strategian ilmentymäksi: miksi tällainen politicwar, joka panee isotkin valtiot juoksemaan ja tärisemään, ei saisi jatkoa.

Putinin tähänastinen on ollut koeponnistusta, jolla se on lyönyt löylyä löylykilpailussa aina isommalla kauhalla ja tarkkaillut, missä lämmössä seuraava lannistunut vastustaja kipaisee lauteilta pihalle.

+8
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu