Eduskuntavaalit Pirkanmaalla 2023: tulosennuste
Eduskuntavaalit Pirkanmaalla 2023: tulosennuste
Motto: Kohta taas vietetään vaaleja.
Mattinykäsmäisesti todettavissa:
”Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa.”
*
Aamulehti teetti puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta Pirkanmaalla. Kysely tehtiin 3.3. – 7.3.2023 ja se kohdistui yli tuhanteen henkilöön. Kohdehenkilöinä olivat 18 – 79 -vuotiaat Pirkanmaan vaalipiirissä. Tiedustelun suoritti Taloustutkimuksen internet-paneeli ja sen tilastollinen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Koska kysely tässä muodossaan lienee viimeinen ennen kymmenen päivän päästä eli 22.3. käynnistyvää ennakkoäänestystä, on syytä ottaa tarkasteluun Eduskuntavaalien 2023 tulos Pirkanmaalla.
Suomen vaalijärjestelmä on hybridi, jossa äänestäjä äänestää (jos äänestää) samaan aikaan puoluetta ja ehdokasta. Vaaleissa lasketaan puolueiden saamia äänimääriä ja ehdokkaiden henkilökohtaisia ääniä. Puhutaan paljon prosenteista ja siirtymistä. Lopulta kaikki kuitenkin ”tislautuu” yhteen ainoaan lukuun: siihen montako ehdokasta kustakin puolueesta ja ehdokasryhmästä tulee astelemaan Eduskuntatalon korkeat portaat uuden eduskunnan kokoontuessa. Siksi tässä keskitytään vain AL/Taloustutkimuksen kyselyn antamaan näkemykseen poliittisten ryhmien voimasuhteista.
Lue tästä AL:n gallup-raportti: Aamulehden kannatusmittaus: kokoomus kaukana sdp:n takana Pirkanmaalla – Pirkanmaa – Aamulehti
*
Vuoden 2019 Eduskuntavaalit
Viime eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten puolueiden voimasuhteet muodostuivat seuraaviksi:
SDP 5 edustajaa;
Kok 4 edustajaa;
PS 4 edustajaa;
Kesk. 2 edustajaa;
Vihr. 2 edustajaa;
Vas. 1 edustaja;
KD 1 edustaja;
YHTEENSÄ 19 EDUSTAJAA.
Linkki: Yle – Tulospalvelu – Pirkanmaan vaalipiiri – Eduskuntavaalit 2019 – Yle.fi
*
Vuoden 2023 Eduskuntavaalit
AL/Taloustutkimuksen tuoreen gallupin mukaan Pirkanmaan poliittisten ryhmien voimasuhteet pysyvät olennaisilta osiltaan ennallaan. Tilanne on vaalikauden myllerryksiin ja turbulenssiin nähden stabiili. Ainoat muutokset ovat nämä:
Keskusta menettää Pirkanmaalla toisen paikkansa ja se siirtyy Perussuomalaisille, joka nousee edustajamäärissä Sosialidemokraattien rinnalle viidellä edustajallaan (4 > 5 edustajaan).
Toinen muutos on väestön kaupungistumiseen liittyvä: Pirkanmaan edustajakiintiö nousee näissä vaaleissa 19:sta kahteenkymmeneen (20) edustajaan.
Pirkanmaan vaalipiirin lisäpaikan ottaa Vasemmistoliitto, joka palaa 2:n edustajan tasolle.
Niin sanotun punavihreän -ryhmittymän sisällä tässä toteutuu viimeisimpien galluppien kertoma yleisvaltakunnallinen suuntaus: Vihreät menettävät kannattajia sekä sos.demille että vasemmistoliitolle.
Kaikkien muiden puolueiden ja ryhmien edustajamäärät pysyvät ennallaan. Eli gallupin mukaan Pirkanmaan tulos tulee olemaan:
SDP 5 edustajaa;
PS 5 edustajaa;
Kok 4 edustajaa;
Vihr 2 edustajaa;
Vas 2 edustajaa;
Kesk 1 edustaja;
KD 1 edustaja;
YHTEENSÄ 20 EDUSTAJAA
*
Marginaalit
Tässä mainitun AL/Taloustutkimus -gallupin mukaan laskettuina Pirkanmaan vaalipiirin ”rannalle” jääneet ehdokkaat, siis ensimmäiset ”putoajat”, jakautuvat vertauslukuineen seuraavasti:
1.Putoaja: SDP 6:s edustaja vertausluvulla 3,9166
2.Putoaja: Keskustan toinen edustaja vl. 3,75
3.Putoaja: Kokoomus 5:s vl. 3,56
4.Putoaja: Perussuomalaiset 6:s vl. 3,40
5.Putoaja: Vihreiden kolmas edustaja 3,233
6.Putoaja: Vasemmistoliitto 3,12
Miten näitä numeroita on luettava?
Kannattaa lukea varauksellisesti. Mutkia hieman oikoen voisi kuitenkin todeta, että SDP on lähinnä saamassa yhden lisäpaikan, joka merkitsisi sille nousua 6:een edustajaan. Kakkosena tässä ”sisäänjonotuksessa” olisi Keskusta, joka tämän option lauetessa (siis gallupiin nähden riittävästi saaduilla lisä-äänillä säilyttäisi sen toisen edustajapaikkansa, jonka se on menettämässä. Poliittisia siirtymiä tunnustellen se gallupin toteutuessa Keskustan toinen paikka menisi PS:lle.
Lopuksi katsomme vielä, mitkä puolueet olisivat galluppien toteutuessa saamassa Pirkanmaan viimeiset edustajapaikat:
Pirkanmaan 20:nnen paikan olisi saamassa PS vertausluvulla 4,08
Pirkanmaan 19:nnen paikan olisi saamassa Kokoomus vertausluvulla 4,45
Pirkanmaan 18:nnen paikan olisi saamassa SDP vertausluvulla 4,70
Mitä tästä listasta olisi ajateltava?
Ensinnäkin: Pitkäaikainen gallup-kärki Kokoomus olisi ”vaarassa menettää” neljännen (4.) paikkansa! Voiko tämä pitää kutinsa. Kyllä vain, marginaalit ovat varsin pienet. Paljonko joku saa ”lisä-ääniä”? Keneltä ne siirtyvät? Vai tulevatko ne ”katsomon puolelta” ns. nukkuvien loputtomista massoista? Tällaiset siirtymät vaikuttavat tietysti ennen kaikkea niiden asemaan, joita se koskee. Mutta jokainen siirtymä vaikuttaa myös kokonaisuuteen – ja kokonaisuus ratkaisee.
Toisaalta: Perussuomalaisten viides paikka ei ole ”kirkossa kuulutettu”, vaikka puolue muuten näyttää tekevän sekä valtakunnallisesti että Pirkanmaalla ”vanhanaikaiset” eli ”kellistävät gallupit”. Mikäli tämä toistuu nytkin, niin vaara jäädä neljään on pienehkö, pienempi kuin ”toive” saada viisi läpi.
Kolmanneksi: Vaalien mielenkiinto ja merkitys kiteytyvät SDP:n kohdalla. Se on siis ykköspaikalla kärkkymässä peräti 6:tta paikkaa Pirkanmaalla. Mutta samaan aikaan sen viimeinen eli 5:s läpimenijä on kolmanneksi heikoimmalla vertausluvulla menossa läpi.
Pirkanmaan vaalipiirin todellinen ”musta pekka” eli arvaamaton tekijä on Petteri Orpon puheenjohtama Kokoomus. Mitä sille oikein on tapahtunut? Tapahtumassa? Paljon ruodittavaa on siellä – samoin kuin katsomossa. Pirkanmaan Kokoomus onki pitkään isoa kalaa (AL 11.3.2023) eli UPI:n johtajaa Mika Aaltolaa, mutta ”koko kansan Mika” veti viimeistä edellisenä ilmoittautumispäivänä puihin. Niin puolue joutui ajolähtötilanteeseen. Sisäiset toimijat (mukana sivutuuppia myös) taklasivat ensin nousevan tähden, Ilkka Sasin katsomoon, sitten jo parikertaa pormestarin palatsin ja Arkadianmäen väliä ravanneen Anna-Kaisa Ikosen oli ”uhrauduttava” puolueen edun nimessä ja suostuttava listalle, käymään jatkotaistoa Sanna Marinin kanssa. Paljon on pelissä. Vähän tehtävissä, mutta lisää mokia kyllä ehtii tehdä. Siinäpä Pirkanmaan Kok:n dilemma.
Lopuksi kertausta:
Jokainen ääni lasketaan. Jokainen ääni tarkistetaan. Jokaisella äänellä on merkitystä, mutta joillakin äänillä enemmän merkitystä kuin toisilla.
*
PS.
Nykyjournalismissa on tapana tehdä tiliä ”sidonnaisuuksistaan”. Totean että minulla ei ole niitä, mutta tunnen osan ehdokkaista ja osaa en tunne. Tässä nimeltä mainituista totean, että olen tavannut Mika Aaltolan ja jutellut hänen kanssaan, Ilkka Sasin tunnen ja Aino-Kaisa Ikonen on vanha työkaverini. Ketään heistä en ole ajatellut äänestää, joten olen sidonnaisuuksista vapaa.
Pahus että pukkas äkkiä vaalit päälle, mulla pari tyttärenpoikaa vanhempineen asuu piirissäsi, mutta palataan 4 v päästä asiaan 🥳
Ilmoita asiaton viesti
AL toteaa pääkirjoituksessaan (11.3.2023):
”Kokoomus olisi todella kaivannut Aaltolaa”.
Kysymys voidaan kääntää: Tarvitsiko Aaltola kokoomusta? Siis tätä pitkän siiman päässä uitettua ehdokasehdokkuutta? Orpon passiivislattea toiminta talven aikana vauhditti gallup-johtaja kok:n pudotusta jostain 24 %:sta nykytasolle; paljonko se painoi MA:n ”apteekkivaa´assa” hänen miettiessään ”mitä hän aikoo tehdä isona”?
Kun kuuntelin häntä YLE tv1:n haastattelussa tänä aamuna, en luvalla sanoen voinut kuvitella häntä riviedustajana eduskunnan peräpenkillä.
Mutta nimi pysyi esillä ja se ei ole paha, ajatellaan sitten mitä posteja tahansa. Aaltolan sota-analyysi ei edusta ihan jokamiestasoa eikä valtavirtaa, mutta on nähdäkseni tasan oikea.
Ilmoita asiaton viesti
Pirkanmaalla taitaa tulla Marin-lisää SDP:n laariin enemmän kuin muualla maassa?
Itse oletan, että juuri PS-puolueen kohdalla gallupit menevät eduskuntavaaleissa alakanttiin ja saammekin enemmän ääniosuutta. Yhtenä syynä se, että edellisen kunta- ja aluevaalit ovat menneet eduskuntavaaleja huonommin ja nämä vaikuttavat korjauskertoimiimme.
Kokoomukselle valtakunnalliset mielipidemittaukset ovat olleet alavireisiä viime kuukausina. Aamulehden tulos Pirkanmaalta on ainakin samansuuntainen. Orpolla on haasteita.
Ilmoita asiaton viesti
Tasaväkisessä kisassa trendi ratkaisee. Jos nousu jatkuu ja jollain lasku jatkuu, asetelma voi kolmessa viikossa muuttua yllättävänkin peljon. Kiinnostava tilanne, sekä koko maassa, että etenkin Pirkanmaalla.
Marinia kannattaa äänestää vain täällä: muualla menee hylsyksi tai tarkoituksettomiin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ei puhuta tummista, vaan vaaleista!
Ilmoita asiaton viesti
Olen seurannurt Holmenkollenin 50 km:n hiihtoa ja alppihiihtoa.
Tulin tänne sanomaan, että onkohan haastattelutavalla vaikutusta lopputulokseen.
Tämä Pirkanmaan tutkimus on tehty internet -paneelissa.
Helsingin ja Uuudenmaan tutkimukset on tehty puhelinhaastattelulla.
Helsinki
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5755845
Uusimaa
https://www.lansivayla.fi/paikalliset/5759056
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä sillä, miten kysytään, miten potentiaaliset vastaajat tavoitetaan, mitä kysytään ja kuka kysyy, on merkitystä.
Samoin ajoitus ja korjauskertoimet vaikuttavat lopputulokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Palataanpa vielä Kokoomuksen kannatukseen:
Kokoomus sai EK-vaaleissa 2019 Pirkanmaalla 18,5 %:n kannatuksen.
Vuosi sitten puoluetta tuki peräti 23,4 %.
Tammikuussa (17.1.2023) Kok. kannatus Pirkanmaalla oli noin 23,3 %.
Nyt puoluetta kannattaa Pirkanmaalla 17,8 %.
Pudotus on trendin mukainen, mutta eittämättä drastinen!
On tietysti mahdollista, että otannassa ja/tai korjauskertoimissa on jotain pientä häikkää?
Mutta kovin kauas ei nähtävästi lopputulos jää.
Blogissa mainttujen sivuseikojen lisäksi Kokoomuksen pottia syö yhä ja edelleen Hjalliksen ikioma Liike Nyt.
Sen kannatus Pirkanmaalla EK 2019:ssa oli 2,4 % ja nolla edustajaa.
Tammikuun (17.1.) gallupissa sitä kannatti noin 2,1 prosenttia ja nyt maaliskuussa vain 1,6 %. Siinäkin on melkoinen alamäki, joskin pienpuolueiden osalta gallup saattaa väpäjätä vähän omia aikojaan…
Silti: Hjalliksen lähtö Kokoomuksesta rokottaa yhä ”emäpuoluetta”, jos kohta ei tietenkään enää koko painollaan, mutta jos Nyt:in kannattajista 50 % pitäisi kokoomusta II-vaihtoehtona, olisi ”louhu” noin prosentti-yksikön luokkaa Kokoomukselta. Täpärässä tilanteessa silläkin on jo vaikutusta viimeisten paikkojen vertausluvuissa.
Ilmoita asiaton viesti
No kolmen viikon kuluttua saadaan vastaus, minä keskityn nyt
hiihtourheilun seuraamiseen. On minulla näkemys haastattelutavan vaikutuksesta, mutta pulinat pois.
Ilmoita asiaton viesti
Luoteisella Pirkanmaalla Kauko Turunen on kerännyt aika hyvin ääniä aluevaaleissa, kuntavaaleissa kuin eduskuntavaaleissakin – kai vähän puoluerajojenkin yli. Näyttää kuitenkin siltä, että kristillisten toinen paikka vaatisi niin paljon lisä-ääniä, että tuollaista toisen paikan yllätystä he eivät saa, eikä kahdeskymmeneskään paikka heille osu. Ehkä luoteinen Pirkanmaa jää ilman omaa edustajaa näissäkin vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kauko teki jo viimeksi massiivisen kampanjan, valoi eräänlaisen perustuksen. Jos hän menestyy, hänen asetelmansa pienen puolueen alue-ehdokkaana ja nimenomaan puoluerajat ylittävän potentiaalisen kannatuksen kokoajan, on tyypillisesti mr. Gallupin painajainen. Piilevä ja realisoituva kannatus ei näy otantakyselyissä kuin korkeintaan ohuena sivelynä.
Mutta, mutta… kuten sanoit, puolueen kannatus heiluu alle 6,o prosentin (2019: 5,7 %) tasolla. Kahteen paikkaan vaaditaan noista lukemista aivan erityistä nousua, nousua keskisuurten puolueiden (Kesk., Vas. ja Vihr.) rinnalle ja osin ohi. No, way.
Ilmoita asiaton viesti
Pirkanmaa on mielenkiintoinen vaalipiiri siinäkin mielessä, että se kuuluu isoihin vaalipiireihin, siellä valitaan 10 % kansanedustajista.
Tavallaan tämä Pirkanmaa (toiselta nimeltään Pohjois-Häme yms.) on kohtalaisen vakaa alue, mitään järisyttäviä kannatussiirtoja ei ole tapahtunut eikä vaikuta olevan odotettavissakaan.
Mutta sitten toisaalta: täällä on ehdolla Suomen suosituin poliitikko, pääministereri, joka korkean profiilin hahmona kamppailee omasta ja hallituksensa jatkoajasta. Oppositio ei todellakaan viehätä häntä, joten kovienkierrosten kampanja menossa ja virtaa tuntuu riittävän?
Aamulehti, joka alueen johtavana sellu-elektro-mediana tuntee kotinurkkansa, toteaa aivan oikein:
”Sdp on tällä hetkellä Pirkanmaalla vahvoilla. Yksi syy on harvinaisen selvä. Suomen kenties suosituin poliitikko Sanna Marin päätti asettua ehdolle kotimaakuntansa vaalipiirissä. Marinin äänimäärää on vaieka ennustaa, mutta se rikkonee ennätyksiä.”
Puolueensa kokonaismenestyksen kannalta Marinin olisi – ilmeisesti – ollut syytä asettua ehdolle Uudenmaan jättiläisvaalipiiriin, sillä hänen johdollaan demarit olisivat ilmeisesti saaneet ”lisäarvoa” hänen ehdollaolostaan.
Kuten blogista näkyy nykykannatuksella SDP saanee entiset 5 kansanedustajaa Pirkanmaalta – tulos, mikäli se tuollaisena toteutuu, olisi plus-miinus -saavutus.
Kovin kaukana ei toisaalta olisi se +1 edustaja-tuloskaan johon blogissa numeraalisesti viittaan.
Helppo on veikata, että Uudellamaalla – tai Helsingissä, tulos olisi ollut parempi ja näkyvämpi. Jääkiekko-termein sanottuna Marinin plus-miinus-tilasto olisi saattanut olla lähtökohtaisesti +2 tai jopa +3 edustajaa!?
Eduskuntavaalien keskeisiin seurattaviin seikkoihin kuuluu ilman muuta se, paljonko Marin saa ääniä Pirkanmaalla, ja montako edustajaa demarit täällä saavat. Viimekertaiset pohjat ovat jo niin kovat, että jossain tulee ”kasvun rajat” eteen – vai tulevatko?
Se nimittäin SDP:n menestys heijastuu kokolailla suoraan kokoomuksen tulokseen, joka on ”suurin arvoitus” täkäläisillä kulmilla. Se voi olla floppi tai torjuntavoitto. Hallituspohjan muotoutumisvaihtoehtojen kannalta kuitenkin erittäin olennainen tekijä. Paha rökki täällä merkitsisi suoraan Orpon poliittisen uran loppua?
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan vaalipiirikohtaisista edustajapaikoista:
Näissä vaaleissa Pirkanmaalta valitaan siis 20 edustajaa (+1), Helsingistä 23 (-1) ja Uudeltamaalta peräti 37 (+1). Näin ollen pääkaupunkiseudulta ja uudeltamaalta 60 edustajaa (30 % kaikista). Valta on etelässä.
Viimeksi Helsingissä SDP jäi 13,6 prosentin kannatukseen ja menetti yhden paikan, ja sai vain 3 edustajaa.
Valta on siellä Vihreillä (6) ja Kokoomuksella (6) edustajaa:
Mikäli Marin olisi asettunut Helsinkiin, jossa sielläkin Vihreillä ja Kokoomuksella on pieni ”hengähdystila”, olisi demareilla ollut sauma iskeä viimeksi menetetty paikka takaisin. Mutta tuskin rahkeita +2 saavutukseen?
Miten sitten Uudellamaalla, joka oli se varsinainen vaihtoehto. Paikkamäärä kohosi 36:sta 37:ään: tämän sekä Vihr. + Kok. pieni alavire olisivat voineet tuoda todella Marin-johtoiselle SDP:lle 1 tai jopa 2 lisäpaikkaa. Mutta kaipa puolueen johto Helsingissä on haistellut tilannetta. – Sitäpaitsi Marin on saattanut tehdä varsin itsenäisen ratkaisun: Pirkanmaalla ykköspaikka on varma, mutta miten puree charmi etelässä?
Kolmen viikon päästä toden totta voimme tehdä laskelmia ja vertailuja!
Ilmoita asiaton viesti