Eduskuntavaalit Pirkanmaalla 2023: tulosennuste

Eduskuntavaalit Pirkanmaalla 2023: tulosennuste

Motto: Kohta taas vietetään vaaleja. 

Mattinykäsmäisesti todettavissa:

”Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa.”

*

Aamulehti teetti puolueiden  eduskuntavaalikannatuksesta Pirkanmaalla.  Kysely tehtiin 3.3. – 7.3.2023 ja se kohdistui yli tuhanteen henkilöön.  Kohdehenkilöinä olivat 18 – 79 -vuotiaat Pirkanmaan vaalipiirissä.  Tiedustelun suoritti Taloustutkimuksen internet-paneeli ja sen tilastollinen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.  Koska kysely tässä muodossaan lienee viimeinen ennen kymmenen päivän päästä eli 22.3. käynnistyvää ennakkoäänestystä, on syytä ottaa tarkasteluun Eduskuntavaalien 2023 tulos Pirkanmaalla.

Suomen vaalijärjestelmä on hybridi, jossa äänestäjä äänestää (jos äänestää) samaan aikaan puoluetta ja ehdokasta.  Vaaleissa lasketaan puolueiden saamia äänimääriä ja ehdokkaiden henkilökohtaisia ääniä. Puhutaan paljon prosenteista ja siirtymistä.  Lopulta kaikki kuitenkin ”tislautuu” yhteen ainoaan lukuun: siihen montako ehdokasta kustakin puolueesta ja ehdokasryhmästä tulee astelemaan Eduskuntatalon korkeat portaat uuden eduskunnan kokoontuessa.  Siksi tässä keskitytään vain AL/Taloustutkimuksen kyselyn antamaan näkemykseen poliittisten ryhmien voimasuhteista.

Lue tästä AL:n gallup-raportti: Aamulehden kannatusmittaus: kokoomus kaukana sdp:n takana Pirkanmaalla – Pirkanmaa – Aamulehti

*

Vuoden 2019 Eduskuntavaalit

Viime eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten puolueiden voimasuhteet muodostuivat seuraaviksi:

SDP 5 edustajaa;

Kok  4 edustajaa;

PS  4 edustajaa;

Kesk.  2 edustajaa;

Vihr.  2 edustajaa;

Vas.  1 edustaja;

KD  1 edustaja;

YHTEENSÄ 19 EDUSTAJAA.

Linkki: Yle – Tulospalvelu – Pirkanmaan vaalipiiri – Eduskuntavaalit 2019 – Yle.fi

*

Vuoden 2023 Eduskuntavaalit

AL/Taloustutkimuksen tuoreen gallupin mukaan Pirkanmaan poliittisten ryhmien voimasuhteet pysyvät olennaisilta osiltaan ennallaan.  Tilanne on vaalikauden myllerryksiin ja turbulenssiin nähden stabiili.  Ainoat muutokset ovat nämä:

Keskusta menettää Pirkanmaalla toisen paikkansa ja se siirtyy Perussuomalaisille, joka nousee edustajamäärissä Sosialidemokraattien rinnalle viidellä edustajallaan (4 > 5 edustajaan).

Toinen muutos on väestön kaupungistumiseen liittyvä: Pirkanmaan edustajakiintiö nousee näissä vaaleissa 19:sta kahteenkymmeneen (20) edustajaan.

Pirkanmaan vaalipiirin lisäpaikan ottaa Vasemmistoliitto, joka palaa 2:n edustajan tasolle.

Niin sanotun punavihreän -ryhmittymän sisällä tässä toteutuu viimeisimpien galluppien kertoma yleisvaltakunnallinen suuntaus: Vihreät menettävät kannattajia sekä sos.demille että vasemmistoliitolle.

Kaikkien muiden puolueiden ja ryhmien edustajamäärät pysyvät ennallaan.  Eli gallupin mukaan Pirkanmaan tulos tulee olemaan:

SDP  5 edustajaa;

PS  5 edustajaa;

Kok  4 edustajaa;

Vihr  2 edustajaa;

Vas  2 edustajaa;

Kesk  1 edustaja;

KD  1 edustaja;

YHTEENSÄ 20 EDUSTAJAA

*

Marginaalit

Tässä mainitun AL/Taloustutkimus -gallupin mukaan laskettuina Pirkanmaan vaalipiirin ”rannalle” jääneet ehdokkaat, siis ensimmäiset ”putoajat”, jakautuvat vertauslukuineen seuraavasti:

1.Putoaja: SDP 6:s edustaja vertausluvulla 3,9166

2.Putoaja: Keskustan toinen edustaja vl. 3,75

3.Putoaja: Kokoomus 5:s vl. 3,56

4.Putoaja: Perussuomalaiset 6:s vl. 3,40

5.Putoaja: Vihreiden kolmas edustaja 3,233

6.Putoaja: Vasemmistoliitto 3,12

Miten näitä numeroita on luettava? 

Kannattaa lukea varauksellisesti.  Mutkia hieman oikoen voisi kuitenkin todeta, että SDP on lähinnä saamassa yhden lisäpaikan, joka merkitsisi sille nousua 6:een edustajaan.  Kakkosena tässä ”sisäänjonotuksessa” olisi Keskusta, joka tämän option lauetessa (siis gallupiin nähden riittävästi saaduilla lisä-äänillä säilyttäisi sen toisen edustajapaikkansa, jonka se on menettämässä.  Poliittisia siirtymiä tunnustellen se gallupin toteutuessa Keskustan toinen paikka menisi PS:lle.

Lopuksi katsomme vielä, mitkä puolueet olisivat galluppien toteutuessa saamassa Pirkanmaan viimeiset edustajapaikat:

Pirkanmaan 20:nnen paikan olisi saamassa PS vertausluvulla 4,08

Pirkanmaan 19:nnen paikan olisi saamassa Kokoomus vertausluvulla 4,45

Pirkanmaan 18:nnen paikan olisi saamassa SDP vertausluvulla 4,70

Mitä tästä listasta olisi ajateltava?

Ensinnäkin: Pitkäaikainen gallup-kärki Kokoomus olisi ”vaarassa menettää” neljännen (4.) paikkansa!  Voiko tämä pitää kutinsa.  Kyllä vain, marginaalit ovat varsin pienet.  Paljonko joku saa ”lisä-ääniä”?  Keneltä ne siirtyvät? Vai tulevatko ne ”katsomon puolelta” ns. nukkuvien loputtomista massoista?  Tällaiset siirtymät vaikuttavat tietysti ennen kaikkea niiden asemaan, joita se koskee.  Mutta jokainen siirtymä vaikuttaa myös kokonaisuuteen – ja kokonaisuus ratkaisee.

Toisaalta: Perussuomalaisten viides paikka ei ole ”kirkossa kuulutettu”, vaikka puolue muuten näyttää tekevän sekä valtakunnallisesti että Pirkanmaalla ”vanhanaikaiset” eli ”kellistävät gallupit”.  Mikäli tämä toistuu nytkin, niin vaara jäädä neljään on pienehkö, pienempi kuin ”toive” saada viisi läpi.

Kolmanneksi: Vaalien mielenkiinto ja merkitys kiteytyvät SDP:n kohdalla.  Se on siis ykköspaikalla kärkkymässä peräti 6:tta paikkaa Pirkanmaalla. Mutta samaan aikaan sen viimeinen eli 5:s läpimenijä on kolmanneksi heikoimmalla vertausluvulla menossa läpi.

Pirkanmaan vaalipiirin todellinen ”musta pekka” eli arvaamaton tekijä on Petteri Orpon puheenjohtama Kokoomus.  Mitä sille oikein on tapahtunut?  Tapahtumassa?  Paljon ruodittavaa on siellä – samoin kuin katsomossa.  Pirkanmaan Kokoomus onki pitkään isoa kalaa (AL 11.3.2023) eli UPI:n johtajaa Mika Aaltolaa, mutta ”koko kansan Mika” veti viimeistä edellisenä ilmoittautumispäivänä puihin.  Niin puolue joutui ajolähtötilanteeseen.  Sisäiset toimijat (mukana sivutuuppia myös) taklasivat ensin nousevan tähden, Ilkka Sasin katsomoon, sitten jo parikertaa pormestarin palatsin ja Arkadianmäen väliä ravanneen Anna-Kaisa Ikosen oli ”uhrauduttava” puolueen edun nimessä ja suostuttava listalle, käymään jatkotaistoa Sanna Marinin kanssa.  Paljon on pelissä.  Vähän tehtävissä, mutta lisää mokia kyllä ehtii tehdä.  Siinäpä Pirkanmaan Kok:n dilemma.

Lopuksi kertausta:

Jokainen ääni lasketaan.  Jokainen ääni tarkistetaan.  Jokaisella äänellä on merkitystä, mutta joillakin äänillä enemmän merkitystä kuin toisilla.

*

PS.

Nykyjournalismissa on tapana tehdä tiliä ”sidonnaisuuksistaan”.  Totean että minulla ei ole niitä, mutta tunnen osan ehdokkaista ja osaa en tunne.  Tässä nimeltä mainituista totean, että olen tavannut Mika Aaltolan ja jutellut hänen kanssaan, Ilkka Sasin tunnen ja Aino-Kaisa Ikonen on vanha työkaverini.  Ketään heistä en ole ajatellut äänestää, joten olen sidonnaisuuksista vapaa.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu