Egypti valmistautuu interventioon Libyassa – monien muiden ohella. Kokoontumisajo käynnissä jo

Egypti valmistautuu interventioon Libyassa – monien muiden ohella. Kokoontumisajo käynnissä jo
Libyan sisäinen yhtenäisyys mennyttä – heimopäällikköjen intressit sovittamattomassa ristiriidassa
*

Kun Egypti nyt pullistelee (sotilaallisia) lihaksiaan uhkaillen puuttua Libyan sisällissotaan, sen presidentti Abdel Fattah al-Sisi on pyrkinyt yhdistämään voimansa joidenkin naapurimaan voimakkaiden tahojen kanssa.
Kairo toivoo, että liittoumien mukaantulot parantaisivat sen intervention laillisuutta (legitimiteettiä kansainvälisen yhteisön silmissä, vh), jos se ryntäisi taistelukentällä alueellisen kilpailijansa Turkin tukemia (hallituksen) joukkoja vastaan ja tarjoaisi sille melkoisen tukipanoksensa tähän saakka voittamattoman paikallisen vaikuttajan, ”marsalkka” ja voimamies Khalifa Haftarin lisäksi, analyytikot sanovat.

*
Viime kuussa Sisi isännöi Libyan korkeinta heimojen neuvostoa, sen šeikkejä ja ryhmittymien vanhimpia, pukeutuneina valkoisiin turbaaneihin ja kylpytakkeihin, Egyptin tiedustelupalvelujen järjestämässä Kairo-hotellissa pidetyssä konferenssissa. Yhtenäinen pukeutuminen luo yhteistä mielialaa, sehän tiedetään.
Monille Libyan heimojohtajille Egypti tarjoaa tukea, joka on suoranainen ”elinehto”, sanoi Abdelsalam Bohraqa al-Jarrari, heimonvanhin, joka tulee Tarhunasta, pääkaupungin Tripolin eteläpuolelta.
”Haluamme täydellisen sotilaallisen intervention – ilma- ja maatuen”, hän kertoi AFP:lle tavattuaan Sisin kanssa väittäen, että valmistelu oli jo alkanut Libyan ja Egyptin välisellä rajalla.
”Haluamme uusia ja huippu-aseita”, hän sanoi.
*
Libyan heimojen tilkkutäkkimäisessä väenkirjossa – mukaan lukien Warfallat, Tuaregit, Berberit ja muut etniset ryhmät – vallitsee voimakas uskollisuus, ja ne ovat aikaisemmin taistelleet yksissä tuumin ottomaaneja ja eurooppalaisia siirtomaaisäntiä vastaan. Jotkut niistä tukevat lännessä Tripolissa valtaa pitävää, YK:n tunnustamaa ja Turkin tukemaa kansallista sopimusta (Government of National Accord – GNA), joka on aikaisemmin tänä vuonna tehnyt joukon taisteluhyökkäyksiä Haftaria vastaan.
Mutta monet voimakkaat heimot tukevat Haftarin, joka on pesiytynyt itäiseen Benghazin kaupunkiin ja nauttii Egyptin sekä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE), Venäjän ja eräiden muiden valtioiden tuesta.
GNA; https://en.wikipedia.org/wiki/Government_of_National_Accord
*
”Miehet, jotka syövät rautaa ja…” (”Men who Eat Rocks”
Perinteisillä heimojohtajilla nähdään olevan suurempi vaikutusvalta Haftarin hallinnassa olevalla itämaaseudulla, kuin Libyan tiheämmin asutuilla ja kaupunkimaisella länsipuolella. Haftar oli viettänyt 14 kuukautta yrittäessään takavarikoida Tripolia, ennen kuin hänen joukkonsa kärsivät tappiot jo alkukesästä – heidän joukossaan heimo-taistelijoita, jotka olivat ylpeitä taistelukentästään. ”Meillä on miehiä, jotka voivat syödä kiviä ja sylkeä ne pellolle”, sanoo Arafallah Daynoum Hurra, Libyan Al-Barasa-heimosta itäisellä Al-Baydan alueella. Suomalaisittain kovien äijien kuvaus kai menisi á la Linna: ”Meillä on karjuja, jotka syövät rautaa ja paskantavat kettinkiä”.
Mutta, hän selitti, ”olemme epätasaisessa taistelussa ja siksi peräännyimme”. Etulinja on nyt puolivälissä pääkaupungin ja Haftarin hallitseman Benghasin linnoituksen välillä, Välimeren keskirannikolla, Sirten länsipuolella.
Sirte on strateginen portti Libyan tärkeimmille öljykentille ja vientiterminaaleihin sekä keskeiselle Al-Jufra-lentokentälle etelässä.
Sirte on myös symbolinen paikka, koska se on entisen diktaattorin Moamer Kadhafin kotikaupunki, miehen, jonka kaataminen ja tappaminen Naton tukemassa kansannousussa heitti maan kaaokseen.
*
Toistaiseksi taistelu on pysähtynyt siihen, mitä Saksan ulkoministeri Heiko Maas kutsui tällä viikolla ”harhaanjohtavaksi rauhoittumiseksi” (deceptive calm – petollinen tyven, illusorinen tyyneys), ja aseiden ja palkkasoturein tulva maahan ja keskeisiille alueille jatkuu.
https://www.france24.com/en/20200817-german-foreign-minister-warns-of-deceptive-calm-in-libya
”Dangerous situation…”
(Kuten näillä palstoilla olen toistuvasti ilmaissut huoleni: joukkojen ja amisioonin virta vain näyttää kiihtyvän. Niin monella taholla käydään neuvoa yhteissommitelmista Libyan suhteen. Monet kynnellekykenevät tahot tahtovat olla vahvasti paikalla silloin, kun Libya ja sen öljykentät ”pannaan lihoiksi”. Siis ryöstetään Libyan rapautuneelta valtiolta ja sen korruptoituneilta konkurssipesän haltijoilta. –
Ja ennen kaikkea, Libyan kansalta viedään kaikki, viimeisetkin elinehdot, maat, pellot, karjat, luonnonvarat, infra ja maan alaiset öljykentät, kaikki omistettu ja kaikki potentiaali, jolla aikanaan niin kehittynyt ja oppinut kansakunta olisi voinut rakentaa tulevaisuuttaan. Kyseessä on isonluokan rosvous. vh)
*
Länsivallat pelkäävät, että GNA-hyökkäys Sirteä vastaan nostaisi mahdollisuuden suoriin törmäyksiin Turkin ja Egyptin alueellisten raskaan taisteluarsenaalin välillä, ja ovat siksikin vaatineet uusia rauhanpyrkimyksiä.
*
Monipuolista riskiä’ (Diversify Risk)
Sisi on luvannut olla antamatta GNA-joukkoja hyökätä ja ottaa Sirten kaupunki itselleen – vaikka Kairo on sittemmin myös korostanut olevansa avoin rauhanaloitteille vuoropuhelun kautta.
Libyan korkeimman heimojen neuvoston päällikkö Saleh al-Fandi sanoi, että heimot seisovat tiukasti Haftarin ja Egyptin rinnalla.
”Egyptiläiselle armeijalle on näytetty vihreää valoa meidän puoleltamme … (Se on) Lupa iskeä välittömästi, jos (GNA) -militantit nostavat sormeansakaan iskeäkseen Sirtessä”, hän kertoi AFP:lle Kairossa.
”Sisi kertoi meille, kun tapasimme, että Egypti antaa meille tukea ilmasta ja maasta, mikäli turkkilaiset ylittävät Sirten punaisen viivan”, Fandi sanoi.
”Heimoina annamme legitimaation (täyden hyväksyntämme) Egyptin joukoille ryhtyä suojelemaan … Libyan kansallista turvallisuutta”, joka oli Egyptin etujen mukainen, hän sanoi.
https://english.alaraby.co.uk/english/news/2020/8/20/egypt-woos-libya-tribes-amid-threat-of-intervention
*
Alussa mainittu Tarhunan heimon vanhin Jarrari (Abdelsalam Bohraqa al-Jarrari) kertoi näkevänsä Egyptin tuen ainoana keinona lopettaa Libyan lohduton sisällissota, jossa tosiasiassa tapellaan Afrikan rikkaimpien öljykenttien omistuksesta.
https://www.aljazeera.com/news/2020/08/egypt-seeks-support-libya-tribes-threat-intervention-200820091114854.html
Haagissa sijaitsevan Clingendael-instituutin tutkija Jalel Harchaoui kertoi, että Egypti tukemalla Libyan heimojohtajia toivoo pystyvänsä ”tappamaan kaksi lintua yhdellä kivellä”. (Suomalaisittain: Lyömän kaksi kärpästä yhdellä iskulla, vh)
Egypti pyrkii torjumaan Turkin läsnäoloa Libyassa ja poistamaan sen läsnäoloon liittyvät hyväksyttävyyden rippeetkin, etsiessään itse paikallisia liittolaisia Haftarin tueksi, hän sanoi.
Kairo haluaa hajauttaa riskinsä liiallisesta riippuvuudesta 77-vuotiaan Haftarin kanssa, jota egyptiläiset pitävät liian eriskummallisena/hassuna ja vaikeana hallita”, Harchaoui lisäsi.
”Siksi egyptiläiset haluavat nyt asettaa Libyan johtopaikoille henkilöitä … jotka ovat luotettavampia, muokattavissa olevia ja entistä vakaampia egyptiläisten näkökulmasta.”

Kirjoittaja Farid Farid, AFP/North-Africa.com/http://north-africa.com/2020/08/libya-patchwork-of-divided-tribes-complicate-the-libyan-crisis/
soveltaen pikakääntänyt VH.
*

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu