EKP:n ex-johtaja Draghi ehdottaa EU:n yhteisvelkaa ja isoja investointeja
Päivän otsikko on otsikoksi kurja, sillä siinä on kaksoispiste, ex ja avainlyhenne EU. Näin ei saisi otsikkoa kirjoittaa, mutta niin se on tehtävä:
”EKP:n ex-johtaja Draghi ehdottaa EU:n yhteisvelkaa ja isoja investointeja”.
Odotettu, ennakoitavissa ollut ja odotuksia vastaava esitys tuli nyt maanantaina julkisuuteen, kun suuri euroopopalainen, signeur Draghi esitteli toimeksiannon perusteella laatimansa kilpailukykyraportin. Ei siis mitään uutta. Ei mitään uutta myöskään sen johdosta, että jälleen uusi lasku myös Suomelle. Näitähän on ollut, näkyvimpänä ja näkymättömimmäksi muodostunut 800 miljardin euron koronan peruteella motivoitu hätäinen ”elpymispaketti”, yhteisvelalla otettu.
Mikä tulee olemaan ”Draghin yhteisvelan” mitta ja määrä? Sitä ei tiedetä. Mutta kun kyse on mannertenvälisestä raa´asta tekno-taloudellisesta ”Maailmansarjasta”, niin kokoluokka ei voi arvatenkaan jäädä 1.000 miljardiin euroon. Vaan se lienee jotain 1.000 ja 3.000 euron suuruusluokassa? Muutoinhan kysessä olisi ”eurooppalainen näpertely”. Nyt siis pelataan globaalia Liigaa.
Mitä tämä tietää Suomelle?
Se tietää suurta laskua, mutta vähän villoja. Kyse on sotilaallisen puolustuksen vahvistamisesta, ilmastotavoitteiden saavuttamisesta ja pysymisestä taknologisessa kilpailussa Yhdysvaltain ja Kiinan kintereillä. Ei siis mistään merkityksettömästä vaan suorastaan ”elämää suuremmasta” kilvasta, jossa Eurooppa on jo oman hajanaisuutensa ja hajamielisyytensä vuoksi antanut luvattoman pitkän etumatkan noille jättiläisille. Tärkeä asia siis, mutta miten käy Suomen?
Ei tarvitse olla ennustaja, vaan riittää kun puoliaktiivisesti on seurannut ”Euroopan Liigan” toimintatapaa, niin voi jo tässä vaiheessa ennakoida tämänkin kisan voittajat ja häviäjät. Häviäjiin kuuluu, valitettavasti ja väistämättömästi, tämä pieni ”positiivinen, pulskea” Suomi.
Eturintaman maana Suomi on satsannut, satsaa ja tulee satsaamaan – se on sen historiallinen kohtalo – runsaasti, ja samalla enemmän kuin monet muut, omaan turvallisuuteensa. Nyt muuttuneissa tilanteissa Suomi maksaa myös kollektiiviseen turvallisuuteen ja omaan asemaansa kollektiivisen turvallisuusjärjestelmän aktiivisena osallisena.
Mitä tulee Ilmastotavoitteisiin, Suomi kylmänä, kaukaisena, peitteisenä ja vähäväkisenä maana on muutenkin jo takamatkalla pelkkien olosuhdetekijöiden vuoksi, mutta yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, se on ottanut ”varaslähtöjä” ja ”varhaistettuja” tavoitteita, joiden saavuttamiseksi se joutuu panostamaan enemmän kuin tiheäkasvuiset ja vauraammat meitä eteläisemmät kansakunnat.
Ja sitten teknologinen kilpailu: siitä olemme saaneet karuja näyttöjä aivan viime aikoihin saakka: mitä täällä saadaankaan kovien taitokonsten kehtiettyä, se ostetaan heti ulkomaille inkubaatio- tai kehtovaiheessa, mutta viimeistään ennen esikouluikää. Siten nekin harvemmat kehitelmät, joita karu maaperämme tuottaa, päätyvät ison rahan taakse tuottamaan elinkaarensa parhaat ”päärynät ja mansikat” vieraiden omistajien pöytiin. Tietäähän sen, miten pienen ja köyhän käy kun isot ja rahakkaat pelaavat; kasvattajaseura, sellainen on Suomi.
Ei ole rumien kuvine maalailua seinälle todeta: olosuhteet ja kilpailuaetemat vain ovat sellaiset, että Draghin yhteisvelasta ja isoista investoinneista hyötyvät enimmäkseen vain Isot, todella Isot. Suomi maksaa ja nuolee tikkukaramellin karaa.
*
Sig. Draghi esittää tietenkin tässä vaiheessa jokseenkin ”elpymsipaketin” suuruista velka-investointi-pakettia eli 800 mrd €.
Mutta ei tarvitse olla ennustaja, kun arvioi, että eihän se mihinkään riitä, siksi ennuste koskee yhteisvelkaa suuruusluokalta > 1.000 miljardia euroa.
Suomen osuus 1.000 mrd euron paketista olisi 1,7 prosentin osuutena peräti 17 miljarida €. Toistan seitsemäntoista miljardia.
Sitäpaitsi:
Jos Ukraina jossain näkyvissä olevassa tulevaisuudessa hyväksytään ja tulee unionin jäseneksi ja pääsee Ukraina- ”elpymispaketin” piiriin niin 1.000 mrd:n ohjelmassa Suomen osuus tulee olemaan n. 17 miljardia.
Elämme aikoja, jolloin Suomi allekirjoittelee suuria sitoumuksia, joista se pääsee nuolemaan tikkukaramellin karaa, mutta vastavuoroisesti joutuu mitä ankarampien sisäisten, kansallisten, rahoitusjärjestelyjen painiin. Se paini onkin sitten kovaa painia, catch as catch can -periaatteella.
Ota kiinni mistä saat. Muuten elvyttäjä vie kaiken.
*
Eikä siinä kaikki. What ever it takes -mies ehdottaa siis 700-800 mrd per vuosi tästä …. kauas.
HS/10.9.2024:
”Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja Mario Draghi arvioi, että EU tarvitsee puolustukseen, ilmastotoimiin ja uuden teknologian kehittämiseen investoinnit, jotka jättävät sodanjälkeisen Marshall-avun varjoonsa.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010684719.html
Ilmoita asiaton viesti
Jarno Hartikainen, HS, eilen sähköllä, tänään paperilla:
”Jos EU haluaa vahvistaa puolustustaan, saavuttaa ilmastotavoitteensa ja pysyä mukana teknologisessa kilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa, sen täytyy lisätä massiivisesti investointeja näihin kohteisiin.
Karkeasti tämä tarkoittaa vuotuisten investointien kasvattamista noin 800 miljardilla eurolla, mikä jättää varjoonsa jopa toisen maailmansodan jälkeisen Marshall-avun, jolla Yhdysvallat rahoitti Euroopan jälleenrakennusta.”
Siis mitä?
Toisen Maailmansodan jälkeen Eurooppa oli sentään ”paskana”.
Mutta onko se nyt jotenkin ”maahan lyötynä”?
Ei kai.
Mutta tarvitsee tukea ja lainaa ja investointeja VUOSITTAIN entisten investointien ja velkojen päälle ”noin 800 miljardia euroa”.
Miksi?
Miksi Eurooppa, vanha rouva, on noin heikossa hapessa? Mitä on tapahtunut? Mikä on mennyt pieleen. Miksi olemme näin alamaissa. Miksi tarvitsemme tällaisen tällin? Vuosittain, toistan: vuosittain. Entisten päälle!
Vakavan mutta viiltävän arvion paikka.
Summiin sisältyy tietysti pyrky saada entisten päälle myös yksityistä rahaa, mutta miten? Velalla arvatenkin. Jos Suomen pääomaköyhistä markkinoista yritetään nyhtää tähän prosessiin, entisten päälle, vielä meidän kollektiivisen osuutemme verran pääomia, lainoja ja investointeja, niin kuka selittää, miten se oikein tapahtuu? Suomen investoinnit ovat jo vuosia olleet maissa. Pörssiyhtiöt ovat jakaneet vuosittain 11-14 mrd osakkeenomistajille, pääomia, joille ei ole löytynyt järkevää riittävät tuotto-odotukset omaavia investointihankkeita. Kun ei ole investointeja, niin miten on lisää tuloa, tuottoja, voittoja, jaettavaa..
Ilmoita asiaton viesti
Italian julkinen velka lähestyy 3000 miljardia euroa, joten tätä taustaa vasten on luonnollista Mariolta esittää yhteisvelkaa. Näin kaikki ”kolhoosin jäsenet” saadaan mukaan pelastamaan Italian valtion taloutta. ”Uuninpankokansa” eli suomalaiset saadaan tietysti tähän helposti mukaan. Edusmiehemme Brysselissä ja Helsingissä huolehtivat tästä toteutuksesta. Sitä avittaa myös oma lähes 200 miljardin valtion velkamme. Näillä omilla ”eväillä” ei ole paljoakaan vastaan sanomista.
https://www.verkkouutiset.fi/a/italian-julkinen-velka-lahestyy-3000-miljardia-euroa/#9fd35e02
Ilmoita asiaton viesti
Tältähän tämä näyttää.
Euroopan valitettava ”jälkeenjääneisyys” on tosiasia, jolle tulee voida tehdä jotakin. Menettelytapojen tulee olla rationaalisia, yhdenvertaisia ja kohtuullisia, sekä niiden tulee vakavalla tavalla ottaa riittävästi huomion Suomen menossa oleva 17 vuoden ”kasvuton aikakausi”.
Historiallisesti tarkastellen avautuu kriittisen katsojen silmään huolestuttavana näkynä se, että Euroopan Unioni on menneet vuosikymmenet tehnyt vääriä asioita ja jättänyt tärkeät välttämättömät työt tekemättä. Organisaatiolle tuollainen virhe on emämunaus, ja ”jos EU olisi yritys”, se olisi tällaisen ”väärinluvun” seurauksena auttamatta komkurssin oma.
Ilmoita asiaton viesti
No mutta hyvänen aika, Suomihan on vauras valtio ja olemme kokoamme suurempia. Totta kai me osaltamme kykenemme kaikkeen siihen, mitä EUn menestys vaatii. Meille on tärkeää, että voimme olla esimerkkinä muille, ja tiedämme hyvin, että oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista.
Ilmoita asiaton viesti
Just. Näinhän tämä menee. Sukkana.
Eurooppa ilmenee nykypäivänä sisäisen kolonisaation ilmentymänä. Keskus kohlii.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko aiheellista EU-tasolla ottaa opiksi vaikkapa Valkosta?
Ilmoita asiaton viesti
Voihan sekin oppi olla paikallaan, joskin Euroopan tasolla Valcoa ei kyllä tunneta.
Mutta siis noin periaatetasolla on hyvä muistaa, että kun poliittinen porras ja sen kunnianhimo astuu liiketoiminnan alueelle, jälki on usein semmoista että Vestigia terrent (lat.), suomeksi ”jäljet pelottavat” on tokaisu, joka perustuu Aisopoksen faabeliin ”Kettu, leijona ja jalanjäljet”.
Siis juostaan suoraan ”leijonan kitaan”.
ps.
Milloinka mahtaa ilmestyä puolueeton, pätevä ja pelkäämätön seuranta-analyysi koronan nimissä Macronin läpiuittaman ”Elpymispaketti” -koohotuksen tuloksista kriittisine loppulausuntoinen? Ottaapi aikaa,
oletan.
Mutta selvästi se oli ”läpimurto”, aivan kuten mösjöö Macron heti läpimenon tapahduttua puolijulkisesti julisti: Tämä meni hyvin, tällä tavoin voimme jatkossakin käyttää yhteisvastuuta…
Mikä oli Ranskan presidentti Macronin tausta-ajatus koronaelpymispaketin käärinnässä vuonna 2020? Vastaus: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/miksi-macron-niin-intohimoisesti-ajaa-yhteisvastuullista-hatarahoitusta-etelaan-ranskan-pankkien-jattisaamiset/
Miksi italialainen EKP:n ex-pääjohtaja ja Italian ex-pääministeri Draghi niin innolla ajaa uutta Marshall-apupakettia? No, siksi, että Italian pankit ja kansantalous ja valtiontalous ovat ”in una grande crisi acuta in corso”. Tuon tavallinenkin suomalainen Roomankävijä tajuaa ja ymmärtää!
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko tuota erityisen onnistunutta teknologia hyppyä, Imatran kuvaputkitehdasta?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Nimi taisi olla Valco.
Ilmoita asiaton viesti
Oli se Valco.
Kalevi Sorsa ja Eero Rantala toimivat aktiivisesti Kuvaputkitehtaan parissa ja ajatelivat hyötyvänsä sen menestyksestä poliittisesti.
Kannattamaton tehdas lopetettiin ja 500 työntekijää jäi työttömäksi ja Kalevi Sorsa masentui. lähde Wikipedia
Ilmoita asiaton viesti
Ei Draghi suinkaan esitä 800 miljardin investointipakettia vaan 750-800 miljardia vuodessa (S. 59) Kannattaa silmäillä esitys muutoinkin läpi.
https://commission.europa.eu/document/download/97e481fd-2dc3-412d-be4c-f152a8232961_en?filename=The%20future%20of%20European%20competitiveness%20_%20A%20competitiveness%20strategy%20for%20Europe.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin: ”Karkeasti tämä tarkoittaa vuotuisten investointien kasvattamista noin 800 miljardilla eurolla, mikä jättää varjoonsa jopa toisen maailmansodan jälkeisen Marshall-avun, jolla Yhdysvallat rahoitti Euroopan jälleenrakennusta.” Comm. #4212254
Monikovuotinen tuo systeemi tulisi olemaan jää täysin avoimeksi: siispä totesinkin ”Vaan se lienee jotain 1.000 ja 3.000 euron suuruusluokassa?”
Mittasuhteiltaan massiivinen ehdotus.
Se näkee joka elää.
Ilmoita asiaton viesti
Korostin, että vuosittain.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista miten kukaan ei vieläkään uskalla hehkuttaa tätä esitystä, tai yleensä tästä puhua (simpukat on turvallisempi aihe), koska jos tämän ottaa positiivisessa valossa, on Suomella ja Euroopalla mahdollisuus ties millaiseen kasvuun ja kukoistukseen. Eli Suomi nyt voisi ikuisen maksajan roolin sijaan tienata olemalla pohjoinen reservaatti, Saksan vety – varasto jne. kuviot
Ilmoita asiaton viesti
Sanopa muuta.
Draghin toimeksianto oli hyvin tiedossa kaiken aikaa, myös ”simpukkasodan” aikana, ja esityksen julkituloajankohta oli tiedossa, mutta kukaan eikä mikään poliittinen taho ole rohkaistunut ottamaan tätä ilmeisesti ”meidän aikamme” suurinta yhteiseurooppalaista yhteisvelkahaneketta ja investointisuunnitelmaa edes 6:n metrin varpillakaan käsittelyyn, tai edes maininnan tasolla esille.
Ilmoita asiaton viesti
Serveerataan tämä Draghin esityksen rahoituksellinen kuvio: sivulta 59: https://commission.europa.eu/document/download/97e481fd-2dc3-412d-be4c-f152a8232961_en?filename=The%20future%20of%20European%20competitiveness%20_%20A%20competitiveness%20strategy%20for%20Europe.pdf
”The financing needs required for the EU to meet its objectives are massive, but productive investment is
weak despite ample private savings [see the chapter on investment]. To meet the objectives laid out in this report,
a minimum annual additional investment of EUR 750 to 800 billion is needed, based on the latest Commission estimates, corresponding to 4.4-4.7% of EU GDP in 2023.
For comparison, investment under the Marshall Plan between 1948-51 was equivalent to 1-2% of EU GDP. Delivering this increase would require the EU’s investment share to jump from around 22% of GDP today to around 27%, reversing a multi-decade decline across most large EU economies.
However, productive investment in the EU is not rising to this challenge. Since the Great Financial Crisis (GFC), a
sizeable and persistent gap has opened between private productive investment01 in the EU and the US.
At the same time, the private investment gap across the two economies has not been offset by higher government investment,
which also dropped after the GFC and has been persistently lower in the EU compared to the US as a share of GDP.
EU households provide ample savings to finance higher investment, but at present these savings are not being
channelled efficiently into productive investments.
In 2022, EU household savings were EUR 1,390 billion compared with EUR 840 billion in the US. But, despite their higher savings, EU households have considerably lower wealth than their US counterparts, largely because of the lower returns they receive from financial markets on their asset holdings.”
Ilmoita asiaton viesti
Google-kökkokäännös:
”EU:n rahoitustarpeet tavoitteidensa saavuttamiseksi ovat valtavat, mutta tuottavat investoinnit ovat heikko runsaista yksityisistä säästöistä huolimatta [katso investointeja koskeva luku].
Tässä raportissa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi
tarvitaan vähintään 750–800 miljardin euron vuotuinen lisäinvestointi komission viimeisimpien arvioiden mukaan, mikä vastaa 4,4–4,7 prosenttia EU:n BKT:sta vuonna 2023.
Vertailun vuoksi Marshall-suunnitelman mukaiset investoinnit
Vuosina 1948–1951 se vastasi 1–2 prosenttia EU:n BKT:sta.
Tämän lisäyksen toteuttaminen edellyttäisi EU:n investointiosuuden hyppäämistä nykyisestä noin 22 prosentista BKT:stä noin 27 prosenttiin, mikä kääntää useimpien vuosien taantuman useimmissa suurissa EU:n talouksissa.
Tuottavat investoinnit EU:ssa eivät kuitenkaan vastaa tähän haasteeseen.
Suuren finanssikriisin (GFC) jälkeen EU:n ja Yhdysvaltojen yksityisten tuottavien investointien välille on avautunut huomattava ja jatkuva kuilu.
Samalla toistaiseksi julkisten investointien kasvu ei ole kompensoinut näiden kahden talouden välistä yksityisten investointien kuilua,
joka myös laski GFC:n jälkeen ja on ollut jatkuvasti alhaisempi EU:ssa verrattuna Yhdysvaltoihin suhteessa BKT:hen.
EU:n kotitaloudet tarjoavat runsaasti säästöjä suurempien investointien rahoittamiseksi, mutta tällä hetkellä näitä säästöjä ei tehdä kanavoida tehokkaasti tuottaviin investointeihin.
Vuonna 2022 EU:n kotitalouksien säästöt olivat 1 390 miljardia euroa verrattuna 840 miljardilla eurolla Yhdysvalloissa.
Mutta korkeammista säästöistä huolimatta EU:n kotitalouksien varallisuus on huomattavasti pienempi kuin yhdysvaltalaisten kollegoidensa kanssa, suurelta osin siksi, että he saavat rahoitusmarkkinoilta alhaisemmat tuotot omaisuuserilleen.”
Ilmoita asiaton viesti
Wikipedia-artikkeli Marshall-apu (päivitetty 29.2.2024) kertoo:
”Vuosien 1948 ja 1951 aikana Yhdysvallat lahjoitti yli 13 miljardia dollaria (noin 100 miljardia dollaria nykyisillä vaihtoarvoilla) teknistä ja taloudellista apua 16 Euroopan maan uudelleenrakentamiseen, jotka olivat liittyneet OEEC:een vastauksena Marshallin kehotukseen yhteisen suunnitelman muodostamiseksi. Suurin Marshall-avun saaja oli Yhdistynyt kuningaskunta (vastaanottava noin 26 prosenttia kokonaismäärästä), jonka jälkeen Ranska (18 prosenttia) ja Saksan liittotasavalta (11 prosenttia).Marshall-apua sai kaikkiaan 18 Euroopan maata.”
Wikipedian mukaan Marshall-apu jakautui vuosien 1949-1951 välillä seuraavilla vuosipanoksilla:
v. 1948/49: 4 924 +
1949/50: 3 652 +
1950-51: 4 155 =
yhteensä 12 731 miljoonaa eli n. 13 mrd US $, jonka Wiki muuntanut rahanarvon muuntimella nykyrahassa n. 100 mrd US $:ksi.
Nyt esitetty 700-800 mrd €/vuosi vastaisi 7 tai 8 kertaisesti Marshall-avun rahallista arvoa. Sillä erolla, että Marshall-apua myönnettiin 4 vuoden periodilla.
Nyt 7-8 kertainen tukisumma per vuosi!
(miten Draghi-tuki jakautuisi tukien ja lainoituksen kesken tullaan näkemään).
Ilmoita asiaton viesti
Käyttämämme kieli luo ajattelun kehikoita. Ja ajattelun kehikot taas luovat tilan, jossa päätöksentekomme tapahtuu.
– Kielellinen peli on saavuttanut selvästi liittovaltioasteen. Ja tulevaisuuttaan luovat, ajattelevat nuoret ihmiset ymmärtävät että ”uudessa Moskovassa riittää hunajatolppia”.
Mitä voi ajatella maasta, josta kaksi pääministeriä on luikahtanut politiikkansa vastaisiin kehiin?
– Toinen heistä neuvotteli jopa virassa ollen tulevasta pestistään Uuden Moskovan hallinnossa. Ja toisella taas kullan ja glitterin kimallus kävi arvoista ylimmäksi.
*** **** *****
Kielellisten pelien, kieliavaruuksien rakentamisen maailma ei jätä Suomelle tilaa. Ja kun kansaa kuuntelee, niin ymmärtää kyllä piilevän manipuloinnin voiman.
Nähdäkseni on itsestäänselvää, että EU -maailmassa Suomi imetään taloudellisesti kuiviin. Jostakin syystä Suomen kansan enemmistö pitää sitä luonnollisena.
– tai ainakin sellaisena että asialle ei voi tehdä mitään.
Kielipelit toimivat siis….
Ilmoita asiaton viesti
Todella, kieli on kehittynyt ihmiselämän kehityksen myötä esittämään tarkoitteita ja toisaalta peittämään. Kun on kieli on myös keinot peittää.
Edellä blogissa mainitsin suurten toimijoiden, noissa tapauksissa Ranskan ja Italian, edun ajamisen näyttävän finanssijärjestelystön taustalla. Saahan sitä tehdä, realistille se on realiteetti: sitä varten politiikkaan lähdetään ja korkeisin vakansseihin tähdätään, ei kermakakkua syömään ja sifonkien suhinaa kuuntelemaan, – sitä nimittäin voi tehdä muuallakin, vähemmällä vaivalla -, vaan toteuttamaan omia näkemysiä ja ”kummisetien” näkemyksiä.
Mutta kansallisten intressien ohella on luonnollisesti muutakin, ja kuten mainitsit, eurooppalaisen Liittovaltion luominen, se on monen suurmiehen tai sellaiseksi havittelevan keskeisiä tavoitteita.
Joskus sanottu, että jokainen mies, joka haluaa itsensä muistettavana hahmona, rakentaa talon, kaltaisensa ja arvoisensa.
Mikäpä tässä ajassa olisi mahtovampi talo, kuin ”Yhteinen Eurooppalainen Koti”, siis Euroopan Liittovaltio.
Kaikessa pelastushenkisessä esilletuonissaan nämä suuret Yhteisvelat ovat olennainen osa Euroopan liittovaltioistumiskehitystä. Mikäpä maita ja kansoja tiukemmin niittaisi yhteen, kuin raha. Ja rahasta vielä sen alailmentymä, eli YHTEINEN VELKA. Sehän on liima joka velalliset panee vapisemaan yhdessä, lähekkäin.
Sillähän ei ole vielä nimeä, mutta voisi se olla vaikkapa ”The United State of Europe” eli USE.
Ilmoita asiaton viesti
Mennäänkö tässä hyvää Neuvostoliittolaista tahtia?
Mikä on USA:n, Kiinan, Intian ja Japanin voima?
Onko se sitä että näissä maissa saa ja voi liike-elämä toimia omilla ehdoillaan? Tehdä ja satsata siihen minkä se näkee kannattavan? Liike-elämä harvemmin käyttää pääomiaan sellaiseen joka ei kannata ja samalla se näkee kauas tulevaisuuteen.
Siteeratakseni erästä tunnettua, nyt jo edesmennyttä yritysjohtajaa ja -omistajaa, menestyvän yrityksen, hänen mukaansa tärkein tehtävä on jättää yritys seuraavalle sukupolvelle vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin se oli kun itse astui remmiin, mieluiten paremmassa.
Näin toimivat mainittujen maiden yritykset.
EU on sen varsinaisesta perustamisesta alkaen toiminut kuin sosialistinen valtio. Kaikki valta, sekä taloudellinen että poliittinen, on yhä enenevässä määrin keskitetty Brysseliin .
Brysselissä poliittiset asiantuntijat ovat niitä joilla on se oikea tieto kaikkeen. JA JÄLKI ON SEN MUKAISTA.
Valitettavasti jäljet johtavat sylttytehtaalle eli kommunismiin (taas, sanoo joku,) minkäs voit kun asia on niin.
Keskusvallan, Brysselin, täytyy määrät jokaisen kansalaisen jokainen tekeminen ja tekemättä jättäminen.
Jossain kommentissa taidettiin mainita simpukatkin.
Meillä on nostettu esille valtavalla kohulla, aivan kuin kyseessä olisi vähintään maailmanloppu, joku ”raakkujoki” jossa metsäkoneyhtiö on ajellut muutaman kerran pienen joen yli koneillaan ja ”tuhonnut”
raakkujen elinolosuhteet vähintään tuhanneksi vuodeksi.
Tällä uutisella ei ole mitään tekemistä raakkujen kanssa. Kysymys on siitä että kun media nostaa riittävän suuren hälinän, kuten nyt on käynyt, Yle (taas Yle) on käyttänyt tätä pääutisenaan monta päivää ja yhteiskunta käyttää ilmeisesti jo miljoonia ”pelastaakseen” muutaman raakun.
Kysymys on siis siitä että saadaan jonkun roomalaisen aikanaan sanoma ”Sirkushuveja kansalle” – ilmiö eli kansalle jotain järisyttävää puhuttavaa jotta se ei alkaisi pohtimaan todellisia yhteiskunnan ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
On siellä taustalla myös toinen 3000 miljardin euron tuleva velkaraato – Macronin johtama Ranska.
Suomihan voisi osallistua uuteen pakettiin maksattamalla tulevan F-35 kaluston uudesta yhteisvelasta Venäjän naapurina pitkinenrajoineen.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä olisi Suomen vaihtoehto selvitä muiden osallistuessa yhteisvelkaan? Pestään Impivaaran savusaunassa
toistemme selkiä päre lyhtynä ?
Marion Draghi on viisas
mies. Eurooppa näivettyy. Tullaan tilanteeseen, että velkoja mitätöidään ja painetaan rahaa.
Suomen pitää olla hereillä ajamassa omaa etuaan, jonka edellisen kerran Marin osasi.
Italia, Saksa ja Ranska suurina talouksina tulevat määräämään tahdin haluttiin tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
> Mikä olisi Suomen vaihtoehto selvitä muiden osallistuessa yhteisvelkaan?
Miksi se ei toimisi, että sanomme, että emme aio osallistua? Toiset voisivat tuostakin huolimatta ottaa yhteisvelkaa keskenään, tai sitten voisivat perua hankkeen. Suomen rahat jäisivät Suomelle, ja ne voisi käyttää vaikkapa saman tapaisiin asioihin, joihin EU suunnittelee yhteisvelkaa käyttävänsä.
Draghi painotti investointeja erilaisiin kohteisiin. Vaihtoehto yhteisvelalle on kai se, että maat (halukkaat tai kaikki) investoivat itse omalla rahallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, joillekin voi olla täysin vieras ajatus, että Suomessa suomalaiset tietävät parhaiten mihin heidän kannattaa kansalaisilta veroina ja maksuna konfiskoidut eurot panna, – eivätkä Brysselin herrat.
Ilmoita asiaton viesti
Ystävällinen vastakysymys:
Mitä Suomi hyötyi koronan perusteella kyhätystä ”elpymisrahastosta”? Mitä tulee Sanna Mariniin, häneltä kysyttiin moneen kertaan, miksi Suomi noilla perusteilla ja itselleen kovin epäedullisilla jakosuhteilla (taakankantosuhde, huomoiden Euroopan hitaimmin kasvava BKT Suomessa) kovin rynni eturiviin suostumaan ehtoihin ja hakeluonnostelmiin?
Mitä Marin vastasi kysymykseen, miksi Suomi on koronapaketissa nettomaksaja: Sanna Marin vastasi kritiikkiin EU-paketista: ”Olemme nettomaksaja, sillä kuulumme unionin vauraimpiin maihin”. Ks. linkki: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/66691380-6e87-4243-b690-d3a1e90c0794
Väärä vastaus: Vaurauteen kuuluvat paitsi tulot myös olemassa oleva varallisuus.
Näin laskien Suomi ei suinkaan kuulunut EU:n ”vauraumpiin maihin”.
Eikä varsinkaan nyt, kun on vielä kulunut neljä lisävuotta tätä nollakasvun aikaa: olemme pudonneet paitsi varuaan POohjolan kyydistä, myös koko kollektiivisesta Euroopasta, jonka BKT:t ovat kasvaneet vuositasolla jokseenkin haarukassa 1,4 – 2,% per vuosi.
Lisäksi hän sanoi: ”Suomi ei halunnut blokkiutua, yhteistyö tärkeämpää”. Siis tilanteessa, jossa Välimeren alueen maat olivat jo valmiiksi kuralla ja yhtenä ”velkaistuneiden blokkina”! https://yle.fi/a/3-11457708
Herrajestas sentään! Ei suomalaisten ole väliä vaurastua, niille riittää että kunhan saavat olla muiden kanssa ja tehdä yhteistyötä. ? ? ?
ps. Oletko lukenut, mitä on kerrottu ja kirjoittettu ihan asiallisista lähteistä miten esim. Espanjassa ja Italiassa, jotka saivat aimo annokset ko. rahastosta, ovat rahaa käyttäneet? Siitä on kerrottu aika paljon, aika robusteja tapauksia, ja todettu, että esim. Italiasa suorastaan tehtailtiin rahoituskohteita, joissa ”elpyi” lähinnä hämärämiesten salaiset tilit.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit: ”…Suomen pitää olla hereillä ajamassa omaa etuaan, jonka edellisen kerran Marin osasi.”
Ehkä hän osasi, ehkä ei: Iltalehti 10.9.2024:
https://www.iltalehti.fi/talous/a/f7d1abf4-1a6c-482c-965d-174ad0a67240
ja:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9bfec52c-1a0d-46b2-ad19-be104bd13fa3
Ilmoita asiaton viesti
Orpo ja Purra taisivat jo sanoa jotain siihen suuntaan, että yhteisvelka ei meille käy. Tietenkin näissä tapauksissa on aina ennenkin käynyt niin, että vaikka EU:n säännöt ovat kieltäneet yhteisvelat, ja suomalaiset poliitikot ovat kertoneet suomalaisille, että eivät niitä kannata, jotenkin ja joillain selityksillä on kuitenkin aina onnistuttu sitoutumaan niihin. Saa nähdä, josko Suomella olisi jo oma ääni, vai taivutaanko taas.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, polku on jo avattu.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla ja toivottavasti myös on niin että jos velkaan pakotetaan niin Perussuomalaiset lähtevät hallituksesta.
Muuten, Sanna Marin on äärimmäisen, etten sanoisi ”laita…” röyhkeä populisti.
Kun on tarve niin verojen minimointi on syöpä ja kun on omista kysymys niin se on laillista. Hän pystyy jopa pillauttamaan itkut Lahden torilla kun hän kuulemma tarvitsee iloa, valoa ja mitä se nyt olikaan muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoivat mitä sanoivat. Kunhan asia tulee ajankohtaiseksi, mielet kummasfi muuttuvat. Kun riittävästi kabinetissa neuvotellaan, huomataan lopulta, että mehän tienaamme tällä. Näin on mennyt ennenkin todellisuudesta piittaamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin sota-aikana ja tilanteessa, jossa pitää rakentaa riippumatonta energiainfraa, olisi typerää alkaa nuusaamaan rahasta. Draghi on oikeilla jäljillä.
Typerät saksalaiset ovat lopettaneet Taurus-ohjusten tuotannon odotellen uutta kalustoa tilalle v. 2028. Kun ei ole rahaa tilata uusia Tauruksia…
Ei ole Briteilläkään likvidisti Stormshadoweja. Kovat on ajat.
Suomen hallitus pelaa juuri Putinin lapaan. Ei ole nyt aika hajoittaa suomalaisia vaan yhdistää! Arvonlisäveroa olisi pitänyt laskea kahteen kymmeneen prossaan ja ilmoittaa, että meillä olisi vajeita paikata. Pitää toimia kuin italialaiset eikä itkeä kaeellisina maksumiehinä!
Ei muuta kuin uutta kotimaista ohjustuotantoa vireille ja valtiolta pitkä tilauslista. Niin toimitaan muuallakin.
Ilmoita asiaton viesti
”Näin sota-aikana ja tilanteessa, jossa pitää rakentaa riippumatonta energiainfraa, olisi typerää alkaa nuusaamaan rahasta.”
Samaa mieltä.
Mutta ei sen kanssa, että FIN maksaa 7 mrd ja ”saa” 3,2 mrd.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä enemmän vajetta, sitä enemmän tukea yhteisvelasta. Niin se menee 😉
Ilmoita asiaton viesti
No jaa, Suomihan jo tilasi hävittäjät EU:n ulkopuolelta. Kauankohan kestäisi Yhdysvaltain 52. osavaltioksi pääseminen (pitäisi varmaan kohteliaasti tarjota D.C.:lle 51. sijaa)?
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsalainen Jas olisi ollut ihan toimiva tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan gondooli pojat mieluimmin toisten gondolilla.
Ilmoita asiaton viesti
On kujanjuoksuja, joita ei voida katkaista puuttumatta sellaiseen, mikä on käytännön reaalipohjaisesti mahdotonta, vaikka arvoa olisi mitata kuinka. Tällaiset voisi tunnistaa paremmin.
…
Tällaisten kohdalla voi olla tärkeää se, että uskaltaa olla puhumatta siitä, minkä tietää tai arvelee (jollain maagisella tavalla) pitävän siinä, mikä on koettu ongelmaksi.
Tavan tapahtumia voisi nostaa, kunhan niistä on odottaa kelaamista osuvampaan. Muuten vakavatkin aiheet ovat yhtä vaaalilupauksellisuuden levittelyä, ellei pahempaa.
Ilmoita asiaton viesti
HAA!
Onko tämä uutinen?
Kuulkaa: EI ole!
Tänä on täysin normaali. Vanha normaali.
Suomi ei saa edes sitä vähää, mitä on ”luvattu”.
Suomi ei edes yritä saada (lue: ei vaadi) omaa osaansa.
Katso:
”Suomelle on luvattu miljardikaupalla EU:n elvytysrahaa jo vuosia sitten, mutta siitä on maksettu vasta pieni osa. Aika rahojen saamiselle kuluu vauhdilla ja kiire on kova. Valtiovarainministeriön finanssineuvos kertoo, miksi suurin osa rahoista on edelleen jumissa.”
Lue linkin takaa koko juttu:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomelle-luvatut-eu-miljardit-jumissa-luu-uhkaa-jaada-kateen-tulee-huomattava-kiire-varoittaa-finanssineuvos/3df6f3ef-ac95-4586-9fbd-abf468a886fc?
Suomi, ollos huoleton!
Poikas uness` on, vain uhisuhina kuuluu…
Meillähän on varaa lepsuilla rahasta kun ei ole pulaa
Ilmoita asiaton viesti