Ennakkolaskelmani Suomen korona-tappioista meni pieleen

Ennakkolaskelmani Suomen korona-tappioista meni pieleen
Tiivis review
*
Osallistuin maaliskuun puolivälissä Otaniemen-Punavuoren-Espoon suunnan kanssa ennakointikisaan, jossa piti laskentamalleilla esittää, ”miten korona kolhii Suomea”. Epävirallinen mutta vakava tehtävä.

Nyt, kun kaksi kuukautta on tätä koronaa kärsitty, ja 300:n kuolleen raja viikonvaihteessa ”saavutettu” lienee aika tarkastella tuloksia. Tässä tosin vain minun omiani.

Pieleen meni. Näin kävi niin parametrien, suureiden kuin lopputuloksenkin suhteen.
*

Laadin 19.3.2020 aamulla oman skenaarioni, miten korona kolhii Suomea (”kesään mennessä”).
Kirjasin silloin ”tuoteselostukseeni”:
”Olen hyödyntänyt suurten lukujen lakia, nyt tunnettua todellisuutta, huomioinut Suomen ilmeisen oikea-aikaisesti kohdennetut järeät toimenpiteet, suomalaisen hygienian ja ”kansalaiseetoksen”, näitä sopivasti huhmareessa nuijimalla ja sekoittamalla päädyin seuraaviin lukuihin:

Potentiaalinen tartuntojen/altistusten totaalimäärä (havaitsemattomat + havaitut) = arvioni max. 1,5 miljoonaa (c 30 % koko populaatiosta).

Heistä todetusti sairastuneita (huomioiden oireettomat, lievät, kotihoidetut, todennuskapasiteetin rajat etc.=) n. 2 % kaikista tartunnoista = 30.000 henkilöä.
(WHO:n arvioluku 19.3.2020 Kiinan Wuhanin havaintojen perusteella on, että todettujen tartuntojen osuus kaikista tartunnoista on n 5 %; alitan näinkin rohkeasti tämän lukeman verrokkiaineiston erilaisuuden sekä ”suomalaisten kansallisten erityispiirteiden” nojalla, vh)
*
Jos vedän tämän 30.000 -joukon jonkinlaiselle ”puolittaisessa hallinnassa” olevalle käyrälle aikajanalla maaliskuu – heinäkuu, niin päädyn laskelmaan, jossa kansallisen epidemian päivittäiset tartuntahavainnot ovat gaussin huippuvaiheessa, joka voisi olla mitaltaan 2-3 viikkoa, suuruusluokkaa 1.000-1.200 todettua tartuntaa/päivä.
Se vastaa tämänhetkistä (19.3.) ilmoitettua Suomen koronatartuntojen laboratorioanalyysien päivittäistä maksimisuoritus-kapasiteettia.
Eilen saatiin 1.100 tutkimustulosta, maksimi tällä hetkellä ilmoitetusti 1.500 kpl/pv. Kapasiteettia ollaan parhaan kyvyn mukaan nostamassa, se ehkä parissa kuukaudessa voitaisiin saada tasolle c. 2.000/pv, mutta kysynnän ja kapasiteetin kohtaamattomuus tuo viiveitä, sekä tämä sinänsä oikea testien kohdentaminen primääripotilaisiin (profilointi, statusarvio etc), josta huolimatta ”huteja” tulee, ja määrien kasvaessa se kylläkin laskee, koska ”oikeasti koronaan sairastuneita” on niin paljon, että kausiflunssan ym. virhetasoja nostavia tekijöitä ei ole niin paljon?
Toisinkin voi olla. Mutta joudutaanhan toipuvien status varmentamaan testein, ennen kuin hoito loppuu ja karanteeni lakkaa? Tästä en ole nähnyt mainintoja, enkä juuri siitäkään, että myös esim. 3 vk sitten testattu henkilöstö, ainakin osa siitä pitää jälleentestata tartuntavaaran torjumiseksi? Eli tulee samoihin tahoihin kertautuvasti kohdentuvia testejä, jotka syövät osan kapasiteetin nostosta.

Käyttämälläni laskentakaavalla sairaalaan joutuisi kutakuinkin WHO/THL:n arvioima osuus eli n 20 % todetuista tartuntatapauksista: 0,2 x 30K = 6.000 henkilöä

Tehohoidossa todetuista tartunnoista 5 %, eli 1.500 henkilöä.

Kuolemantapauksia: tilanteista joissa hoidosta ja erityistoimista huolimatta on negatiivinen lopputulos: 300 henkilöä
(WHO:n mallinnus edustaa näkemystä, jossa sairastuneiden kokopopulaatiosta peräti 2 % menehtyisi. Tässä on syytä käyttää soveltavaa, kansallista arviota, jossa liikuttaneen reaalisemmalla pohjalla.
Niinpä tähän kohtaan sovellettuna THL:n arvio, joka on dramaattisesti alempi, eli haarukassa puolesta promillesta 1 promilleen, tuottaisi arvioksi: 750 menehtynyttä.

Koska vertausluku on kuitenkin ”hatusta otettu”, kolmen esitetyn tartunta-skenarion (20%, 40% tai 60% väestöstä sairastuu) alakolmanneksesta, arvioin päädyttävän ilmeiseen maksimilukuun.
Totean vielä, että 20%:n tartuntatasolta (20 % 5.500.000:sta = 1,1 miljoonaa, josta 0,05 %-kuoloskenaario tuottaisi 550 henkilöä.
Korona-arvioni pvm 19.3.2002 päätyy jossain määrin väljään lausekkeeseen:
”Pannaan nyt kohtuullinen kansallinen Suomi-kerroin tähän. Eli arvioni on 300 henkeä.”
[Siis kuollutta. Heinäkuuhun mennessä]
*
Jälkiarvio kaksi kuukautta myöhemmin eli 18.5.2020:
Arvion/ennusteen laatijana olen selvästi ylireagoinut, katsonut ehkä, että korona leviää populaation keskuuteen joka tapauksessa, vastustamattomasti. Niinpä 30 % populaatiosta olisi tullut altistutetuksi/altistuneeksi koronavirukselle.
Tässä vahvassa yliarvioinnissa ilmeisesti minua harhautti silloin voimakkaasti esillä ollut Covid-19:n poikkeuksellisen herkkä leviämiskyky.

Se sekä leviää, että tarttuu. Ja näin tapahtuu suojauskeinoista ja hieman huterista suojausvälineistä huolimatta?

Tyypillisesti influenssa-epidemian aikana siihen sairastuu 5-10 % aikuisista ja 20-30 % lapsista (total populatio haarukassa 680.000 – 910.000 henkilöä. Tässäkin siis selvä yliarviointi jollain tapaa viruksen saaneiden märässä, ks. yllä edellä).

Meillä influenssakausi alkaa tyypillisesti lokakuussa ja kestää huhti-toukokuuhun saakka, siis noin 6-7 kk.
Kävi kuitenkin niin, että koronan ”varjossa” tuttu kausi-influenssa typistyi kestoltaan tänä talvena poikkeuksellisen lyhyeksi:
joulun alta käynnistyneenä se saavutti kausihuipun helmikuussa ja oli käytännössä ohi jo maaliskuun lopussa.
Eli 2020 talven kausiflunssa kesti vain noin 3½ kk.
Ehkä informaation hämmentämänä ja koronan ärhäkkyyteen uskoen arvion sen tekevän visiittinsä helmi-kesäkuussa (n 5 kk). Ainakin toivoin sitä.
Mutta onneksi siitä ei tullut tsunamimaista ”maihinnousua”. Sen sijaan tartunnan saaneiden kuolinluvut jäivät hieman alakanttiin. Ihan kauheasti ne eivät kuitenkaan ennakkolaskelmaa ylitä!
Voimmeko sittenkin olla tyytyväisiä Suomen tilanteeseen?
Iso kysymys, johon joudumme palaamaan: Menikö Suomen Lock-Down sittenkin ”överiksi”?
Maaliskuulla puhuttiin paljon:

Ei saisi syyllistyä ylireagointiin, mutta ei myöskään alireagointiin.
Vaan siihen keskelle kohtuu-reagointiin.
Olisivatko menetysluvut olennaisesti korkeammat, vaikka Suomea ei olisi suljettu näin lujin ottein?
*
Päivän koronat/FIN 18.5.2020

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Sairastuneet 6.380
KUOLLEET 300
Täysin tervehtyneet 5.000
Aktiivissa vaiheessa 1080
Teholla 32
Total Cases/1 Milj. 1,152

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu